Haluatko osallistua multisport-tapahtumaan, mutta et ole varma haluatko kilpa- vai kuntosarjaan?

Haluatko osallistua multisport-tapahtumaan, mutta et ole varma haluatko kilpa- vai kuntosarjaan?

Oletko pohtinut multisport- tai seikkailu-urheilutapahtumaan osallistumista? Tai oletko jo kokeillut multisport-tapahtumaa, ja pohdit, olisiko kilpasarja sinulle seuraava tavoite. Haasteeksi saattaa tulla näiden sarjojen tai reittien erot. Oletko valmis kilpasarjaan, vai nauttiiko enemmän kuntosarjan rentoudesta? Mistä tietää, kuulutko multisport-tapahtumassa kilpa- vai kuntosarjaan.

Eri multisport-tapahtumissa ja seikkailukisoissa on erilaisia sarjoja. Yhteistä on se, että yleensä on kilpailusarja ja vähintään yksi niin kutsuttu kuntosarja. Joissakin isommissa tapahtumissa sarjoja on kuitenkin enemmän kuin kaksi.

Maalileimaus kruunaa kaiken. Summer Challenge 2015. Kuvaaja Jani Kiri.

Tämä postauksen pohjalta osaat haarukoida aiempaa helpommin, haluatko osallistu multisport-tapahtumassa niin kutsuttuun kilpa- vai kuntosarjaan.

Mikä on kilpasarjan ja kuntosarjan ero ja mistä tiedän, haluanko kilpa- vai kuntosarjaan?

Siinä missä maraton on 42 kilometria kaikille, on multisport-tapahtumissa tehty osallistuminen mahdolliseksi helpottamalla kuntoilijoille tarkoitettua reittiä. Helpotuksia on erilaisia, ja reitit eroavatkin toisistaan yleensä useammallakin tavalla.

Multisport- ja seikkailu-urheilutapahtumissa on kilpailijoille tarkoitettu sarja, sekä sen lisäksi vähintään yksi kokeilijoille ja kuntoilijoille sopiva sarja. Yksinkertaisimmillaan näitä kutsutaan kilpa- ja kuntosarjaksi.

Lue lisää: Multisport-tapahtuman läpipääseminen – mitä se vaatii? >>>

Kisasta riippuen sarjoja voi olla enemmänkin ja niiden nimet voivat vaihdella kisan teeman, tai vaikkapa tapahtuman yhteistyökumppanin mukaan. Nimitysten ei tarvitse antaa hämätä. Pääsääntöisesti sarjojen erot perustuvat kuitenkin samoille asioille. Esimerkiksi Sisu-Seikkailu kuvaile eri sarjojen sisältöjä vaatimuksia hyvin kuvaavasti.

Reittien matka ja kesto ohjaavat eniten haluatko kilpa- vai kuntosarjaan

Kilpa- vai kuntosarjaan
Molemmissa sarjoissa reitti voi yllättää. Lost in Kajaani.

Suurin ero näiden sarjojen välillä on reitin pituus ja kisan kesto. Yleisesti ottaen sarjojen erottelu perustuukin juuri näihin. Kilpasarjassa reitti on pidempi, ja samoin reitin ihanne aika on pidempi. Usein sarjoja kuvataankin niiden keston mukaan. Esimerkiksi 6 tunnin sarja ja 4 tunnin sarja.

Multisport-tapahtumissa järjestäjä yleensä ilmoittaa ennakkoon eri lajien matkat. Kuntosarjassa pääsääntöisesti jokaisen lajin matkat ovat lyhyemmät. Kilpa- ja kuntosarjaan osallistuneilla on kuitenkin myös yhteisiä osuuksia ja rasteja. Tämä onkin lajin suola: on mukava tavata matkan varrella eri kilpailijoita ja nähdä muiden tekemistä läheltä.

Mitä pidemmästä tapahtumasta on kyse, sitä isompi on yleensä kilpa- ja kuntosarjojen matkojen erot. Hyvin tyypillinen on noin 5-6 tunnin kilpasarja, missä matka on 60-70 kilometriä. Ja vastaavasti 4-5 tunnin kuntosarja, missä reitin pituus on 30-40 kilometriä.

Kuntorastitasoista suunnistusta

Matkan pituuden ja reitin keston ohella myös suunnistus eroaa kilpa ja kuntosarjojen välillä. Multisport- ja seikkailuilpailussa ei tavallaan ole kysymys suunnistuskilpailusta, kyllä kaikkien toivotaan rastit löytävän. Mutta samalla kyse kuitenki on suunnistusreitistä: reitti on mahdoton päästä läpi, jollei yhtään suunnistustaitoa ole.

Suunnistus on kuitenkin helppoa iltarastitasoa kuntosarjassa, eikä kilpasarjassakaan liian vaikeata suunnistuksen hallitsevalle.

Maastoissa on eroja, myös sarjojen välillä

kilpa- vai kuntosarjaan
Summer Challenge vuonna 2015.

Multisport- ja seikkailu-urheilutapahtumat järjestetään erilaisissa maastoissa. Tapahtuma-alueen maasto ylipäänsä vaikuttaa reittien vaativuuteen. Sen lisäksi kilpa- ja kuntosarjojen reitit voivat kulkea keskenään hiukan erilaisissa maastoissa.

Kuntosarjoissa sekä suunnistuksen, että maastopyöräilyn maasto on yleensä helpompaa, kuin kilpasarjassa. Konkreettisesti tämä voi näkyä siten, että maastopyöräilyssä on mahdollista kuntosarjassa hyödyntää enemmän erilaisia teitä, kuin kilpasarjassa. Tai vastaavasti suunnistuksessa on ne vaikeimmat rastit jätetty kuntosarjalta pois.

Yksinkertaisemmat varusteet

Helpompi reitti helpottaa myös varusteissa. Useissa tapahtumissa kuntosarjalainen voi selvitä hyvin reitin läpi muullakin kuin varsinaisella maastopyörällä. Toisaalta usein kuntosarjoissa on vähennetty myös lajikirjoa. Esimerkiksi rullaluistelua on voitu sisällyttää vain kilpasarjan reittiin.

Kuntosarjan tavoitteena on lähes jokaisessa tapahtumassa tehdä osallistuminen niin helpoksi, kuin vain se on mahdollista. Yleensä hyvin perusvarusteilla pärjää hienosti läpi reitin.

Tavoitteena on kuitenkin tarjota molemmille sarjoille kokonainen seikkailukokemus. Yleensä siis tapahtuman elämyksellisimmät osuudet on sisällytetty kaikkiin sarjoihin. Köysilaskeutumiset, vesistötehtävän ja muut seikkailulliset elementit ovat usein samat molemmissa sarjoissa.

Nämä ovat kuitenkin osuuksia, joihin ei tarvitse ennakkovalmistautumista. Yleensäkään ne eivät myös mitenkään ratkaise esimerkiksi kilpailussa järjestystä. Ne ovat pääosin hienoja kokemuksia, ja niin niihin kannattaakin suhtautua.

kilpa- vai kuntosarjaan
Erityiset osuudet tarjotaan yleensä kaikille sarjoille. Tässä kävimme hakemassa rastin uimapatjoilla.

Sarjojen välillä voi olla myös eroja joukkueen kokoonpanoissa. Suomessa multisport-tapahtumat järjestetään pääosin kahden hengen joukkueille. Pidemmissa kisoissa kilpasarja on puolestaan usein kolmen hengen joukkueille.

Vaikka kilpa- ja kuntosarjoista puhutaan sarjoina, on yleensä kilpasarjan reitillä omat sarjansa nais-, mies- ja sekajoukkueille. On myös mahdollista, että näistä naisjoukkueet kulkevat hieman lyhennetyn reitin, joka siis on jotain kilpasarjan ja kuntosarjan reittien väliltä.

Kumman sarjan valitsen?

Aukottomasti on vaikea antaa ohjetta, kummasta sarjasta henkilö nauttii enemmän. Ensikertalaisen on yksinkertaisinta käydä kokeilemassa kuntosarjassa vähintään kerran. Laji helpottuu huomattavasti, kun kerran näkee, miten asiat toimivat.

Kuntosarja sopii varmasti kaikille perusterveille aikuisille. Reittiä on usein myös mahdollista lyhentää matkalla jättämällä rasteja välistä. Kuntosarjassa on mahdollista oppia samat asiat valmisteluista ja lajien vaihdoista, kuin kilpasarjassakin.

Toisaalta esimerkiksi kovakuntoinen toisen lajin urheilija voi pärjätä täysin kilpasarjassakin, etenkin kokeneen seikkailijan kanssa samassa joukkueessa. Myös kaksi ensikertalaista kilpakuntoilijaa selvinnee hienosti kilpasarjasta, mikäli vähintään toinen on suunnistustaitoinen. Luultavasti kahden ensikertalaisen on korvattava kokemuksen puutetta kovalla vauhdilla matkan aikana.

Sarjan valinnassa ohjaa myös joukkueen suunnistustaso. Kilpasarjassa suunnistus on vaativampaa, ja rastivälit ovat pidempiä. Kilpasarjassakaan ei tarvitse olla suunnistaja, harrastuneisuus riittää.

Tarkista tästä, missä tapahtumia järjestetään >>>

Yksi kommentti “Haluatko osallistua multisport-tapahtumaan, mutta et ole varma haluatko kilpa- vai kuntosarjaan?

Vastaa