4 vinkkiä, miten helpotat pyöräilyn aloittamista talven jälkeen

4 vinkkiä, miten helpotat pyöräilyn aloittamista talven jälkeen

Haluaisitko jo siirtyä pyöräilemään talven lumilajien jälkeen? Pyöräily kuuluuu kevääseen, mutta pyöräilyn aloittaminen voi olla haastavaa tauon jälkeen. Tottumaton kroppa kertoo kyllä heti ensimmäisen pyörälenkin jälkeen, missä pyöräily tuntuu, riippumatta siitä pyöräiltkö maastossa vai maantiellä. Tässä postauksessa kerron vinkkejä, miten voit pehmentää pyöräilyn aloittamista.

Pyöräily on nimittäin esimerkiksi juoksuun tai hiihtoon verrattuna vähän erilainen laji. Ensimmäisillä kerroilla tauon jälkeen pyöräily tuntuu hiukan eri lihaksissa ja eri paikoissa. Tämän postauksen vinkkien avulla voit välttää joitakin kipuja ja tehdä pyöräilyn aloittamisesta itsellesi mukavampaa.

Miten aloitat pyöräilyn talven jälkeen?

Jos, et tiedä, mistä haasteista tässä puhun, olet onnekas! Todella yleisesti ensimmäiset pyörälenkit ovat kuitenkin kaikkea muuta kuin mukavia. Etenkin lenkkien jälkeen tuppaa olemaan jäykkyyttä selässä ja istuminen sattuu.

Aloittaessa pyöräilyä uudelleen hiukan pidemmän tauon jälkeen on haasteina usein ainakin:

  • selän puutuminen,
  • takamuksen, usein oikeastaan istuinkyhmyjen alueen kipeytyminen,
  • jalkojen jäykistyminen ja
  • pyöräilemisen tuntuminen raskaalta.

Tässä muutamia tasoittamaan siirtymistä lumilta kumipyörille.

Lue lisää: Kehity maastopyöräilyssä näillä vinkeillä >>>


1. Mielummin useampi pieni lenkki, kuin yksi pitkä

Lämmin kevätpäivä kutsuu varmasti pitkällekin lenkille. Viinkonloppu ja auringonpaiste, ja ehkä ensimmäinen vähän lämpimämpi päivä houkuttelevat ajamaan samantien pitkän lenkin. Äkkiseltään se voi olla kropalle aika shokki, vaikka kunto olisikin hyvä talven treenien jäljiltä.

Jos haluat välttää kipeän takamuksen ja jumiutuneen selän, jaa lenkki vaikka kahtia. Aja ensiksi lyhyt lenkki, ja vaikka seuraavana päivänä vähän lisää. Pahin vaihtoehto on tehdä heti alkuun niin pitkä lenkki, että joka paikkaan sattuun. Tämän vuoksi seuraavaa pyörälenkkiä joutuukin sitten siirtämään niin kauas, että ollaan jälleen lähtötilanteessa.


2. Sorateille tai asfaltille

Maastopyöräiljänkin on todella hyvä aloittaa sorateiltä tai asfaltilta. Kun totuttelu lenkit on tehty, suosittelen ajamaan muutaman sora- tai maantielenkin ennen maastoon suuntaamista. Tai toki maastossakin voi ajaa, mutta siitä huolimatta ajaisin alkukaudesta muutaman ”sileän” lenkin. Pidemmillä sora- tai maantielenkeillä saa:

  1. kerättyä kilometrejä pohjalle,
  2. totutettua lihaksen pyöräilyyn ja
  3. kivan buustin pyöräilykunnolle.

Tiellä ajaessa on paljon helpompi myös hallita rasitusta. Sykettä voi pitää helpommin matalalla, kuin poluilla. Poluilla pyöräilyyn tottumaton kroppa tekee paljon töitä, ajoon ei löydy hyvää rytmiä, ja tuntuu, kuin ei omaisi lihaksia koko lajiin ollenkaan. Sykkeen nousu nostaa automaattisesti lenkin rasittavuutta. Kahden tai kolmen tielenkin jälkeen poluille siirtyminen on paljon helpompaa ja mielekkäämpää, koska lihakset ovat jo tottuneet pyöräilyyn.


Ajan etenkin pyöräilykauden aluksi useita melko pitkiä, mutta kevyitä pyörälenkkejä asfaltilla tai sorateillä.

3. Käy pyörältä pois

Ensimmäisen lenkin jälkeen istuinkyhmyt voivat olla niin hellänä, että satulaan istuminen ei tule kysymykseenkään pariin päivään. Tämä menee ohi. Ja jos pyöräilyä jatketaan säännöllisesti, myös tältä osin kroppa tottuu rasitukseen.

Voit helpottaa takapuoleen kohdistuvaa painetta myös käymällä lenkin aikana pois satulasta. Ajaessa kannattaa nousta välillä putkelle, eli niin kutsutusti polkea seisaaltaan. Sen lisäksi on hyvä käydä ihan pois satulasta ja kävellä vaikka hetki. Ota esimerkiksi kahvitauko välillä.


4. Hanki kunnolliset pehmustetut pyöräilyhousut

Mikäli pyöräilyhousuista ei olisi mitään apua, eivät kilpapyöräilijät niitä käyttäisi. Hyvät pyöräilyhousut voivat helpottaa kaikkia edelläkuvattuja vaivoja, paitsi lisää voimaa ja kuntoa ne eivät sentään tuo. Mutta hyvät, säämiskällä pehmustetut pyöräilyhousut helpottavat takapuolen puutumista, eli istuinkyhmyihin kohdistuvaa painetta. Sitä myötä ne voivat helpottaa selän jäykkyyteen, mikä voi tulla jo ihan siitä, että ei pystyty istumaan rennosti istuinkyhmyjen päällä.

Toki pehmustettujen pyöräilyhousujen tulee olla oikean kokoiset ja sinulle istuvat. Liian isot jäävät myttyyn, ja liian ohuista ei ole suurtakaan iloa. Pyöräilen itse niin paljon, että pystyn aivan hyvin ajamaan ilman pehmustettuja pyöräilyhousujakin. Mutta pehmustetuilla housuilla se on paljon miellyttävämpää. Lisäksi hiertymien vaara vähenee. Muistathan, ettei pehmustettujen pyöräilyhousujen alle, eli ihon ja ”säämiskän” väliin pueta mitään muuta. Alushousut siinä kohtaa vain lisäävät hiertymäriskiä.

Lue lisää: Nämä jokainen pyöräilijä tarvitsee >>>

Onko sinulla tullut taukoa pyöräilystä talvella? Joko olet totutellut uudelleen lajiin?

Vastaa