Seuraavaksi seikkailu-urheilun EM-kisat Puolassa

Seuraavaksi seikkailu-urheilun EM-kisat Puolassa

Seikkailu-urheilun EM-kisat järjestetään tänä vuonna Puolassa. Adventure trophy -kisa on tuttu, sijoituimme siellä viime vuonna toiseksi, häviten niukasti Puolan joukkueelle, jonka kanssa tällä kertaa kisaan. Kilpailusta on odotettavissa paljon tiukempi, kuten arvokisoista kuuluukin. Starttiin on aikaa viikko.

Seikkailu-urheilu on täynnä ihania ja upeita huippuhetkiä.

Oikeastaan ensimmäistä kertaa on ollut hyvä mahdollisuus analysoida edellinen kisa sorituksen parantamisen pohjaksi, koska samalla tiimillä on edessä uusia kisoja. Olen Excel-ihminen. Niinpä edellinen kisa, Espanjassa kisattu Raid Gallaecia löytyy tarkasti jäsennettynä Excelistä. Vastaavaa analyysiä suosittelen myös pitkien polkujuoksukisojen jälkeen.

Järjestäjä julkaisee ennen kilpailua reitin osuudet, niiden mitan ja ennakoidun keston nopeimmalla joukkueella. Täydensin Espanjan kisasta taulukon jo toteutuneen mukaan, ja nyt olen täyttänyt taulukkoa ensi viikon koitoksesta osuuksittain.  Yhteen sarakkeeseen olen laskenut kaavaa hyväksikäyttäen ennakoidut osuusajat meille, sekä viereen kellonajat, koska milläkin osuudella ollaan. Näin on helppo ennakoida, koska voisi olla yö ja pimeää, ja minne osuudelle ja huoltokassiin tarvitaan kunnon otsavalo, tai pakataanko nukkumista varten makuupusseja huoltoon. Nyt kilpailun jälkeen olen täydentänyt taulukkoon, mitä todellisuudessa tapahtui.

AREC 2019, eli seikkailu.urheilun EM-kisan kulku.

Adventure trophy -kilpailussa on hyvin tyypilliseen tapaan kovimmat osuudet alussa. Ensimmäisen osuuden  melonta mennee vielä lämmittelynä, mutta toisen osuuden trekillä on jo tuntuvasti nousumetrejä. Kuitenkaan koko kisassa nousumetrejä ei ole mitenkään mahdottomasti, vajaa 12 000 m:ä. Huhu kuitenkin kertoo, että kilpailu on hidas ja rankka. Tämä tarkoittanee sitä, että alustan on oltava tekninen, ja huonokulkuinen. Jo viime vuonna esimerkiksi maastopyöräilyä voi hyvällä syyllä kutsua tekniseksi. Joka tapauksessa kisa tullee kevenemään loppua kohti.

Excelin pyörittely sopii minulle. Tässä esimerkki kilpailun kulusta ja sen analysoinnista.

Espanjan kisasta täydennetty Excel paljasti selvästi, että huolloissa meni edelleen liikaa aikaa. Suhteessa eniten osuuksilla hävisimme kahdella viimeisellä trekillä, toisella oli kovia hereillä pysymisen ongelmia, ja se näkyi kovasti ajassa. Myös ensimmäinen trekki oli meille huono, hävisimme siinä voittajajoukkuelle Yetille reilun tunnin. Eniten ajassa jäimme pitkällä pyöräilyosuudella, mutta suhteessa vauhtimme oli siinä parempaa kuin noissa edellä mainituissa. Kahdesta viimeisestä pyöräilystä selvisimme voittajajoukkuetta nopeammin.

Istumalla hävityt minuutit ovat niin turhia. Huollot otamme nyt tiukemmin, kolme tunnin häviäminen huolloissa on liikaa. Tämä kolme tuntia tuli Espanajssa lähestulkoon kokonaan niissä kahdessa huollossa, missä nukuimme. Muissa huolloissa aikamme vastasivat toisiaan. Molemmissa nukkumisen määrä oli varmaankin sopiva, mutta esimerkiksi kolmannen yön huolto, missä nukuimme, pidätteli meitä vielä tunnin unien jälkeen. Se on turhaa.

Viime vuonna Puolan kisassa olosuhteet olivat todella märät. Kuva järjestäjältä.

Puolassa on myös tarkoitus aloittaa reippaammin.  Toki lähtö on meloen, joten mitään kauheaa tykitystä ei ole tiedossa. Toinen osuus, eli noin 50 kilometrin trekki, on kuitnekin otettava reippaasti, alun trekeissä on varaa parantaa.

Joukkueen unitaktiikka meni viimeksi suunnitellusti. Espanjassa me nukuimme vain kahdesti kisan aikana, molempina kertoina sisätiloissa EA-lakanan alla. Tulevassa kisassa on edelleen tarkoitus nukkua toisena ja kolmantena yönä 1-1,5 tuntia molempina. Meidän aikataulumme mukaan nämä eivät satu välttämättä huotoihin, joissa pääsee sisätiloihin. Tämä onkin aian yksi yllätysmomentti lisää. Sen lisäksi, ettei voi olla varma, missä huollossa on toisena yönä, ei myöskään koskaan tiedä ennakkoon, millaisissa paikoissa huollot ovat. Huolto voi olla vaikka valtatien parkkipaikalla, tai hienon leirintäalueen huoltorakennuksessa. Tai oikeastaan ihan missä vain.

Huolto on osa kisaa. Tässä ensimmäisessä ”kunnon huollossa” kilpailun toisena yönä viime vuonna Puolassa. Tässä huollossa nukuimme, oli katto, takka ja kaikki.

Syöminen onnistui Espanjassa kaikilta hyvin, eikä mitään imeytymisongelmia ollut. Oikeastaan kaikki pystyivät syömään hyvää tahtia läpi kaikki kolme yötä ja päivää. Itselle maistuivat parhaiten kaikki suolaiset. Söin oliiveja, tonnikalaa ja vähän kuivattua lihaa. Myös juusto maistui, sekä sipsit. Suomesta otan mukaan tuttuja kakkeja, öljyttyä näkkileipää ja oliiveja. Paikan päältä ostan vielä tonnikalaa juustoa ja leipää.

Tämä kisaa edeltävä viikko kuluu viimeisiä treenejä tehdessä sekä pakatessa. Sunnuntaina lennämme Jonin kanssa Puolaan. Kilpailun lähtö on tiistaina aamulla.

2 vastausta artikkeliin “Seuraavaksi seikkailu-urheilun EM-kisat Puolassa

  1. Hei. Vaivaako hamstring oireyhtymä sinua enää lainkaan kun pystyt noin paljon urheilemaan? Saitko sen treenillä pois kokonaan vaikka se ilmeisesti oli krooninen? Minulla hamstring on paljon hankalampi, mutta tekstisi motivoi minua jatkamaan treeniä.

    1. Nyt on ollut aika hyvänä koko talven. Eli käännekohtahan oli, kun pari vuotta sitten lepäsin useamman kuukauden. Kierre katkesi sillä. Viime syksynä satutuin toisenkin jalan mutta jälleen nopealla reagoinnilla ja totaalilevolla se parani yllättävän nopeasti.
      Eihän se kokonaa ole pois. Koskan en pysty mitään pikajuoksuja harrastamaan, eikä tietyt räväkät ääriliikkeet tule onnistumaan. Mutta tätä perustekemistä nyt taas kestää ihan hyvin. Vannon kyllä monipuolisuuden nimiin, Jos jätän kuntoali/crossfit/voimaharjoittelun pois, pahenevat oireet heti. Pilateksesta olen hyötynyt myös. Oma epätasapaino kun on siellä pakaralihaksissa.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: