Miten kankainen kasvomaski toimii? Ja voiko sen kanssa liikkua?

* Postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä Äkäslompolo Sportshopin kanssa.

Miten kankainen kasvomaski toimii? Ja missä tilanteissa sitä kannattaa käyttää? Ajankohtainen tuote, joka valitettavasti ei tule menemään ohi aivan pian. On paljon mahdollista, että meidän on käytettävä kasvomaskeja vielä kuukausia tai jopa vuosia ainakin tietyissä tilanteissa, kuten lentokoneissa. Eli nyt todella on aika ottaa asia haltuun.

Maloja kasvomaski sisältää antivirus käsittelyn >>>

Kerron tässä postauksessa miten kankainen kasvomaski toimii, ja siitä, miten kasvomaskia käytetään. Halusin selvittää tutkijana ja vaatesuunnittelijana, miten kankainen kasvomaski toimii. Erityisesti minua kiinnostaa antivirus-käsittely ja sen hyödyt.

Monissa maissa maskin kanssa kuntoilukin on jo arkipäivää. Sama voi olla Suomessakin edessä, mikäli se on ainoa tapa pitää esimerkiksi kuntosalit auki ja ryhmäliikuntatunnit käynnissä. Tämän vuoksi nostan esille myös mukavuuteen ja hengittävyyteen liittyviä ominaisuuksia, joihin kannattaa kiinnittää huomiota kasvomaskia ostaessa. Postauksesta löytyvät myös ohjeet kasvomaskin käyttöön ja hoitoon.

Mihin asioihin kiinnitän huomiota kangasmaskissa?

Maskipakko on ollut minulle jo kuukausia tuttu asia. Kasvomaskien käyttöpakko on ollut voimassa julkisissa sisätiloissa Portugalissa heti korona epidemian alusta maaliskuusta asti. Kesäkuussa kuntosalien jälleen avauduttua maskipakko on ulottunut luonnollisesti myös sinne. Maskin pitämistä suositellaan myös treenatessa.

Näin olen jo tottunut maskin käyttäjä: ulos lähtiessä kasvomaski on ollut mukana jo kuukausia. Tänä aikana olenkin käyttänyt erilaisia kasvomaskeja, erilaisissa tilanteissa, kuten kaupassa, ravintolassa, kuntosalilla ja ulkona kävellessä.

Minulla on käytössäni Malojan kankainen kasvomaski, jossa on antivirus-käsittely ja pieni suodatin suun kohdalla. (*) Pääset tutustumaan maskiin täältä >>>

Voit klikkailla linkkiä rauhassa ja tutustua tuotteisiin. Kyseessä ei ole affiliate linkki.

Kertakäyttöisiä maskeja näkyy valitettavan paljon roskana maassa. Niitä löytyy myös luonnosta polkujen varrelta! Kertakäyttömaskeja näkee myös roikkumassa koristeena autojen peruutuspeileissä, ihmisten taskuissa sekä ravintoloiden ja kahviloiden pöydillä.

Suurin osa ihmisistä vaikuttaisi käyttävän siis kertakäyttömaskia useamman kerran. Tämä ei tietenkään ole se oikea tapa. Kasvomaskin heikoin lenkki ei siis ole korvien takana, vaan korvien välissä. Ihmisen virheet käytössä ovat suurin riski.

Kaikesta huolimatta maskin käyttöä pidetään kuukausien kokemuksen jälkeen avainasiana viruksen torjunnassa. Siis siitäkin huolimatta, että sen käyttö ei ole kaikilla hallussa. Näköpiirissä on enemmänkin maskin käytön laajentumista, kuin supistumista.

Tässä siis yksinkertaisia asioita, jotka lisäävät maskin toimivuutta:

 • turvallinen käyttää, mihin vaikuttavat kaikki alla olevat asiat eli
 • viruksilta suojaava käsittely,
 • oikea koko ja istuvuus,
 • huolellinen käyttö, sekä
 • maskin huoltaminen.
Miten kasvomaski toimii
Vaikka en olisi vuosi sitten osannut ikinäkuvitella, että kasvomaski löytyy muotilehdestä, niin näin vain on. Maskeja on jo monissa eri kuoseissa, ja voit valita asuun sopivan tuotteen. Malojan maskeista suosikkini ovat tämä kukallinen ja vaaleanpunainen. Kuva: Maloja.

Mikä on antiviruskäsittely ja mitä hyötyä siitä on?

Nimenomaan antiviruskäsittely on ollut minulle se tärkeä syy valita tämä kasvomaski. Malojan kasvomaskissa on nimittäin ruotsalaisen Polygiene-merkin kehittämä Viral off -käsittely. Ja sen lisäksi suodatin suun kohdalla.

Viral off -käsittely hävittää virukset kasvomaskin pinnalta siten, että kahden tunnin kuluessa 99% viruksista on poissa. Näin koskettelun tuomat riskit saada virus maskista käsiin pienenee. Mekanismi on sukua jo 15 vuotta sitten markkinoille tulleille hopea-alusvaatteille. Hopeaionit alusvaatteessa estivät hajua ja vähensivät pesuntarvetta.

Viral off on ruotsalainen keksintö, jota on alettu kehittämään jo vuonna 2004 SARS-viruksen levitessä. Käsittely pystyy siis muihinkin kuin korona-virukseen, ja on testattu ISO standardin mukaan. Materiaali voi olla iholla, eikä vaikuta ihon bakteereihin mitenkään.

Käsittelyyn voi siis skeptisimmilläänkin suhtautua ajatuksella, ettei se ota, jos ei annakaan. Käsittelyn myötä huolellisen käytön tärkeys ei poistu. Mutta käytön virheet eivät välttämättä ole niin kohtalokkaita, kun maski itsessään jo poistaa viruksia pinnaltaan. Viral off -käsittelyn hyötyjä ovat:

 • mahdollisten virusten määrä kankaassa vähenee,
 • ei tarvitse pestä jokaisen käytön jälkeen ja
 • kestää 20 pesukertaa.

Oikea istuvuus – eli miten kasvomaski oikeastaan toimii

Tähän mennessä kaikki ovat varmasti jo nähneet maskin alta pilkottavia neniä tai leualle vedettyjä maskeja. Kasvomaski on todella ärsyttävä käytössä, jos se on väärän kokoinen, väärän mallinen tai puettu väärin. Maski nousee silmiin, tai korvat punoittavat ärsyttävistä kuminauhoista. Joskus maski myös jää sivuista totaalisen auki.

Miten kasvomaski siis toimii oikein? Kasvomaskille tärkeintä on, että se suojaa sekä nenän, että ulottuu leualle, ja asettuu myös sivuilta tiiviisti. Näin siksi, ettei pärskeitä ja sylkeä päätyisi maskin ulkopuolelle.

Malojan kasvomaskissa on nenän kohdalla metallinen tuki. Se taivutetaan oman nenän mukaiseksi. Näin kasvomaski pysyy oikealla paikalla tiiviisti.

Miten kasvomaski toimii
Malojan maskin kiiinnitys poikkeaa kertakäyttömaskien korvan taakse menevistä kuminauhoista.

Erittäin hyvää on myös Malojan kasvomaskin kiinnitys. Se on pään takana, ei siis korvissa. Itselläni korvat alkavat punoittaa kertakäyttömaskien kuminauhoista jo kymmenen minuutin käytön jälkeen. Malojan maski onkin saanut netissä kehuvia kommentteja juuri istuvuudestaan. Aikuisille on yksi koko, mutta sen lisäksi lapsille on oma kokonsa.

Eli kaikkinensa maskin on oltava mahdollisimman mukava käytössä. Se on kuitenkin päässä yllättävän pitkiä aikoja! Mukavan siitä tekee ainakin seuraavat asiat:

 • hengittävä (on mahdollista olla hengittävä ja suojaava yhtä aikaa)
 • istuu napakasti nenänpieleen,
 • materiaali, tai mitkään osat eivät kutita tai ärsytä ihoa,
 • nauhat tai kuminauhat eivät rasita korvia eikä
 • hengittäminen ole liian työlästä.

Maski ilmeisesti lisää väkisinkin hiilidioksin määrää sisäänhengitysilmassa. Tämän vuoksi mahdollisimman hengittävä maski on mukavampi. Koska kasvomaskin tulee olla tiiviisti päällä, ja myös kankaan tulee olla tiivis, hengittävyyden ratkaisee täysin maskin materiaali. Siinä pätevät samat säännöt kuin urheiluvaatteissa: toiset materiaaalit hengittävät paremmin kuin toiset.

Malojan maskin materiaaleja valitessa on ajateltu, että se päällä voisi jopa treenata. On siis valittu hengittävä materiaali, joka silti suojaa. Olen käyttänyt Malojan maskia kuntosalilla alkuverryttelyissä juoksumatolla ja kuntopyörällä moneen otteeseen. Kangas hengittää käytössä hyvin. Se on tärkeää myös muissa yhteyksissä, sillä kasvomaskia joutuu usein pitämään yllättävän pitkiä aikoja.

Huolellinen käyttö

Kertakäyttöinen maski on todella kertakäyttöinen. Eli siis melkomoinen roskaaja arkikäytössä. Myös tavallinen, ilman käsittelyä oleva kangasmaski on sillä tavalla kertakäyttöinen, että sitä voi käyttää aina vain yhden kerran, jonka jälkeen se on pestävä. Siis voit käytät sitä vaikka bussissa matkalla töihin, mutta palumatkalle tulisikin olla jo uusi maski mukana. Viruskäsiteltyä kasvomaskia ei sen sijaan tarvitse pestä jokaisen käytön jälkeen.

Malojan maskia voi pestä esimerkiksi 1-2 kertaa viikossa, riippuen käyttökertojen määrästä. Kokonaisuudessaan maski kestää 20 pesua.

Maskien käyttö on vielä Suomessa niin uusi asia, että niiden käyttöiästä ei ole vielä puhuttu. Portugalissa tavallisten kangasmaskien käyttöiäksi suositellaan 5-10 pesua, ellei valmistaja ole määritellyt muuta. Jos tavallista itsetehtyä kangasmaskia käyttää kerran päivässä pesten sen joka käytön jälkeen, on tavallisen kangasmaskin käyttöikä noin viikon. Malojan kasvomaskilla samaa tahtia käytettynä käyttöikä voi olla noin 10 viikkoa.

Kangasmaskien pesulämpötila on vähintään 60 astetta. Lähteiden mukaan Koronaa aiheuttavan viruksen suojaava vaippa alkaa hajota 56 asteen jälkeen. Viruksethan eivät ole oikeastaan eläviä, joten niitä ei voi tappaa. Tavallisia kangasmaskeja voi pestä kyseiselle kankaalle sopivassa lämpötilassa.

Lue lisää: Kuinka nopeasti kunto laskee harjoittelutauon aikana >>>

Kaikkien maskien huolellinen käyttö tarkoittaa myös sen tarkkaa pukemista ja riisumista. Maskista ei ole itselle juurikaan hyötyä, jos sen pintoihin koskee, ja samoilla käsillä kaivaa nenää. Toisaalta antivirus-käsitelty kasvomaski voi tässäkin tapauksessa hiukan armahtaa käyttäjäänsä.

Valitettavasti kasvomaskit ovat tulleet jäädäkseen. Vaikka varsinaiset suositukset purkautuvatkin jossakin vaiheessa, jää kasvomaskin käyttö luultavasti tietyissä tilanteissa käytännöksi. Esimerkiksi Aasiassa on jo vuosia ollut tapana suojata muita pärskeiltä juuri kasvomaskin avulla.

Malojan kasvomaski tulee perille helposti suoraan verkkokaupasta (*)

Toivottavasti sait lisätietoa artikkelista siitä, miten kasvomaski toimii! Kiitos, että jaat postausta eteenpäin!

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: