6 asiaa, jotka sinun pitää tietää Geopark Challenge -seikkailukisasta

6 asiaa, jotka sinun pitää tietää Geopark Challenge -seikkailukisasta

Rokua Geopark Challenge tekee paluun 10-vuotisjuhlakisalla muutaman vuoden tauon jälkeen. Se on 24 tunnin kilpailu, joka järjestetään Rokualla elokussa 2021.

* Kaupallinen yhteistyö Rokua Geopark Challengen kanssa.

Kisa tapasi kerätä yhteen sekä lajista innostuneita pitkän kisan ensikertalaisia, että Suomen seikkailu-urheilun parhaimmistoa. Tänä vuonna mukaan odotetaan myös kansainvälisiä joukkueita. Siinä missä kisa oli aiemmin kolmen hengen joukkuekisa, uudistuu nyt konsepti tuleveille kausille.

Uutuutena Geopark Challenge tulee laajenemaan Euroopan laajuiseksi sarjaksi. Tänä kesänä kilpailu järjestetään Rokualla, mutta jo ensi vuodesta 2021 toteutuu sarja eri puolilla Eurooppaa. Sarjan kilpailumaastoina ovat Euroopan hienoimmat geopark-alueet.

Kerron tässä postauksessa viisi asiaa tulevasta kisasta: millainen maasto alueella on, millaista reittiä on lupa odottaa, sekä mitä muuta kisaan ja sen konseptiin liittyy.

Lue lisää: Seikkailu-urheilu ja Multisport kisakalenteri 2021 >>>

1. Mikä on Geopark Challenge -kisan konsepti?

Rokua Geopark Challenge on 24 tunnin kisa pareille. Joukkueen muodostavat mies ja nainen, myös naisparilla on mahdollista osallistua.

24 tuntia on voittaja joukkueen aika. Kilpailu kuitenkin rakennetaa niin, että kaikki joukkueet pääsevät maaliin muutaman tunnin aikahaarukassa. Konseptilla pyritään siihen, että kaikki saavat tuloksen, vaikka vain noin 20-25% joukkueista selvittää koko reitin. Tämä mahdollistaa sen, että kokemattomamapikin joukkue voi osallistua, ja päästä maaliin.

Geopark Challengessä ulkopuolinen huolto ei ole sallittu kilpailun aikana. Näin ollen kilpailijat kuljettavat itse mukanaan tarvittavan juoman ja energian jokaiselle osuudelle. Järjestäjä kuljettaa kilpailijoiden puolesta  lajivarusteet ja mahdollisen kilpailijiden pakkaaman huoltokassin vaihtopaikoille reitin varrelle.

Kilpailu on rehtiä seikkailu-urheilu painottuen fyysisyyteen. Esimerkiksi aimepina vuosina matkan varrella on ollut tehtävinä korkealta hyppääminen veteen, erilaiset suunnistustehtävät sekä tietysti köysitehtävät, lähinnä laskeutuminen.

Rokua geopark Challenge
Laskeutuminen Rokualla Pookin tornista. Kuva Tapani Launonen.

2. Millainen on Rokua Geopark Challenge kisa-alueen maasto?

Jos Rokuan Geopark Challenge jostakin tunnetaan, niin suunnistuksellisuudesta ja kartoista, sekä elämyksellisistä tehtävistä. Kilpailussa itseään haastaa kokeneet seikkailu-urheilijat mutta se sopii myös ensimmäiseksi pidemmäksi kisaksi.

Rokua Geopark Challenge -kisan ratamestarina toimii seikkailu-urheilija, suunnistaja ja moninkertainen rogainingin arvokisamitalisti Seppo Mäkinen. Kysyin häneltä tulevan kilpailun maaston luonteesta.

Radasta tulee vaativa 24 tunnin kilpailuksi. Vaikka alueella ei vuoria olekaan, tuo reittiin vaativuutta suunnistuksen tarkkuus, polkujen suuri määrä ja toisaalta täysin poluttomat ja erämaiset alueet. Kartat alueesta ovat erittäin hyvät ja tarkat.

Seppo Mäkinen

Alueena Rokua Geopark on uniikki. Se jääkautinen alue, ja kaikkien geoparkkien tavoin hieno luontokohde. Ja seikkailukisan henkeen kuuluu upeat maastokohteet, joihin kilpailu osallistujat vie.

Rokualla maasto on jylhää mäntymetsää, paljon suppia ja isoja erämaisia soita. Alueella on myös lähes merimaiset olosuhteet omaava Oulujärvi, sekä pieniä ja mielenkiintoisia jokia.

Muistan itse aimpien vuosien kisoista loputtomat jyrkät supat, sekä pehmeän jäkäläisen alustan. Polkuja risteileen valtavasti. Se tekee maastopyöräilystä mahtavaa ja monipuolista.

3. Kisan reitissä kansainvälisen tason tuntumaa 24 tunnin paketissa

Ratamestarin mukaan 24 tunnin kilpailu rakentuu pitkistä ja haastavista osuuksista. Ajatus on, että kisasta saa oikean seikkailu-kilpailun tuntuman. Erotuksena multisporttiin, tai sellaisiin pitkiin kisoihin, missä osuudet ovat multisportmaisen lyhyitä. Kartat alueelta ovat hyvät, ja vaikuttavat reitin mahdollisuuksiin.

Mäkinen maalailee reitille kansainvälisen tason osuutta. Alustava suunnitelma on, että kilpailu alkaa parin tunnin prologilla. Sen jälkeen aloitetaan varsinainen kisa, mihin kuuluu muunmuassa tämä erityisen pitkä kuningasosuus, joka sisältää varusteiden kantamista sekä  tarkuutta vaativaa suunnistusta.

Laajat suoalueet haastavat myös fyysisesti. Siellä on kuljetaan pitkiä pätkiä ilman mitään uria. Maastopyöräilyssä toisaalta taas reitti kulkee poluilla, ja tiedossa onkin upeaa teknistä maastopyöräilyä. Melonta on joko kajakki kasikoin tai kanootein. 

Seppo Mäkinen

Aiempina vuosina legendaariseksi kokemukseksi kisailijoille on jäänyt esimerkiksi rullaluisteluosuus, joka vei pitkälle trekille läpi laajojen soiden.

4. Rokua Geopark Challenge – portti ja harjoitus kansainvälisiin kisoihin

Rokua Geopark Challenge aloittaa uuden 24h kisojen sarjan Euroopassa 

Ensi kesän Rokua Geopark Challengen pääpalkintona on paikka joukkueelle vuoden 2022 Euroopan sarjan kisoihin. Kilpailu sopiikin loistavasti harjoitukseksi ja myös ponnahduslaudaksi joukkueille, jotka tavoittelevat pääsyä kansainvälisen tason kisoihin.

Kansainvälisen tason seikkailu-urheilun kilpailusarja ja sen osakilpailu Suomessa toteutuvat siis pitkästä aikaa.

Konseptinsa puolesta kilpailu sopii harjoitukseksi myös pitkiä kansainvälisiä kisoja kiertäville joukkueille. Kilpailu on tarpeeksi vaativa, mutta kuitenkin vuorokauden kisana siitä palautuminen tapahtuu kohtuullisessa ajassa. Mukaan onkin tulossa suomalaisten seikkailu-urheilu huippujen lisäksi myös ulkomaisia joukkueita. 

Jonkin verran kansainvälistä väriä on jo nähty aiempina vuosina. Kilpailussa on aiempina vuosina kisannut muunmuassa tanskalainen Merrelin joukkue. Kysyin silloin kilpailleelta Larsilta hänen mietteitään kisasta. Hän kehui erityisesti kilpailun karttoja ja hienoa suunnistusta.

Rokua Geopark Challenge
Vaalasta startanneessa kisassa oli maailman luokan melontaosuus Manamasaloon vuonna 2013. Silloin melottiin Oulujärvellä kajaakeilla. Kuva Tapani Launonen

5. Pitääkö olla kokenut kisaaja, että voi osallistua?

Kilpailu sopii myös vähemmän kokeneille joukkueille. Mikään 24 tunnin kilpailu ei ole otollisin paikka kokeilla lajia ensimmäistä kertaa. Mutta jo lajia kokeilleille Geopark Challenge sopii ensimmäiseksi pitkäksi kisaksi. Se tulee olemaan kulultaan erittäin selkeä, eikä sisällä erityisiä kikkailuja.

Lue lisää >>> Näin valitset repun multisport ja seikkailukisoihin!

6. Seikkailu-urheilun näkyvyys kasvussa – Geoparkista taltiointi ulos

Rokua Geopark Challengen taltio tunnettu tuotantoyhtiö. Taltiointi pukataan niin kutsutusti ohjelmana myös ulos. Tämähän tietysti tarkoittaa yhtä kauden hienoimmista elämyksistä! Niin kisaamassa, kuin ohjelmaa seuraamassa.

Tulevan Euroopan sarjan idea onkin taltiointi ja osittain joukkueiden seuraaminen ympäri Eurooppaa eri kisoissa. Toivottavasti saamme Suomesta sarjaan ensi kaudelle hienon edustuksen! Paikat jaetaan ensi elokuussa.

Ilmoittaudu mukaan Rokua Geopark Challengeen täältä >>>

Jaan lisää vinkkejä kisaan ja valmistautumiseen blogissa.
Pistä Rokua Geopark Challenge kalenteriin ja ilmoittautuminen sisään! Nähdään kisassa!

Vastaa