Valitse paras juoksureppu polkujuoksuun – Isompi vain pienempi juoksureppu polkujuoksutapahtumaan?

Valitse paras juoksureppu polkujuoksuun – Isompi vain pienempi juoksureppu polkujuoksutapahtumaan?

Millainen on paras juoksureppu – postaus sisältää affliatelinkit. Linkki on merkitty (*).

Onko sinusta vaikeaa valita paras juoksureppu polkujuoksutapahtumaan? Tai pohditko, millainen juoksuliivi kannattaisi hankkia?

Tiedän, ettei polkujuoksurepun tai -liivin valinta ole helppoa, sillä valikoimaa on niin paljon. Olen käyttänyt useita erilaisia juoksuliivejä ja juoksureppuja jo lähes 20 vuoden ajan.

Valitsin tähän vertailuun kaksi käytössäni ollutta juoksuliiviä pihistä tai panosta -periaatteella. Niiden väliltä voit valita, millainen juoksureppu sopii sinulle polkujuoksukisaan tai tapahtumaan. Nämä vinkit sopivat siis juoksuliivin valintaan tapahtuman kynnyksellä, mutta myös ohjenuoriksi uuden juoksuliivin hankintaan.

Periaatteessa juoksuliivillä tarkoitetaan liivimäistä reppua. Siinä kangasta ja tukea on myös sivuilla. Tätä nykyä juoksuliivin ja juoksurepun ero on hiuksenhieno. Lähestulkoon kaikki juoksureput ovat jollakin tasolla liivimäisiä. Nämä molemmat ovat puhdasverisiä juoksuliivejä. Ne ovat umpinaisia sivusta, ja niiden kiinnitys on edestä toteutettu tyypilliseen liivimäiseen tapaan ohuilla kuminauhoilla. Juoksurepuissa olkahihnat ovat erilliset, ja edessä kiristys on toteutettu perinteisesti remmein ja soljin.

Millainen juoksureppu sopii polkujuoksutapahtumaan

Pihistä tilavuudessa, mutta valitse oikea koko!

Oikean juoksurepun valinnassa minusta tärkeintä on:

  • oikean tyyppinen ja tilavuudeltaan sopivan kokoinen tuote käyttötarkoitukseen, ja
  • kantajalleen sopivan kokoinen eli oikein istuva tuote.

Ensimmäinen vaihe on siis valita oikea malli, eli käyttötarkoitukseen oikea tuotetyyppi. Tässä voit miettiä, kuinka pitkiin juoksuihin reppua tarvitset ja kuinka paljon tavaraa sinne pitää mahtua.

Liian vajaa reppu tai juoksuliivi hölskyy ja häiritsee juostessa. Se voi myös hiertää erityisesti alaselästä. Hiukan sama seuraus voi olla myös liian täyteen pakastusta juoksuliivistä. Siitä tulee selkään ikään kuin pomppiva pallo. Paras juoksureppu ei tunnut oikeastaan miltään selässä.

Oikean mallin jälkeen valitaan kantajalleen oikea koko. Yleisesti ottaen juoksurepuissa ja -liiveissä on eri kokoja, yleensä vähintään kaksi, tai kolme.

paras juoksureppu
Salomonin Sense Pro 10 koko S sopii minulle hyvin. Olen 171 cm pitkä ja painan reilut 60 kg.

Oikean kokoinen juoksuliivi asettuu selkään siten, ettei se hölsky, muttei kiristäkään. Liian pieni koko usein hiertää kainaloista, liian iso taas heiluu puolelta toiselle hölskyen. Nyrkkisääntönä voi pitää, että jos heti kättelyssä liivi tuntuu kainaloissa, koko on luultavasti väärä. Samoin, jos kaikki kiristykset saa samantien laittaa mahdollisimman tiukalle, on koko luultavasti liian iso.

Autan sinua tässä postauksessa valitsemaan kahteen hiukan erilaiseen käyttötarkoitukseen juoksurepun.

Salomon Sense Pro 10 >> Kaikille maratonin ja sitä lyhyemmille polkujuoksmatkoille, ei hölsky, vaikka olisi lähes tyhjä.

Salomon ADV Skin 12 >> Pidemmille polkujuoksumatkoille, kun mukaan pitää pakata pakollisia varusteita ja ottaa juomarakko myös mukaan.

Pihistä! Sense Pro10 polkujuoksuliivi on hyvin istuva lyhyemmille matkoille

Lyhyillä polkujuoksumatkoilla tärkeintä on pystyä kuljettamaan sopivasti nestettä ja pitämään tarvittava määrä energiaa käden ulottuvilla. Salomonin Sense -sarjan Pro 10* toimii parhaiten, kun sitä ei tarvitse pakata liian täyteen. Tämä juoksuliivi sopii kun haluat pihistää painossa, mutta haluat monikäyttöisemmän liivin, kuin ne kaikista pienimmät. Tämän käyttöalue nimittäoin ulottuu lyhimmistä lenkeistä vaikkapa Hetta-Pallas -juoksuun, kun hiukan pihistät eväistä.

Juoksuliivi on tilavuudeltaan 10 litraa*, mutta istuu kokonsa nähden erittäin hyvin. Minulla on käytössäni unisex koko S. Liivistä on saatavilla naisten ja miesten koot.

Juoksuliivi on kooltaan sopiva juomarakolle, lötköpulloille ja energioille. Siihen mahtuu myös ensiapuvälineet ja vähän vaatetta.

Tämän juomaliivin plussat ovat:

paras juoksureppu
  • Kevyt, paino 165 g (koko S/M)
  • Helposti käytettävät paikat lötköpulloille molemmin puolin olkaimissa edessä.
  • Vetoketjutaskut helposti käytettävissä edessä olkaimissa.
  • Verkkotaskut sivuissa siten, että ne ovat käytettävissä liikkuessa.
  • Kiinnitys sauvoille, kun et niitä tarvitse.
  • Tila juomarakolle.

Juomaliivin miinukset, kun olet osallistumassa polkujuoksutapahtumaan:

  • Juomarakko vie ison osan päätaskun tilasta.
  • Juomarakon lisäksi päätaskuun mahtuu vain kevyet vaatteet.
  • Energiaa mahtuu lähinnä sivutaskuihin.
  • Liian täyteen pakattuna juomaliivi pomppii selässä.
  • Liian täytenä voi alkaa hankaamaan.

Pihistä painosta – Sense Pro 10 soveltuu erittäin hyvin, kun

  • matka on lyhyehkö tai huoltovälit ovat tiheitä,
  • tarvitset mukaan lähinnä nestettä ja energiaa,
  • käytät mielelläsi edessä olevia lötköpulloja, juomarakon sijasta,
  • tarvitset juomaliivin lähinnä lenkkeilyyn, kun esimerkiksi kuumalla tarvitaan mukaan riittävästi nestettä.

Juoksuliivissä etupuoli on ehdottoman tärkeä. Juoksuliivin käytettävyys on pitkälti kiinni siitä, kuinka toimiva sen etupuoli on. Vain etupuolelle näet itse varusteita etsiessäsi.

Juoksuliivin etutaskuihin sujautan yleensä kännykän, lääkkeet ja rasvat, sekä käsille muutaman energiapussin. Sivutaskuihin menevät loput energiat. Päätaskuun pakkaan ensiapuvarusteet ja varavaatteet.

Tämä Pro 10 juomaliivi on minusta monipuolisempi, kuin vastaavat tilavuudeltaan pienemmät juomaliivit.* Pienemmissä tulee hyvin nopeasti tila vastaan. Tämä on kuitenkin istuu yhtä hyvin, ei hölsky tyhjänäkään, sillä kankaat ovat niin kevyitä, eikä häviä juuri painossakaan.

NUTS Hetta- pallas 66 km ja juoksuliivinä Salomon Sense pro 10.

Lötköpullot ovat erittäin kätevät juoksuissa, jossa on huoltoja, mistä haluat täyttää nestettä. Niistä on helppo juoda, ja ne on helppo täyttää nopeasti. Juomarkko toisaalta vetää huomattavasti enemmän nestettä. Tässä juoksuliivissä sopivan kokoinen juomarakko on 1,5 litraa.

Käytin tätä juoksuliiviä Hetta-Pallas -juoksussa 66 kilometrin matkalla. Minulla oli mukanani kuitenkin vain pari lötköpulloa, ja vähän energiaa, eikä lainkaan juomarakkoa. Juoksuliivi oli tällöin juuri sopivuuden rajoilla: vähänkin suuremmalla tavaramäärällä tai täydellä juomarakolla, olisin valinnut tämän seuraavan juoksuliivin.

Panosta toimivuuteen ja riittävään kokoon: paras juoksureppu isompaan tarpeeseen

Pidemmille, tuntureilla tai vuorilla juostaville matkoille sopii juoksurepuksi hyvin tämä Salomonin 12 litrainen reppu*.

Panosta toimivuuteen ja kokoon – 12 litran juomarepun plussat:

  • Hyvin tilaa pakollisille varusteille, täydelle juomarakolle ja energioille.
  • Iso päätasku on kiristettävissä.
  • Etutaskuihin kätevästi käytettäväksi, mahtuu geelejä ja energioita.
  • Lötköpullot mahtuvat helposti käytettäväksi liivin etupuolelle.
  • Kiinnitys sauvoille.
  • Kiinteä pilli.
  • Kestää hyvin painoa ja pakkaamista, istuu silti juostessa hyvin.

Pihistä keveydestä – 12 litran repun miinukset:

  • Isompi reppu painaa hiukan enemmän, paino 293 g.
  • Tuntuma tyhjällä repulla voi olla löysä.
  • On etupainoinen, jos mukana on painoa vain edessä, kuten lötköpullot. Toimii parhaiten, kun on pakattu sekä eteen, että taakse. Eli ei toimi parhaimmalla mahdollisella tavalla tyhjänä.

Panosta varusteisiin, eikä mitään tarvitse jättää pois

  • Tämä juoksureppu on paras pidemmille polkujuoksumatkoille. Se toimii loistavasti vaikkapa NUTS Ylläs Pallas perusmatkalla tai omalla juoksuvaelluksella.
  • Tämä juoksuliivi on parhaimmillaan, kun tarvitset mukaan vaihtovaatteet, nestettä juomarakkoon, sekä lötköpulloihin, sekä sauvat ja energiaa. Kaikki varusteet ovat helposti käytettävissä.

Esimerkiksi NUTS Hetta-Pallas 66 kilometrin -polkujuoksussa viimeinen huolto on 35 kilometriä ennen maalia. Tämä kestää helposti viidestä kuuteen tuntia. Juoman lisäksi mukana on kuljetettava käytännössä lähdöstä maaliin myös omat energiat. Vaikka huoltopaikoilta saa pientä energiatäydennystä, on järkevää kuljettaa omia energiavalmisteita koko matkalle.

Isohko päätasku toimii hyvin pakollisten vaatteiden säilyttämisessä. Pakkaan sinne myös ne pakolliset varusteet, joita tarvitaan vain hätätilanteissa. Tämän kokoisessa juoksuliivissä on myös hyvä tila vaikka isommallekin juomarakolle. Käytännössä tällä pystyy helposti kantamaan sekä pakolliset varusteet, että täyden juomarakon. Juomaliivin päätasku on sivuilta kiristettävissä tiiviiksi.

Päätasku, eli se isoin tila toimiikin juomaliiveissä yleensä hyvin. Tilan päätaskun lisäksi tässä Salomonin repussa*, on myös toimivat etupuolen taskut. Ne ovat vastaavat, kuin edellä pienemmässä mallissa.

Juoksuliivi kiristetään edestä ohuin kuminauhoin. Ne ovat kestävät ja antavat tarpeeksi tukea, sekä joustoa liivin istuvuudelle. Liivin painoa on optimoitu keveillä kankailla. Tämä onkin suurin kevyt juomaliivi. Tätä isommat koot ovat sitten jo hiukan jämerämpää kangasta.

Salomonin juomaliivien kuminauhakiinnitys ei ole ihanteellinen pitkiin seikkailukisoihin, vaikka se polkujuoksuissa toimiikin. Seikkailukisoissa on usein hanskat kädessä, kun matkan varrella on pyöräilyä ja kiipeilyjä. Ohuita kuminauhoja ei ole kätevä käyttää hanskoilla tai kohmeisilla käsillä. Toiseksi, ohuista kuminauhoista ei voi joukkueen kesken vetää. Näistä ei kuitenkaan tarvitse polkujuoksussa välittää, ja siksi Salomonin liivi etukiinnikkeineen on oiva pidempiinkin polkujuoksuihin.

paras juoksureppu

LUE MYÖS: Näillä polkujuoksukengillä olen juossut kaikki ultramatkani ilman rakkoja >>>

Muista testata lenkeillä ja täydessä varustuksessa ennen käyttöä

Juoksuliivi on hyvä koepakata, ja testata pakattuna käytössä. Koepakkaamisen ja testijuoksun tulisi olla mahdollisimman todenmukaisia. Varsin usein käy niin, että reppuun lisätään kyllä tulevassa olevan tapahtuman pakolliset varusteet, mutta energiaa ja nestettä vain testilenkillä tarvittava määrä. Todellisessa tapahtumassa sitten reppuun ei mahdukaan kaikki tarvittava, tai se ei istu enää hyvin.

Tarkkaile sovitettaessa, miltä juoksuliivi tuntuu alaselässäsi ja kainaloissa. Juostessa kannattaa myös tunnustella, pysyykö juoksuliivi paikoillaan ja onko tuntuma mukava myös poluilla edetessä. paras juoksureppu ei oikeastaan tunnu miltään, ainakaan se ei heilu puolelta toiselle tai hölsky.

Mitä mieltä olet näistä repuista? Millainen on sinusta paras juoksureppu käyttöösi?


Jaa postaus eteenpäin, jos tiedät kaverin, joka kuulee mielellään juoksurepuista.

*) affiliatelinkki. Linkin klikkaaminen ei aiheuta sinulle kuluja tai minulle tuloja. Klikkaile rauhassa.

2 vastausta artikkeliin “Valitse paras juoksureppu polkujuoksuun – Isompi vain pienempi juoksureppu polkujuoksutapahtumaan?

  1. Hei,
    Kiitos tekstistäsi. Pitkään katsellut ensimmäistä juoksuliiviä, mutta todella vaikea on tehdä päätöstä. Olen aloitteleva polkujuoksija, joten tarvikkeiden suuruudestakaan ei oikein ole kokemusta. Olen päätynyt kohtuu pieneen n. 5L tilavuuteen, mutta eniten mietityttää kun on naisten tai unisex malleja. Naisten malleissa juominen tapahtuu pillin kautta ja unisex malleissa lötköpullot ovat korkeita. Mietityttää kummat olisi mukavampi juostessa käyttää. En ole mitenkään rintava joten sen puoleen tuo unisex malli toimisi varmasti myös. Onko täysi lötköpullo vaikea yrittää ujuttaa sille kuuluvaan taskuun? Tämmöisiä mietteitä 🙂

    1. Hei, Minulla on molempia, ja makuasia tuo taitaa olla. Ehkä itse pidän enemmän matalasta suukappaleesta, en pillistä. Lötköpullot menevät paikoilleen yllättävän hyvin täytenä.

Vastaa