Polkujuoksuterveisiä Lapista ja Portugalista

Polkujuoksuterveisiä Lapista ja Portugalista

Reissussa on ylivoimaisesti helpointa treenata juosten. Onneksi asfaltin lisäksi monissa paikoissa on upeita polkujuoksu mahdollisuuksia. Tutustuin viime viikolla perheloman lomassa Portugalissa rantakohde Cascaisin polkuihin.

Loman ensimmäinen yllätys oli löytää, ja päästä sovittamaan La Sportivan Bushido -juoksukenkiä. Lissabonista tarttuivat nämä pitkään haaveena olleet kengät mukaan, ja juuri oikean kokoisena. Hieno loman aloitus!

Bushidot sopivat jalkaan todella hyvin.
Bushidot sopivat jalkaan todella hyvin. Muutama kaveri suositteli niitä lämpimästi, ja onhan nämä lehdessäkin hyväksi testatut. La Sportivan lesti sopii minulle, aiempia tuttavuuksia ovat Cross Lite, Wildcat ja C-lite -kengät.

Kenkiähän piti sitten päästä heti testaamaan sopivaan ympristöön. Olimme Praia do Quinchossa eli kuuluisan surffirannan kupeessa. Paikka oli myös Sintra-Cascais kansallispuistossa, joten upeat luontokohteet avautuivat heti hotellin ovelta.

Prai do Quincho - maisemaa ja näköjään polkujakin samassa paketissa.
Prai do Quincho: maisemaa ja polkuja samassa paketissa. Juoksin oikealla ylälaidassa näkyvän kukkulan rinteitä polkuja pitkin.

Ensimmäisen lenkin juoksikin pitkin puusilloin ja rappusin katettua reittiä hiekkadyynien keskellä. Kansallispuisto sisältää hienoja hiekkarantoja, dyynejä, ja upeita merestä nousevia kalliota. Autotietkään eivät olleet vastenmielisiä siirtymiä: pienet tiet mutkittelivat kivasti ylös alas, ja tarjoilivat upeita maisemia Atlantille.

Puusillat olivat oikein mukavia juostavia ainakin kuivalla säällä.
Puusillat olivat oikein mukavia juostavia ainakin kuivalla säällä.

Cascaistrail

Dyynit olivat yksi kansallispuiston erityispiirteistä.
Dyynit olivat yksi kansallispuiston erityispiirteistä.

Toisena päivänä kävin hiukan pidemmällä juoksemassa. Nappasin paikallisen luontokeskuksen seinältä kännykällä kartasta kuvan, minkä perusteella kiersin 15 kilometrin upean polkulenkin kukkuloilla.

Aina ei juoksu edennyt, kun piti hiljentää ihailemaan maisemia.
Aina ei juoksu edennyt, kun piti hiljentää ihailemaan maisemia.

 

Alusta oli todella mukavaa juostavaa. Sopivasti teknistä, mutta silti jouhevaa.
Alusta oli todella mukavaa juostavaa. Sopivasti teknistä, mutta silti jouhevaa.

Cascais03

Matkalla oli pieniä kyliä kukkuloilla mutta myös todella rauhallista polustoa. Ruuhkasta ei voinut kyllä valittaa.
Matkalla oli pieniä kyliä kukkuloilla mutta myös todellaupeaa polustoa, sekä single träkkiä, että kaksiuraista. Ruuhkasta ei voinut kyllä valittaa.

Praia do Quinchoa voin suositella koko perheen yhteiseksi kohteeksi. Cascaisin kylästä näille paikoille tulee reilut 6 kilometriä tietä, mutta rannan kupeessa viihtyvät perhe ja juoksija itse. Ja rantahan on upea. Paikka ei ole Portugalin halvin, mutta syyslomalla tilaa on. Koko perhe viihtyy rannalla ja juoksemaan pääsee helposti. Maisemat ovat upeita, eli luontoelämyskin on taattu. Polkuja riittää kartan mukaan yli 100 kilometrin lenkkeihin. Keli oli hyvä Suomen kesä, eli 21-24 astetta lämmintä.

Bushido oli elementissään. Onneksi pääsin sovittamaan kenkää, sillä verkosta olisin tilannut liian pienet.
Bushido oli elementissään. Onneksi pääsin sovittamaan kenkää, sillä verkosta olisin tilannut liian pienet.

Pidempäänkin olisin alueella viihtynyt, mutta kotiinkin oli kiva palata. Maisemat ja keli vaihtuivat kesästä Rovaniemen syksyyn. Reissumme aikan oli ollut napakoitakin pakkasia, mutta paluumme jälkeen lähinnä sumua, huurua ja kosteaa keliä.

suo
Ounasvaara aukesi huuruisen sumuisena lauantaiaamuna.
Tottorakka
Tottorakan viimeinen kinkama on oiva napakoiden mäkivetojen kohde.

Hyvä perussetti Oukulla on puolentoista tunnin juoksu tai juoksu-kävely lenkki, missä otan joko sauvoilla koko laskettelurinteen mitalta vetoja ylös tai napakoita 30-60 sekunnin juoksuvetoja Tottorakan viimeisen jyrkän päälle. Suosittelen erityisesti raikkaassa syys aamussa!

Sumuisen vaaran juoksija.
Välillä Ounasvaara on joen toiselta puolen katsottuna kadonnut tyystin. Vällillä muu maailma on kadonnut ja Ounasvaaralta aukeaa vain huurteinen sumu.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: