Seikkailu-urheilun MM-kisat kilpistyivät Brasilialaiselle suolle

Seikkailu-urheilun MM-kisat kilpistyivät Brasilialaiselle suolle

Uuden-Seelannin uskomattoman kova Seagate voitti suvereenisti seikkailu–urheillun MM-kisat. Nathan Fa`avaen viimeinen MM-kisa ja ilmeisesti koko ura päättyi eriskummalliseen, mutta täysin ylivoimaiseen ja selvään voittoon. Reitillä toisena ja kolmantena etenivät Ruotsalaiset Silva ja SAFAT, jopa näiden ehtiminen maaliin ennen sen sulkemista vaikutti epätodennäköiseltä. Moraalisesti he ovat kuitenkin loput mitalipallista. Siinä ovatkin ainoat joukkueet, joita järjestäjä ei ole mitenkään auttanut reitillä eteenpäin.

Team Peak Performance ei päässyt koskaan suota yrittämään, vaan heidät siirrettiin lentokuljetuksella osuudelta 6 suoraan pyörille matkalle maaliin.
Team Peak Performance ei päässyt koskaan suota yrittämään, vaan heidät siirrettiin lentokuljetuksella osuudelta 6 suoraan pyörille matkalle maaliin. Kuva Alexandra Socci
Kilpailumatka ei ollut erityisen pitkä, kuljettu matka kalpenee monien kisojen rinnalla. Voittoaika alkaa olla jo kuitenkin varsin miehekäs, 6 päivää, 18 tuntia ja 10 minuuttia. Suurin ongelma kiitenkin joukkueille syntyi osuusaikojen huonosta ennakoinnista. Kun esimerkiksi neljäs osuus oli järjestäjän arvion mukaan 10 tunnin juttu, kulki Seagate sitä 23 tuntia, Silva pikkuisen yli vuorokauden ja viimeinen osuuden läpi mennyt paikallistiimi yli kaksi vuorokautta. Yhtä pientä trekkiä kisan alkupuolella. Tarkat arviot osuusajoista ja kuvaukset osuuksista löytyy täältä.
Team Haglöfs Silva huuhtelee vaihteeksi jalkojaan.
Team Haglöfs Silva huuhtelee vaihteeksi jalkojaan.
Todellinen käännekohta kisassa oli kuitenkin kilpailun seitsemäs osuus, pack rafting-osuudeksi nimetty vaellus brasilialaisella suolla. 10 tunnin hilpaisuksi kellotettu otatus otti Seagatelta aikaa selvästi yli puolitoista vuorokautta, hitain joukkue, joka suota uskalsi jäädä edes yrittämään, käytti siihen 2 päivää ja 7 tuntia. Noin pitkäksi ajaksi on jo vaikea kantaa evästä selässsä, juomisesta puhumattakaan.
Suolle kuitenkin jäi yrittämäänkin vain 5 joukkuetta, kuudes, Godzone, kävi haistelemassa tunnelmaa kahdeksan tunnin ajan, mutta päätyi palaamaan huoltoon. Siellä annettu tuomio osuuden mahdottomuudesta sai koko loppuporukan päättämään, ettei tule suolle lähtemään. Järjestäjä päätti viimein lennättää kaikki loput joukkueet packrafting-osuuden yli suoraan pyörille, joille joukkueet ehtivät käytännössä enää vain ajaa maaliin. Cessnalla piti kiirettä, sillä lennätettäviä joukkueita oli lähes 20. Kaikille heille tarjotiin mahdollisuus suonensisäiseen nesteytykseen ilman hylkäystä, eikä kukaan heistä voisi enää sijoittua suolla puskevien tiimien edelle. Siinä vaiheessa järjestys suolla oli Seagate, Silva, SAFAT, viron ACE ja Espanjalainen Columbia. Tässä vaiheessa yksikään tiimi ei ollut vielä nähnytkään pyöriään.
Kuva Silvan faceboom sivuilta.
Kuva Silvan faceboom sivuilta.
Kotisohvilta katsottuna gps-seuranta tarjosi naurun ja itkun sekaista viihdettä. Esimerkiksi Multisport cup facebookryhmässä keskustelu kävi kuumana lähes 500 kommentin verran. Samanmoista ihmettelyä, spekulointia ja sympatiaa on käyty läpi myös varmasti Viron sekä Ruotsin vastaavissa ryhmissä.
Sen lisäksi, että maasto on täytynyt olla paikoin totaalisen surkeasti kuljettavaa ja lämpötila on ollut 38-42 tietämillä, on suunnistaminen annetuilla kartoilla ollut erityisen haastavaa. Yöllä se on käynyt lähes mahdottomaksi. Kutakuinkin maailman parhaat joukkueet suunnistamaan, kuten ACE, Seagate ja Silva, vaikuttivat olevan paikoin aivan kuutamolla olinpaikastaan ja suunnastaan. Espanjan Colombia kulki epätoivoisen väärään suuntaan reilun puoli vuorokautta, vain palatakseen takaisin, kun jossain vaiheessa virheensä huomasi. Myös ACE tuntui välillä tietävän olinpaikastaan vain sen, että brasilialaisella suolla ollaan. Uskomattoman kovalla sinnillä packrafting osuudeltakin kaikki pois pääsivät, vaikka itsellä oli jo hetkittäin ajatus, että tiimit pitää luultavasti hakea vain jossain vaiheessa sieltä pois.
Kuva kilpailukartasta ACE-joukkueen facebook sivustolta.
Kuva kilpailukartasta ACE-joukkueen facebook sivustolta.

Kun pyöräilykään ei ole ollut aivan niin nopeaa, kuin järjestäjä on suunnitellut, näyttää muiden kuin Seagaten  vaikealta ehtiä ennen maalin sulkeutumista ja palkintojenjakoa maaliin. Järjestäjä ilmoitti ennen Cessna reissuja, että top 5 on nyt suolla, kunhan sieltä omin voimin tulee pois ja maaliin. Tähän täytynee RD:n tehdä pieni muutos, olisi täysin epämoralista, että joku ilmateitse kuljetetuista joukkueista nousisi palkintopalleille. Ilmeisesti ACE ja Columbia saavat 12 tunnin sakon siitä, että heitä autettiin packrafting osuudella. Se ei kuitenkaan pudottane heitä pois kärki viisikosta. Joka tapauksessa on selvää, että jos top 5 saadaan jollain tavoilla selville, kaikki muut sijat jäävät ikuiseksi arvoitukseksi, niistä voidaan toki kabineteissa kiistellä.

Voittaja Seagate maalissa todellisen viikkotyön tehneenä.
Voittaja Seagate maalissa todellisen viikkotyön tehneenä.  Toiseksi sijiottui Team Haglöfs Silva Ruotsista ja kolmenneksi heidän maan iehensä SAFAT. Kuva Sleepmonsters.
 Myös allekirjoittanut oli vähällä päätyä Brasilian soille. Tällä kertaa täytyy todeta, että onneksi suomalainen työelämä pitää otteessaan ja säästyin reissulta. Mukaan pyytänyt tsekkitiimi tosin päätyi melko varhaisessa vaiheessa keskeyttämään ja odottelemaa oluen äärellä kisabankettia.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: