Polkujuoksukisoja Portugalissa

Polkujuoksukisoja Portugalissa

Heti muuton varmistuttua, aloin selvittelemään paikallisia harrastusmahdollisuuksia ja -tapahtumia. Selvisi, että Portugalissa juostaan paljon erilaisia ja eribmittaisia polkujuoksukisoja läpi vuoden. Hyvä koonti kisoista löytyy tämän linkin takaa.

Osa urista kulkee viehättävissä mäntymetsissä, ihan kuten Suomessakin!

Polkujuoksukisoja on eri puolilla maata, painottuen hienoisesti Lissabonin ja pohjoisen Coimbran alueille. Tarjolla oli erilaisia kisoja, niin vuorilla kuin rantakalliollakin. On ihan lyhyitä matkoja, 5-20 kilometriin, kuin myös oikeita ultramatkoja aina MIUT-kisan koviin nousuihin asti. Osa kisosita on siis isoja kansainvälisiä tapahtumia, ja osa vaikuttaa pikemminkin paikallisislta. Näissä jälkimmäisissä osallistumismaksut ovat varsin kohtuulliset, yleensä 10-20 euron luokkaa.

Rannoillakin kulkevat urat sisältävät paljon nouuja laskuja. Polku laskeutuu välillä merenpinnan tasolle alas, ja nousee taas nopeasti rantapenkereen päälle useamman kymmenen metrin korkeuteen.

Kirjoitinkin jo aiemmin, että meidän lähellä, Parque National da Arrabidan alueella juostaan Trail Ultra Sesimbra-niminen polkujuoksukilpailu kesäkuun alussa. Pyrin osallistumaan siihen, mikäli kroppa vaan estää pari viikoa pitkän kisan jälkeen. Viime viikonloppuna Lissabonin pohjoispuolella, Sintran alueella juostiin skyrunnong kisa, Peninha Skyrace. Kisan 26 kilometrin matkalla oli aivan kunnioitettava 1600nm. En valitettavasti päässyt paikalle edes katsomaan.

Osa urista on käytännössä pehmeää hiekkaa. Kuvassa horisontissa siintävät Sintra ja paikallisen skyrunning-kisan miljöö.

Uskoisin näistä eri kisoista löytyvän hyvin erilaista alustaa. Tässä lähialueen kisareitilläkin on pehmeää hiekka-uraa, kuin myös terävää kivikkoa ja varvikkoista kapeaa polkua. Maisemat ovat upeat, ja korkeuseroja on paljon. Kisat ovat kuitenkin helposti lähestyttäviä, ja yleensä täällä pärjää englannilla todella hyvin.

Paikoin juostava on helppoa tasaista ja kovaa uraa, lähestulkoon tietä. Ylipäänsä alusta on monin paikoin paljon suomalaista kivikko-juurakkoa helpompaa. Joskin teknistäkin löytyy paikoin jyrkistä ylä, ja alamäistä.

Polkujuoksun MM-kisa juostaan myös Portugalissa. Niiden ajankohta on kesäkuun alkupuolen jälkeen. Kilpailuviikonloppuna järjestetään oma jokamiesluokan kisa MM-kisojen ulkopuolisille urhoille käsittääkseni sunnuntaina varsinaisen kisan jälkeen. Ehkäpä Sesimbran kisa viikkoa ennen sopisi kisaturistille valmistavaksi koitokseksi?

 

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: