Kokeile retkeilyä ensilumen aikaan – Helppo päiväretkikohde Levillä

Kokeile retkeilyä ensilumen aikaan – Helppo päiväretkikohde Levillä

Ensilumen aika on maagista luonnossa. Lapissa ensilumi voi sataa ruskan päälle, jolloin luonto verhoutuu yhtäkkiä kirkkaan valkeaan, jonka alta pilkistää vielä ruskan värit. Ensilumen aika onkin hyvää retkeily- ja vaellusaikaa.

Lue lisää: Pitkä lenkki juosten ja pyöräillen – vinkit toteutukseen >>>

Muutaman tunnin ensilumen päiväretki kävellen on paitsi nautinto, myös aivan loistava peruskuntokauden harjoitus niin seikkailu-urheilijalle kuin polkujuoksijallekin. Päiväretken voi tehdä myös lähialueella. Suomi on täynnä upeita päiväretkikohteita, jotka näyttäytyvät aivan erilaisena myöhäisenä syksynä, kuin vaikkapa kesän auringossa.

Ajankohtana ensilumen aika on Lapissa alkavaa kaamosta, ja myös alkavaa talvea. Sen vuoksi lyhyeenkin reissuun kannattaa varustautua hyvin varustein. Keli voi olla todella monenlainen loskaisesta vesisateesta lämpimään syyspäivään. Parhaimmillaan keli on pakkasen puolella, eivätkä edes kengät kastu.

Helppo ja oikein sopiva ensilumen päiväretkikohde löytyy aivan Levin tuntumasta. Kätkä-tunturi on rakentamaton ja jylhä kohde, joka on helppo tavoittaa suoraan Sirkan kylältä ja Levin keskustasta.

ensilumen retki

Kätkä on myös aivan erityisen muotoinen tunturi. Se on kuin lohikäärmeen selkä, pitkä ja kapea, missä on ylös alas mutkittelevia kumpareita. Koko tunturin pitkän selän läpi kulkee polku, mistä avautuvat maisemat niin Kittilään kuin Pallaksen keroillekin.

Kätkälle voi nousta useita eri reittejä. Tunturin pää ulottuu hyvin lähelle Levikeskusta. Juuri täältä päästä on lyhin matka ryhtyä nousuun Kätkä-tunturin päälle. Polku vie tunturin rinteen nousulle noin kilometrin matkan metsikössä. Itse nousu on alusta asti kohtuullisen jyrkkä, mutta se helpottuu vähitellen. Tunturin huipulla kävellään vielä hyvä tovi, mutta siellä polku kumpuilee mukavasti.

Sää voi olla mitä vain, ja vaihdella valtavasti

Tein ensilumen päiväretken Kätkälle päivänä jolloin lunta oli vain Lapissa ja pääosin tunturissa. Varustauduin vedenpitävin housuin, mutta hiihtotakilla. Maa oli paikoin kunnon loskassa, mutta keli muuten kuiva.

ensilumen retki

Kätkän nousu pistää todella veren kiertämään. Vaikka reilun kilometrin lähestyminen oli jo lämmittänyt kroppaa, saa siinä ylämäessä hien virtaamaan. Ylämäki kannattaakin ottaa rauhassa, ja vähentää sopivasti vaatetta, ettei tule liian hiki. Puiden suojassa keli on usein leppoisa, mutta hiestä märkä paita tuntuu todella kylmältä tunturin huipun tuulessa.

Poluilla oli noin nilkkaan asti lunta. Tunturin rinteen lumi oli kevyttä pakkaslunta, joka ei ollut raskasta kävellä. Käytin kuitenkin säärystimiä estämään lumen menon kenkiin. Jalassa oli gore tex vaelluskengät.

Koko matkan saa ihastella maisemia. Puiden seassa ensimmäisen tunnin aikana ei vielä näe kauas, muttei tarvitsekaan. Lumeen verhoutunut ympäristö, tunturikoivikko ja mutkitteleva polku, olivat aivan ihastuttavia.

Vähitellen puut harvenevat ja maiseman avartuu. Samalla keli kylmenee. Kätkän huipulla on jo oikean tunturin tunnelma, ja usein siellä käy kylmä viima.

Lue lisää Kätkätunturista Retkipaikan sivuilta >>>

Leviltä päin noustessa tunturin korkein huippu tulee ensin. Sen jälkeen on laskua tunturin alemmalle tasolle, mistä löytyy Kätkätunturin laavu.

Laavulla voi tehdä tulet, ja syödä eväitä. Laavu on suojassa kovimmalta tuulelta, mutta edelleen niin korkealla, että keli voi olla kylmä tunturikeli. Lämmin juoma, vaikka kuuma mehu tai tee, on aivan ehdoton tunturin huipulla. Evästaukohan tunnetusti kruunaa kaikki päiväretket! Taukoa varten on hyvä olla lisää vaatetta, vaikkapa kevyt toppatakki tai fleece.

Paluumatkalle on useita eri reittejä – valitse mielenen ja nauti maisemista

ensilumen retki

Kätkän laki on pitkä ja sitä on hieno kulkea. Polku on pääosin todella hyväkulkuinen. Tunturilta voi laskeutua alas useita eri reittejä. Lyhin on palata samaa reittiä, mitä nousikin. Pisin reitti vielä tunturin päädyn ja länsilaidan kautta Merkkisenkaltiolle ja sieltä hiekkatietä takaisin Levin kylälle.

Palasin tunturin itäreunan kautta. Tunturin itäpuolelle voi laskeutua jyrkkää alamäkeä lähes huipulta suoraan. Rinteestä aukeaa näkymä Kittilän suuntaan yli soiden ja rukaiseten metsien. Täällä Kätkäjärven puolella kulkee myös latu-ura. Reitti on vaihteleva, se kulkee välillä pitkoksia ja loppumatkan mäntymetsää. Reitti tuo Immeljärven rantaan ja sitä kautta takaisin Leville.

Heti laskeuduttua tunturista alas keli tuntui lämpimmältä ja huipulla lisättyjä vaatteita sai vähentää. Reippaasti kävellen myös paluumatka kesti reilun tunnin ja näin koko reissu kutakuinkin kolme tuntia.

Ensilumen päiväretki – tarvitset muutamat perusvarusteet

Päiväretkelle otan mukaan muutaman perusvarusteen. Ne lisäävät sekä turvallisuutta, että mukavuutta.

  • janojuomaa
  • tulitikut ja puukko
  • taukotakki, ja mahdollisesti kuivat sukat
  • lämmintä juomaa ja taukoeväät
  • pientä purtavaa kävelyyn
  • kartta ja kompassi, jollei reitti ole todella tuttu
  • otsalamppu (varalta, jos reissu voi venyä pimeälle)

Oletko kokeillut ensilumen päiväretkeä? Mikä on suosikki kohteesi?

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: