Hiihdot on nyt hiihdetty

Hiihtokausi ei pettänyt tälläkään kertaa. Kelejä ja mahdollisuuksia oli tarjolla lähes seitsemän kuukautta. Viime vuoteen verrattuna kilometrejä kertyi aikalailla saman verran, 1200, ja aikaa hiihtämiseen sain tuhrattua noin 100 tuntia. Ohessa kaikkea muuta treeniä on tullut enemmän viime vuoteen verrattuna.

Huhtikuun 23- päivä näytti tältä Ounasvaaran ladulla. Kelit kestänevät hyvinä vapun yli.
Huhtikuun 23. päivä näytti tältä Ounasvaaran ladulla. Leveä oli virne naamalla, kun lentokelissä suihkin Isorakalta alas.

Hiihtointo notkahti erityisesti loppukaudesta. Kävin huhtikuun puolella hiihtämässä enää kerran viikossa. Ja näin oli tarkoituskin, eli siirtyminen jalalle ja pyörälle on jo hyvässä vauhdissa. Nuo muutamat viimeiset hiihtokerrat ovat olleet tarkoin harkittuja hyvän kelin nautiskelu lenkkejä. Upea hankkikeli ja auringonpaiste ovat todellista mannaa kellillä kuin kelillä lenkkeilevälle.

Hiihtokausi on nyt paketissa, jälleen projektin asuojaparafiinien laitto suksien pohjaan.
Hiihtokausi on nyt paketissa, jälleen projektina on suojaparafiinien laitto suksien pohjaan.
Pyörälenkit ovat pysyneet vielä tiukasti asfaltilla
Kesäiseksi ei voi vielä pyöräolosuhdetta kuvailla.

Pääosa huhtikuun treeneistä sujui pyörällä, ja alkavalle rospuuttokeilille sopivalla tavalla crossfitin merkeissä. Asfaltit ovat sulia, mutta sorateiltä löytyy vielä lunta. Maastoon ei pääse vielä todellista lenkkiä ajamaan. Maantiepyörää en omista, ja Rovaniemen maantiet ovatkin sen verran tylsiä, että mukavammaksi olen kokenut asuntoalueiden teillä ajelun. Siihen maastopyörän vauhti on juuri sopiva. Muut varusteet voi kopioida suoraan hiihdosta.

Aivan sulalla maalla ei pääse joka paikassa vielä pyöräilemään.
Aivan sulalla maalla ei pääse joka paikassa vielä pyöräilemään.

Olen harjoittelussa vuoroviikoin painottanut tehoja, ja pitkää rauhallista lenkkiä. Alkuviikkossa painottuu tehokkaat, kehittävät harjoitukset ja lepo, loppuviikosta sitten tehdään pitkää, ja paria treeniä päivään. Joka neljäs viikko on ylipäänsä vähän kevyempi. Näillä rytmityksillä pyrin pitämään kuormituksen sopivana.  Aiemmin tuntunut väsymys lähti pois helpommalla viikolla. 

Kelkkareitillä on hyvä tampata mäkivetoja.
Kelkkareitillä on hyvä tampata mäkivetoja.

Tärkeimmät kehittävät harjoitukset ovat nyt seuraavat:
– reipas juoksu, eli vk-vedot 0,5-1 km, tällä on tarkoituksena kehittää juoksuvauhtia ja reserviä
– mäkivedot joko lyhyinä alle minuutin juksuina, tai pidempänä sauvarinne vetona
– crossfitin endurance-harjoitukset.
Mukaan tulee myös tv-reippaat ja kovat pyörällä, kuin myös mäkivedot pyöräillen. Ajatuksena on juosta pääsiäisen cooperin testin jatkoksi vielä samainen rykäisy heinäkuussa, ja toki harjoitellakin vähän tesitä silmällä pitäen.

Napakat mäkivedot ovat mukavia sopivan jyrkkään mäkeen. Sen ei tarvitse olla tavattoman pitkä.
Napakat mäkivedot ovat mukavia sopivan jyrkkään mäkeen. Sen ei tarvitse olla tavattoman pitkä.

Kisakauden avaukseen on enää reilu viikko, sillä minä ja Jussi starttaamme Spring Adventureen Maloja Finland -joukkueella. Jussin kanssa olen kisannut useamman pitkän ulkomaan kisan, mutta koskaan emme ole vielä kahdestaan multisport-kisaan osallistuneet. Siitä vielä tarkemmin tunnelman nostatus postausta lähempänä.

 

2 vastausta artikkeliin “Hiihdot on nyt hiihdetty

  1. Kerro hieman lisää. Minkälaiset parafiinit suksen pohjaan kesäsäilytykseen sipaiset ja miten säilytät sukset? Miten tulokset crossfitissä, onko parantuneet?

    1. En ole paras henkilö kesäparafiineissa neuvomaan, kun joka vuosi jää hyvistä aikeista ne laittamatta. Mutta tarkoitus olisi sulatella valkeata pohjaparafiinia suksen suojaksi kesän ajaksi. Sitä ei tarvitse siklata, enne kuin sitten uuden käyttöön ototn yhteydessä.
      Crossfitistä alkaa jo olla kokemuksia ja siitä tulossakin uutta postausta.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: