Vuosi 2016 – seuraava askel

Syksyllä tuntui, että tästä vuodesta ei tullut juuri minkäänlaista. Hamstring-vaivaa piti lepuutella ja kuntouttaa, eikä kunnon treenitunteja kertynyt. Kuitenkin nyt vuodenvaihteen kynnyksellä tilannetta arvioidessani olen vuoteen tyytyväinen. Nimittäin kehitystä tapahtui, ja sain paljon lisää kokemusta monista asioista. Seuraan treenejä lokakuusta syyskuuhun, mutta onhan näitä mukava vuosittainkin tarkastella. Vuoden takaiset mietinnät löytyvät täältä.

Hiihto-olosuhteet olivat alkuvuoden todella hyvät. Tällaiselle ladulle pääsee lähes takapihalta.
Hiihto-olosuhteet olivat alkuvuoden todella hyvät. Tällaiselle ladulle pääsee lähes takapihalta.

Vuonna 2016 tuli reilut 50 tuntia vähemmän harjoittelua aiempaan vuoteen verrattuna. Suurimmat syyt olivat hamstring ja kisat. Alkukesästä, juuri kun oli tarkoitus kerätä tunteja pyöräilemällä, pakotti kortisonihoito lepäämään. Heinäkuusta syyskuulle himmailuun pakottivat  puolestaan kisat, ja loka-marraskuu sitten menikin kokonaan hamstringiä potiessa. Eniten vuoden tunneissa pudotusta oli pyöräilyssä, vähän hiihdossa sekä juoksussa. Melonta pysyi tasollaan, ja voimaharjoittelun määrä on kasvanut, toki myös monipuolistunut crossfitin myötä. Harjoittelukilometrit pysyivät edellisvuoden tasolla.

Kehittyminen on ihanaa. Aiempina vuosina tuntui, että tekeminen junnasi paikoillaan, mutta vuoden 2016 aikana sain aivan uuden vaihteen päälle. Suurin kehitys on tapahtunut voimapuolella. Erityisesti ylävartalon ja keskivartalon voima on kehittynyt huimasti. Nyt onnistuvat kunnon punnerrukset, toes to barit, ja leuanvedot, ja tämä näkyy erityisesti hiihtolenkillä ja melomassa. Esimerkiksi luisteluhiihdossa keskivartalo ei huoju, eikä nytky, eli tekniikka on parantunut. Lisäksi nyt pystyy yhä helpommin etenemään mäkiäkin vassuttelemalla.

Punnerrusten ohella on tullut kehitettyä lantion hallintaa ja takareisien voimaa.
Punnerrusten ohella on tullut kehitettyä lantion hallintaa ja takareisien voimaa. Tästä kesäisestä tasosta on onneksi menty jo eteenpäin.

Tästä kehityksestä kuuluu osittain kiitos myös hamstringille: lenkkeilyn ollessa pannassa, kuljin syksyllä tekemässä yläkroppatreenejä: punnerruksia ja leukoja kun pystyi harjoittelemaan hyvin rasittamatta takareittä.  Toinen selvä edistysaskel on otettu yllättäen juoksussa: matkavauhti ja väljyys ovat kehittyneet tämän vuoden aikana juuri oikeaan suuntaan. Tästä kiitos juoksuideologian muuttamisesta: juoksen enemmän noepalla alustalla reippaasti, mutta vähemmän hitaalla alustalla hitaita lenkkejä.

Kaikesta kulttuurishokista huolimatta: myös Kiinassa reitillä oli mahtavat maisemat.
Kaikesta kulttuurishokista huolimatta myös Kiinassa seikkailu-urheilu on luontolaji. Vasemmalla näkyy toki hissi, mutta Kiinassa se kuuluu asiaan.

Tämän vuoden kisakokemukset olivat hienoja, Raidaran, seikkailu-urheilun EM-kisat  tietysti päälimmäisenä, sekä Kiinan reissu. Kotimaassa vastusti, harjoituskisana otettu Ursak päättyi keskeytykseen orastavan flunssan vuoksi, ja Kärkkäinen challengessä menestys kaatui sakkoihin. Omalla tavallaan Espanjan kisa oli pettymys, erityisesti taktinen ja henkinen puoli. Mutta siitä huolimatta muistelen kisaa lämmöllä, ja olen ollut onnekas, kun sain osallistua. Sama päteen Kiinan kisaan, mahtavaa, että olen saanut kokea sen. Kiina toki onnistui kovasa seurassa ihan hyvin lähtökohtiin nähden. Sain siis käydä kahdet oman lajin arvokisat tänä vuonna, se lienee onni kenelle tahansa urheilijalle.

Olen aina ollu pahimman laatuinen suorittaja ja tavoitteiden asettaja. Sopivastihan ne pukkaavat eteenpäin, mutta nauttiminen unohtuu. Haaveilin jo aivan seikkailu-urani alkumetreillä ulkomaankisoista, hienoista maisemista ja kovista kokemuksista joukkuekavereiden kanssa. Olen saanut elää unelmaani, ja onneksi edes kisan jälkeen myös oppinut siitä nauttimaan. Kisassa se välillä unohtuu.

Pitkein kisojen tähtiehetkiä ovat yöt.
Pitkien kisojen tähtihetkiä ovat yöt.

Hassua kyllä usein ajatuksissani palaan kisojen öihin. Jotenkin niissä on niin spesiaali tunnelmaa ja minulle iso merkitys. Ajatelkaa nyt, pimeässä Pyreneillä, isot vuoret ja luonnon äänet ympärillä ja pari kunnon hallusinaatiota pikkukylistä.  Tai melomassa mustassa maisemassa, näkyvyyttä vain kajakin keulaan, eikä oikein kokonaiskuvaa, missä nyt ollaan. Hienoja hetkiä, kiitos niistä kanssa osallistujille!

Ja sitä oppiakin siis tuli: etappikisa oli uusi kokemus, Espanjan EM-kisa tarjosi puolestaan kokemuksen rogaining-periaattella tehtävästä pitkästä kisasta. Molempia oppeja tulen vielä tarvitsemaan, tarkoitus on tehdä aina seuraavalla kerralla paremmin.

Vastaaviin maisemiin mennään myös tänävuonna jossakin kohtaa. Ahkion vetäminen tunturiin on yksi parhaista treeneimuodoista.
Vastaaviin maisemiin mennään myös tänä vuonna jossakin kohtaa. Ahkion vetäminen tunturiin on yksi parhaista treeneimuodoista.

Juoksin tänäkin vuonna Cooperin testin, jo toisen vuonna peräkkäin siis. Ja kävin perinteeksi muodostuneella talvivaelluksella Abiskossa. Molemmat erityisen tärkeitä treenejä. Lisäksi hankin kevytkulkuisen kajakin, minkä avulla ensi kesänä pistetään melontakin uuteen uskoon.

img_20161230_203413_992
Palautusjuomaa crossfitin jälkeen.

Yhteistyökuvioiden myötä tänä vuonna ainakin kaksi asiaa ovat olleet hallussa: superfoodit ja vaatteet. Arcticwarriors-yhteistyön myötä olen pystynyt käyttämään syömisieni tukena lappilaisia superfoodeja. Olen ollut todella terve läpi vuoden, ainoastaan kuusi äivää harjoittelematta flunssatuntemmusten vuoksi, ei yhtään kuumetta, pahin oikeastaan Ursak-viikonlopun vaivannut yskä. Malojan vaatteet ovat olleet todella hyviä, ja ovat tätä nykyä lähes ainoita käytössäni olevia treenivaatteita. Ja toki vapaa-ajallakin kovassa käytössä.

maloja10Suurin edistysaskel, on ollut rasittavan rasituvamman kuntouttaminen. Se on onnistunut hitaudestaan huolimatta hyvin: jalka on parempin kuin neljään vuoteen, eli oikeastaan koskaan en ole kisannut esim ulkomailla näin hyvällä jalalla. Toivottavasti saan tämän pidettyä edelleen hallinnassa, ja pääsen tämän ansioista myös kestävyyspuolella uudelle tasolle vuoden 2017 aikana.

 

 

 

 

 

 

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: