Se pakollinen kuoritakki tai tuulitakki

Se pakollinen kuoritakki tai tuulitakki

Lähestulkoon kaikissa pidemmissä seikkailu- ja polkujuoksukisoissa on pakollisena tai vähintäänkin suositeltavana varusteena kuori- tai tuulitakki. Vedenpitävä takki on useimmiten välttämätön paha. Se on painava ja turha, jos jää kyttämättä. Usein sen mukaan ottamisen kanssa tuskastellaan. Tuskaselua aiheuttaa myös takin hankkiminen. Mikä on hyvä, tarpeeksi kevyt mutta silti suojaava?

Olen kiertänyt pitkän kierroksen näiden takkien kanssa. Seikkailukisoissa mukana on välillä ollut kaksikin. JOissakin kisoissa takkia on kuljetettu mukana monta päivää, mutta harvassa kisassa turhaan. Lähes jokaisessa seikkaiukisassa on jossain vaiheessa niin kylmä energiavajeessa, että kuoriasu tulee pistettyä päälle. Kokemusta löytyy siis, mikä on hyvä keveyden ja toimivuuden kombinaatio.

Oikeasti vettäpitävä ja kevyt kuoritakki.

Kuoritakin kantaminen turhauttaa, mutta oikeasti se on turhaa silloin kun takki ei pidäkään vettä, kun sitä tarvitsee. Eli kyllä kuoritakin tärkein ominaisuus on vedenpitävyys. Esimerkiksi Suomen polkujuoksukisoista erityisesti Ylläs-Pallas-Hetta ja Karhunkierroksen eri matkat ovat sellaisissa olosuhteissa, että kuoritakki voi pelastaa paljon. Kylmässä toimintakyky voi kadota täysin, kylmäs myös syö nopeasti energia varastot tyhjiin. Tunturissa on hyvin harvoin lämmin, kun sataa vettä. Eli märästä seuraa lähes automaattisesti kylmä.

Tällä hetkellä minulla on Malojan Gore Tex kuoritakki, joka on kevyt, mutta ei maailman kevein. Minulla on ollut myös maailman kevein kuoritakki, mutta sitä ei voinut koskaan ottaa kisoihin mukaan, koska se ei pitänyt oikeasti kaatosateessa tarpeeksi kuivana. Se soveltui lähinnä tuulitakiksi, ja siihen se taas oli painava ja turhan hiostava.

Äkäslompolo Sport Shopista löytyy takki. Se on sopiva seikkailukisoihin, missä takin pitää toimia monta vuorokautta. Takki pelasti minut venäjällä, missä kesken melonnan jouduimme kaatosateeseen. Yöllä märkänä melominen Laatokalla on niin kylmää hommaa, että oli tärkeä pysyä kuivana.

Polkujuoksukisoihin voi harkita tätä Malojan takkia, hieman kevyempää ja yksinkertaistettua. Tärkeää on istuva huppu. Jos on kylmä, kunnon kuoritakki ja huppu lämmittävät liikkeessä pysyvää ihmeellisellä tavalla. Toisaaalta, takkia mukana kuljettaessa, ei siinä kannata olla mitään turhaa, joka lisää painoa.

Myös tuulitakissa arvostan huppua. Aiemmin käytössäni oli Vauden ultrakevyt takki, mutta siinä ei ollut huppua. Nyt Maloja takissa on monia hyviä ominaisuksia, jotka eivät lisää juurikaan painoa, mutta tekevät takista paremman käytössään.

  • Takki pakkautuu omaan taskuunsa.
  • Siinä on istuva huppu.
  • Takin selkäosa on hengittävää materiaalia.
  • Takin kainaloissa on hengittävää matriaalia.
  • Vetokejut ovat helppokäyttöisiä, eikä takin kangas jää väliin.
  • Peukalon paikka hihasuissa on plussaa: kylmällä takki suojaa hyvin myös kädet, vaikka hanskoja olisikaan.

Täysin pelkistetyn takin jos haluaa, on tämä sopiva.

Takin selässä on verkkomainen kangas, mikä tekee tuulitakistakin todella hengittävän.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: