Nämä jokainen polkujuoksija tarvitsee – juoksukengät polkumaratonille, -puolikkaille ja harjoitteluun!

Oletko saanut polkujuoksukengistä ikinä rakkoja? Tai oletko kysynyt ehkä tutuilta, että mitkä ovat hyvät kengät polkujuoksuun? Ja selannut laajaa tarjontaa olematta varma, mihin mitkäkin kengät sopivat?

Polkujuoksukenkätarjontaa on valtavasti. Valtamerkkien lisäksi on myös pienempiä kenkämerkkejä, joilla on oma mallistonsa myös polkujuoksuun. Ei siis ihme, että tarjonnan äärellä tulee epävamaksi ja polkujuoksukenkien vertailu on haastavaa!

Mutta miten polkujuoksukengät valitaan? Monetko kengät tarvitaan? Ja millaiset kengät?

Alussa pääset alkuun polkujuoksussa yhdelläkin kenkäparilla. Kaiken kaikkiaan muutamasta erilaisesta parista on kyllä etua. Esimerkiksi alle 10 kilometrin harjoituslenkki vaatii kengältä vallan muuta kuin 100 mailinen ultra.

Tämän postauksen polkujuoksukenkien vertailu keskittyy vaihtoehtoihin, joista löytyy monipuolinen kenkäpari vaikka niiksi ainoiksi polkujuoksukengiksi.

Esittelen sinulle kolme polkujuoksukenkä vaihtoehtoa. Valitse näistä, jos etsit monipuolista kenkää sekä pidemmille lenkeille, että polkumaratonien tai puolikkaiden juoksemiseen, tai vaikkapa juoksuvaellukselle.


Millaiset polkujuoksukengät ovat hyvät?

Hyvät polkujuoksukengät ovat tarkoituksenmukaiset. Autan sinua valitsemaan tässä postauksessa polkujuoksun yleiskenkiä. Ne ovat parhaimmillaan keskipitkillä matkoilla, eli noin maratonilla. Mutta näillä kengillä voi hyvin juosta myös niitä arkisia polkujuoksulenkkejä lähipoluilla ja kuntoradoilla.

Tärkeät polkujuoksukenkien ominaisuudet ovat:

 • hyvä pito vaadittavissa olosuhteissa,
 • sinun juoksutyylillesi riittävä iskunvaimennus,
 • hyvä suojaavuus (kärki, sivut ja pohja),
 • tukea jalalle epätasaisella alustalla sekä
 • riittävästi varvastilaa.

Polkujuoksussa tarvitset iskunvaimennusta, ja sitä nämä kengät tarjoavat riittävästi suurimpaan osaan polkujuoksumaastoista. Näistä kengistä löytyy myös tarpeeksi suojaavuutta, ja sopivasti varvastilaa mäkiseen maastoon.

Jos olet menossa todella kivikkoiselle reitille, vaikka Lapin tuntureille, tarvitset kengältä tukea lähes maratonin verran. Esimerkiksi NUTS Pyhällä tarvitset kengältä kunnolla tukea ja suojaavuutta. Eli tarvitset tarpeeksi jäykän ja tukevan pohjan, sekä vahvan materiaalin kengän reunoihin. Hyvää pitoa ei voi myöskään unohtaa. Tämän vuoksi polkujuoksussa ei ole vaihtoehtona missään nimessä asfalttijuoksuun tarkoitettu kenkä! Asfalttikenkä ei suojaa pohjasta, eikä kengän sivuista tarpeeksi. Tarvitset myös kengät, jotka ovat sopivan kevyitä.

Keskimatkojen kengistä suosikkini ovat:

La Sportivan Bushido (*),

La Sportivan Lyca (*) ja

uutena La Sportivan Kaptiva (*).

Nämä kengät taipuvat monipuoliseen käyttöön käyttäjän maun ja tottumusten mukaan. Olen tottunut juoksemaan näillä sekä kympin lenkkejä, että 50 kilometrin polkujuoksukisoja tai osuuksia seikkailukisoissa.

Mitkä kengät sopivat minulle?

Tiedän todellakin, mitä rakot ovat. Olen kuronut urheiluteipillä kasaan jalkapohjani, joissa koko iho on liikahtunut paikoiltaan. Olen kiinnitellyt rakkolaastareita kantapäihin, ja yrittänyt saada compeedin pysymään varpaiden välissä (tämä on muuten erittäin vaikeaa!). Joistakin kengistä sain aina rakot kantapäähän. Osassa kengistä taas pohja oli niin ohut, että päkiäni olivat tulessa, ja jokainen askel sattui aivoissa asti. Viimeisimpänä olen reväyttänyt nivelsiteeni liian kiikkerien kenkien kanssa.

Siksi kengät kannattaa todella valita huolella! Eihän juoksemisesta tule yhtään mitään, jos ajatus on vain jaloissa. Kenkiä ei kuulu ajatella ollenkaan juoksun aikana. Niin huomaamattoman toimivat ne parhaimmillaan ovat.

Hyvissä polkujuoksukengissä…

 • lesti on sinulle sopiva (tämä selviää kokeilemalla, kokeile siis rohkeasti eri kenkiä!)
 • et huomaakaan niiden olemassa oloa ja
 • ne on helppo ostaa, eli voit luottaa siihen mitä saat (tässä auttaa paljon, jos koko pitää hyvin paikkaansa kenkämallin vaihtuessa. Näin on helppo ostaa samalta merkiltä eri alustoille tarkoitettuja kenkiä, ja luottaa, että ne ovat sopivat)

Kun löydät sopivat polkujuoksukengät sinulle, niistä kannattaa pitää kiinni. Minulla on useita samanlaisia kenkiä, koska ne toimivat.

Toimi näin, kun valitse sinulle oikealaisia kenkiä:

 1. Mieti, millä alustalle juokset, tai mille alustalle nyt haet kenkiä. Juoksetko sorateitä, neulaspolkuja, kivikkoa, mutaa vai ehkä kalliolla?
 2. Kuinka pitkille matkoille tarvitset kengät?
 3. Etsitkö kengältäsi hyvää iskunvaimennusta vai enemmänkin rullaavuutta.
 4. Millaisen dropin (eli päkiän ja kannan välisen eron) haluat, tai mihin olet tottunut?

Jos etsit polkujuoksukenkiä ultramatkoille, voit lukea niiden valinnasta lisää täältä >>>


Polkumaratonien luottokenkä kelillä kuin kelillä – Bushido II

Tämä kenkä on sinulle jos….

polkujuoksukenkien vertailu
Ostin uudet Bushidot (alla) ja Kaptivat alkuvuodesta. Näistä on tarkoitus pehmentää parit kesän multisport- ja seikkailukisoihin.
 • etsit kenkää kivisiin polkujuoksukisoihin, esimerkiksi NUTS Karhunkierros ja Ylläs Pallas 30-80km matkat.
 • etsit luottokenkää, joka toimii arkisilla polkujuoksulenkeillä mutta myös juoksuvaelluksilla.

Nopeat faktat

 • matala profiili,
 • droppi 6mm,
 • vertailupaino 300g (yksi kenkä, koko 42)
 • hyvä tuntuma alustaan,
 • keskimääräinen iskunvaimennus ja
 • hyvä varvastila, sopii lyhyille ultrille.
 • Ei kaikista pitävin kenkä märällä kivellä tai mudassa.

Missä käytän

 • Seikkailukisojen 30-50 km:n juoksuosuudet ja vastaavat polkujuoksukisat.

Katso täältä lisätiedot Bushidoista (naisten malli) (*) >>>

Miesten Bushidosta löytyy lisätietoa täältä (*) >>>

Bushido sopii sinulle, jos juokset hyvin eripituisia matkoja, juokset vaikeillakin poluilla, tai olet menossa polkumaratonille. Esimeriksi NUTS-maratoneille Bushido on hyvä valinta. Bushido tuntuu jalassa kevyeltä ja ketterältä, vaikka se käy todella pitkillekin matkoille. Tässä polkujuoksukenkien vertailussa Bushido on näistä kolmesta kengästä lähimpänä ultramatkojen kenkää. Bushido käy vaikka kuinka pitkälle matkalle, sillä siinä on sopivan pehmeä tuntuma. Se taipuu kuitenkin todellisia ultra-traktoreita paremmin myös lyhyemmille matkoille, ja siksi kengän paikka on tässä.

Bushidolla olen juossut Pyhän polkumaratonin. Bushidoilla olen juossut myös esimerkiksi Puolassa 50 kilometrin juoksuosuuden täysin ilman rakkoja. On oikeastaan aika hieno tunne, kun riisuu todella turvonneet ja väsyneet jalat vuorokauden jälkeen ulos kengästä ja toteaa ne täysin ehjiksi. Bushidot olivat myös luottoparini seikkailukisassa Kiinassa. Siellä oli paljon märkiä kallioita ja vettätihkuvia luolia täynnä rappuja, missä kengän pidolta vaadittiin paljon. Bushidossa arvostan sitä, että se ei vaivaa tai hankaa mitenkään. Jos sinulla on terävä kantapää, niin Bushido antaa sille hyvin tilaa.

Bushidon iskunvaimennus on tämän tyyppiselle kengälle tavanomaista tasoa. Se tarkoittaa, että voit juosta Bushidoilla kivikkoisenkin polkumaratonin ilman, että kivet alkavat tuntumaan pohjan läpi. Olen juossut loppuun kahdet Bushidot, ja nyt kolmas, aivan uusi pari tuntuu ihanan pehmeältä. Droppi Bushidossa on hyvin keskiverto, eli 6 mm.

Polkumaratonilla arvostan sitä, että kengän reunoissa on varpaita suojaavaa materiaalia. Tämä estää ärräpäiden päästämistä suusta, kun jalat osuvat kiviin juostessa. Ylipäänsä polkumaratonin juokseminen vie jo helposti sen 4-6 tuntia tavalliselta kuntoilijalta. Tämä on kovaa iskutusta jaloille. Sitä myötä jalat turpoavat. Siksi varvastilaa pitää olla reilusti. Vaikka kengän tulee istua jalkaa hyvin, eivät varpaat saa osua kengän reunoihin. Bushidon varvastila on hyvä.


Tossumainen kenkä mutaan – Lycan II

Naisten Lycan II mallista löydät lisäteitoja täältä (*) >>>

Miesten Lycan II kengät voit ostaa täältä (*) >>>

Tämä kenkä on sinulle jos….

La Sportiva Lycan II on valmistajan sivujen mukaan juuri oikea kenkävalinta keskipitkille matkoille, hajroitteluun ja skyrunning -kisoihin. Kuva www.lasportiva.com
 • harjoittelet ja juokset paljon pehmeillä alustoilla, kuten märillä metsäpoluilla, kuntoradoilla ja mudassa.
 • olet suuntaamassa mutaiselle polkupuolikkaalle.

Faktat

 • korkeahko profiili,
 • droppi 6mm,
 • vertailupaino 270g (yksi kenkä, koko 42)
 • pehmeä tuntuma alustaan,
 • hyvä iskunvaimennus ja
 • riittävä varvastila, sopii polkupuolikkaille ja vastaaville.

Missä käytän

 • lenkeillä Suomen metsissä ja
 • polkupuolikkailla pehmeällä alustalla.

Tarvitsetko polkujuoksukenkää pehmeille, ehkä jopa mutaisille metsäpoluille? Lycan II on suunniteltu silloin sinulle. Sen pohjan kuviointi on tehty erityisesti mutaan ja pehmeille alustoille tehty. Tämä kenkä on erittäin mukava jalassa, tunne on melko pehmeä, jopa löysä ja tossumainen. Kengässä on kuitenkin hyvä iskunvaimennus, jota isot nappulat vain tehostavat. Pohjan kuviointi on nimittäin aika krouvi, pohja on täynnä materiaaliltaan tahmeaa nappulaa. Kenkänä tämä on hiukan samankaltainen, kuin suosittu Salomonin Speedcross.

polkujuoksukenkien vertailu
Duratrail -polkujuoksukisassa Portugalin Setubalissa. Juoksin kisan La Sportiva Lycalla. Ja kisa olikin paras polkujuoksukisani siihen asti! Reitillä oli pehmeitä kohtia, mutta myös kovaa ja kuivaa alustaa. Toimi!

Lycan sopii hyvin mutaan ja kangaspoluille. Juoksen itse paljon ihan peruslenkkejä näillä kengillä. Niiden tossumainen tuntuma on niin mukava jalassa, että kenkä on helppo valita lenkille kuin lenkille. Kovalla alustalla pohja kuluu melko nopeasti. Olen juossut myös polkupuolikkaan kisan La Sportivan Lycalla.

Varvastila riittää hyvin, eikä ongelmia hiertymisen kanssa ole ollut. Todella pitkälle vuoristotrekille seikkailukisoissa, tai vaikka kiviselle polkumaratonille en valitse Lycania. Mutta esimerkiksi NUTS Karhunkierroksen lyhyemmillä matkoilla ja Etelä-Suomen etenkin kevään mutaisilla polkujuoksupuolikkailla Lycanit toimivat hyvin.


Rullaava Kaptiva – vauhtia juoksuun!

Kaptivan naisten mallin lisätiedot (ja värit) voit katsoa täältä (*) >>>

Ja miehille löytyy omat koot Kaptivasta täältä (*) >>>

polkujuoksukenkien vertailu
La Sportiva Kaptiva erottuu edukseen kovavauhtisilla lenkeillä ja vedoissa. Kuva www.sportiva.com sivuilta.

Tämä kenkä on sinulle jos ….

 • harjoittelet ja juokset myös nopeilla alustoilla ja
 • kaipaat rullaavuutta.

Faktat

 • Keskikorkea profiili,
 • vertailupaino 280g (yksi kenkä, koko 42)
 • droppi 6mm,
 • rullaava tuntuma alustaan,
 • keskiverto iskunvaimennus ja
 • hyvä varvastila.

Missä käytän

 • Vedoissa ja vauhtilenkeillä,
 • polkupuolikkailla ja polkumaratoneilla, ei ehkä kovimmassa kivikossa ja
 • tulevaisuudessa varmasti multisportkisoissa ja seikkailukisojen tie voittoisilla juoksuosuuksilla.

Oletko kaivannut polkujuoksukenkään sellaista rullaavuutta? Tuntuu sinusta sorateillä ja kuntopoluilla joskus, että jäykkä polkujuoksukenkä ei vain taivu tarpeeksi. Kaptiva onneksi taipuu. On mahtavaa juosta kengällä joka rullaa! Kaptiva on jalassa kevyen ja ketterän tuntuinen. Tämä onkin kenkä sinulle, joka juokset paljon lenkkejä myös sorateillä tai kivituhka-kuntoradoilla ja vastaavilla. Tämä voisi olla myös sopiva ensimmäinen polkujuoksukenkä.

Suomen multisport-kisoissa on lyhyitä juoksuosuuksia todella monenlaisessa maastossa. Kaptiva toimisi siellä varmasti hyvin. Myös pitkissä seikkailukisoissa on osuuksia, missä kuljetaan pitkiä matkoja asfaltteja tai sorateitä. Kaptiva voisi olla kenkä myös niihin. Kaptiva lähteekin varmasti kisakengiksi seuraaviin multisport-kisoihini.

Lue lisää: Miten selviät läpi NUTS Tunturimaratonin tai puolikkaan >>>

La Sportivan koot ovat muuten ehkä noin yhtä kokoa pienemmät, kuin vaikkapa Salomonilla. Salomonilla minulla on ollut käytössäni koko 39, ja Hokalla 39-40. La Sportivalla aina koko 40. Tämä kannattaa huomioida kenkiä valitessa.

Polkujuoksukenkien vertailu – jutussa on käytetty lähteenä La Sportivan kansainvälistä, sekä suomalaista sivustoa.

*Affiliatelinkki. Voit klikkailla linkkejä vapaasti. Jos päädyt ostamaan tuotteita, saan siitä pienen komission, jonka avulla ylläpidän tätä blogia. Kiitos! Suosittelen vain niitä tuotteita, joista minulla on omakohtainen kokemus ja johon itse uskon.

Edit. 5.4.2021, linkkien toimivuus korjattu.

Löysitkö itsellesi sopivilta kuulostavat kengät? Auttoiko polkujuoksukenkien vertailu? Jaa vinkit eteenpäin! Kiitos!

10 thoughts on “Nämä jokainen polkujuoksija tarvitsee – juoksukengät polkumaratonille, -puolikkaille ja harjoitteluun!

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: