Näin pääset seikkailu-urheilu varusteissa alkuun

Näin pääset seikkailu-urheilu varusteissa alkuun

Tuntuuko sinusta seikkailu-urheilun aloittaminen tai multisport-tapahtumaan osallistuminen haastavalta varusteiden vuoksi? Et ehkä oikein tiedä, miten pääsisit varusteissa alkuun?

Varusteiden määrä voi säikäyttää. Osa varusteista on pakollisia, ja niiden lisäksi voi tarvita myös muita varusteita. Erilaisten varusteiden hankkiminen voi tuntua aluksi haastavalta.

Haluan tässä postauksessa auttaa sinua varusteiden hahmottamisessa ja hankinnassa. Postauksessa kerron, mitä ovat tarvittavat seikkailu-urheiluvarusteet ja missä järjestyksessä niitä kannattaa hankkia.

Pääset helposti seikkailu-urheilu varusteissa alkuun

seikkailu-urheilu varusteissa alkuun
Aivan näin paljon kaikkea ei tarvitse ensimmäisiin kisoihin. Kuva: Adventure Racing Denmark.

Seikkailu-urheilulla on maine varustelajina. Tämä on kuitenkin kahtiajakoinen asia. Kansainvälisiin ja monen päivän kisoihin tarvitaan paljon erilaisia lajivarusteita. Mutta aloittelijoille suunnattuihin tapahtumiin, joissa reitti on muutaman tunnin mittainen, ei tarvita erikoisvarusteita. Seikkailu-urheilussa varusteilla ei kuitenkaan niin valtavaa merkitystä. Kuin vaikka hiihdossa, missä ilman huippusuksea ei voi oikein edes pärjätä. Vaadittavat varusteet on toki oltava.

Jos sinulla on tavoitteena osallistua multisport tai seikkailu-kilpailuun, löydät tästä postauksesta hyviä vinkkejä, mitä varusteita tarvitset ja mistä varusteiden hankkiminen kannattaa aloittaa. Tärkeintä on huomata, että kaikkea ei tarvitse hankkia kerralla. Sillä suurimmaksi osaksi tapahtumissa vaadittavat varusteet ovat hyvin tavallisia varusteita. Kuntoilevalta ihmiseltä löytynee osa jo omasta takaa.

Seikkailu-urheilun välttämättömät varusteet – aloita näistä varusteista

Osa varusteista on sellaisia, joita tavitaan lähes poikkeksetta aina. Ne on hankittava siis ensiksi. Tai toisaalta, jos olet kiinnostunut mahdollisesti harrastamaan lajia pidempään, näihin kannattaa panostaa jo alunperin.

Maastopyörä ja pyöräilykypärä

Lähes poikkeuksetta tapahtumissa tarvitaan maastokelpoinen pyörä. Usein kuntosarjoissa reitti on mahdollista päästä läpi vaikka hybridillä, mutta ihan perusmaastopyörä on kuitenkin se paras lähtökohta.

Maastopyörässä voi hifistellä aivan taivaisiin asti. Seikkailu-urheilussa siitä on kuitenkin aika vähän hyötyä. Kestävä ja laadukas jäykkäperäinen maastopyörä sopii oikein hyvin. Jos haluaa panostaa vähän enemmän, voit kiinnittää huomiota pyörän keulan, vanteiden ja osien laatuun, sekä keveyteen.

Lue lisää: Nämä kengät sopivan seikkailu-urheilutapahtumaan >>>

Pyörää ei kisoissa käytetä koskaan ilman kypärää. Pyöräilykypärä on aina pakollinen pyöräillessä, ja usein myös monissa muissakin lajeissa. Seikkailu-urheilu varusteissa pääsee hyvin alkuun, kun hankkii tavallisen, hyvin istuvan ja oikean kokoisen pyöräilykypärän. Varaudu pitämään sitä päässä läpi kisan!

Jos tähtäimessä on pidemmät kisat ja säännöllinen harrastaminen niin huomiota voi kiinnittää siihen, että kypärään saa otsalampun kiinni, tai otsalampun kiinnitykset sopivat kypärään. Myös painolla on merkitystä, jos kypärää pidetään etenkin lampun kanssa pitkiä aikoja päässä.

Kypärä on usein läpi koko kisan päässä. Kuva YKV Multi-sport -kisasta.

Kompassi ja karttamuovi

Kompassi on myös lähes poikkeuksetta pakollinen varuste. Ja vaikkei se olisikaan, se tarvitaan joukkueelle mukaan. Kompassin malli on makukysymys. Kompassia tarvitaan sekä juostessa, meloessa, että pyöräillessä, ja se on kannattaa olla helposti saatavilla.

Yksinkertaisimmillaan karttamuoviksi käy muovitus tai suunnistuskarttamuovi. Märemmissä ja vaativammissa keleissä ne eivät ole kuitenkaan riittäviä. Aika yleinen virhe on pistää kartta kevyesti karttamuoviin melontaa varten. Kuiva keli ja auringonpaiste houkuttelevat tähän. Lähtöä ennen on niin vaikea kuvitella, kuinka märkää melonnassa aina on. Siellä kartta kastuu lähes poikkeuksetta, jollei sitä ole suojattu kunnolla. Sadekelillä ja melonnassa erityisen hyviä ovat vesitiiviit karttapussit. Näitä löytyy useilta merkeiltä, esimerkiksi Ortliebiltä. Sellaisella on hyvä suojata karttoja myös kesken kisan.

Juoksukengät

Kisoissa juostaan yleensä hyvin monenlaisilla alustoilla, poluilla, teillä, nurmikoilla, metsässä, kalliolla ja vaikka soilla. Maastoa ja reittiä ei tiedä ennakkoon. Kenkää ei pysty siis sillä tavalla valitsemaan täysin maaston mukaan, kuin vaikka polkujuoksukisoihin.

Joka tapauksessa seikkailu- ja multisport-kisoihin sopivat parhaiten polkujuoksulenkkarit. Monipuoliseen käyttöön taipuva malli on hyvä.

Lue lisää: näin löydät helposti sopivat kengät multisporttiin >>>

Juoksureppu

Helpoin tapa kuljettaa vaadittavat varusteet mukana läpi seikkailu-urheilukisan on juoksureppu. Se, millainen reppu on ideaalein, riippuu kisan pituudesta, vaihtojen määrästä ja varusteiden määrästä. Eli käytännössä siitä, kuinka paljon varusteita tarvitsee kuljettaa mukana. Joskus, jos on paljon vaihtoja ja vähän pakollisia varusteita, voi nopea joukkue selvitä pyöräilypaidan taskuilla

Huomaa, että näissä tapahtumissa ei ole järjestäjän puolelta tarjolla syötävää tai juotavaa, vaan ne on kaikki kannettavat itse. Jos käytät pyöräilykenkiä, on mahdollista, että joudut kuljettamaan juoksukenkiä repussa mukanasi. Eli jos hankit vain yhdet repun, kannattaa varmistaa, että siihen mahtuu juoman ja syötävien lisäksi myös juoksulenkkarit kyytiin.

Seikkailu-urheilu varusteissa alkuun – panosta näihin seuraavaksi

Pyöräilykengät

Seikkailu-urheilu ja multisport-kisoissa vuorottelevat eri lajit. Mitä pidemmäksi kisa käy, sitä pidempiä yksittäiset osuudet yleensä ovat. Etenkin pyöräily. Pyöräily on laji, jota yleisesti ottaen on eniten. Ei kaikissa kisoissa, mutta yleisimmin.

Pyöräilykenkien ja lukkopolkimien käyttö ei ole pakollista. Mutta niistä on eittämättä hyötyä pyöräilyssä. Hyöty kasvaa pyöräilymatkan kasvaessa. Huipulla kaikki käyttävät pyöräilykenkiä. Eli ehkä siinä vaiheessa, kun on jo muuten päässyt seikkailu-urheilu varusteissa alkuun, voi harkita pyöräilykenkien ja lukkopolkimien hankintaa.

Suomessa kisojen kulku selviää reittikirjasta jo ennen kilpailua. Sen perusteella pystyy päättämään, miten kenkien vaihdot menevät, koska kengät kannattaa kuljettaa mukana.

Jos lajin vaihtoja on paljon, voi menestysnälkäinen joukkue optimoida vaihdot. Yksivaihtoehto on tällöin juosta lyhyet juoksut pyöräilykengillä, tai vaihtoehtoisesti pyöräillä flattipolkimilla ja lenkkareilla. Mikäli tarkoitus ei ole kamppailla voitosta, kannattaa käyttää kunkin lajin omia varusteita.

Karttateline

Suunnistettaessa pyöräilyssä karttateline on ehdoton. Kartan seuraaminen jostain olan takaa on onnettoman hidasta, ja myös suunnistuksen kannalta haastavaa. Seikkailu-urheilussa ja sen varusteissa pääsee kyllä alkuun ilman karttatelinettäkin. Mutta ainakin jos yhtään useammin on tarkoitus seikkailla, teline kannattaa hankkia.

Karttatelineitä ei myydä jokaisessa marketissa tai edes urheilukaupassa. Karttatelineitä löytyy kahta, kolmea päämerkkiä. Niitä voi hankkia suoraan yksittäisiltä myyjiltä, muutamasta verkkokaupasta tai Suomesta suunnistajan kaupasta.

Pyöränkorjausvälineet

Järjestäjän vaatimat pakolliset varusteet vaihtelevat kisasta toiseen. Osa järjestäjistä vaatii vain muutaman pakollisen varusteen, jolloin on itse tiedettävä, mitä muuta tarvitsee mukaan. Joskus järjestäjä myös mainitsee suositeltavia varusteita.

Niin tai näin, pyöränkorjausvälineet ovat suositeltavia varusteita. Suosittelen kuljettamaan mukana kisasta riippumatta aina vähintään uuden sisuskumin, pienen pumpun (tai vaahdon tai kaasun), ja näiden lisäksi monitoimityökalun. Näiden lisäksi huoltopaikalle voi varata jalkapumpun ja useampia sisureita.

Nämä kulkevat helpoiten pyörään kiinnitettynä. Näin niitä ei tarvitse kuljetella mukana muilla osuuksilla, ja toisaalta, sinun ei myöskään tarvitse muistaa ottaa niitä mukaan pyöräilyosuudelle lähdettäessä.

Lue lisää: Helppo tapa varustaa maastopyörä seikkailukilpailuun ja pidemmälle lenkille >>>

Kuoritakki ja kuorihousut

Pääosa Suomen kisoista on lyhyitä ja käydään kesällä. Näissä ei kuoritakkia tarvita, kuorihousuista puhumattakaan. Mutta vuorokauden mittaiseen kisaan, tai ylipäänsä yöllä tai syksyllä kisattavaan kisaan kuoritakin tarvitsee. Tällöinkin kuoritakki on yleensä järjestäjän vaatima turvallisuusvaruste. Sitä käytetään lähinnä öisin tai sateella.

Kylmemmillä keleillä kisoissa voi olla käytännöllinen ohut tuulitakki. Se on huomattavasti kevyempi ja pienempi kuljettaa mukana. Pakolliseksi kuoritakiksi se ei kuitenkaan kelpaa.

Pieniä varusteita ja lajivarusteita

Kokeneemmilla kisaajilla on monenlaisia pieniä lisävarusteita mukana. Nämä ovat melko arkisia asioita, joita on usein itse vähän tuunattu.

Kaikille käsillä oleville varusteille kannattaa miettiä kiinnikkeitä ja kiinnityksiä. Esimerkiksi mihin emit laitetaan? Moni käyttää vaikkapa vanhan ajan hiihtolipulle tarkoitettua jojoa. Itse kiinnitän emitin aina kuminauhalla ranteeseen.

Toinen on kompassi. Myös sen kiinnittämiseen voi käyttää kuminauhaa. Kisapaikalle lähtiessä kannattaa ottaa mukaan myös kontaktimuovia, teippejä, nippusiteitä ja kyniä.

Kuminauhasta voi tehdä myös vetonarun. Sillä voi halutessaan tasoittaa joukkueen sisäisiä eroja. Itse käytän yksinkertaista mallia. Tee vetokuminauhan reilun metrin mittaisesta kuminauhan pätkästä. Kiinnitän siihen pienen sulkurenkaan vähintään toiseen päähän, jotta sen irrottaminen ja kiinnittäminen on helppoa. Se toimii juostessa, pyöräillessä ja saa sen toimimaan myös melonnassa.

seikkaulu-urheilu varusteet
Tässä on jämerä ja painava uimapatja, mutta kuinka syvälle sekin ui! Kuva Summer Challenge ja Liisa Paakkanen.

Yksi haastava varuste hankinnoissa on uimapatja. Joissakin kisoissa se on pakollinen pvaruste ja sitä käytetään joko vesistön ylityksissä, tai erityisessä tehtävässä.

Uimapatjaan pätee selvä sääntö, että vedessä käytettäessä, mitä isompi, sitä parempi. Tavallinen uimapatja ei kelluta tarpeeksi. Yleisimmin käytettävä patjamalli on niin kutsuttu varavuode. Se on ylityksissä kuitenkin selvästi nopeampi ja kevyempi, minkä vuoksi sen kuljettaminen pääsääntöisesti kannattaa. Asia voi olla toisin, jos välillä juostavat matkat ovat todella pitkiä.

Lue lisää: Poimi tästä varustelista multisport- ja seikkailukisat >>>

Mikä varuste sinulla on hankintalistalla seuraavaksi?

Vastaa