Tälläiset ovat hyvät polkujuoksukengät!

Tälläiset ovat hyvät polkujuoksukengät!

Ei ole aivan sama, millä kengällä kulloiseenkin maastoon lähtee. Polkujuoksukengissä on valtavasti vaihtoehtoja, ja vaihtoehtojen määrä vaikeuttaa valintaa. Polkujuoksukengät kun ovat hiukan eri tarkoituksiin suunniteltuja. Miten siis löytää ne itselle hyvät polkujuoksukengät?

Tutustu tästä harjoitteluun ja maratonin mittaisiin, tai sitä lyhyempiin polkujuoksutapahtumiin sopiviin kenkiin >>>

Millaiset ovat hyvät polkujuoksukengät harjoitteluun ja polkumaratoneille?

Polkujuoksussa ei ole vaihtoehtona missään nimessä asfalttijuoksuun tarkoitettu kenkä! Asfalttikenkä ei suojaa pohjasta, eikä kengän sivuista tarpeeksi. Polkujuoksussa tarvitset nimittäin tarpeeksi jäykän ja tukevan pohjan, sekä vahvan materiaalin kengän reunoihin.

Tärkeät polkujuoksukenkien ominaisuudet ovat:

  • hyvä pito vaadittavissa olosuhteissa,
  • riittävä iskunvaimennus käyttötarkoitukseen nähden,
  • hyvä suojaavuus (kärki, sivut ja pohja),
  • jalan tuki epätasaisella alustalla, sekä
  • riittävästi varvastilaa.

Seuraaviin kysymyksiin vastaaminen auttaa sinua löytämään hyvät polkujuoksukengät.

a) Millaisia matkoja juokset?

Tarvitsetko kengät

  • harjoitteluun, eli kevyeen ja lyhyehköön lenkkeilyyn, vai
  • tulevaan polkujuoksukisaan, jossa matka jopa maratoniin asti?

b) Millaisella alustalla juokset?

Polkujuoksukengän pohjissa on eroja. Osa toimii paremmin kovalla alustalla ja osa taas mudassa tai vaikkapa märällä alustalla. Keli lenkillä voi toki vaihdella, mutta silti kenkiä valitessa on hyvä hahmottaa, missä juoksee.

Kaipaatko kenkää

  • pehmeälle alustalle, ehkä mutaisille poluille vai
  • kivikkoon ja vaativalle alustalle?

1 Parhaat polkujuoksukengät metsäpoluille ja harjoitteluun

Metsäpoluilla käytän pehmeää ja hyvin rullaavaa kenkää. Sellainen tuntuu helpolta juosta, ja askel kulkee kuin itsestään!

Tavallisilla metsäpolkulenkeillä käytän La Sportivan Lycan II -kenkää*.

Lycan sopii erityisen hyvin kun:

  • harjoittelet ja juokset paljon pehmeillä alustoilla, kuten märillä metsäpoluilla, kuntoradoilla ja mudassa.
  • olet suuntaamassa alku kevään polkupuolikkaalle pehmeälle reitille.

Faktat

La sportiva Lycan
La Sportiva Lycan II sopii myös hyvin multisport-tapahtumiin juoksukengäksi. Kuva valmistajan sivuilta.
  • korkeahko profiili,
  • droppi 6mm,
  • vertailupaino 305g (yksi kenkä, koko 42)
  • pehmeä tuntuma alustaan,
  • hyvä iskunvaimennus ja
  • riittävä varvastila, sopii polkupuolikkaille ja vastaaville, sekä
  • pitävä, pehmeälle alustalle sopiva pohja.

Suomalainen metsäpolku vaatii kengältä paljon! Se on vaihtelevaa niin pidoltaan, kuin alustan kovuudeltakin. Siinä on välillä kiviä ja juuria, jolloin kengältä tarvitaan sopivasti tukevuutta. Märät kivet ja juuret ovat myös liukkaita. Tällöin kengältä vaaditaan pitoa märällä pinnalla, ja tämä syntyy yleensä tarpeeksi pehmeällä ja ”tahmealla” pohjamateriaalilla.

Lycan II sopii hyvin mutaan ja kangaspoluille. Juoksen itse paljon ihan peruslenkkejä näillä kengillä. Niiden tossumainen tuntuma on niin mukava jalassa, että kenkä on helppo valita lenkille kuin lenkille. Kovalla alustalla pohja kuluu melko nopeasti.

Lycan II on erittäin mukava jalassa, tunne on melko pehmeä, jopa löysä ja tossumainen. Pohjan kuviointi on krouvi: pohja on täynnä materiaaliltaan tahmeaa nappulaa. Kengässä on kuitenkin hyvä iskunvaimennus, jota isot nappulat vain tehostavat. Suomessa polut ovat usein myös mutaisia, ja niissä tarvitaan nappuloiden pitoa. Toisaalta muta ei saa jäädä liiaksi pohjaan kiinni, jotta pitoa löytyy jälleen esimerkiksi kalliolla.

La sportiva Lycan
Olen juossut loppuun kolmet La Sportiva Lycanit.

Juuri näissä olosuhteissa Lycan II toimii. Lycanin pohja tarraa hienosti kiinni märällä kalliolla. Materiaali on pehmeää, ja pitoa löytyy. Pitoa löytyy myös märkien juurien päältä. Käytin aiemmin pehmeillä alustoilla Salomonin Speedcross -kenkää, joka on hiukan saman tyylinen.

Todella pitkälle vuoristotrekille seikkailukisoissa, tai vaikka kiviselle polkumaratonille en valitse Lycania. Mutta esimerkiksi NUTS Karhunkierroksen lyhyemmillä matkoilla ja Etelä-Suomen etenkin kevään mutaisilla polkujuoksupuolikkailla Lycanit toimivat hyvin. Lycan on myös juuri sopiva valinta multisport-kisoihin.

Lycan on toiminut yllättävän hyvin myös talvella pehmeässä lumessa. Se ei ole suunniteltu kylmiin oloihin, mutta itselläni toimii parhaiten, kun käytän kahta lämmintä sukkaa. Vedenpitäviä kenkiä en talvella käytä.

2 Polkumaratonien luottokenkä kelillä kuin kelillä

La Sportiva Bushido on minulla käytössä polkumaratoneilla ja monipuolisella alustalla.*

Näillä olen juossut esimerkiksi NUTS Pyhä Tunturimaratonin ja lukuisia seikkailukisojen osuuksia.

Käytössäni on nyt menossa kolmas Bushido pari käytössä ja viimeisimmät tilasin täältä*.

Bushido sopii erityisen hyvin kun:

La Sportiva
La Sportiva Bushido. Kuva La Sportivan omat sivut.
  • tarvitset monipuolisen kengän vaikeillekin alustoille,
  • haluat luotettavat kengät kesän polkumaratonille.

Nopeat faktat

  • matala profiili,
  • droppi 6mm,
  • vertailupaino 300g (yksi kenkä, koko 42)
  • hyvä tuntuma alustaan,
  • keskimääräinen iskunvaimennus ja
  • hyvä varvastila, sopii lyhyille ultrille.
  • Ei kaikista pitävin kenkä märällä kivellä tai mudassa.


La Sportiva Bushido sopii sinulle, jos juokset paljon erin mittaisia matkoja, ja juokset vaikeillakin poluilla, tai olet menossa vaikkapa polkumaratonille. Esimeriksi NUTS-maratoneille Bushido on hyvä valinta.

hyvät polkujuoksukengät
Juoksin Portugalissa Vouzelassa vuoristossa maratonin Bushidoilla. Kenkä oli täysin oikea valinta kiviselle reitille.

Bushido tuntuu jalassa kevyeltä ja ketterältä, vaikka se käy myös pitkillekin matkoille. Kenkä tuntuu matalammalta, kuin Lycan. Siinä on hyvä tuntuma maastoon.

Pitkillä matkoilla maasto ja alusta vaihtelevat. Kiviset polut esimerkiksi alkavat pian tuntumaan jalkapohjissa. Kivet tuntuvat ikäään kuin läpi kengän pohjasta ja jalkapohjia alkaa aristamaan. Siksi kengän on suojattava jalkoja kyljistä ja kärjistä, mutta myös pohjasta. Pohjalta vaaditaan näin tiettyä paksuutta ja sopivaa iskunvaimennusta.

Olisi helppo vain tehdä paksupohjainen kenkä, mutta silloin menetetään aina tuntuma polkuun. Bushidossa tuntuma säilyy, vaikka suojaavuus riittää vaikkapa Pallaksen kivikoihin. Jollen aivan tiedä, mitä alustaa on tulossa, valitsen Bushidon. Bushido toimii loistavasti myös lyhyissä multisport-kisoissa ja pidemmissä seikkailukisoissa! Maratonia pidemmille matkoille kuitenkin valitsen vielä tukevamman kengän.

Lue lisää: Polkujuoksukenkiä ultramatkoille? Lisää niiden valinnasta täältä >>>

Kengän lesti vaikuttaa valtavasti siihen, sopiiko kenkä sinulle. Polkumaratonin juokseminen vie helposti sen 4-6 tuntia tavalliselta kuntoilijalta. Tämä on kovaa iskutusta jaloille, jonka myötä jalat turpoavat. Siksi varvastilaa pitää olla reilusti. Vaikka kengän tulee istua jalkaan hyvin, eivät varpaat saa osua kengän reunoihin. Bushidossa tila on rakennettu siten, että varpaat mahtuvat turpoamaan, eivätkä ne osu etureunaan. Etureunaan osuminenhan tarkoittaa helposti mustia kynsiä.

Hyvät polkujuoksukengät
Hetta – Pallas -reitillä alusta vaihtelee kivikosta mutaan ja sorastettuu polkuun.

Varpaiden tilasta huolimatta kenkä ei saa hölskyä. Hölskyminen nimittäin johtaa rakkoihin. Kenkä pitää siis olla napakasti paikoillaan, vaikka se antaa jalalle tilaa turvota. Jos sinulla on terävä kantapää, niin Bushido antaa myös sille hyvin tilaa.

La Sportivan koot ovat noin yhtä kokoa pienemmät, kuin vaikkapa Salomonilla. Salomonilla minulla on ollut käytössäni koko 39, ja Hokalla 39-40. La Sportivalla aina koko 40. Tämä kannattaa huomioida kenkiä valitessa.

Löysitkö itsellesi hyvät polkujuoksukengät? Jaa vinkit eteenpäin!

*Affiliatelinkki. Voit klikkailla linkkejä vapaasti. Jos päädyt ostamaan tuotteita, saan siitä pienen komission, jonka avulla ylläpidän tätä blogia. Kiitos! Suosittelen vain niitä tuotteita, joista minulla on omakohtainen kokemus ja johon itse uskon.

Edit. 12.10.2022, sisältöä päivitetty.

10 vastausta artikkeliin “Tälläiset ovat hyvät polkujuoksukengät!

Vastaa