Ylläs ja Fatbike – talvipyöräilyä parhaimmillaan

Ylläs ja Fatbike – talvipyöräilyä parhaimmillaan

Viikonloppu Ylläksellä oli kuin korkeapaikanleiri. Lauantaina vietin lähes 10 tuntia suksilla.  Sunnuntaina vietin palauttavan päivän talvipyöräreiteillä Äkäslompolossa.

Vuokrasimme kaverin kanssa fatbiket, eli läskipyörät Äkäslompolon Sportshopista. Keli oli aivan mahtava, aurinko paistoi ja pakkasta oli alle 10 astetta.    

Ajatus oli pyöritellä mukava kierros hienossa kunnossa olevia reittejä. Ja tietysti käydä Kukaksella, maisemia katselemassa. Alueen kauneimmat tunturit ovat mielestäni Kukas ja Kuertunturi, molemmat jotekin symppiksiä ja helposti tavoitettavia. Ohjemaan kuului myös jotain purtavaa Kotamajalla.

Aloitimme reissumme Jounin kaupan parkkipaikalta Äkäslompolon jäälle. Reitti oli hyvin merkitty, piti vain tietää, mitä reittiä lähtee seuraamaan, kyltitystä ei ollut niin hyvin rakennettu. Lämmittelypyörittelyä tuli vain jään ylityksen verran, sen jälkeen reitti puikkasinkin metsään ja ylämäkeen.

Reitti polveili mukavasti metsässä, välillä ylitimme ladun pariinkin otteeseen. Selkeästi reitti oli suunniteltu pyöräilyyn. Sopivasti mutkaa ja ylösalas-menoa on pyöräillessä ehdoton. Matka etenee kivasti, ja on luontevaa pyörälle. Suoraan mäkeen posottaminen sopii jalan kulkeville mutta pyörällä se olisi tylsää ja raskasta. Pohja reitillä oli kova ja kantoi hyvin. Läskipyörällä oli kevyt pyöritellä menemään ja ajo oli tukevaa.

Reitti kulki ylöspäin pitkän matkaa. Maisemat kaunistuivat koko ajan sitä mukaan kun Kukastunturin huippu läheni. Talvireitti ei noussu aivan huipulle, mutta auvautuvat maisemat olivat silti upeat. Juuri niiden vuoksi Kukaselle nousemine on aina vaivan arvoista.

Ylämäessä oli tullut lämmin, ja olinkin riisunut takin. Myös juomaa tuli otettua leilistä useampaan otteeseen. Huipun lähellä kuitenkin tuuli, ja aurinkokin meni pilveen. Pitkä alamäki pakotti pistämään takin takaisin päälle. Alamäki oli mahtava, ja pyöräily muistutti jo etäisesti maastopyärilyä ja antoi vähän vauhdin hurmaa. Muuten fättäröinti on enemmänkin helppoa matkan tekoa, rauhallista puurtamista maastopyöräilyyn verrattuna.

Reitti laski Kukakselta tunturin lännen puolelle, ja jatkoi siellä suonlaitoja mutkitellen, samala kiertäen tunturia sen pohjoispäähän. Vähitellen reitti alkoi nousemaan kurua pitkin. Sen verran edellispäivän hiihtely tuntui, että tässä vaiheessa tuli jo nälkä. Fiilistelin edessä olevan Kotamajan tauon tarjoiluilla.

 

Kaunis keli oli houkutellut muitakin liikkeelle, ja paikka oli käytännössä katsoen täynnä. Sen verran pyödän kulmaa löytyi, että söin lounaskeiton.

 

Kotamajalta lähdimme kohti Latvamajaa paluumatkalle. Alkumatka kulki niin mukavasti vievään alamäkeen kohti aurinkoa, ja tuntureita, että olo tuntui aivan mielettömältä. Kesänkitunturin rinteiden kupeessa sai taas käyttää vähän enemmän reisiä, mutta kevyesti pyörä kulki. Jalat eivät tuntuneet yhtään väsyneiltä edellisen päivän urakoinnista huolimatta.

Latvamajan ohitimme nopeasti, sielläkin näytti olevan paljon väkeä liikkeellä. Latvamajan jälkeen oli aivan mieletön alamäki, mutkainen ja mukava. Tämä muistutti jo selvästi maastopyöräilyä antamallaan vauhdin ja onnen tunteella. Matka meni yhdessä hujauksessa Kesänginkeitaalle asti. Aurinko paistoi järven rannassa täysin pilvettömältä taivaalta, mihin oli aivan täydellistä lopettaa reissu.

Ajoaikaa koko kierrokseen meni reilut pari tuntia, ja reissuun noin kolme tuntia. Matkaa kertyi 30 kilometriä. Keskinopeuden ollessa noin 15 km/h, voi hyvin uskoa reittien olevan hyvässä kunnossa. Reiti on tarkoitettu sekä lumikenkäilijöille, että pyöräilijöille. Tähän aikaan pohjien ollessa näin kovat, pystyy reitillä menemään myös lenkkareilla. Pehmeää reittiä kannattaa kunnioittaa, reikäisellä uralla pyöräily on onnetonta. Reitit ovat hyvin merkittyjä maastoon, eli reitilät eksyminen ei ole todennäköistä. On kuitenkin hyvä tietää, mihin on menossa, sillä reitillä ei ole omaa kyltitystä. Eli kartta mukaan. Ulkoilureiteistä on oma karttansa.

Selvästi talvipyöräily on lyönyt itsensä läpi. Sen liäsksi, että Ylläksellä on olosuhteet laitettu erityisen loistavaan kuntoon, löytyy pyörävuokraamoja ja varusteita useasta eri liikkeestä. Reiteillä kulki selvästi ensikertalaisia ja ihan kaikenlaisia liikkujia. Myös sähköavusteisia fättäreitä näkyi.

 

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: