Pientä poltetta lihaksissa: crossfit-kuukausi takana

Pientä poltetta lihaksissa: crossfit-kuukausi takana

Kuukauden päivät olen pyörinyt kotisalilla, oikeammin boksilla crossfit heimon parissa. Treenejäkin olen tehnyt. Koittanut pitää leuan ylväästi ylhäällä ja kestävyyslajien lippua korkealla. Ainakin uupumus on saatu lihakseen, jos ei muuta.

cfsaliss
Sali odottaa kutsuvana. Leuanveto tankoo tarttuminen ei edelleenkää herätä riemunkiljahduksia, mutta ei toisaalta epätoivon murahduksiakaan.

Tämä crossfitillä tehtävä voimakauteni alkoi viikolla maksimi-painotusta. Sen jälkeen boksin ”pääkoutsi” on räiskässyt teemaksi endurancen, eli äkkiseltään ajateltuna mukavuusalueella mennään. Tosiasiassa haasteita on kyllä ilmaantunut eteen, ja välillä pyörin boksilla kuin orpo piru. Itsetunnon rippeitä saa keräillä sen, minkä ”wall climbin” välissä pystyy.

Viikon sisään tuli tavattua Cindy ja Angie. Ensimmäinen jätti sen verran jälkiään, että parin päivän päästä toinen oli aikasta nihkeää. Perjantaina siis Cindy: 20 min, niin monta kierrosta kuin vain ehtii, 5 leukaa, 10 punnerrusta ja 15 kyykkyä. Kierroksia sain tehtyä 13, leukoja piti helpottaa kuminauhalla, samoin punnerruksia.

Angien taas tapasin maanantaina. Viikonloppu hiihtoa piti huolen, ettei tuoreeltaan päässyt sitä selättämään. Angie on simppeli treeni: 100 leukaa, 100 punnerrusta, 100 istumaannousua ja 100 kyykkyä. Ihmiselle, joka ei saa kunnolla yhtäkään leukaa, 100 on mahdottomuus, mutta jälleen kuminauhalla pääsin treenin tekemään. Punnerrusten jälkeen loppua voisi kutsua jäähdyttelyksi.

Pari muutakin mukavaa jumppaa on tullut tehtyä. Esimerkiksi viikko sitten intervallityyppistä vetoa:

WOD 538

Strength: 6*8 Thrusters (add weight to each set) – more weights than last time.
Metcon:
Intervals for reps
1 min of hang Power clean (60/40kg)
1 min rest
2 min of kb swings (24/32kgs)
2 min rest
3 min of Box jumps
3 min rest
4 min of bar over burpees

Pohdin jo aiemmin crossfitin roolia osana kestävyysharjoittelua. Läpi vuoden en ole sitä yrittänytkään yhdistää, mutta jälleen näin voimakautena on ollut kyllä hyvä ja huoleton ratkaisu. Omassa lajissa kun ei tarvitse keskittyä voiman osalta mihinkään todella spesifiin tai tiettyyn, vaan crossfitin tapainen ”aina valmis” asenne sopii hyvin. Topisen suunnittelemana ja vetämän treeni on myös keskimäärin tehokkaamppi, kuin itse salilla tehtynä. Ei tarvitse pelätä, että minulla tulisi itsekseni salilla tehtyä 100 leukaa

Lisäksi saan salilla aina kyykättyä itseni kovasti jumiin. Vaikka noidenkin treenien jälkeen käsien koukistaminen sattui hauikseen, ei olo ollut yhtään ”jäykistynyt” tai jumissa, vaan selvästi olo on kuitenkin liikkuva. Luulen, että taustalla ovat painonnostoliikeet. Ne vaativat yllättävän hyvää liikkuvuutta.

03000905
Kävin lähes joka viikko torstai aamuisin klo 6.30 painonnostoon keskittyvässä treenissä. Se oli helmi päivän aloitus,, yksittäisen treeninä ehkä kuitenkin kaipaan sitä eniten nyt jakson päätyttyä. Yksi syy jatkaa säännöllisesti CF:n parissa?

Tämä Crossfit jakso oli oikeastaan vielä onnistuneempi kuin vuosi sitten. Nyt jäi innostusta ja nälkää tehdä voimatreenit vastaisuudessakin crossfitissä. Tavallaan tuntuu vähän lattealta lähteä itsekseen taas salille. On siis hyvinkin mahdollista, että otan crossfitin lähes läpi vuoden jossain määrin ohjelmaan. Onhan se niin luksustakin, kun joku on suunnitellut, sinulle treenin valmiiksi, ja vielä ohjaa, neuvoo ja tsemppaa läpi treenin. Kävin yhteensä 13 tai 14 Crossfit treeniä kuukauden aikana, pari suunniteltua jäi väliin reissun vuoksi. Kehitystä tapahtui, vaikka en niitä leukoja edelläänkään vetele. Joka tapauksessa viimeistään tammi-helmikuussa uuden voimajakson kimppuun.

Neljän viikon Crossfit jakson jälkeen suuntaan juoksubaanoille, sillä ennen joulua pidän juoksupainotusta. Lähinnä tämä tarkoittaa tiheää juoksemista,  ei niinkää megapitkiä yksittäisia trenejä. Juoksuajasta huolimatta teen lenkkejä myös hiihtäen ja nyt hyvään vauhtiin päästyäni edellee 1–2 voimatreeniä viikossa. Joulunaika sitten pyhitelläänkin hiihdolle ja pitkille, pitkille lenkeille.

Lisätietoa Rovaniemellä Santasportissa alkavista OnRampeista löytyy täältä. Seuraavia vapaita paikkoja on helmikuun kursseille.

 

 

 

0 vastausta artikkeliin “Pientä poltetta lihaksissa: crossfit-kuukausi takana

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: