Fatbike-reitti on iskussa

Pitkästä aikaa pyörällä! Lauantaiaamun lenkki suuntautui talvipyöräilyreitille Ounasvaaralle. Reitti on aivan loistavassa kunnossa, sitä pystyy tällä hetkellä ajamaan myös tavallisella maastopyörällä. Itselläni oli tällä kertaa alla paksupyörä.

Ura on metsässä ristelevistä kaikista vahvin, ja selvästi kelkalla huollettu. Reitillä pysymistä avittavat punaiset aurausviitan pätkät puissa.
Ura on metsässä ristelevistä kaikista vahvin, ja selvästi kelkalla huollettu. Reitillä pysymistä avittavat punaiset aurausviitan pätkät puissa.

Reilu vuosi sitten kävin testaamassa läskipyörän ensimmäistä kertaa. Silloin kyseinen reitti ei ollut iskussa, vaikka luonto olikin viime vuonna aivan upeassa kuosissa. Tänä vuonna reitin kunnostamiseen on panostettu, se on hyvin merkitty ja kovapohjainen. Koko kiekurasta saa melkein 10 kilometriä kasaan. Aamukin oli aivan täydellinen, aurinko paistoi kuin huhtikuussa ikään, pakkasta oli vain muutama aste, eikä juuri tuulta nimeksikään.

15904652-800x_
Kuva Lapin Kansa jutusta, joka taas on tehty Santasportin kartan perusteellla.

Lähdin kierrokselle Lappi Areenan parkkipaikalta, mistä nousin pyörätietä Sky-Hotellin risteykseen asti. Siinä reitti ylittää Hiihtomajantien ja sille on helppo siirtyä. Lähdin reitille ikään kuin vastapäivään, eli pyörätieltä oikealle, kohti lounas-itä suuntaa, eli Isorakkaa. Reitti hyödyntää kesäpolun uria, ja tämäkin polku on tuttu jo 2000-luvun alun enduro erikoiskokeena. Heti alussa tulee tuntuma, että reitti on huippu kunnossa. Rengas ei uppoa yhtään, reitin pinta on tasainen, eikä se oli jäinen, tai oikeastaan liukas ensinkään. Uraa on oikeastaa helpompi polkea kuin kesällä vastaavaa polkua, koska ura ei ole möykkyinen, kivet puuttuvat. Pienet mutakat ja mukavasti aaltoileva ura, tuovat juuri sopivasti mielenkiintoa ajamiseen.

Pyörää on hyvä välillä ihmetellä.
Pyörää on hyvä välillä ihmetellä.

Hyväksi ajettu ja tampattu, kelkan lanan levyinen polku on merkitty punaisilla aurausviitan kappaleilla, jotka roikkuvat puissa. Niitä pitää muistaa tarkkailla, mutta hyvin ne ovat sijoitettu. Reitin Isorakan puoleinen lenkki on mukavaa polveilevaa uraa. Isoja ylä- tai alamäkiä ei ole, mutta mukavasti pientä mutkaa, jotta reittiä on mukava huristella. Alussa tasaisella ehtii mukavasti tulla lämmin, posket punoittavat ja aurinko säteilee puiden lomassa. Ura käy mutkan ja palaa Tottorakan kautta Sky-hotellin alaparkkipaikalle.

shortsit02

Toinen puolikas reitistä kulkee näköalatornin puolella vaaraa. Hurautan hyvässä seurassa Ounasvaaran majan editse, ja tieltä llinjaapitkin alaspäin. Linjalta alkaa mukava mutkitteleva ura, joka kääntyy vauhdikkaaseen alamäkeen. Alamäessä saa jo rallinajon meininkiä, vaikka fättärillä liikkeellä olenkin. Juuri näin päin, retti kannattaa kiertää! Loppulenkki nousee vähitellen takaisin Santasportille.

shortsitKaikki ovat reitille tervetulleita, vaikka juosten. Reitille mahtuu hyvin, kulkijaa on niin vähän. Reitillä liikkuvan ei kannata tietenkään pysähtyä mäen alle tai mutkan taakse palaveeria pitämään. Ja reitillä kulkijan on väistettävä ladun ylityksissä hiihtäjää. Ongelmia ei kuitenkaan näillä ihmismäärillä syntyne. Eilisen puolentoista tunnin lenkin aikana näimme reitillä pari koiran ulkoiluttajaa sekä kaksi pyöräilijää.

Pukeutumisvinkkejä talvipyöräilyynkin voi kurkkia aiemmasta postauksestani. Ehdottomat ovat sortsit ja kengänsuojat. Käsineinä käytän hiihtoon tarkoitettuja lobstereita.

Lapin Kansa teki hienon jutun samasta talvipyöräilyreitistä. Kannattaa lukea myös tämän linkin takaa.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: