Mitä mukaan maastopyöräilemään?

Mitä mukaan maastopyöräilemään?

Moni pohtii, millaisilla varusteilla voi lähteä maastopyöräilemään pidemmälle kuin kotinurkille. Sopivat varusteet maastopyöräilyyn ovat tärkeät monestakin syystä.

Lähtökohtana ovat maastopyörä tai ylipäänsä maastoajoon soveltuva pyörä sekä pyöräilykypärä. Mukavuuden ja turvallisuuden vuoksi näiden lisäksi tarvitaan muutakin kuin reipasta ulkoilumieltä.

Tässä postauksessa kerron, mitä varusteita tarvitset mukaan maastopyöräily tai vaikkapa fatbike-retkelle. Nämä ovat perusvarusteita, joiden hankkiminen ei ole vaikeaa tai välttämättä kovin kallistakaan. Kyse ei siis ole mistään hifistelystä, vaan mukavuutta ja turvallisuutta lisäävistä varusteista.

Mitä mukaan? Varusteet maastopyöräilemään

Nyt jos koskaan on aika lähteä pyörällä luontoon. Viime vuodet ovat tuoneet maastopyöräilyn lähes kaikkien ulottuville. Fatbike, tai kotoisammin fättäri, on kaikkien helppo ajaa maastossa. Vuokraamoissa on myös sähköavusteisia fättäreitä, joilla kokemattomampikin uskaltautuu pidemmälle lenkille.

Melkoisen nautinnollista kangasmetsää ajettavaksi.

Pyörällä pääsee kilometrien päähän, paljon pidemmälle, kuin jalkaisin uskaltaa toivoakaan. Tämä lisää sopivien varusteiden tarvetta. Hurautat nimittäin helposti pidemmäle, kuin uskoitkaan. Maastopyöräilystä on myös tullut kansallispuistokelpoinen laji. Niin monet hienot tunturikohteemme ovatkin tätä nykyä todellisia maastopyörämatkailun mekkoja.

Lue lisää Ylläksen maastopyöräilymahdollisuuksista. >>>

Pyöräillen pääsee luontoon helposti pienelle saunalenkille, tai vaikkapa koko päivän kestävälle tunturikierrokselle esimerkiksi Ylläksen jylhissä maastoissa. Pyörälenkille lähtö on todella helppoa, se onnistuu joko vuokrapyörällä tai omalla.

Varusteista tärkein on kypärä. Kypärä on pakollinen, ilman sitä ei matkaan kannata lähteä. Muutamalla varusteella saa kuitenkin pyöräretkeen aimo vielä annoksen mukavuutta, olipa sitten noviisi tai jo kokenut kuski.

1. Lajin mukaiset vaatteet maastopyöräilyyn

Pukeutumisen lähtökohta on säänmukaisuus. Pidemmällä lenkillä sää voi myös vaihdella. Ylipäänsä maastopyöräillessä tarvitsee vähemmän vaatetta kuin maantiellä pyöräillessä, mutta toisaalta vähän enemmän kuin juostessa. Paikalla seisoessa ennen lähtöä saa olla hiukan vilu.

Näin pirteät naisten pyöräilyhusut löytyvät Malojalta.

Pyöräilyhousut ovat ehdottomat varusteet maastopyöräilyyn. Tavalliset housut nimittäin ovat takaa liian matalat. Ne jättävät selän paljaaksi, ja tuntuvat valuvan koko ajan pois paikoiltaan. Lisäksi tavalliset housut hiertävät satulaa vasten, niissä kun on periteisesti saumat juurikin siellä.

Hyvä pyöräilyhousut ovat tärkeät juurikin aloittelevalle kuskille. Kun istuinkyhmyt eivät ole vielä tottuneet pyöräilyyn, kipeytyvät ne todella helposti. Erityisen hyvät ovat pehmustetut pyöräilyhousut.

Pehmustettuja housuja löytyy myös alushousuina. Niitä on helppo käyttää erilaisten sortsien alla. Ne on helppo vetäistä myös pitkien housujen alle, eikä mukavuus kärsi.

Juuri pyöräilyyn suunnitellut paidat ja takit toimivat myös parhaiten. Miksikö? Vastaus löytyy jälleen vaatteen takaa: pyöräilypaidassa ja takissa on takaa pidempi helma. Näin selkä ei paljastu kumarassa ajoasennossa. Tämä voi tuntua nyt pieneltä jutulta, mutta parin vesilätäkön jälkeen kunnolla suojaavaa takkia todella kaipaa.

Myös taskut on sijoitettu taakse. Etupuolella olevissa taskuissa tavarat osuisivat polkiessa jalkoihin. Takataskuissa kulkee helposti mukana puhelin ja muuta tarpeellista.

Lue ohjeet, miten valita pyöräilyhousut >>>

Tunturissa tai ylipäänsä pidemmällä lenkillä takki kannattaa ottaa aina mukaan. Ohut tuulenpitävä takki kulkee lähes huomaamattomasti paidan takataskussa mukana.

Sopivaa vaatetusta voi säätää myös irtohihoilla. Niillä on todella kätevä säädellä Suomen kesässä vaatetusta. Eikä mukana tarvitse kuljettaa kokonaisia paitoja. Hihat voi lisätä vaikka tauon ajaksi nuotiopaikalla, tai auringon mentyä pilven taakse.

Hukan lisää mukavuutta, ja turvallisuuttakin saa hanskoilla. Jos sattuu kaatumaan, suojaavat hanskat kämmenien aukeamiselta. Lisäksi pehmustetut hanskat hiukan pehmentävät ajotuntumaa ja säästävät käsiä polkujen rytinässä.

pyöräilytakki Maloja
Takataskut ovat nimenomaan pyöräilyvaatteiden juttu. Pyöräillessä etutaskussa olevat asiat osuvat ikävästi polkiessa jalkoihin, mutta takana tarvikkeet kulkevat kuin itsekseen.Tässä Malojan pyöräilytakki, joka minulla on ollut käytössä jo useamman vuoden.

2. Pyöräilykengät

Seuraavaksi tärkeimmät varusteet maastopyöräilyyn ovat kunnon kengät. Oikeat pyöräilykengät ovat ehdottomat, jos pyöräilet säännöllisesti. Pääosin nämä ovat lukkopolkimiin tarkoitetut, niin kutsutut klossikengät. Lukkopolkimia tärkeämpää on kuitenkin kova pohja.

Juoksulenkkareiden pohja on joustava ja se taipuu polkiessa. Tästä johtuen jalkapohja väsyy, ja alkaa viimein aristamaan. Paras valinta muista kuin pyöräkengistä onkin jäykkäpohjainen, vaikka kävelyyn tarkoitettu kenkä.

Varusteet maastopyöräilyyn
Pyöräilykengät lisäävät ajomukavuutta, mutta myös tehoa. Tuntuma on parempi, ja voima välittyy paremmin.

3. Turvallisuusvarusteet ja tarvikkeet maastopyöräilyyn

Kypärä on siis kaikkien varusteiden lähtökohta. Ylipäänsä hyvät ja laadukkaat varusteet maastopyöräilyyn ovat turvallisuuskysymys. Lisäksi mukaan kannattaa ottaa aina puhelin. Puhelimeen voi myös ladata 112-sovelluksen.

Pyöräretkillä pitää aina varautua pieniin pyörärikkoihin. Pyörärikon sattuessa, matka kävellen takaisin voi olla todella pitkä. Fatbikesta kumi puhkeaa hiukan harvemmin. Mutta vähintäänkin tavallisella maastopyörällä liikuttaessa varakumi ja rengasraudat on hyvä olla mukana. Myös renkaaseen suihkutettava vaahto on kätevää pienien rengasrikkojen korjaajana. Osaathan vaihtaa puhjenneen renkaan? Jos tubeles-rengas vuotaa, voi sitä yrittää paikata vaahdolla, tai laittaa sisäkumin.

Varusteet maastopyöräilyyn Ylläs
Kukastunturi Ylläksellä on ilman muuta yksi kauneimmista maisemiltaan, mitä maastopyörällä voi saavuttaa.

Maastopyörällä pääsee nopeasti ja kauas, ainakin jos kävelyyn verrataan. Siksipä aina kannattaa varautua hiukan pidempään reissuun, kuin oli ajatellut. Joskushan polutkin vain imevät mukanaan upeisiin maisemiin!

Juotavaa, ja vähintäänkin joku pieni syötävä kulkevat helposti mukana. Repulla varustatuneena mukaan saa eväät. Pyörään saa yleensä aina juomapullon, joskus kaksikin. Lapin tuntureilla pullon pääsee täyttämään matkallakin. Syötäväksi käy mitä vaan omaan suuhun maistuvaa, energiapatukasta, aina päiväretken eväsleipiin.

Varusteet maastopyöräilyyn
Parasta maastopyöräilyssä on matkanteko!

4. Jätä kiire kotiin

Yksi, mitä en ottaisi mukaan maastopyörälenkille on ehdottomasti suorituskeskeisyys. Matkantekoa ei kannata suunnitella liikaa, sillä vauhtia on ennakkoon vaikea arvioida. Vauhtiin vaikuttaa myös keli, ja se, millaista maastossa on, onko maa märkä, ja kivet liukkaita. Maastopyöräily on usein hitaampaan, kuin on ennakoinut.

Maastopyöräily on ennen kaikkea hauskaa. Alamäet vievät, ja ylämäet palkitsevat. Joskus on aika taluttaa, mutta koko ajan pyöräilija on saantipuolella. Esimerkiksi Ylläksen aluella on lukuisia laavuja ja taukopaikkoja, joissa on tauko paikallaan.

Varusteet maastopyöräilyyn Ylläs
Pyhäjärven tuvalla tauolla kesken useamman tunnin maastopyöräilyn.

Linkin takaa löytyy lisätietoa Malojan vaatteista. >>>

Pieni jaloittelu, evästä ja kunnolla juomaa piristää polkijaa kuin polkijaa. Taukopaikoilla voi olla myös seuraa. Muiden pyöräilijöiden ohella kuukkelit seurailevat mielelään evästeleviä vaeltajia. Niistä saa kaverin melkein millä tahansa eväällä.

Lue ensiluokkaista tietoa maastopyöräilystä Pallas-Ylläksen alueelta täältä.

Jaa nämä vinkit myös kaverillesi helposti alla olevista napeista!

6 vastausta artikkeliin “Mitä mukaan maastopyöräilemään?

Vastaa