Vinkkejä pitkän kisan syömisiin, juomisiin ja varusteisiin

Vinkkejä pitkän kisan syömisiin, juomisiin ja varusteisiin

Kisasta on kulunut pari viikkoa. Alkuviikosta lopetin viikon mittaisen totaalilevon ja aloittelin lenkkeilyä mukavalla maastopyöräilylenkillä Ounasvaaran poluilla. Viikonloppuna aloitan taas juoksemisen ja melomaankin on tarkoitus päästä.

MTBoukku
Rovaniemellä ei näytä vielä kesältä. Maisemat Tottorakalta ovat komeat.

 

Summasin vielä mielessäni kilpailun varuste – ja ruoka-asioita ja uhrasin ajatuksen myös nukkumistaktiikalle. Oli myös mielenkiintoista lukea Seagaten Nathanin raportti, ja sieltä kokeneen seikkailijan tuntoja ja mietteitä kisasta ja taktiikasta. Esimerkiksi pakollista taukoa, joka meidänkin kisaa tavallaan sotki, Seagate kritisoi turhaksi ja jopa vaaralliseksi joukkueiden kannalta.

Heiti on sanonut hyvän viisauden kisaeväisiin: kilpailuun ei kannata ottaa syötäväksi mitään sellaista, mistä ei pidä normaalioloissakaan. Se on todella totta. Kaikki kisaeväät ovat yleensä jo ensimmäisestä huollosta lähtien mössääntyneet, lämmenneet tai muuttuneet jotenkin muuten epämääräisiksi. Pahimmillaan eväät pakataan 4-5 vuorokautta ennen käyttöä. Gourmet ateriat  voi siis unohtaa, kisaeväs on vaatimatonta.Seikkailu-urheilussa syöminenkin voi olla supervoima. Kilpailun aikana yleensä kaikki haluavat syödä sekä suolaista että makeaa. Oma arsenaali oli seuraavanlainen.

40 Shotin lisäksi mukaan Espanjaan lähti patukoita ja ravintolioksia.
40 Shotin lisäksi mukaan Espanjaan lähti patukoita ja ravintolioksia.

Rovaniemeltä vein mukanani: urheilujuomaa, palautusjuomaa, ravintoliuoksia, hunajashotteja kymmeniä, muutaman geelin, proteiinipatukoita, raakasuklaata ja energiakarkkeja ja erilaisia energiapatukoita pähkinöistä ja kuivatuista hedelmistä. Paikanpäältä ostin kaupasta tonnikalaa, sipsejä, pähkinöitä, yksittäispakattuja muffinsseja, säilykehedelmiä, banaaneja sekä oliiveja. Tein myös alkukisaa ajatellen meetvurstileipiä ja juomaksi varasin colaa ja energiajuomia.

Kisan aikana taisin syödä vähän kaikkea. Pahimmalla hetkellä säilykehedelmät ja shotit olivat ainoita, jotka upposivat. Eniten toin takaisin kotiin proteiini – ja energiapatukoita. Toin takaisn Suomeen syötävää enemmän kuin koskaan.

ValmiitheelitHunajashotit olivat positiivinen yllätys. Hunaja ei tuntunut veivaavan verensokeria liian radikaalisti ylös ja alas, kuten geelit usein tekevät. Shotit myös maistuivat paremmalle, ja niitä pystyi makustelemaan suussa. Geelit on pakko nielaista nopeasti koostumuksen ja epämääräisen maun vuoksi. Hampaiden avustuksella shotin sai tyhjennettyä. Söin shotteja noin 30-40 parin ensimmäisen päivän aikana, alkaen 15 minuutin kuluttua lähdöstä. Hunajashottien syöminen ei ollut sottaista, hunaja oli kuumassakin yllättävän jähmeää. Positiivista oli, ettei shotin pakkaus sotkenut mitenkään tyhjänäkään. Geelien jäljiltä kaikki taskut ja kädet ovat yleensä sokeritöhnässä. Shotteja otan mukaan seuraaviinkin koitoksiin, sillä ne maistuivat yllättävän hyvin huonon olon äärelläkin. Juomaa en niistä ehtinyt tehdä, se olisi pitänyt tehdä ennakkoon, kisan aikana on kuitenkin nin kiire.

Kisan jälkeen roskiin päätyi muffinsseja pehmenneitä banaaneja ja sipsejäkin. Suurin osa leivistä päätyi roskiin, koska en viitsinyt niitä enää kolmantena päivänä suuhuni pistää – lämpimässä levänneitä kun olivat. Colat kyllä join, ja palautusjuomaa olin juonut paljonkin. Syömässä kävimmee kahdesti. Jo ensimmäisenä yönä oli tarjolla pikaisia hampurilaisia, mutta jätimme väliin. Etsimme sopivaa ruokapaikkaa muutamaankin otteeseen, mutta kolmantena ja neljäntenä päivänä sitten onnistui. Yleensä mikään paikka ei ollut auki, kun meillä oli nälkä.

Inov8 Ultrarace290 olivat tulikasteessa ensimmäisellä juoksuosuudella ja melontojen välissä olevilla suunnistuspätkillä.
Inov8 Ultrarace290 olivat tulikasteessa ensimmäisellä juoksuosuudella ja pyörä- sekä melontojen välissä olevilla suunnistuspätkillä.

Lähes koko kisan menin capri-mittaisilla trikoilla ja kompressiosäärystimillä. Pikähihainen paita oli päällä lähes läpi kisan. Yöksi puin herkästi kuorivaatteet, kun energiaa on muutenkin vähän tulee vilusta todellista.

Mukanani oli kolmet juoksukengät, kahdet uudet ja yhdet luottoparit. Valitsin kenkiä käyttötarkoituksen mukaan. Ensimmäiselle osuudelle asfaltille sopivat ja uusimmat, sillä nämä olivat käytössä vähiten. Pitkälle trekille Luottopari Inov 8 Roclitet ja viimeiselle asfalttitrekille pehmoiset ja tukevat Salomon Speedcrossit.

Pyöräosuudet menin juoksukelposilla kengillä, mutta käytännössä välisuunnistuksiin kannettiin kengät mukana. Aiemmista kisoista poiketen menin öiset jalkapätkät pienemmällä lampulla. Pyöräilyyn oli varattu tehokas valo. Jälkikäteen ajatellen yölliset suunnistukset, erityisesti Monte Pindo, olisi voinut kaivata lisävaloa. Valo ei auttanut huoltokassissa.

Nukkumistaktiikka olisi voinut olla parempikin. Pakollinen tauko oli kannaltamme ikävässä välissä. Jälkeenpäin ajatellen ennen Monto Pindoa olisimme tarvinneet unta. Mutta miten malttaa, kun kisa menee hyvin, on vielä hetki valoa jäljellä ja kiire etsiä kisan ehkä haastavimmat rastipisteet? Emme malttaneet.

Pakollinen tauko tuli taas vastaamme päivänvalon aikaan, ja olihan huoltopaikalla hälinääkin. Uni oli katkonaista, mutta toki oli lämmintä nukkua. Yhteensä nukuimme noin 5,5 tuntia. Muutamat unet otettin tien varressa tai pellolla. Reitin varrelta ei sattunut tällä kertaa mitään sopivaanukkumispaikkaa vastaan, emme nukkuneet ollekaan päivän valossa. Aiemmin unia olen ottanut siltojen alla ja bussipysäkeillä, autiotuvissa ja hissien huoltokopeilla.

Seuraavaksi rakennetaan jälleen hyvä treenirytmi ja valmistaudutaan Levi24  MTB-kisaan. Menen joukkueen kanssa, joten tiedossa on mukavaa tekemistä ja hyvä treeni. Viikonloppuna melomaan ja pidemmälle pyörälenkille.

Jussi on viikonloppuna tulessa Ranskassa  vuorijuoksun MM-kisoissa. Suomalaisten edesottamuksia on seurata esimerkiksi twitterissä, @sambarunning on aktiivinen asian tiimoilta.

 

 

 

 

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: