Kiipeilykurssi marraskuun iloksi

Kiipeilykurssi marraskuun iloksi

Reilun vuoden olen yrittänyt päästä seinäkiipeilyn peruskurssille Santasporttiin, ja nyt viimein se onnistui. Päälle yrittävä flunssa oli tehdä tästäkin yrityksestä lopun, mutta neljän tunnin kurssiaika kului seinällä kuin siivillä. Tarkoitus oli oppia varmistamaan toista, ja syventää ymmärrystä varmistusvälineistä. Kisojen ja treenien puolesta itsensä varmistaminen on jo tuttua, mutta mukava oli käydä läpi myös toisen ihmisen varmistaminen.

Solmu
Solmulla suoraan köyteen kiinni.

Ilta alkoi suoraan seinältä. Harjoittelimme ensiksi pari solmua, jotta päästään turvalllisesti köysien varaan. Muutamien kuivaharjoitusten jälkeen ohjaaja uskalsi päästää meidän kolmen porukoissa seinälle, jolloin varmistajalla oli vielä varmistaja. Kyllähän ensimmäistä kertaa varmistajana oleminen veti keskittyneeksi mielen. Kaiken yritti tehdä tarkoin, kuten oli ohjeistettu. Kukaan ei kuollut. Pääsimme siis myös itsenäisesti varmistamaan toista kiipeilijää.

Varmistus opetettiin ATC:llä, mikä voi tulla varusteena vastaan myös seikkailukisoissa. Lopuksi näytettiin myös gri-grillä varmistaminen.

Tyypillisimmin seikkailukisoissa tarvitaan omina varusteina kevyet valjaat, kasi, sulkurenkaita ja jokin määrä slingejä. Lisäksi voi tarvita prusikia ja esimerkiksi nousukahvoja. Varusteilla yleensä laskeudutaan, noustaan ylöspäin tai liikutaan esim via ferratoilla. Tarkemmin varusteista vielä erillisesä postauksessa.

Niina01

Oma olo oli flunssaisena sen verran raskas, että en yrittänytkään kiivetä seinällä huimia määriä. Neljän tunnin kurssilla oppi kuitenkin taas muutaman hyödyllisen asian seikkailukisojakin ajatellen. Kurssin myöstä on myös valmiudet käydä itsenäisesti seinällä kiipeilemässä.

Seinäkiipeilyä ylipäänsä, kuin myös vastaavaa kurssia voi suositella kaikille seikkailijoille. Vaikka varsinaista kiipeilyä harvoin on kisoissa, on alan varusteiden kanssa toiminen samanlaista, mentiinpä ylös tai alas päin.

 

 

Vastaa