Näin valitset juoksurepun! Multisport-reppu polkujuoksuun, seikkailukisoihin ja pyöräilyyn

Näin valitset juoksurepun! Multisport-reppu polkujuoksuun, seikkailukisoihin ja pyöräilyyn

Multisport-reppu? Oletko etsinyt sopivaa juoksuliiviä tai -reppua? Sopivan tuotteen löytäminen on vaikeaa, sillä valikoima on tätä nykyä valtava!

*Kaupallinen yhteistyö, yksi postauksen repuista on saatu.

Olen kokeillut ainakin 20 erilaista reppua sen jälkeen, kun hurahdin maastopyöräilyyn ja seikkailu-urheiluun. Suurin haaste on ollut löytää reppu, johon mahtuisi pakolliset tavarat, mitä tarvitsee usean tunnin multisport-kisoissa, polku-ultrilla sekä pitkillä juoksuvaelluksilla. Juoksuliivien ja juoksureppujen tarjonta on niin laajaa, että vaikeinta on löytää juuri itselle sopiva tuote.

Olen kisannut täysin sopimattomilla repuilla useinkin. Joko reppu on ollut liian iso tarkoitukseen. Tällöin se hölskyy ja heiluu juostessa. Ja tietysti mukana on turhaa painoa. Hölskyvä reppu myös aiheuttaa helposti hiertymiä. Tuskaisia ovat olleet myös sellaiset kisat, missä varusteet eivät ole mahtuneet helposti mukaan. Liian täyteen ahdettu, tai huonosti ulkopuolelle kiinnitetyt tavarat vain hidastavat menoa.

Kuitenkin oikeanlaisella repulla kisaaminen, ja pitkien yhdistelmätreenien vetäminen on nautinto. Kaikki toimii, varusteet löytyvät helposti, ja niiden käyttäminen juostessa on simppeliä. Juuri tälläistä reppua etsin.

Kerron tässä postauksessa, miten löydät itsellesi sopivan multisport-repun monipuoliseen käyttöön.

Juoksureppuja löytyy joka lähtöön – miten löytää se sopiva?

Perinteisesti juoksurepussa on kaksi olkahihnaa, ja edessä rintahihna ja lantiohihna. Niille on myös tyypillistä, että ne istuvat päällä parhaiten ollessaan lähes täyteen pakattu.

Muutaman viime vuoden aikana markkinoille on tullut juoksuliivejä. Juoksuliiveissä kantohihnat ovat leveämmät ja muotoillut. Juoksuliivi asettuu tiukasti päälle, vaikka se olisi tyhjä. Tosin ei sinne paljon varusteita mahdukaan.

Juoksuliivit, juoksureput ja isommat multisport-reput ovat kuitenkin täysin erilaisia. Vaikka kaikki toimivat juostessa, mikään näistä ei toimi kaikessa.

Jaan reput siis kolmeen erilaiseen tyyppiin. Juoksuliivit ovat keveimpiä, usein jopa todella minimalistisia ja nimensäkin mukaan vaatemaisesti puettavia. Addnaturen verkkokaupassa on useita esimerkkejä laadukkaista juoksuliiveistä.

Ne on tarkoitettu erityisesti nopeisiin juoksuihin, joihin varusteeksi riittää neste ja energia. Jollekin ja jossakin maastossa 50 kilometrin juoksu on niin pitkä, että juoksuliivi ei riitä. 50 kilometria voi myös olla täysin juoksuliivillä juostava matka. Olen mennyt useita lyhyitä multisport-kisoja juoksuliivillä. Kun kisassa on huoltoja, eikä mukana tarvita kuin nestettä ja muutama geeli, on juoksuliivi juuri oikea valinta.

Toisessa ääripäässä ovat isot multisport-reput. Näitä ovat 25-35 litran reput, jotka on silti tarkoitettu käytettäväksi myös juostessa. Ne on tehty myös keveiksi, vaikka kokonsa puolesta ne kävisivät vaikka päivävaelluksille. Nämä ovat perinteisemmän mallisia reppuja kanto-ominaisuuksiltaan. Eli kantohihnat ja lantiohihna. Polkujuoksukisoissa niitä ei kuitenkaan yleensä tarvita.

Tässä postauksessa keskityn näiden kahden ääripäiden repputyypin väliin jääviin juoksureppuihin.

Multisport-reppu
Kuva Bikester.com -sivuilta.

Hyvänä esimerkkinä toimii Inov-8 juoksureppu. Valitsin sen käyttööni Addnaturen verkkokaupasta.

Toisena mielenkiintoisena vaihtoehtona oli USWE:n juoksureppu.

USWE:n reppujen suunnittelussa on takana myös seikkailu-urhileijoita. Niissä on lähdetty ratkomaan uudenlaisen eturemmityksen avulla painavaksi pakatun repun hölskymisongelmaa juostessa.

Ylipäänsä tämän kokoluokan juoksureput ovat varsin monikäyttöisiä, keskikokoisia juoksureppuja. Niissä yhdistyvät juoksuliivien istuvuus isomman multisport-repun tyyppiseen repputilaan.

Multisport-reppu Inov8

Tämän tyyppinen reppu on siis hyvä valinta jos edessäsi on:

  • hiukan pidempi multisport-kisa tai
  • polkujuoksun ultramatka,
  • juoksu- tai maastopyöräilyvaellus, tai pitkä omahuoltoinen lenkki,
  • työmatkajuoksu- tai pyöräily, kun mukana on kuljetettava vaihtovaatteet.

eli siis todellinen multisport-reppu!

Pitkän testailun ja kokemuksen myötä kerron tässä postauksessa, mitä multisport-repun ostossa kannattaa ottaa huomioon.

Millainen on multisport-reppu monipuoliseen käyttöön ja ultramatkoille

Keskikokoinen multisport-reppu on osuva valinta, kun mukaan on otettava varusteita enemmän kuin vain juomaa, energiaa ja pikkutakki. Parasta tämän tyyppisissä repuissa on, että niitä voi käyttää melko lyhyissäkin suorituksissa, eikä silti kanna mukanaan kovin paljoa turhaa painoa. Parhaimmillaan ne kuitenkin venyvät pidemmänkin seikkailu-kilpailun kantovälineeksi, etenkin ulkopuolelle pakatessa.

Multisport-reppu käytössä
Repun eturemmin on säädettävä, ja tarpeeksi napakka, vaikka onkin kapea. Eteen sopii lötköpullot. Itselle on tärkeä myös vetoketjullinen tasku edessä.

Multisport-reppu, missä käytettävyys on toimivuutta

Multisport-reppu sopii nimensäkin mukaisesti todella moneen. Tärkeää kuitenkin on, että sitä voi käyttää helposti juostessa ja pyöräillessä. Tärkeät pikkuvarusteet ja energia on saatava käsien ulottuville. Myös energioille ja juomalle on oltava helpot ja oikeasti käytettävät paikat. Samalla on hyvä yltää myös sivujen taskuihin, sekä mahdollisesti takataskuun.

Toisaalta reppu on myös oltava helppo laittaa selkään ja ottaa pois selästä. Esimerkiksi huolloissa kesken multisport- tai polkujuoksukisan tälle on tarvetta. Repusta joutuu ottamaan usein tavaraa pois kesken kisan, tai pakkaamaan sitä lisää. Puran aina huollossa pois roskat, ja pakkaan mukaan uuden säkin energiaa.

Käytän usein vesileiliä, mikä pitää nopeasti täyttää. Edessä on kuitenkin hyvä olla paikka myös lötköpulloille. Kaiken tämän pitäisi käydä käden kääntessä. Liikaa erilaisia remmejä, tai liian pienet kiinnikkeet tekevät tästä tarpeellisesta vekslaamisesta vaikeaa.

Lue lisää: Näin pakkaat kisarepun toimivaksi >>>

Kiinnitin reppua valitessa huomiota nimenomaan etuhihnojen taskuihin. Mietin hyvin käytännöllisesti jo reppua valitessa, mitä laittaisin mihinkin taskuun. Ja toisaalta, onko tässä repussa paikka kaikille niille varusteille joita olen tottunut pitämään edessä, sivutaskuissa ja takana.

Käytettävyys oli kovassa testissä Lost in Kainuu kisassa. Kesken kisan syöminen on oma taiteenlajinsa. Pyöräillessä sen täytyy tapahtua nopeasti ja helposti. Pidin etutaskuissa geelejä ja sukulakuja.

Lost in Kainuu 2020
Lost in Kainuun kisasin tällä repulla. Sivussa minulla oli toisella puolella energiaa, ja toisella puolella ”roskis”. Edessä pidin suolaa ja energiaa, myös hanskat oli helppo sujauttaa pois käsistä viilekkeisiin. Kuva: Juoksuopisto.

Vetoketjullinen pikkutasku edessä oli varattu tärkeille varusteille, joita ei usein tarvitse, mutta jotka pitää löytyä tarvittaessa. Kuten suola ja mahdolliset lääkkeet. Pitkillä lenkeillä pidän siinä mukana puhelinta ja rahaa. Juuri nämä toimivat etutaskut erityisesti tekevät repusta todella sopivan käyttöön.

Yksi hyvä säilytystila on verkkotasku repun etupuolella. Siihen on helppo pukata oikeastaan mitä vain. Takki, kypärä, juokslenkkarit pyöräilyyn tai vaikka se iso säkki evästä ja juomaa. Arvosta todella joustavaa verkkotaskua. Se lisää huimasti tälläisen keskikokoisenkin repun pakkaustilaa!

Koko ja istuvuus

Käytän reppua erilaisissa oloissa, niin talvella kuin kesähelteellä. Esimerkiksi yön yli kestävässä kisassa voi olla ohut paita lähtiessä, ja yöllä fleece sekä kuoritakki. Lapissa on aivan tavallista kirmata hiihtotakki päällä pitkillä lenkeillä lähestulkoon läpi vuoden! Repunhan on istuttava kaikissa tapauksissa yhtä hyvin, eikö totta.

Repulle on todella vaativaa istua hyvin sekä tyhjänä, että täytenä. Molemmissa tapauksissa juoksureput niin usein hölskyvät ja pomppivat. Kokemukseni mukaan rintaremmi on tässä ratkaisevassa osassa. Sen korkeus ja napakkuus ovat tärkeitä.

Multisport-reppu
Joustava iso tasku lisää repun käyttömahdollisuuksia ja tilaa huimasti. Tässä olin matkalla salille, ja juomapullo oli helppo sujauttaa taskuun mukaan.

Reppuhan on saatava myös kiristettyä kasaan, kun se on pakattu vajaaksi. Tämä tehokkaasti estää hölskymistä. Näiden remmien ei tarvitse olla isoja. Mutta niiden on oltava luontaisesti käytettäviä. Ja mieluiten reppu päällä.

Turhia remmejä tai kiristyksiä ei minusta saa olla. Joissakin repuissa en ole keksinyt ikinä, mitä jollakin remmilla tehdään. Se vain roikkuu ja heiluu mukana turhaa, ja pahimmassa tapauksessa jä kiinni johonkin. Etenkin maastopyöräillyssä kaikki turhat remmit vaoivat olla vaaraksi. Näihin kiinnitin huomiota myös tätä reppua valitessa.

Yksi huomikohde on myös vetoketju. Suosin reppuja, mitkä avautuvat ylhäältä. Minulla on ollut todella kevyt ja hyvä reppu, jossa on vetoketju ylhäältä alas. Siinä on kutienkin riskinä, että reppu muuttuu kesken kisan käyttökelvottomaksi, jos vetoketju rikkoutuu. Tai, kun vetoketju jää aika helposti myös auki, ei niin helposti levitä tavaroitaan maastoon, kun vetoketju on ylhäällä.

Talvi on juuri oikea aika hankkia juoksureppu tulevalle kesäkaudelle. Uutenahan reppua ei kannata ottaa tosikoitoksiin, vaan se on hyvä ajaa sisään talven mittaan lenkeillä.

Klikkaa, ja pistä vinkit jakoon, miten löytyy monipuolinen multisport-reppu!

4 vastausta artikkeliin “Näin valitset juoksurepun! Multisport-reppu polkujuoksuun, seikkailukisoihin ja pyöräilyyn

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: