Crossfit + Hiihto = WOD

Crossfit Santasport järjesti itselle ominaiseen tyyliin mukavat spesiaali wodit viime viikonloppuna. Boksilla treenaavaa entinen kilpahiihtäjä Mikko Koutaniemi veti harjoitukset perinteisellä ja vapaalla tyylillä. Osallistuin itse jälkimmäiseen, iltapäivän vapaan tyylin sessioon.

Mahtavassa kelissä olisi voinut viettää vaikka kauemminkin tekniikka opetusta seuraten. Kuva: Ville Liikala

Olen päässyt aiemmin osallistumaan Reijo Jylhän viikonlopun hiihtokouluun, saaden hyviä vinkkejä. Tekniikassa ei ole kuitenkaan koskaan valmis, ja tälläinen erikoisharjoitus crossfitin myötä oli todella mukava. Otin toki oman alkulämmittelyn ennen alkua. Wod rakentui kuten yleensäkin, lämmittely- ja tekniikkaosioista sekä lopun huipentavasta metconista. Lämmittely olihippaa sukset jalassa ilman sauvoja. Lämmin tuli. Enemmäkin pitäisi viettää aikaa suksilla tehden muuta kuin vain hiihtäen. Mutkittelut, kiihdytykset ja jarrutukset kehittävät niin paljon paremmin suksen hallintaa kuin perus hiihtolenkki.

Tunnin aikana Mikko kävi läpi luisteluhiihdon kolme perustyyliä, perusluistelun, vassun ja morgrenin näyttäen esimerkkiä. Hiihdimme jokaista tyyliä sopivaan maastonkohtaan jonossa malliksi, samalla kun Mikko antoi henkilökohtaista palautetta ja tekniikkavinkkejä. Mikko oli kyllä tarkkasilmäinen ja seurauksien takaa syitä löytävä ohjaaja. Tehtävä ei ollut helppo, sillä meitä oli 15 hengen porukka eritasoisia hiihtäjiä.

Itse sain Joka tyylille jonkun sopivan konkreettisen ja simppelin vinkin. Perusluistelussa, eli kuokassa kädet saisivat olla hiukan ulompana kropasta. Vassussa jalkatyöskentely ei ollut tarpeeksi lennokasta, vaan reippaammin saisi pakaroilla puristaa ja lantiota ojentaa. Pistetään tämä rennon ja hiljaisen vauhdin piikkiin. Mogrenissa vieläkin enmmän voi lantiota ojentaa ja hyökätä nyrkit edellä eteenpäin. Sopivasti tuli hiihtelyä tekniikkatreenien aikan edes takaisin.

Pääosin tekniikkani on hyvässä kunnossa. Suurimmat haasteet liittyvät omalla kohdallani ihan kuntopuoleen. Tämän talven hiihtelyn saldoksi tulee alkukauden lepuuttelun vuoksi suurinpiirtein sama, kuin viime vuonna. Koko saldo on kuitenkin hiihdetty peruslenkeillä, mitään vauhtiharjoituksia en tee koskaan hiihtäen. Tekniikka wodin päätöshuipennuksessa sain jälleen todeta tämän.

Mallioppiminen käynnissä.

Harjoituksen huipentava metcon oli parisprintti. Muodostimme tiimin treeni-tuttu Matiaksen kanssa. Ilmassa oli selkeästi jännitystä ja hiihtojuhlan tuntua, kun melkein kymmenen tiimiä mietti taktiikkaa ja arvioi vaihtoaluetta. matkana oli alle kilometrin kierros, jossa oli aluksi tasaista, sitten loiva nousu ja loppu loivaa alamäkeä. Molemmat parista hiihtivät kolme kertaa, eli viestissä oli kuusi osuutta. Matias oli reipas ja aloitti.

Ensimmäinen osuus meni maailmancup-tyylii tarkkaillessa. Toisella osuudella varmistelin johtopaikkaa parilla ohituksella. Kovaa vauhtia yrittäessä huomasi, että raajat eivät ehtineet, kun ei koskaan harjoittele nopeutta suksilla, on sitä vaikea kaivaa yhtäkkiä esiin. Viimeiset osuudet hiihdimme omalla paikallamme ensimmäisenä maaliin. Onneksi yli se yksi mäki, siinä pystyi runnomaan sen verran, että oli muita nopeampi. Voitto se on pienikin voitto! Hyvässä porukassa ja mahtavassa kelissä oikein kelpo treeni, erilaisuutensa vuoksi kehittävämpi, kuin omat hiihtelyt keskimäärin.

Suosittelen hiihtokouluja ja tekniikka vinkkejä ehdottomasti kaikille suksilla viihtyville, tai siitä haaveileville.

Kiitoksia kuvista CF-koutsi Villelle!

 

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: