Marrasputki – telakalta suoraan putkeen

Totuttelun pääsääntö on, että ensin lisätään harjoituskertojen määrää halutulle tasolle. Sen jälkeen vasta harjoituskerran kestoa. Tällä mielellä lähdin suoraan pitkän lepuuttelun jälkeen marrasputkeen.

Marrasputki on 2008 vuoden tienoilla alkunsa saanut villitys. Lenkkivihko- nimellä alkuun lähtenyt kuvio haastoi joukon ihmisiä juoksemaan koko kuukauden ajan vähintään 25 minuutin pituisen yhtäjaksoisen lenkin. Putki katkeaa, jos jonakin päivänä ei juokse 25 minuuttia. Marrasputki on ilmeisesti lähtenyt jo silloin osalla osallistujista niin kutsutusti laukalle. Lenkkejä on kerätty lukuisia, tai kilometrejä on ahmittu huomattavia määriä. Marrasputkeen on siis aina liittynyt kilpailuhenki, vaikka ennen kaikkea kyse onkin itsensä haastamisesta. Yhteinen asia ja yhteisöllisyys sitouttaa kuukauteen. Mutta vastaavalla tavalla voi toki haastaa itseään muutoinkin. Esim Tipattoman tammikuun sijaan tai ohella voisin ottaa hiihtoputken.

Ladullekin olen ehtinyt. Marrasputkessa lasketaan juoksentelut,, mutta hiihtäminen tuleekin sitten riemuna kaupan päälle.
Ladullekin olen ehtinyt. Marrasputkessa lasketaan juoksentelut,, mutta hiihtäminen tuleekin sitten riemuna kaupan päälle. OUnasvaaran stadionilla hiihto-olosuhteet ovat loistavat.

En ole aiemmin osallistunut. Meillä marraskuussa on jo hyviä hiihtokelejä, ja olen yleensä keskittynyt myös voimatasojen nostamiseen. Eikä ajatus ole vaan ollut mitenkään kiehtova. Tänä vuonna tilanne on toinen. Olen kuntouttanut takareittä pari kuukautta, ja marraskuu on nyt se kuukausi, kun harjoittelu pitäisi nostaa normaalille tasolle. Tällä kertaa teen sen marrasputkella.

juoksemassa
Muikea ilme on polkujuoksijalla kun on saatu vähän lunta ja pakkasta.

Marrasputki on nyt hyvä keino lenkkeillä vähän joka päivä. Ainakin aluksi keskityn lyhyisiin lenkkeihin, joiden lisäksi toki hiihdän ja kehitän voimaa crossfitissä. Nyt on yhdeksäsä päivä menossa ja kuvio on pyrähtänyt mukavammin käyntiin, kuin ajattelin. Olen lenkkeillyt lähinnä myöhään illalla. On ollut todella ihana pitkän löysäilyn jälkeen juosta säännöllisesti. Teen lenkit nyt pääosin kevyenä, mutta tarkoitus on myös aloittaa pieni hurjastelu juoksemalla noin kerran viikkoon MK-harjoitus. Osan lenkeistä juoksen enne hiihtolenkkiä, tai crossfit-harjoituksen jälkeen. Palauttavina päivinä toimiikin sitten, kuinkas muuten kuin, 25 minuutin pituinen juoksulenkki.

Lupaan lisää kokemuksia matkan varrelta, kuvia kuitenkin varsin vähän. Tällä hetkellä Rovaniemellä on jo niin piemeää, että työpäivinä voi kuvata lähinnä otsalampun valossa.

Netistä löytyy useita ryhmiä aiheen ympäriltä. Tai voit lukea vaikka toisen kuvauksen ja kokemuksen parin vuoden takaa täältä.

 

 

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: