Nämä varusteet todella toimivat talvijuoksussa!

Nämä varusteet todella toimivat talvijuoksussa!

Juoksu ei ole varsinaisesti huimaa varusteurheilua (vaikka sitäkin siitä saa toki). Aika yksinkertaisilla varusteilla pystyy juoksemaan. Talvijuoksu varusteet ovat sekä lämpimyyden, mutta myös turvallisuuden vuoksi. Jo pelkästään pukeutuminen vaatii muutakin kun T-paidan ja lenkkarit.

Juoksulenkille pukeutuminen ei kuitenkaan ole niin konstikasta, kuin aluksi voisi luulla. Juoksussa ihminen tuottaa varsin hyvin lämpöä. Juostessa ei myöskään ole niin iso merkitys viimalla, kuten vaikka pyöräillessä tai hiihtäessä. Talvijuoksussa on kuitenkin hyvä suojata ne muutamat kylmänarat paikat.

Kokosin tähän postaukseen muutamat talvijuoksu varusteet, jotka varmasti tekevät talvijuoksusta miellyttävämmän. Löydät postauksesta myös perusohjeen talvijuoksulenkille pukeutumiseen.

Lue lisää: Tällaiset ovat hyvät polkujuoksukengät

Mitä päälle talvijuoksuun?

Aloitan itse pukeutumisen valitsemalla päällimmäisen kerroksen. Käytän samoja takkeja ja housuja sekä hiihtoon, talvijuoksuun, että pyöräilyyn. Näissä minulla on tuulenpitävä etuosa ja hengittävä materiaali selässä. Tämä toimii kaikissa talvilajeissa. Täysin tuulenpitävä takki helposti hiostaa. Alaosassa käytän joko hiihtohousuja tai tuulenpitäviä trikoita kelin mukaan.

Mutta mitä alle? Kaikki tietävät kerrospukeutumisen periaatteet. Kerroksia lisätään lämpötilan mukaan. On todella yksilöllistä, kuinka paljon kerroksia kukin tarvitsee milläkin kelillä. Talvijuoksuun kuitenkin usein ylipukeudutaan. Hyvä nyrkkisääntö on, että ulos astuessa, ja liikkeelle lähtiessä pitää tulla hiukan vilu. Juoksussa kroppa tuottaa hyvin lämpöä, eikä viimakaan haasta, kuten hiihdossa.

Olen siirtynyt hyvin pitkälti villaan. Villa lämmittää, muttei tunnu märältä. Itse en myöskään kutia yhtään villasta, joka voi olla joillekin haaste. Merinovillan ei pitäisi kutittaa niin helposti. Ja esimeriksi Devoldilla on villakerrasto, jonka sisäpinta on kosteutta siirtävää materiaalia, joka ei villan tavoin kutita.

Gaiterit estävät lumisella polulla nilkkejn kylmettymisen ja kastumisen.

Tässä minun pukeutumiseni periaatteet:

  1. Villakerrasto ihoa vasten, alushousuina villbokserit.
  2. Toinen kerrastapaita, jos pakkanen sitä vaatii, toiset villabokserit
  3. Merinovillaiset sukat.

Pienellä pakkasella minulle riittää yksi kerros, minkä lisäksi aluhousuina toimivat aina villabokserit. Kun pakkasta on yli 10 astetta, puen toisen villakerraston paidan. Harvemmin nimittäin juoksulenkille puen kaksia kerrastohousuja, se saa olon niin jäykäksi. Sen sijaan voin pukea toiset villashortsit tai toppashortsit trikoiden päälle.

Peruspukeutumisen lisäksi muutama vaate lisää selvästi lämpimyyttä. Ihminen on kuin savupiippu – tuulettaa reilusti päästä ja kaulasta.

Minusta tuntuu todella kylmältä, jos takin kauluksesta hiipii kylmää ilmaan takin sisään. Siksi käytän talvijuoksussa kaulassa merinovillaista kauluria*. Ihan putkihuivin mallinen yksinkertainen kauluri toimii hyvin. Se on helppo nostaa niskasta myös korvien suojaksi, jos kaipaa lisää lämpöä.

Pipon nappaan päähän kelin mukaan. Villapipo kylmille keleille ja ohuempi kevättalveen. Villa on tässäkin minulle ykkösvalinta talvijuoksussa.

Käsissä käytän yksikertaisia itse kudottuja villalapasia. Ne hengittävät ja lämmittävät yhtäaikaa. Pimeillä keleillä kätevät ovat myös heijastavat lapaset tai kintaat*. Heijastimia kun ei voi olla liikaa. Kaikissa takeissa ei ole heijastimia ollenkaan. Napsin hihoihin heijastimia, ja nykyään myös heijastinliivit ova yleistyneet.

Lue lisää: 10 treeni-ideaa talvella

Miten pysyä pystyssä?

Juoksuolosuhteet vaihtelevat talvella paljon. Keli voi olla plussalla, tai pakkasta voi olla kolmekymmentäkin astetta. Erilaisen pukeutumisen lisäksi tämä tarkoittaa erilaisia juoksualustoja. Välillä tie on jäätä, missä tarvitaan pitoa. Toisaalta, etenkin Lapissa, yleisin juoksukeli on luminen, pehmeä tie tai polku. Lumessakin tarvitsee pitoa, mutta myös suojaa nilkkoihin.

Minulla ei ole erillisiä talvijuoksulenkkareita. Olen nastoittanut minulle tutut La Sportivan lenkkarit irtonastoilla. Irtonastoja saa useista eri liikkeistä, merkin oma kallis setti ei siis ole ainoa vaihtoehto. Kunhan piikeissä on kierteet ja kierteissä terä, minkä pystyy pyöräyttämään kengänpohjaan. Laitan tavallisesti yhteen kenkään 5-9 nastaa kengän nappuloihin päkiälle ja pari kantapäähän.

Joissakin kengissä käytän myös ihan tavallisia liukuesteitä. Kun ne ovat tarpeeksi napakat, ne pysyvät kyllä mukana myös juoksussa. Tuntuma on hyvä.

Jaloissa tavallinen kesäkenkä on minusta myös hyvä, harvoin juostessa varpaat paleltuvat jos vain kuivana pysyvät. Ja tosiaan jaloissa minulla on aina villaiset sukat.

Kuva Kaisa Reinius.

Talvijuoksu varusteet – gaiterit

Lämpimyttä lisäävät myös gaiterit. Ne estävät lumen sujahtamisen inhottavasti nilkkaan. Samalla ne lämmittävät akillesjänteitä. Gaitereissa on tärkeintä, että ne istuvat hyvin, sillä liian isot eivät pysy paikallaan. Suosin itse tämän mallisia.* Jos haluaa lisätä lämpimyyttä voi gaiterien päälle heittää villaiset säärystimet.

Talvijuoksuun kuuluu erottamattomana osana myös otsalamppu. Helmikuun jälkeenä sitä ei enää tarvita ennen ensi syksyä, mutta vielä nyt on joka kerta napattava iltalenkille lamppu mukaan. Juostessa otsalampun pitää pysyä paikoillaan. Ärsyttävin on lamppu, joka valuu juostessa alas. Tai sen joutuu laittamaan niin tiukalle, että päätä särkee.

Minulla on käytössä Silvan polkujuoksuun tarkoitettu lamppu*. Lamppu pysyy paikoillaan, koska se on todella kevyt ja painoa on sekä edessä että takana. Plussaa myös siitä, että lamppu on ladattava, mutta voi käyttää myös pattereita. Valoa riittää pimeille poluille vaikka hiihtoon.

Lue lisää: Miten tehdä polkujuoksijan tai multisporttaajan hiihtoharjoitus?

Onko sinulla joku talvijuoksun must have varuste, joka mielestäsi toimii?

* Osa postauksen vinkeistä vie yhteistyöverkkokauppaan, mistä näet tarkemmin millaista varustetta tarkoitan. Linkin klikkaamien ei aiheuta sinulle kuluja, eikä minulle tuloja. Ostaessasi tuotteen, saan siitä pienen komission. Suosittelen vain niitä tuotteita, joista minulla on omakohtainen kokemus. Mielipiteet blogissani ovat siten omiani.

Vastaa