Esittelyssä harjoitus, jota sinunkin kannattaa kokeilla!

Esittelyssä harjoitus, jota sinunkin kannattaa kokeilla!

Oletko kokeillut ultraintervallia? Jos nimitys ei heti sano sinulle mitään, niin tunnistatko backyardultra-konseptin? Sen juoksutapahtuman, missä tasatunnein lähdetään kiertämään kierros. Kierrokselta pitää olla pois tunnissa, ja valmiina seuraavaan lähtöön. Kisan voittaa ”last man standing”, eli se, joka kiertää yhden kierroksen yksin.

Backyard ultra on yksi tapa tehdä ultraintervalli. Se ei ole kuitenkaan ainoa tapa. Samaa ajatuspohjaa voi varioida hyvin monella tapaa haluamakseen. Ultraintervalli on toimiva ja muunneltava ultramatka harjoitus.

Jos haluaisit tehdä tavallista pidemmän harjoituksen tai kokeilla jotain uutta, voi ultraintervalli olla kokeilemisen arvoinen. Tästä postauksesta saat ideoita ja vinkkejä, miten voisit kokeilla ultraintervallia.

Ultraintervalli on ultramatka harjoitus

Ultraintervalli on nimensä mukaisesti pitkä harjoitus, joka on tauotettu. Eli siinä on kyse pitkäkestoisesta suorituksesta, joka on rytmitetty ennakkoon määrätyllä tavalla. Perusajatuksena on kiertää sama reitti tietyssä ajassa. Palata huoltopaikalle, pitää loppuaika taukoa ja lähteä uudelle kierrokselle sovittuna aikana.

Ultraintervallin voi toteuttaa oikeastaan mitä lajia tahansa hyödyntäen. Myös intervallin pituus ja siihen käytettävä aika on vapaasti määritettävissä. Harjoitusta suunnitellessa kannattaa miettiä tavoitteet: mitä harjoituksella haluaa saavuttaa. Yksi tavoite voi olla ensimmäinen ylipitkä harjoitus. Ultraintervalli sopii hienosti myös yhteisharjoitukseksi, koska siinä voi edetä myös hiukan erivauhtiset helpommin yhtämatkaa ainakin osittain.

Lue lisää: Tällaiset ovat hyvät polkujuoksukengät

Miksi kokeilla ultraintervallia?

Intervalleilla ylipäänsä haetaan tauottamalla harjoituksen kuormituksen hallintaa. Lepotauot välissä auttavat jaksamaan vaikkapa vauhtikestävyysvedoissa. Aivan sama tapahtuu myös matkan kasvaessa, ja vauhdin laskiessa. Ultraintervalli on hyvä tapa pidentää harjoitusta. Koska joka kierroksella pidetään pieni tauko, kokonaiskuormitusta on helpompi hallita. Näin pystyt tekemään pidemmän harjoituksenvähemmällä rasituksella. Kyseessä on siis loistava ultramatka harjoitus.

Tauon aikana voi myös huoltaa itseä, syödä ja juoda. Tämäkin tukee pitkän harjoituksen onnistumista ja helpottaa palautumista.

Ultraintervallia kannattaa kokeilla myös ryhmässä. Siinä voi säätää helposti kierroksella vauhteja ainakin osittain sopimaan yhteen. Huoltopaikan järjestäminen ja tauot ovat myös helppo toteuttaa yhdessä. Lisäksi harjoituksen voi tehdä juuri sen mittaisena, kuin haluaa. Kierrosmäärää on helppo säätää kullekin sopivaksi.

Ultraintervalli sopii hienosti tuntien ja kilometrien keräilyyn. Vauhti voi tällöin olla rauhallista.

ultra harjoitus

Ultraintervalli on helppo toteuttaa

Ultraintervallin toteuttaminen ei vaadi ihmeitä. Sen suunnittelu on oikeastaan hauskaa. Kaikista helpoin ultraintervalli on toteuttaa ja suunnitella kotoa. Tällöin kierros alkaa ja loppuu kotiin. Kotiin on helpoin järjestää kierrosten väliin huolto.

Yhtä hyvin huolto voi olla auto ajettuna sopivaan paikkaan. Tämä vaatii pinen pakkaamisen, mutta sekin toisaalta toimii hyvänä harjoituksena vaikkapa tapahtumiin osallistumiselle.

Tässä vinkit ultraintervallin toteutukseen

1 Valitse laji ja tavoiteaika

Haluatko tehdä 2-3 tunnin harjoituksen, 8 tunnin kovan setin, vai ehkä jotain tältä väliltä? Juosten ultraintervalli on helppo toteuttaa, muttei juuri sen vaikeampi ole tehdä harjoitus pyöräilleenkään. Konsepti toimii myös hiihtäen ihan yhtälailla.

2 Valitse kierroksen tavoitekesto

Juosten hyvä kierroksen pituus voi olla juuri tunti. 30 minuuttia tai 1,5 tuntiakin varmasti toimii. Mikäli kierros on kaksi tuntia, on huoltoväli jo varsin pitkä. Näin harjoitus on vaativampi, mutta jos vaativuus on tavoitteena, niin siitä vain! Yksinkertaisinta on pysytellä tasatunneissa, puolituntisetkin vielä menevät.

3 Suunnittele reitti ja huoltopaikka

Suunnittele reitti siten että ehdit sen rauhallisella tahdilla helposti alle tavoiteajan. Koska kyseessä on ultramatka harjoitus, vauhdin on hyvä olla rauhallista. Ensimmäiset kierrokset olisi hyvä mennä varsin helposti.

ultramatka harjoitus

Esimerkiksi kuuden kilometrin kierros, ja kuuden tunnin treeni tuottaa 36 juostua kilometriä. Reitin voi ajatella mahdollisimman helppona, jolloin nimenomaan kerätään kilometreja. Tai kyseessä voi olla vaikkapa nousumetrien keräily.

Huoltopaikkana toimii hyvin vaikka auto. Huoltoon varataan reilusti erilaista syötävää ja juotavaa. Itse kierroksella ei tarvitse kuljettaa niin paljon energiaa, kun huollossa jää tauko tankkaukseen. Huollossa voi myös päivittää varusteita, pukea lisää vaatetta tai vaihtaa vaikka kengät. Talvella lämmin juoma ja kuiva paita tekee seuraavasta kierrosta luksusta.

Hyvä ultramatka harjoitus – miten muuten voin hyötyä ultraintervallista?

Ultraintervalli on myös erittäin hyvä tilanne kokeillaa uusia energiavalmisteita tai ylipäänsä uutta kisasyötävää. Kokeile rohkeasti geelejä, energiakarkkeja, uutta urheilujuomaa, elektrolyyttijuomia, pinetä suolaista syötävää tai vaikka sitä, miten pystyt syömään leipää kesken suorituksen.

Lue lisää: Miten juoksin 50 + 50 kilometriä harjoituksena

Meneekö ultraintervalli kokeiluun? Kommentoi alle!

Vastaa