10 maastopyöräily harjoitusta, joita voit kokeilla vaikka heti

10 maastopyöräily harjoitusta, joita voit kokeilla vaikka heti

Rakastatko sinäkin erilaisia harjoitusvinkkejä? Minulla on suosikki maastopyöräily harjoitus (löydät sen täältä), mutta yksi lempipuuhistani on etsiä uudenlaisia harjoituksia ja kokeilla niitä. Jos mieli kyllästyy helposti, saa uudenlaisista harjoituksista lisää motivaatiota. Maastopyöräillessä varmaan moni lähtee ihan vain maastopyöräilemään. Eikä siis välttämättä treenaamaan sen kummemmin. Aina ei tarvitse kuitenkaan olla edes kisoihin menossa, kun jo kannattaa kokeilla välillä jotain uutta ja erilaista. Arkinen tekeminen saa mukavasti lisää virtaa erilaisista kokeiluista.

Jaan tässä postauksessa 10 erilaista maastopyöräilytreeniä, eli vinkkiä siihen, mitä kaikkea maastopyörän kanssa voi lenkillä tehdä. Valitse tästä suosikki maastopyöräily harjoitus!


1. Pitkä soratielenkki

Tykkään perusasioista. Tämä voi monen nautiskelijan korvaan tuntua tylsältä, mutta on ehdottomasti yksi hyödyllisimmistä harjoituksista maastopyörällä. Pitkä soratielenkki antaa mahdollisuuden kerätä kevyitä kilometrejä, mikä ei poluilla aina onnistu. Soratie siksi, että maastopyörä sopii sinne asfalttia paremmin. Mutta erityisesti siksi, että tiellä pyöräillessä syke on helpompi pitää alhaalla ja tasaisena. Tämä lenkin tarkoituksena on siis vahvistaa peruskestävyyttä, mutta myös harjoittaa pyörittelyä. Lenkki voi olla hyvinkin kevyt teholtaan.

Miten peruskestävyys sitten auttaa maastopyöräilyssä? Peruskestävyys on maastopyöräilyssäkin kaiken perusta. Paremmalla peruskestävyydelleä pystyt
a) tekemään pidempiä polkulenkkejä,
b) polkemaan lujempaa (kyllä, hidas lenkkeily auttaa nostamaan vauhtia, kun kunto kasvaa) sekä
c) polkemaan helpommin myös teknisiä kohtia (tässäkin kunnolla on yllättävän iso merkitys).


2. Vauhtileikittely maastossa

Uskoisin, että tämä on monelle maastopyöräilijälle se tavallisin treeni. Tässä yksinkertaisesti poljetaan polkuja maastossa siten, että annetaan myös ylämäissä jalan viedä. Eli omaan tahtiin, mukavasti, mutta innokkaasti. Syke nousee siis ylämäissä, mutta laskee jällleen alamäissä. Erittäin lajinomaista tekemistä siis.

Tässä harjoituksessa kannattaa kuitenkin huomata, että kyseessä ei ole välttämättä niin kutsuttu peruslenkki. Tunteen mukaan ajelu menee kuntoilijalla helposti vauhtikestävyyden puolelle. Tämä ei haittaa, kunhan muistaa, että kunto ei kasva tehokkaasti, jos kaikki lenkit viikossa ovat tälläisia kuluttavia vk-lenkkejä. Siksipä tämän lenkin vastapainoksi tarvitaan kevyttä pyörittelyä, vaikkapa se soratielenkki.


3. Toisen perässä ajaminen

Kokeneen kuskin perässä ajaminen on yksinkertaisesti mahtavaa! Siiinä oppii paljon hyvistä ajolinjoista ja ajotekniikasta. Hyödynnä siis ehdottomasti lenkkikaveri, jos sellainen on tarjolla. Tämä harjoitus kehittää sinua erityisesti teknisesti, mutta antaa osviittaa myös kunnosta. Ja ennen kaikkea rohkaisee haastamaan itseä (kun kaveri, niin kyllä minäkin….)!


4. Pitkä maastopyörälenkki

Yksi Erityisen kehittävistä harjoituksista. Pitkä maastopyöräily vaihtelevassa maastossa vie sinua aimo harppauksin eteenpäin lajissa. Lenkillä voi ottaa taukoja, eikä vauhdin tarvitse olla mitenkään kova. Mukana voi olla myös kevyitä tiesiirtymiä. Tärkeintä on, että reitillä myös paljon erilaisia polkuja, esimerkiksi mutaa, kivikkoa, juurakkoa ja kalliota. Kun lenkin pituus venyy muutamaan tuntiin, opit myös väsyneenä ajamisesta.

Ota mukaan siis kunnolla juomista ja energiaa, ja mukavaa seuraa. Tämä lenkki on kuormittava ja vaatii sitten palauttelevia lenkkejä kaverikseen.


Lue lisää: TOP maastopyörävaelluskohteet Lapissa >>>

5. Maastopyöräilyvaellus

Tämän kokeileminen ei onnistu ehkä ihan siltä istumalta, vaan vaatii hiukan valmisteluja. Mutta lopputulos on kyllä kaiken vaivan väärti!

Maastopyöräilyvaellus vie edellä kuvatun pitkän lenkin vielä seuraavalle tasolle. Hyviä vaelluskohteita löytyy ympäri Suomea. Reissu voi olla mitä vain Lapin usean päivän vaelluksesta, vaikka pitkään päiväretkeen hiukan lähempänä kotiseudulla. Valitse kohde, suunnittele reitti ja valitse varusteet. Varusteiden mukana kuljettamista kannattaa vähän testata ennen lähtöä.

Pitkällä lenkillä voi ottaa kunnon tauon. Kuva kuuden tunnin mtb-lenkin tauolta Äkäsmyllyltä Ylläkseltä.

6. Lenkki mäkisessä maastossa

Haluatko kehittää samalla voimaa ja pyörän käsittelytaitoja? Valitse silloin lenkkikohteeksi mäkinen maasto. Ja nimenomaan sellainen maasto, missä polku tai ura vie ylös ja alas. Esimerkiksi kilpahiihtolatu, tai vastaava profiili poluilla. Mäkien ei tarvitse olla pitkiä, ne voivat olla hyvinkin lyhyitä ja jyrkkiä. Ylämäissä saat jalkoihin voimaa. Nopeatempoisissa alamäissä ja lukuissa lähdöissä uudelleen ylämäkeen opit ennakoimaan vauhtia ja vaihtamaan vaihteita sujuvasti.


7. Pyramidiharjoitus

Pyramidiharjoitus on todella hauska tapa tehdä vetoja, tai ylipäänsä vauhdikkaampaan ajamista. Tässä ei ehdi puutua toistuviin vetoihin, vaan pituudelle ja vauhdille saa mukavaa vaihtelua. Voit toteuttaa harjoituksen esimerkiksi sarjana
4″+ 3″+ 2″+ 1″+ 2″ + 3″+ 4″ reipasta maastopyöräilyä. Vauhti voi hiukan kasvaa vedon lyhetessä. Palautus vetojen välissä voi olla aina vedon pituus. Ja tämä harjoitus sopii toteutettavaksi latupohjalla, poluilla, soratiellä tai ylämäessä.


8. Alamäet (ja ylämäet)

Varmasti yksi mieluisimmista harjoituksista on alamäkiajon harjoittelu! Valitse joku sinulle vaativa alamäki ja ala työstämään. Mäki voi olla pitkä ja tekninen tai vaikka lyhyt ja jyrkkä. Kehittymistä tapahtuu jo muutamalla toistolla. Ja se kehitys siirtyy helposti muuhunkin ajoon. Suosittelen!

Lue lisää: Miten tehdä mäkiharjoitus maastopyörällä >>>


9. Yhteislenkki – se sosiaalisin maastopyöräily harjoitus

Yhteislenkki kehittää monella tapaa. Ensinnäkin näet, mikä on muiden kuskien taso. Näet, millaisia paikkoja muut ajelevat, ja miten he niitä ajavat. Kuulet samalla myös hyvistä poluista ja erilaisista maastopyöräreiteistä. Pääset juttelemaan tekniikasta, ja opit varmasti myös pyörästä, sen huollosta sekä kunnostuksesta jotakin uutta. Ja tietenkin saat asiantuntevaa apua, jos sinulla on kysyttävää.

maastopyöräily harjoitus

10. Maastopyöräilytapahtuma treeniksi ja tavoitteeksi

Sitä todellista itsensä ylittämistä ja kehittymistä tapahtuu, kun otat tavoitteeksi maastopyöräilytapahtuman. Tavoite innostaa tietysti myös harjoittelemaan. Mutta ennen kaikkea itse tapahtuma vie sinua monella tavalla eteenpäin. Saat elämyksiä ja melko varmasti onnistumisen tunteita.

Todellinen maastopyöräilyfestari on Tahko MTB. Teknistä osaamistasi vie varmasti eteenpäin Himos Epic, missä ajetaan erikoiskokeita ja välillä siirtymiä ilman ajanottoa. Paljon muitakin tapahtumia löytyy ymoräis Suomen eri pituisina ja maastoltaan eri tasoisina.

Omalle ajamiselle kaikista merkittävintä oli se, kun ajoin muutaman vuoden enduroa. Siinä kehittyi tekninen osaaminen tapahtumien myötä sellaiselle tasolle, että harvoin on tarvinnut hävetä.


+1 Maastopyöräily leiri tai kurssi

Varmasti yksi kehittävimmistä tavoista on ottaa ohjausta. Tarjolla on erilaisia maastopyöräily kursseja tai leirejä, tai harjoitteluryhmiä. Esimerkiksi XC Partylla on tarjolla maastopyöräilyyn erikoistunut valmennusryhmä.


Onko sinulla joku suosikki maastopyöräily harjoitus?

Vastaa