Rollo MTB – Maastopyöräilyreittejä Rovaniemellä

Rollo MTB – Maastopyöräilyreittejä Rovaniemellä

RolloMTB3DViimein Rovaniemelle on saatu merkittyä maastoon reitti pyöräilyväelle ja omat Rollo MTB -sivut, mistä löytyy vinkkejä muillekin reiteille. Reitit ovat ladattavissa gpx-.tiedostomuodossa. Eli nyt ulkopaikkakuntalainenkin voi suunnata Rovaniemelle MTB-lomalle.

Rovaniemellä on paljon kuivaa mäntykangasmetsää ja sen mukaista maastopyöräilyä. Pääalueina MTB:n kannalta voidaan pitää Ounasvaaraa, Korkalovaaraa (myös Mäntyvaara) sekä pohjoista osaa (Nivavaara, Santavaara ja Olkkavaarat). Kaikista näistä ovat ajajat jakaneet reitti vinkkejä muille kuskeille reittikansiossa. Kaikki nämä kohteet ovat ajoetäisyydellä Rovaniemen keskustasta.

Ounasvaaralla on eritoten hienoja polkuja. Polkuja kulkee alueella ristiin rastiin latupohjien ja ulkoilureittien välissä. Vaara on suosituinta ulkoilualuetta, joten muitakin liikkujia on. Rollo MTB-reitti kulkee juuri Ounasvaaralla. Rollo MTB -reitti on monipuolinen, kunnon maastopyöräilyä sisältävä reitti. Se on merkitty maastoon, siitä voi ladata ja tulostaa kartan, ja sen voi siirtää GPS-laitteelle valmiina tiedostona. Reitti on reilut 20 km pitkä ja kuljettaa kuskia monipuolisesti läpi Ounasvaaran eri polkutyyppien ja mahdollisuuksien. Sen varrelle mahtuu fasiliteetteja: bikeparkki, parikin majoitusliikettä, ravintolaa ja kahvilaa sekä fatbike vuokraamo. Reittiä on kunnostettu sorastamalla.

RolloMTB01-01
Lataa kartta Rollo MTB -sivuilta.

Korkalovaara on osittain urbaania maastopyöräilyä. Asutusalueen välissä puikkelehtii hienoja singleträkkejä. Iso voimalinja tarjoaa myös kohtuullisen alamäen kokeilijoille. Korkalovaarasta lähtee myös vastakunnostettu vaellusreitti. Se vie polkijan pois kaupungista Mäntyvaaraan (upeita kangaspolkuja) aina Pohtimolammelle asti niin halutessaan.

Kaupungin pohjoispuoli on laaja alue, missä mukavaa poljettavaa löytyy eritoten Nivavaarasta. Nivavaara – Olkkavaara – välillä on useitakin polkuja ja vaihtoehtoisia reittejä. Olkkavaaraan voi ajella latupohjaa, ja vaaran voi kiertää niin polkua, kuin sorateitäkin pitkin. Nivavaaran kupeessa, Napapiirin turistikohteen vieressä on Keminkorkea. Lentokenttää rajautuva pikku nyppylä tarjoaa kuivaan kangasmetsän polkua, sekä koiravaljakkojen treenialuetta kokemattomallekin kuskille. Lentokentän takamaastoissa on myös hyviä lähtöjä sorateitä ja metsäautoteitä pitkin pohjoiseen.

WP_20150629_001
Perusnäkymää Rovaniemellä maastopyöräiltäessä: mäntymetsää ja neulasuraa sekä kiviä. Joskus isompaa, joskus pienempää. Kuva Iso-Olkkavaarasta.

Lentokentän eteläpuolelle, Someroharjun varuskunnan kylkeen rajoittuu mukavia pikku hiekkateitä, mönkijän uria, kalliota sekä kosteita suonylityksiä tarjoava alue. Polkuja pitkin pääsee ajelemaan Norvajärven tieltä aina Ounasjoen itäpuolen tielle, Santavaaraan. Täältä saa mukavan kierroksen ympäri.

Tämä kesä on ollut kylmä ja märkä. Metsässä on vielä paljon vettä, ja vähäänkään kosteuteen taipuvaiset maastonkohdat ovat reitillä rehellisen märkiä. Alla olevassa kuvassa on perusnäkymää kesältä 2015.

WP_20150625_006

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: