Ultimaattinen hiihtotakin osto-opas

Ultimaattinen hiihtotakin osto-opas

*) Postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä Äkäslompolo Sportshopin kanssa.

Hiihtotakin osto-opas

Oletko ollut ymmälläsi hiihtotakki ostoksilla? Mikä tarjonnan määrä, ja laaja hintahaitari!

Haluan auttaa sinua, ja käyn tässä postauksessa läpi, mitä asioita kannattaa otta huomioon, kun olet ostamassa hiihtotakkia.

Olen koulutukseltani vaatesuunnittelija, ja ollut aina erityisen kiinnostunut urheiluvaatteista, niiden toiminnallisuudesta ja laadusta. Hiihtotakki ei ole vaatteena se kaikista yksinkertaisin. Siinä on monia ominaisuuksia, joiden pitää toimia.

Tässä postauksessa nostan tarkempaan syyniin erityisesti ne ominaisuudet, mitä hyvässä hiihtotakissa kannattaa olla. Sekä myös sen, miten osaat valita juuri sinun tarpeisiisi sopivan takin. Hiihtotakkejakin kun on erilaisia ja hiukan eri tarkoituksiin. Poimin tähän postaukseen muutaman esimerkin hyvin toimivista hiihtotakeista.

Lue lisää: Miten tehdä polkujuoksijan hiihtoharjoitus? >>>

Miten ostat hyvän hiihtotakin?

Hiihto on vaatteille vaativa laji.

 • olosuhde on kylmä,
 • alamäessä käy kova viima, ja ylämäessä taas tulee hiki,
 • liikerata on laaja,
 • vartalo on taipunut eteen ja
 • käden käyvät pitkällä edessä.

Olen käyttänyt varmaankin useita kymmeniä erilaisia hiihtotakkeja. Nuorempana, kun hiihdin kilpaa, oli takki usein urheiluseuran takki. Nyt tarve on sama, mutta materiaalit ovat kehittyneet hurjasti. Jos sinulla on 10 vuotta vanha takki, löytyy sitä toimivampia materisslia uudemmista takeista.

Kovin moni vuosien aikana käyttämistäni takeista on toiminut jollain tavalla huonosti. Ehkä ärsyttävintä on ollut jos takki on liian lyhyt ja leveä. Tällöin kylmä viima käy vatsaan.

Joku takeistani on ollut liian ohut, lähinnä kokonaan tuulenpitävää ohutta kangasta. Silloin lenkillä on tullut ylämäissä hiki, ja alamäissä kylmyys. Myös lähes kokonaan hengittävää materiaalia oleva takki on ollut hiukan liian kylmä pakkasen hiihtolenkeille. Toki se on voinut toimia lämpimmällä kelillä varsin hyvin.

Hyvän hiihtotakin metsästys on kestänyt vuosia ja lukuisia halvempia takkeja. Kuitenkin hyvälaatuinen ja kunnon takki nyt vaan on parempi, kuin nippu toimimattomia tai epäsopivia takkeja. Kuten lähes aina teknisissä ja vähän monimutkaisemmissa vaatteissa, hinta indikoi toiminnallisuutta ja laatua.

Hyvä hiihtotakki
Yksityiskohdat tekevät hiihtotakin. Tuulenpitävyyttä edessä ja takin yläosassa sekä joustava ja mukava kangas. Ja minkä värinen!

Avaan vähän, että miksi hiihtotakissa on on usein näin. On mahdollista löytää sattumalta sinulle hyvä takki suhteellisen halvallakin. Mutta pääosin teknisten takkien hintaan vaikuttaa paljon materiaalit, leikkaukset ja yksityiskohtien määrä. Yksityiskohdat voivat olla visuaalisia tai toiminnaliisia, tai molempia.

Karkeasti sanottuna, halvinta on valmistaa yksinkertainen takki, joka on yhdestä ja samasta materiaalista, yksivärinen sekä mahdollisimman vähillä leikkauksilla ja yksityiskohdilla (kuten taskut, kiristykset jne) varustettu. Hyvässä hiihtotakissa kuitenkin tarvitaan leikkauksia, eri materiaaleja ja myös yksityiskohtia.

Hiihtotakeissa voi olla paljon erilaisia ominaisuuksia. Tärkeintä on kuitenkin löytää juuri sinun käyttöösi sopiva ja oikeantyyppinen takki. Kerron tässä postauksessa, mihin ominaisuuksiin kannattaa kiinnittää huomiota takkia hankkiessa.

Kuvan Malojan hiihtotakki on ihanan joustavaa materiaalia, mutta silti tuulelta suojaava. Pääset katsomaan sen tarkemmin tästä. >>>

Tämä Malojan sopii luonnollisesti hiihtoon, mutta myös talvipyöräilyyn ja juoksuun. Lämmittävyyttä voi säädellä alle puettavilla kerroksilla.

1. Kuinka lämpimän takin tarvitset – käyttötarkoitus

Hyvä hiihtotakki toimii luonnollisesti loistavasti juuri hiihdossa. Hiihto-olosuhteet voivat olla kuitenkin todella erilaisia. Ne voivat vaihdella vaikka Alppien 10 lämpöasteen auringosta Lapin tammikuisiin 30 asteen pakkasiin. Aivan ensimmäiseksi kannattaakin miettiä, millaisessa hiihtokelissä takkia käyttää.

Hiihto on niitä lajeja, missä tulee ylämäissä kuuma ja alamäissä kylmä. Tämä vaatii takilta samaan aikaan sekä tuulelta suojaavuutta, että hengitettävyyttä. Jos takki ei hengitä, kastuu aluskerrasto ja sitä myötä hiihtäjälle tuleekin todella kylmä.

Tässä on erityisesti kylmille keleille suunniteltu hiihtotakki. Tämä löytyy Äkäslompolo Sporthopista sekä naisille, että miehille. >>>

2. Malli ja koko – panosta hyvään leikkaukseen

Ihmiset ovat rakenteeltaan todella erilaisia. Toiselle sopiva ja todella hyvän mallinen takki voi olla täysin vääräntyyppinen jollekulle toiselle. Samalla merkillä voi olla useita erilaisia malleja. Esimerkiksi sporttinen malli on usein pidempi ja kapeampi, kun taas tavallisempaan käyttöön tehty takki on jo lähtökohtaisesti hiukan levemäpi ja usein myös lyhyempi.

Hyvin leikattu takki tarjoaa parjaan suojan ja toiminnallisuyuden. Tässä Odlon takissa on takaa pidempi helma, hihoilla liikkuvuutta, vaikka ovatkin hyvin istuvat, sekä raglan leikkauksella liikkuvuutta myös olkaan.

Hiihtotakissa on kolme tärkeää kohtaa:

 • helman pituus,
 • hihojen pituus, ja
 • takin leveys.

Näiden lisäksi on merkitystä kauluksella ja sen koolla. Näiden mitoitus vaikuttaa ratkaisevasti takin suojaavuteen ja toimivuuten, ja tottakai, myös mukavuuteen.

Olipa takki mistä hyvänsä, kaikista ärsyttävintä on, jos takki on liian lyhyt ja leveä. Lyhyt takki jättää selän paljaaksi hiihtäessä. Tätä voi helposti kokeilla liikkeessäkin kumartumalla. Kumartuessa paljastuva selkä kielii kyllä liian lyhyestä mallista sinulle.

Hyvä hiihtotakki voi olla, ja kuuluukin olla hiukan lyhyempi edestä, ja siis pidempi takaa. Näin toisaalta vatsapuoli pysyy paremmin suojassa. Edestä pitkä takki nousee pussille etureisien osuessa takkiin kumarassa asennossa. Kylmä hiipii tästä vatsaan. Sama käy myös, jos takki on liian leveä.

Hihat pitää olla yksinkertaisesti tarpeeksi pitkät. Liian lyhyissa hihoissa ranteet paljastuvat ja kylmetteyvät. Yhdessä Malojan takissani on kätevä reikä peukalolle, jolloin hihan saa napakasti käsineen alle. Tämä on todella lämmin yhdistelmä!

Yllä kuvassa oleva miesten Odlon takki on hyvin leikattu. Takissa on tuulenpitävää materiaalia edessä ja hengittävää, sekä joustavaa materiaalia takana selässä ja hihojen alla.

Pääset katsomaan Odlon hiihtotakin tarkemman kuvauksen täältä >>>

3. Hyvä hiihtotakki – materiaaleilla tuulenpitävyyttä ja hengittävyyttä, yksityiskohdilla toimivuutta

Hiihtotakeissa leikkaukset ja yksityiskohdat maksavat. Huokeammissa takeissa on voitu jättää pois asioita, jotka ovat oikeasti toiminnan kannalta tärkeitä.

Yksityiskohdista ehkä keskeisin on vähintäänkin kahden materiaalin liitto. Edessä tarvitaan sitä tuulelta suojaavaa materiaalia ja takana sitten hengittävää materiaalia. Joustava materiaali lisää mukavuutta selvästi. Tuulenpitävänkään materiaalin ei tarvitse olla nykyään paksua, jotta se olisi tuulenpitävää.

Takaosa voi olla täysin hengittävä ja joustavaa materiaalia. Hiihtäessä kylmyys tulee edestä viiman myötä. Selkä ja kainalot taas hikoavat, ja siksi siellä tarvitaan hengittävyyttä.

Pääsääntöisesti hyvä hiihtotakki on sitä lämpimämpi, mitä enemmän laajemmalla alueella tuulenpitävä kangas on. Ja toki myös, kuinka paksua se on. Jos haluaa lisää lämmittävyyttää, niin sitä enemmän tuulenpitävää aluetta on oltava takissa.

Suomen keleillä, ja jos yhtään hiihtää Lapissa, hyvän hiihtotakin tuulenpitävät alueet voisivat ylettyä joko koko hihan pituudelta tai sitten vähintään olkapäästä käden puolelle. Pelkässä etumuksessa oleva tuulenpitävsyys sopii hyvin sitten lämpimämmille keleille.

Tarvitsen takkiin aina taskun. Hiihtotakissa toimii loistavasti myös takana oleva tasku. Jos taskut ovat edessä, on hyvä paikka rinta, tai sitten sivuilla, mutta hiukan ylempänä. Perinteisesti sijoitetut taskut eivät ole oikein käyttökelpoiset.

Lerpattava, liian iso kaula-aukko ja kaulus päästävät kylmää ilmaa sisälle takkiin. Etenkin laskiessa kaikki kylmyys puskee isosta kaula-aukosta helposti sisään.

Hiihtotakki toimii loistavasti talvipyöräilyssä. Tässä keväthangilla Ylläksen loistavilla talvipyörilyreiteillä.

.

Hyvä hiihtotakki käy myös muihin lajeihin!

Hiihtotakki on ollut minulle se yksi käytetyimmistä vaatteista. Olen käyttänyt sitä ahkerasti muutoinkin kuin hiihtäessä.

Hyvä hiihtotakki sopii myös pyöräilyyn kylmemmillä keleillä
Tämä Malojan hiihtotakki on ollut todella monikäyttöinen. Tässä lähdössä syykussa pyörällä lenkille.

Hiihtotakki on minulla käytössä hiihtolenkkien lisäksi myös talvisilla juoksulenkeillä. Se toimii siinä aivan yhtä loistavasti kuin hiihtäessäkin. Kokonaisuuden lämmittävyyttä saa säädettyä alle puettavilla kerrastoilla. Hiihtäessä voin pukea kaksi ohuempaa, tai vaikka todella kylmille keleille villakerraston ja toisen päälle. Juostessa taas voi riittää vain yksi kerros.

Erityisen hyvä hiihtotakki on pyöräillessä. Sen ominaisuudet ovat juuri sopivat pyöräilyyn. Pyöräilyssä asento muistuttaa pitkälti hiihdon asentoa: vartalo on taipunut eteenpäin ja tarvitaan takaa pitkää helmaa. Pyöräillessä hiihtotakki on ollut luottovaate myös Lapin kesässä. Juhannushan on perinteisesti suorastaan hiihtotakki sesonkia.

Kyse on ennen kaikkea käyttövaatteesta. Sen pitää kestää pesuja ja kovaa käyttöä ilman nyppyyntymistä tai värin menetystä. Tässä laatu tavallisesti auttaa. Minun ensimmäinen Malojan takki oli käytössä monta vuotta, ja valtavan määrän pesuja, ja jatkoi edelleen nyppyyntymättömänä palveluaan seuraavalla käyttäjällä.

Ja täysin sama takki hiihtolenkillä Levillä. Tässä alla on vain villakerrasto, siinä missä syyskuun pyörälenkillä oli ohut paita.

Vinkkilista – hyvä hiihtotakki

 1. Tarvitseko todella lämpimän takin, vai riittääkö ohuempi? Pystytkö kerrospukeutumalla rakentamaan sinulle sopivan lämpöisen kokonaisuuden?
 2. Eihän takki ole muodoton laatikko? Hyvä hiihtotakki on hyvi leikattu ja suojaa takaa selästä, suojaa ranteita sekä kaulaa.
 3. Tarkista, että hiihtotakista löytyy tuulenpitävyyttä, mutta myös hengittävyyttä.
 4. Miellyttäähän ulkonäkö sinua? Nykyään ei tarvitse ostaa pakon edessä sinistä, punaista tai mustaa. Teknisiä vaatteistä löytyy jokaisen tyylille sopivia ja erilaisia, myös maanläheisissä ja murretuissa väreissä.

Mikä ominaisuus sinulle on tärkeintä hiihtotakissa? Pistä vinkit jakoon!

3 vastausta artikkeliin “Ultimaattinen hiihtotakin osto-opas

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: