Uusi steppi treenien seurannassa – Polar V800

Uusi steppi treenien seurannassa – Polar V800

En ole seurannut aikoihin sykemittarimarkkinoita, sillä muutaman vuoden ikäinen Suunto Ambit on toiminut hyvin. Hetken mielijohteesta ostin itselleni lahjaksi uuden sykemittarin. Tiesin heti, että haluan palata takaisin Polarin käyttäjäksi. Ajausuin aikoinani Polarin leirista pois vain, koska heillä ei sillä hetkellä ollut vedenpitävää mittaria, jossa oli gps mittarissa, eikä erillisenä laitteena. Mutta nythän toki on. Koko sykemittarimaailma on muuttunut rannetietokone-maailmaksi. Vaikken ollut ajatellut, tämä muutos tosiaankin vaikuttaa käyttäjän harjoitteluun.

Harjoittelurasitus ja palautuminen

Alku uuden mittarin kanssa olivähän masentava. Käyttöönotto sujui hyvin, mutta sain mittarin käyttööni juuri sen jälkeen, kun olin hiihtänyt reilun 100 kilometrin ja lähes 10 tunnin lenkin Yläksellä. Olin seuraavan viikon Polarin mielestä toivottoman aliharjoitellut. Toisaalta, oli mukava kuulla kevyen 30 minuutin lenkin jälkeen, kuinka olin onnistunut ja saavuttanut tavoitteeni. Pientä tsemppausta, mutta yllättävän mukavaa.

Perusnäkymä sykemittarin ”tila” -osassa.

Lapponian ja Ski Classics hurjastelun jälkeen sykemittarista oli mielenkiintoista seurata, kuinka korkeaksi rasitus nousi ja kuinka nopeasti palautuminen tapahtui. Nopea palautuminen oli yllättävää. Olin ajatellut monien harjoitusteni rasittavan pidempään tai enemmän. Toki tähän vaikuttavat ennakkoon syötetyt tiedotkin sykerajoista ja muista henkilökohtaisista arvoista. Näiden pitäisi kyllä kohdallani olla suurinpiirtein oikein. Vaikka siis kovan hiihto-viikonlopun jälkeen rasitusta oli, olin Polarin mukaan jo alle viikossa hyvässä treenikunnossa. Oma tuntuma oikeastaan vastasi tätä hyvin.

Lapponia ja Ski Classic olivat yhteensä 150 kilometriä kilvanhiihtoa kahteen päivään, mikä ymmärrettvästi aiheutti ison piikin rasitukseen. Palautuminen siitä sujui kuitenkin mittarin mukaan hyvin ja nopeasti.

Tavallisena treeniviikkona tämä nopea rasituksesta palautuminen teki sen, että rasitustasoni on ollut pääosin tasapainossa, ei rasittunut. Aliharjoittelun puolelle tila on mennyt, jos tavallisen noin 1-2 tuntia harjoittelua sisältävän päivän jälkeen on ollut lepopäivä.

Crossfit-harjoittelu samalla tavalla on Polarin laskelmien mukaan yleensä kevyttä, tai vaikka olisikin kovatehoista, harjoitukset ovat niin lyhyitä, että palautumiseen ei mene kauaa. Toisaalta voimaharjoittelun rasitukset ovat toisenlaisia. Välillä jalat ovat niin kipeät tai täysin väsyneet, mitä Polar ei osaa laskelmissaa ennustaa. Maksimivoima-harjoittelu, tai nopeusvoiharjoittelukin rasittaa hermostoa, mikä on toisenlaista rasitusta, ja vaatii palautumista. Tätäkään ei Polarin tilasta näe. Polarin tila ei siis ole täysin sama asia, kuin palautuminen, mutta se tarjoaa yhden työkalun oman palautumisen arvioimiseen.

Jokatapauksessa tämä on minulle yksi kiinnostavimmista ominaisuuksista, mitä Polar tarjoaa. Etenkin todella pitkien treenien jälkeen on mukava seurata, miten kesken palautumisen tehdyt harjoitukset vaikuttavat tilaan.

Lämmin viike viikko, missä oli yksi lomapäivä ja mukava pitkä lenkkin Pelloon.

Aktivisuuden ja unen seuraaminen

Olen pitänyt Polaria pääosin myös treenien ulkopuolella aktivisuuden ja nukkumisen mittamista varten. Päivittäinen aktivisuus tulee aina helposti täyteen, jos käyn lenkillä. Lepopäivinä toimistotyöntekijällä ei välttämättä aktivisuus täyty. Polarin antamat passivisuusleimat pitkästä istumisesta ovat sen verran ärsyttäviä, että töissä on tullut noustua heilumaan edes hetkeksi, jollei mikään palaveri ole ollut juuri menossa. Aktivisuus ei itselläni vaikuta palautumiseen. Asettamastani aktiivisuudesta tavallinen päivä kerryttää  noin 50-80% korkeintaan, mutta lenkillä käynti nostaa sen yli 200% tai pidempi lenkki jopa 700 prosenttiin.

Uni jää liian vähäiseksi. Sen olen tiennytkin, mutta nyt mittarin myötä yöuni jää ohjelmaan musitiin. Levollista unta tulee hyvinä öinä noin 5-6 tuntia, huonoina öinä alle 2 tuntia. Menen viikolla liian myöhään nukkumaan. Illalla kirjoittelu ja puuhailu on vain niin kivaa, että ei vain muista, tai meinaa malttaa ajoissa mennä unille.

Polarin avulla voi seurata moniamuitakin mielenkiintoisia asioita. En ole itsekään niihin perehtynyt vielä kunnolla. Esimerkiksi juoksuindeksi on itselleni vähän mysteeri. Pääosin se on pyörinyt 55-57 kieppeillä, ollen kerran 60. Yhden lenkin jälkeen lukema oli 47, vaikka en osannut itse tavoittaa lenkistä mitään eroa, saman Polarin protokollan mukaan juostiin. Nyt alla on jo asfalttiakin. Polkulenkillä ei myöskään tule hyviä lukuja, mutta sen jotekin pystyy ymmärtämään.

 

 

 

 

 

 

4 vastausta artikkeliin “Uusi steppi treenien seurannassa – Polar V800

 1. Sain vaikutelman, että Polar olisi mieleisempi kuin suunto? miten tämä eroaa Suunnosta? Onko Polarissa jotenkin tarkemmat palautumisten analysoinnit yms?

  1. Mittareissa on eroja ominaisuuksissa. Toki en ole uusimpia Suuntoja nyt käyttänyt, kun omani oli muutaman vuoden vanha. Taustoihin jos peilaa, niin Polarin alkuperäinen osaaminen on sykkeenmittauksessa, Suunnon ilmansuunnissa ja sukelluskelloissa, mm. korkeuden mittaaminen, sekä Garminen GPS:ssä. Nämä näkyvät minusta edelleen vahvoina osaamisina ko. merkeillä.
   Jos painottaa sykkeeseen liittyviä asioita, niin edelleen valitsisin Polarin, jos vaan muut ominaisuudet, kuten käyttöliittymä ja nettipalvelut yhtään miellyttävät.

   Itsellä juurikin sykkeen mittaukseen ja palautumiseen liittyvät asiat saivat palaamaan Polariin. Aktiivisuuden seuranta vaikuttaisi myös olevan pitkällä — on Polarin ominta aluetta myös, lienee merkeistä laajin aktiivisuus ranneke-tarjooma. Polarin nettipalvelu ei ole vaikuttanut ihan timantilta, mutta tietojahan voi yhdistää moniin ulkopuolisiin palveluihin.

   1. Vieläkö ne tosiaan sais panostettua käyttöliittymään ja visuaalisuuteen ja ”kellojen” ulkonäköön niin vois olla aika kova. Toki ulkonäkökin on vain katsojan silmissä

 2. Sain vaikutelman, että Polar olisi mieleisempi kuin suunto? miten tämä eroaa Suunnosta? Onko Polarissa jotenkin tarkemmat palautumisten analysoinnit yms?

Kommentointi ei ole käytössä.

%d bloggaajaa tykkää tästä: