Miten löytää hyvät maastopyöräilykengät?

Miten löytää hyvät maastopyöräilykengät?

Seikkailukisoissa ja maastopyörävaelluksilla ei ole ihan sama millaisia maastopyöräilykenkiä käyttää. Polkujuoksukenkien erot ja erojen merkitys on monelle jo tuttua. Mutta myös maastopyöräilykengissä on eroja. Osa toimii seikkailukisoissa paremmin kuin muut.

Seikkailukisoihin sopivat maastopyöräilykengät sopivat todella hyvin myös niin kutsuttuun perusmaastopyöräilyyn ja maastopyöräily vaelluksille. Eli mistään erikoisvarusteesta ei ole kyse. Yhdet kengät myös riittävät mainiosti, eikä niiden valinta ole monimutkaista, kunhan ottaa muutaman asian huomioon.

Tässä postauksessa käyn läpi kolme asiaa, joihin kannattaa kiinnittää huomiota maastopyöräilykenkiä valitessa seikkailukisoihin ja ylipäänsä pidemmille maastopyöräilylenkeille ja maastopyöräilyvaelluksiin.

Millaiset ovat hyvät maastopyöräilykengät seikkailukisoihin maastopyörävaelluksille ja maastopyöräilyyn?

Ajoin maastopyörällä kilpaa ja käytin kisoissa kapeita ja erittäin kovia, vähintäänkin osittain hiilikuituisia kenkiä. Toisaalta tein usein myös pitkiä maastopyörä lenkkejä, sekä vaelluksia Suomen, Norjan ja Ruotsin tuntureille. Kisoissa hyvän ajotuntuman antavat kengät olivat yhtä tuskaa koko päivän ajeluissa ja talutteluissa varvikoissa, soissa, kivikoilla ja kallioilla.

Totesinkin hyvin pian, että tarvitsen toiset aivan erilaiset maastopyöräilykengät pitkiin harjoituksiin. Mutta millaiset ovat hyvä maastopyöräilykengät pidemmille reissuille?

Olen sen jälkeen ajanut melkein 20 eri maastopyöräkenkä parilla. Olen kokeillut nimenomaan kävelyn huomioivia kenkiä, ja jopa juoksuun taipuvia kenkiä. 20 vuoden aikana olen muodostanut hyvän käsityksen seikkailu-urheiluun, maastopyörävaelluksille ja muuten vain pitkiin ajoihin sopivista ajokengistä.

Hyvät maastopyöräilykengät

Voisi helposti ajatella, että mitä kalliimpi varuste, sitä parempi se varmasti on. Maastopyöräilykengissä näin ei ole. Kuten monissa muissakin varusteissa, määrittää maastopyöräilykengissäkin käyttötarkoitus kengän valintaan.

Pitkille lenkeille, vaelluksiin ja seikkailukisoihin sopivaa maastopyöräilyenkää lähdetään hakemaan hiilikuituisia pyöräilykenkiä halvemmasta hintaluokasta. Mutta luonnollisesti kuitenkin maastopyöräilykenkä valikoimasta.

Viisi asiaa, mihin valinnassa kiinnitetään huomiota, ovat

  • pohjan jäykkyys,
  • pohjan kuvio ja materiaali,
  • kengän malli sekä
  • kengän kiinnitykset ja
  • materiaali.

Viimeisin hankintani ovat Giron hyvät perus maastopyöräilykengät Bikester.fi -verkkokaupasta.

Sain valita verkkokaupasta itselleni mitkä tahansa maastopyöräilykengät, ja päädyin kokemuksella näihin. Nämä vastaavat juuri sitä tyyppiä, mikä soveltuu parhaiten pitkiin ajoihin ja perusmaastopyöräilyyn.

Voit klikata yllä olevaa linkkiä ja tutustua kaikkiin tuotteisiin rauhassa. Kyseessä ei ole affiliate-linkki.

hyvät maastopyöräilykengät

1. Jäykkä pohja, mutta kuinka jäykkä?

Kaikkien pyöräilykenkien idea on olla tavallista kenkää jäykkäpohjaisempi. Jäykkä pohja siirtää polkiessa voiman tehokkaamin polkimeen, kun pohja ei taivu. Ominaisuus on käytännössä vastakkainen juoksukengälle. Juoksukengässä pohja taipuu, ja etenkin asflaltille tarkoitetuissa kengissä niin kutsuttu ”rullaavuus” on erittäin toivottu ominaisuus. Pyöräilykengissä siis näin ei ole.

Katso tästä tarkemmin, mitä tarkoitan perusmaastopyöräilykengillä. >>>

Jos olet joskus pyöräillyt pidemmän aikaa juoksukengillä, on jalkapohjasi ehkä väsynyt, tai tullut jopa araksi. Ihan sama ilmiö on voinut tulla vastaan myös spinningissä. Tämä on johtunut nimenomaan käytetyn kengän löysästä pohjasta. Maastopyöräkengissä on lähtökohtaisesti hyvin jäykkä pohja. Kuitenkin tässä pohjan jäykkyydessä on eroja.

Kalleimmat maastopyöräilykengät ovat pohjaltaan hiilikuitua. Hiilikuidulla pohja on saatu erittäin jäykäksi kevyesti. Äkkiseltään ajattelisi tämän olevan erittäin hyvä asia. Ja niin se onkin, jos vain pyöräilet.

Seikkailukisoissa, pitkillä maastopyörälenkeillä, sekä vaelluksilla on kovin yleistä joutua jalkautumaan, kävelemään ja jopa juoksemaan pyöräilykengillä. Siinä hiilikuituiset kengät eivät toimi yhtään. Seikkailukisoihin ja ihan tavalliseen maastopyörällä lenkkeilyyn sopii siis paremmin maastopyöräkenkä, jossa ei ole hiilikuituista pohjaa.

Maastopyöräilykenkiä löytyy myös hiukan taipuvilla pohjilla. Nämä ovat usein trekkaamiseen tai kävelyyn osittain soveltuvia kenkiä. Niitä voi käyttää myös seikkailukisoissa ja maastopyöräilyssä.

Olen aiemmin käyttänyt esimerkiksi näitä Shimanon kenkiä. Näissä on selvästi taipuisampi pohja, ja olen pitänyt näistä vaelluksilla.

On oikeastaan makuasia, kumpaa haluaa painottaa: hyvää tukea pyöräilyssä, vai hieman parempaa käveltävyyttä. Nämä kengät ovat tietynlainen kompromissi. Ulkonäöltään ne muistuttavat usen vähän matalaa vaelluslenkkaria.

2. Pohjan materiaali ja -kuvio

Jalkautuessa, ja erityisesti pyörää taluttaessa, hyvä pito pohjassa on mukava. Esimerkiksi käytössäni olevissa Giroissa on materiaaliltaan hyvin kuminen ja pehmeäkin pohja. Pehmeä pohja ei kuu maastopyöräkengissä, kuten juoksukengissä.

Hiilikuituinen kisakenkä voi olla varustettu kovilla nappuloilla ja kahdella metallipiikillä kengän kärjessä. Nämä eivät oikein toimi pidemmillä matkoilla jalkautuessa. Kumiset hyvät nappulat pohjassa tuovat varmuutta vaikkapa märälle kalliolle jalkautumiselle.

Hyvät maastopyöräilykengät
Näissä kengissä punaisen oranssina hehkuva alue on kumista ja korkeaa nappulaa, joka pitää märälläkin. Olipa kengissä sitten mikä tahansa lukkopoljin systeemi.

3. Malli ja koko – unohda kireät kisakengät

Varvastila on tärkeää, kun ajetaan pitkään. Esimerkiksi maastopyöräilyvaelluksilla mukavuus kengässä on tärkeää. Pitkissä seikkailukisoissa maastopyöräkengä voi olla jalassa vaikka vuorokauden putkeen. Lestin mukavuus on ehdottoman tärkeää.

Kun pyöräilymatka ja aika on pitkä, ehtivät jalat myös turvota. Monet maastopyöräilykengät kapenevat kärkiin. Tällöin on vaarana, että jalkoja alkaa pakottamaan pahasti, kun varpaille ei olekaan tarpeeksi tilaa.

Lue lisää: Millainen hyvä maastopyörä multisporttiin? >>>

Olen joutunut itse ottamaan kapea kärkisistä kengistä pitkällä pyöräosuudella pohjallisen pois. Siinä vaiheessa tietysti kovan pohjan muoviosat kutittelivat kivasti jalkapohjia. Ajoin myös kengät auki, mikä teki jalkautumisesta erittäin vaikeaa. Kenkä kun ei lähde lukkopolkimesta helposti irti, jollei se ole jalassa kiinni.

Ylipäänsä seikkailukisoissa hyvät maastopyöräilykengät ovat oikeastaan vähän reilut, olematta kuitenkaan liian isot. Kuitenkin selvästi reilummat, kuin mitä maastopyöräilykisoissa suositaan. Mallin ja kengän koon on oltava mukava jalkaan, eikä aiheuttaa kärsimystä.

4. Hyvät maastopyöräilykengät ja kiinnitys

Suosin yksinkertaista tarrakiinnitystä, kuten nyt käytössä olevissa Giron kengissä on. Erilaiset ”sträpit” ja kierrettävät kiinnitykset ovat hyviä kisakäytössä ja lyhyemmilläkin lenkeillä. Mutta jos olet kenkinesi pitkällä vaelluksella tai seikkailukisassa, ovat erikoiskiinnitykset liian riskialttiita rikkoutumaan.

Myös lika ja muta voi haitata niiden toimintaa. Eräät aiemmat kenkäni toimivat muuten loistavasti, mutta niiden sträppi ei auennut mutaisena. Olen eräässäkin pitkän kilpailun huollossa säheltänyt yrittäen avata kenkää turhaan. Ihan tavalliset tarrat ovat toimintavarmimmat.

Hyvät maastopyöräilykengät
Tarrakiinnistys on osoittautunut käytössä varmimmaksi.

5. Materiaalit

Suosin maastopyöräilykenkää, missä edes osa pinnasta on verkkomaista materiaalia. Silloin se hengittää edes hiukan. Hautova kenkä lisää hiertymäriskiä, vaikkeivät hiertymät niin helposti tulekaan kuin juostessa. Samalla tavoin verkkomateriaalin kautta myös vesi pääsee ulos kengästä.

Osa kengistä on ohuita materiaaliltaan kengän suusta. Nämä helposti aiheuttavat hankausta akillesjänteisiin ja nilkkoihin pitkässä ajossa. Toki ilmiö riippuu täysin jalan mallista. Olen kuitenkin alkanut suosimaan paksumman ja pehmeämmän oloista reunaa ja läppää. Etenkin todella pitkissä kisoissa, missä pyöräilyä voi olla 1-2 vuorokautta, kengän läppä alkaa hankaamaan helposti.

Myös maastopyöräilykengät kannattaa ajaa sisään vähitellen. Käytössä erityisesti kengän sisäosat ja kovat reunat pehmenevät hiukan.

Vinkkilista – hyvät maastopyöräilykengät

  1. Pyöräilykengän jäykkä pohja, mutta sieltä löysemmästä päästä. Suosin tälläistä perusjäykkä kenkää. Siinä on edelleen hyvä voiman siirto kampiin pyöräillessä, mutta sillä on kuitenkin mahdollista kävellä, ja jopa juosta, jos kisoissa tulee lyhyt juoksu eteen.
  2. Kuminen pohjamateriaali ja reilu pohjan kuviointi. Nämä auttavat jalkautuessa sateella. Erityisesti märällä kalliolla tai kivikossa taluttaminen vaatii pohjasta pitoa.
  3. Hyvin varvastilaa kengän kärjessä. Sen lisäksi pehmeät reunat kengän suussa sekä sopiva koko, ei liian tiukka missään nimessä. Valitsin näistä Giroista reilun koon. Käytän näitä kenkiä syyskuun puolessa välissä Lost in Kajaanin 24 tunnin kisassa. Erityisesti yöllä halua, että kenkiin mahtuu ohut villainen sukka, eikä kenkä silti ole liian tiukka.
  4. Kolme tarraa, eli mahdollisimman yksinkertainen ja varmatoiminen kiinnitys. Maastopyöräkenkä ja lukkopoljin yhdistelmä ei toimi kenkä auki. Pidän tätä kolmen tarran kiinnitystä parhaimpana.
  5. Hyvä hengittävyys osittaisen verkkomateriaalin ansioista.

Katso Bikester.fi kaupan erilaisia vaihtoehtoja täältä >>>

Lisävinkki: tiesithän, että syksystä saa jatkettua maastopyöräilykengän kautta kengänsuojilla!
Kengänsuojat pitävän jalat lämpiminä ja kuivina syyskeleillä. Jollet pyöräile aivan sydäntalvella, voi kengänsuojus riittää.

* Kaupallinen yhteistyö: yhdet postauksen maastopyöräilykengistä on saatu. Olen saanut valita itse käyttööni sopivat kengät, ja päädyin kyseisiin kenkiin edellä kuvattujen perusteiden vuoksi. Kengät ovat olleet minulla nyt treenikäytössä kuukauden, ja lähden niillä kisaamaan seuraavaan seikkailukisaan Lost in Kajaaniin.

Yksi kommentti “Miten löytää hyvät maastopyöräilykengät?

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: