Uusi käänne, kohti Kiinaa
Kovalla hötinällä on nyt ostettu lentolippuja, haettu viisumia ja varailtu pyöräpaikkaa. Edessä on ex tempore Kiinan reissu ennestään tuntemattomassa miesseurassa.
Kiinassa on järjestetty muutamina viime vuosina yhä kiinnostavimmiksi nousseita multisport ja seikkailukisoja. Nämä ovat olleet muun maailman konseptien ulkopuolisia, täysin omalla kuviollaan toimivia koitoksia, mutta maailman kovimpien tiimien keskuudessa suosittuja. Tänä vuonna myös kaupallinen ARW-sarja rantautuu Kiinaa, kun lokakuussa kisataan kevennetyllä konseptilla ensimmäinen Kiinan osakilpailu. Tämä lienee selkeä viesti siitä, että viimeistään nyt kyseiset kisat koetaan houkutteleviksi, ja Kiina kohteena näkemisen arvoiseksi.

Kilpailun kuvaus
Wulong Mountain Quest kisataan reilun viikon päästä Tiibetin ylängön laidalla. Joukkueita kisassa on 23 ulkomaalaista ja näiden lisäksi kymmenkunta kiinalaista. Saan itse kunnian olle mukana, tällä kertaan varsin kansainvälisessä joukkueessa. Latvialainen seikkailija otti yhteyttä ja kysyi kiinnostusta lähteä joukkueeseen. Aieminkin on kysytty, mutta joka kerta olen joutunut jättämään väliin. Nyt jäin Raidaranista sen verran hampaankoloon, että päätin lähteä katsomaan, mistä näissä Kiinan kisoissa on kyse. Suomalaisia näissä kisoissa on käynyt jo muutamilla kokoonpanoilla ja vahvistuksina ulkomaisissa tiimeissäkin. Tälläkin kertaa myös Multisportin tiimi on lähdössä kisaan, joten tietoa ja apuja on saatavilla.

Kilpailu on etappimuotoinen, sisältäen prologin ja kolme päiväetappia. Etappien välillä on yötauot. Etappien pituudet ja lajit on jo ilmoitettu, aikana kukin päivä on noin 4-6 tuntia. Vaihtoja on paljon, ja etapeista tulleekin kiivastahtiset.
Prologi: Run, Climb wall, MTB, Run, Kayak, Climb rope 15 m
Stage 1
Cave 1.5km
Kayak 20km
Run 14km
MTB 20km
Abseil 30m (everyone finish)
Swim 2km
Stage 2
Abseil 15m(one athlete)
Kayak 9.5km
MTB 12km
Run 6km
MTB 31km
Run 15km
Stage 3
MTB 34km
Run 7km
Kayak 8km
Run 7km
Abseil 90m (everyone finish)
Yhteensä reilut 200 kilometriä, mutta tiedossa on myös kunnolla nousua.
Olen kisannut etappikisoja aiemmin vain Suomessa. Ne ovat olleet ajaltaan pidempiä, kun nyt ilmoitetutu etapit (mm. lost in Kajaanit ja aikoinaan Lapin Kulta Challenget). Oudointa minulle onkin kisan vauhti: edessä lienee neljä todella kovavauhtista päivää, missä vaihdot pitää olle nopeita ja jalan nousta reippaasti. Se jännittää, ja haluaisin olla paremmin valmistautunut tähän, mutta aikaa ei juurikaan ollut.
Kisasta ei löydy mitään kunnon infoa netistä. Olen saanut jonkinmoisen kisakutsun käsiini pd:nä, ja sitten tämän osuusjaon muilta suomalaisilta. Viisumi on vielä haussa, lennot kuitenkin hankittu. Pari sanaa vaihdettu messengerissä tulevien joukkuekavereiden kanssa. Lähtö on siis edessä, mutta hämärän peitossa on, mitä reissu tuo tullessaan.
Valmistautuminen
Lähtö tuli alle kolmen viikon varoitusajalla, kun edellisestä pitkästä kisasta oli neljä viikkoa. Nuo neljä viikkoa olisin viettänyt toisin, jos olisin alunperinkin tiennyt lähteväni tähän kilpailuun. Toisaalta, liekö lopputulema ollut silti kovinkaan eri. Olen nyt hyvin palautunut, ja parin viime viikon treeneissä olenkin keskittynyt tekemään laadukkaan harjoituksen kunkin hyvin levänneenä. Näillä harjoituksilla on vähän haettu vauhtia.
Tässä kilpailussa unen puute ja syöminen eivät ole vastaaavassa roolissa kuin nonstop-kisassa. Tärkeintä on palautua joka päivästä niin, että on mahdollisimman hyvässä vedossa aina seuraavanan aamuna. Keli voi olla kuuma ja kostea, joten juominen myös kisan jälkeen on erityisen tärkeää. Hienoa päästä kokemaan myös tälläinen kisakonsepti ja katsoa, mihin vauhti näin lyhyessä kisassa riittää.
Lennän samalla koneella muiden suomalaisten kanssa ensi lauantaina Chongqingiin. Itse kisa alkaa maanantaina 5. päivä, ja viimeinen etappi kisataan torstaina 8. päivä. Aikalailla nettikuvien ja mielikuvien varassa mennään.
Juttuja aiemmista kisoista löytyy netistä, osuipa silmiin pari videotakin.Vastaavan tyyppisestä kisakokemuksia myös esimerkiksi Halti Adventure Teamiltä viime keväältä.