Tässä vinkit, miten pyöräillä talvella poluilla

Tässä vinkit, miten pyöräillä talvella poluilla

On myönnettävä, että pyöräily on hiukan eri asia talvella, kuin sulan maan aikaan. Talvipyöräily ymmärrettävästi haastaa muutamaltakin eri kantilta. Ainakin liukkaus, pyörän varusteet, sekä talvipyöräily vaatteet voivat mietityttää. Moni maastopyöräilijä pitää talvella taukoa harrastuksestaan. Talvisella maastopyöräilylläkin on kuitenkin tarjottavaa.

Tässä postauksessa käyn läpi talvipyöräilyyn liittyvät suurimmat haasteet, ja vinkit niiden selättämiseen.

Talvipyöräily pähkinänkuoressa

Miten pyöräillä talvella poluilla, jotka ovat jäässä ja lumisia? Talvisilla poluilla maastopyöräily voi olla jopa kesäpolkuja helpompaa. Näin silloin, kun polku on hyvässä kunnossa. Talvipyöräily heräsi henkiin läskipyörien yleistymisen myötä. Kapealla renkaalla pyöräily talvisin on vaikeaa. Mutta leveä rengas kantaa pehmeällä aivan toisella tapaa. Läskipyörien myötä oli mahdollista pyöräillä poluilla ja sitä myötä kehittyi vähitellen kunnosspidettyjen talvipolkujen verkostoja eri puolille Suomea, erityisesti hiihtokeskuksiin.

Talvipyöräily poluilla on kiinni kalustosta. Edelleen hoidetuilla talvipoluilla pyöräily on läskipyörille. Kapearenkainen pyörä pääosin vain rikkoo kunnostetun polun. Joskin todella kovana talvipolku voi myös kestää kapearenkaisella ajamista. Ja tietysti hoitamattomat, koiranulkoiluttajien aktiivisella käytöllä ylläpidetyt polut, voivat kantaa hyvinkin kapeaakin rengasta.

Lue lisää: Vinkit otsalampun hankintaan >>>

Miten pyöräillä talvella poluilla – millaisille poluille kannattaa mennä?

Talvipolkuja on hoidettuja, mutta myös hoitamattomilla, luonnostaan syntyneillä poluilla voi ajaa. Olipa polku hoidettu tai oitamaton, talvipyöräilyn hetki ei ole lumisateessa tai heti sen jälkeen. Upottavaa pokua ei ole kiva ajaa, ja laji muuttakin pian pyörän kanssa kävelyksi.

miten pyöräillä talvella
Ylläksellä hoidettuja talvipolkuja on ajankohdasta riippuen noin 70-100km.

1 I Hoidetut talvipolut

Hoidettuja talvipolkuja löytyy pääosin hiihtokeskusten ympäristöstä, erityisesti Lapista. Etelä-Suomessakin polkuja on, mutta ne ovat usein epävirallisempia, ja tieto niistä on varsin hajallaan. Polkuja löytyy kuitenkin eritoten hiihtokeskuksista. Joka talvi jollekin paikkakunnalle tulee hoidettu talvipolku, ainakin siksi talveksi. Laajin verkosto on tällä hetkellä Ylläksellä ja Saariselällä.

Yleensä näistä hoidetuista poluista löytyy kartta- ja hoitotietoa kuten hiihtoladuistakin sähköisistä kartoista ja paperikartoista. Pääosin polut on myös merkitty maastoon opastein. Hiihtokeskuksissa, missä talvipolkuja löytyy, on yleensä myös hyvät vuokraamopalvelut.

Hyvässä kunnossa oleva hoidettu talvipolku on pohjaltaan tasainen, kulkee mukavissa maastoissa ja tarjoaa ajamisen iloa kulkijalleen.

2 I Hoitamattomat polut

Lapin kohteissa ilman säännöllistä hoitoa talvipolut eivät kuitenkaan ole käytettävissä. Lunta tulee sitä kyytiä, että säännöllinen hoito on edellytys. Etelä-Suomessa sen sijaan löytyy paljon polkuja, jotka ovat kävelijöiden kovaksi tallaamia, ja ehkä maastopyöräilijöiden osittain kunnostamia. Nämä polut ovat luonnollisesti epävirallisia, niitä ei löydy yleensä kartoista, eikä niiden kuntoa voi mistään tarkistaa.

Hoitamaton talvipolku on usein pohjaltaan möykkyinen. Kävelijät tuppaavat kulkemaan varsin suoraan, eikä polkuun tällöin synny mutkittelua. Mutkat ovat poluilla pyöräilyn hauskuus.

Talvipyöräilymahdollisuudet Ylläksellä >>>

Millainen pyörä talvipyöräilyyn?

Talvipyöräily on siis herkullisimmillaan:

  • läskipyörällä ja erityisesti liukkaalla
  • nastarenkailla.

Matalat rengaspaineet kantavat pehmeällä polulla paremmin. Ne eivät tuhoa polkua niin helposti. Matalat rengaspaineet ovatkin osa hyvää talvipolkuetikettiä.

Kuten kaikkia pyöriä, myös läskipyörää voi varustaa valtavasti. Riippuukin lähinnä omasta rahapussista, tarpeesta ja kiinnostuksesta, panostaa esimerkiksi jousitukseen tai sähköön. Jäisellä alustalla nastat ovat todella toimiva lisä.

Talven pimeillä ehdoton varuste on otsalamppu. Kapeilla poluilla myös soittokellosta voi olla ihan oikeasti hyötyä, vaikka en itsekään sellaista kesän maastopyörässä omista.

miten pyöräillä talvella

Millaista talvipyöräily on?

Miten pyöräillä poluilla talvella, kun on liukasta ja vaihtelevat olosuhteet? Talvipyöräily poluilla muistuttaa ilman muuta maastopyöräilyä. Usein talviset polut kulkevat metsässä, kuten kesälläkin.

Talvipoluilla alusta on usein tasaisempi, kuin kesäisillä metsäpoluilla. Näin on etenkin hoidetuilla talvipoluilla. Kuitenkin alusta voi vaihdella kelin mukaan paljonkin. Polku voi olla lumisateen jälkeen pehmeä, ja meno raskasta. Alusta voi myös olla kävelijöiden jäljiltä kuoppainen tai möykkyinen. Keväällä polku taas on usein silkkaa jäätä ja liukas. Ensikertalaisena ei kannata lähteä pluille kaikista jäisimmällä kelillä. Eikä lumisateen koskaan ole paras hetki suunnata pyörällä poluille.

Ensimmäistä kertaa talvipoluilla olevalle polku voi tuntua kapealta, vaikka se tosiasiassa olisikin riittävän leveä pyöräilyyn. Polun korkealle nousevat reunat tuovat sen vaikutelman, ja kuskista voi tuntua, että pitää pysyä tarkasti keskellä.

Miten sitten tulee pyöräillä talvella, teknisesti? Ajaessa talvella on usein vaikeampi rentoutua. Tankoa puristetaan ja kroppaa jännitetään liukastumisen, tai äkkisen renkaan luistamisen pelossa. Kannattaa pyrkiä aktiivisesti rentoutumaan. Pitoa takarenkaaseen saa istumalla satulassa kunnolla. Jännittäminen ja ja painopisteen siirtäminen ylös, eivät tosiasiassa tuo vakautta yhtään. Katse tulisi pitää sopivan kaukana ja suunta eteenpäin.

Hyväkuntoinen talvipolku on sopivan leveä ja kova, ja siinä pystyy ajamaan kyllä rennosti. Liian pehmeä polku muuttuu möykkyiseksi. Joskus polkuun alkaa syntymään keskelle spoori eli rengasura, aivan kuten vaikka mutaisella kesäpolullakin. Spoori haastaakin sitten teknisesti kuskia. Spooriin ”joutuminen” saa koko kehon jännittymään ja takarenkaan luistamaan.

Kaatumiset talvipoluilla ovat yleensä kuitenkin täysin harmittomia. Lumi ympärillä pehmentää. Muksahdukset näkeekin usein polkujen varrella olevina kuoppina penkassa.

Millainen on hyvä maastopyörä multisporttiin?

Miten pukeutua talvisille poluille?

Talvipyöräily poluilla ei ole niin kylmää hommaa, kuin uskotaan. Poluilla ajaminen on monipuolisesti kuormittavaa tekemistä, missä tulee helposti hiki.

Tärkeimmät vaatteet ovatkin

  • tuulenpitävä takki ja housut,
  • Lämpimät käsineet, ohuet hanskat harvoin riittävät
  • Lämpimät kengät ja kengänsuojat tms lämmittimet
  • päähine, joka mahtuu kypärän alle.

Pahimmat virheet ovat liian tuhdisti pukeutuminen, jolloin tulee hiki, ja sitä myötä nopeasti kylmä. Toisaalta vilu yläkropassa tarkoittaa myös palelevia sormia ja varpaita. Suosittelen hengittäviä päälivaatteista, en itse käytä kuorivaatteita lainkaan talvipyöräilyssä. Lähimpänä pukeutuminen on hiihtoa. Hiukan enemmän, kuin hiihtolenkille, voi olla juuri sopivasti.

Kommentoi alle, aiotko sinä pyöräillä talvella poluilla vai odotatko kevään sulaa metsää?

Vastaa