Näitä et voi missata – Ylläksen pitkän lenkin hiihtoladut

Näitä et voi missata – Ylläksen pitkän lenkin hiihtoladut

Ylläs on kotitunturini ja sieltä onkin kaikista helpoin jakaa reittivinkkejä. Tässä postauksessa jaan kolme parasta reitti vinkkiä Ylläksen laduille. Nämä hiihtoreitit sopivat erityisesti pitkiksen reiteiksi ja siihen pitkään hiihtopäivään.

Ylläksen hiihtoladut – vinkit pitkikseen

Ylläksellä on noin 300 kilometriä hoidettuja latuja. Se on valtava määrä. Ottaen huomioon, että tästä verkostosta saa useita erilaisia vaihtoehtoja laturetkille ja lenkeille. Ylläksen hiihtoladut myös yhtyvät Levin latuihin Aakenukssen kohdalla. Vaihtoehtoja siis todella riittää.

Ylläksen kaikki hiihtoladut ja niiden hoitotilanne löytyy sähköisestä karttapalvelusta.

Reitin valinnassa kannattaa huomioida keli. Jo pelkästään kelin hitaus voi vaikuttaa siihen, millainen matka on sopiva kyseiselle päivälle. Tuulisella kelillä voi kannattaa pysytellä laaksoissa ja metsän suojassa. Aurinkoidella kevätkelillä voit olla varma, että soilla on märkää, kun metsässä voi olla vielä luistavaa pakkaslunta. Kaikista tärkeintä valinnassa kuitenkin lienee, mitä lenkiltä haluat. Helppoja kilometrejä tasamalla, ja maisemia tunturien laelta.

Kellostapuli ja matka kohti Kesängin keidasta.

1 Ylläksen klassikko – tunturin kierros

Ylläs on oikeastaan kaksi eri kylää kahden puolen Yllästunturia. Alueeseen tutustuminen onkin kätevää aloittaa suksin kiertämällä tunturi. Olipa aloituspaikkasi kummassa kylässä tahansa, on vaihtoehtoja tälle kierrokselle useita. Pituutta saa noin 25-30 kilometriä reitinvalinnasta riippuen.

Suosittelen poimimaan reitille muutaman latukahvilan ja kauniit maisemat. Tällöin reitti voisi kulkea esimerkiksi Yläsjärveltä myötäpäivään lähtien seuraavien paikkojen kautta:
Aurinkotupa – Tunturijärvi – Velhonkota – Äkäshotelli – Kesänginkeidas – Ojanlatva – Kahvikeidas – Ylläsjärvi

Kierros Ylläksen ympäri on juuri sopiva lenkki vaikka ensimmäisen päivän lämmittelyksi.

2 Pitkä lenkki kansallispuistossa – ne Ylläksen hienoimmat hiihtoladut

Oma suosikkini Ylläksellä on ehdottomasti kansallispuisto. Vaikka siellä ladut ovat hiukan kapeampia, on luonnon rikkumaton kauneus uskomatonta. Pidän erityisesti Kukastunturin ja Lainiotunturin väliin jäävästä alueesta. Siellä ladut kulkeva honkametsikössä kelottuneiden puiden keskellä.

Erityisen hieno, reilut 40 kilometriä pitkä lenkki tuleekin jos hiihtää Äkäslompolosta reittiä:

Kellokas – Kellostapulin kuru – Kahvikeidas – Latvamaja – Hangoskuru – Kukastunturi – Kotamaja – Peurakaltio – Elämänluukku – Äkäslompolo

Ylläksen hiihtoladut
Peurakaltiolle Kotamajalta.

Myös tämä reitti onnistuu hienosti Ylläsjärveltä lähes saman mittaisena. Tällä reitillä on aivan miehekkäästi nousua. Latu nousee tunturin laelle käytännössä kahdesti, Kellostapulin kuruun keskisenlaen yli, sekä Kukastunturille. Sanoisin tätä maisemareitiksi kansallispuistoon!

3 Ylläkseltä Leville (ja takaisin)

Koko Ylläksen hiihtoreissun päättävä lenkki on eeppinen Ylläksen ja Levin väli. Ylläkseltä hiihtää Leville useita eri reittejä. Ylläs – Levi -hiihdossa reitti kulkee Pyhätunturin kautta. Tämä on hieno, ja vähän tuntemattomampi latulinjaus kansallispuistossa. Mittaa tälle välille tulee reilut 50 kilometria Äkäslompolosta ja reilut 70 km Ylläsjärveltä. Toki Ylläsjärveltä voi hiihtää myös suoraan Ojanlatvan kautta kohti Pyhäjärveä, mikä lyhentää matkaa roimasti.

Ylläs – Levi -hiihdon reitin löydät täältä.

Mikäli haluat tehdä oikeasti tuntuvan laturetken, voi Levillä käydä tankkaamassa vaikkapa pizzat ja hiihdellä samantien takaisin. Silloin voi sanoa jo hiihtäneensä! Tällöin mittaa reissulle tulee lyhimmillään noin 100 kilometriä, mutta matkaa saa venytettyä vaikka 150 kilometriin asti.

Tässä oma ehdotukseni Ylläs-Levi- Ylläs laturetkeksi.
Menomatka Ylläkseltä Ylläs-Levi – hiihdon virallista reittiä. Näin menomatkalle tulee pituutta 55 km Äkäslompolosta, ja 75 km Ylläsjärveltä.

Lue lisää: Vinkit otsalampun ostoon


Paluumatka Leviltä:
Levi – Merkkisenkaltio – Homevaara – Pyhäjärvi autiotupa – Kotamaja ja siitä suorinta tietä Äkäslompoloon. Ylläsjärvelle voi kurvata jo suoraan ennen Kotamajaa Latvamajan ja Ojanlatvan kautta.

Tällöin kokonaismatkaksi tulee Äkäslompolosta juurikin noin 100km ja Ylläsjärveltä noin 125 km.

Reitti vie läpi kansallispuiston kauneimpien paikkojen. Se sisältää menomatkalla reippaasti nousua, mutta paluumatka on hiukan kevyempi. Itse en ehkä jättäisi esim Kukastunturin nousua viimeiselle tunnille. Seki on tullut koettua, ja oli kyllä raskas! Keväällä hiihdettynä keli on usein aamullaa nopea, suorastaan lenotkeli pakkasen jäljiltä, mutta voi lämmetä päivälle täysin vesikeliksi. Tämä haastaa kaluston osalta. Näin pitkällä matkalla ei kuitenkaan voi muuta kuin puskea tulemaan.

Edellä kuvattu reitti menee muutaman erämaakahvilan kauttaa, joten matkalla saa tankattua juomaa ja energiaa sopivasti. Ja tosiaan Levillähän voi vaikka syödä kunnolla.

Olen hiihdellyt Levi – Ylläs -Levi -välin useita kertoja. Tarkemman kuvauksen löydät vaikkapa täältä.

+ Tuntemattomampi helmi – Haavepalo

Missä tahansa hiihteletkin, ota reitille jossakin vaiheessa Haavepalo. akenuksen kärjessä sijaistesa Haavepalo vaatii valloittajaltaan nousumetrejä, kyllä. Mutta jokainen noustu metri kyllä palkitaan. Haavepalon päältä avautuu niin uskomaton maisema erityisesti Ylläksen suuntaa. Tänne itsekin heti, kun alueen ladut saadaa hiihtokuntoon.

Mikä on sinun lempilatusi Ylläksellä?

Vastaa