Millaiset ovat hyvät polkujuoksukengät ultramatkoille?

polkujuoksukenkä kokemuksia


Ultramatkoille valitaan se paras polkujuoksukenkä. Kukaan ei halua riskeerata vaikkapa 160 kilometrin polkuponnistelua huonolla kenkävalinnalla. Tässä postauksessa jaan polkujuoksukenkä kokemuksia erityisesti ultramatkoille sopivista kengistä. Nappaa siis tästä vinkit, mitkä ovat hyvät polkujuoksukengät ultramatkoille, ja millaisia ominaisuuksia ultramatkojen kengissä tulee olla.

Polkujuoksun pisimmät matkat ovat todellisia koetinkiviä jaloille. Oikea kenkävalinta on suorastaan kriittinen. Yksi yleisimmistä keskeyttämisen syistä ovat rakot jaloissa. Sinun ei tarvitse kuitenkaan olla suuntaamassa mihinkään ultramatkan polkujuoksukilpailuun tarvitaksesi jämerät kengät. Jo juoksuvaellus Lapin tuntureilla, tai pari kiloa painava reppu selässä juokseminen, vaativat perustossua tukevamman kengän.

Autan sinua tässä postauksessa valitsemaan kengät polkujuoksun ultramatkoille. Jaan omia polkujuoksukenkä kokemuksia, eli mitkä kengät oikeasti toimivat ultramatkoilla. Ultramatkoille tarkoitetut kengät ovat minulle tärkeimmät, käytän niitä pitkissä seikkailukisoissa.

Lue lisää: Löydä sopivat kengät polkumaratonille ja -puolikkalle sekä harjoitteluun >>>


Mitä erityistä on ultramatkoille tarkoitetuissa polkujuoksukengissä?

Siinä missä polkujuoksulenkillä huono kenkävalinta aiheuttaa korkeintaan epämukavuutta, voi ultramatkalla huono kenkävalinta olla jopa vaaratekijä. Ei ole oikeastaan väliä, onko haaveissasi ultramatkan polkujuoksukisa vai omatoiminen juoksuvaellus, vaikka Karhunkierroksella. Molemmissa tapauksissa väärä kenkävalinta voi johtaa keskeytykseen tai jopa vaaratilanteisiin. Huonosti pitävät ja heikosti tukevat kengät lisäävät onnettomuusriskiä, eikä matkan jättäminen keskenkään ole aina aivan yksinkertaista.

Pitkissä ultrissa juoksua voi kestää 24 tuntia tai enemmänkin. Ja tämä todellakin haastaa kengän ominaisuuksia. Olen joskus raahautunut pitkän ja tuskallisen yön jälkeen huoltoon jalkapohjien ihon liikahtaessa kokonaan paikoiltaan. Käveleminen on ollut lähestulkon mahdotonta, juoksemisesta puhumattakaan. Ja tähän ei ole tarvittu monien päivien reissua, muistaakseni kyseinen juoksuosuus oli vain 50 kilometriä, mutta kenkävalinta tuolle osuudelle oli täysin väärä.

Siksipä nimenomaan ultramatkoille polkujuoksukengät kannattaa valita huolella. Olen itse ostanut lukuisia kenkiä lähes 20 vuoden aikana tämä sama tarkoitus mielessä. Olen halunnut löytää sellaisen luotto kenkäparin, jolla taittuu ultramatka poluilla märässä kelissä ja teknisellä alustallakin.

Usein olen valitettavasti huomannut, että kenkä ei olekaan aivan täydellinen minulle ultramatkoille. Silloin se on päätynyt toisenlaiseen käyttöön. Liian painavat ja jäykät kengät ovat siirtyneet kävelykengiksi päiväretkille, ja liian pehmeät tai joustavat kengät taas lyhyemmille matkoille tai harjoitteluun. Tärkeimpiin seikkailukisoihin olen kelpuuttanut vain ne kaikista parhaimmat.


Ultramatkojen pokujuoksukengän ominaisuudet

Näiden kokeilujen myötä minulle on muodostunut erittäin hyvä käsitys siitä, millainen on hyvä polkujuoksukenkä ultramatkoille. Ja siksi haluan jakaa näitä polkujuoksukenkä kokemuksia myös sinulle.

Ultramatkojen luottoparini on:

La Sportivan Akasha (*).

polkujuoksukengät kokemuksia
La Sportiva Akashat jalassa on alkamssa juuri noin 50 kilometrin vuoristo-trekki Puolassa, seikkailu-urheilun EM-kisoissa.

Ultramatkoille tarkoitetut polkujuoksukengät ovat parhaimmillaan:

 • tukevat materiaaleiltaan,
 • iskuja vaimentavat,
 • eivät päästä kivikkoa tuntumaan läpi pohjasta,
 • erittäin pitävät,
 • pinnaltaan suojaavat ja
 • tarpeeksi tilavat, etenkin varpaista, mutta silti
 • kevyet.

Keveys on tärkeää ultramatkallakin. Kiinnitän aina huomiota myös painoon. Tottakai näin tukevat kengät ovat hiukan painavampia, kuin lyhyille matkoille suunnitellut kengät. Mutta turhaa painoa ei kuitenkaan kannata liikutella jaloissaan.

Laatumerkkien polkujuoksukengät ovat hinnaltaan lähellä toisiaan. Tavallisimmin hintahaarukka on noin 100-160 euroa parilta.

Myös La Sportivan Jackal (*) on ultramatkoille oiva kenkä. Sen kantakupin korkeus on minulle liian korkea, enkä pysty sen vuoksi juoksemaan sillä ultramatkoja. Akillesjänteeni on todella ulkoneva ja leveä ylös asti, mistä tämä siis johtuu. Se harmittaa, koska pidän kengästä paljon, ja se olisi minulla ehdottomasti kisakäytössä.

Ultramatkojen luottopari polkujuoksukenkä – Akasha

Viimeiseen 5 vuoteen minulla ei ole ollut sellaista pitkää seikkailukisaa tai yli maratonin polkujuoksukisa missä en olisi käyttänyt Akashoja. Menossa on kolmas pari kyseisiä kenkiä.

Katso, miltä näyttää ultramatkojen kenkä Akasha (naisten malli) (*)>>>

Katso tämän linkin takaa millainen on Akashan miesten malli (*)>>>

Akashasta pidän siksi, että se taipuu todella moneen. Se on tasaisen hyvä aivan kaikilla alustoilla ja polkujuoksukengän osa-alueilla. Ennen kaikkea se on kenkänä sen verran suojaava, etenkin pohjaltaan, että sitä voi käyttää neljän päivän mittaisissa seikkailukisoissa. Ylipäänsä ultramatkoijen polkujuoksukengässä pohjan on oltava hiukan paksumpi, kuin lyhyemmille matkoille suunnatuissa. Ultramatkan kenkä on jäykempi jo senkin vuoksi, että juoksijalla voi olla juoksureppu ja painoa siinä muutamakin kilo. Tämä lisää tarvetta tuelle.

Pohjan lisäksi suojaavuutta löytyy myös päkiän sivulta, ja koko kengän etuosan sivuilta. Jämäkämpi, muovimainen kangas ottaa iskut hyvin vastaan. Tärkeä on myös varvastila! Liian pienessä varvastilassa vaarana on, että varpaankynnet mustuvat ja mahdolisesti irtoavat.

Akashassa lesti on sitä taattua La Sportivaa: sama koko on oikea olipa malli sitten Akasha tai vaikka Kaptiva. Bushidoon verrattuna Akashan tuntuma on korkeampi, mutta Jackaliin verrattuna puolestaan matalampi. Akashan nauhat toimivat hyvin.

polkujuoksukenkä kokemuksia
Puolan Tatra-vuorilla seikkailukisassa kaatosateessa. Vuoristo tulvi vettä viikkojen sateiden jäljiltä. Polut olivat käytännössä puroja, vesi valui solkenaan. Kotona kenkiä valitessa tätä ei tiennyt. Akasha toimi hienosti koko ajan. Kengät pitivät kaikissa kahluupaikoissa, eikä tästä vesivoitelusta edes yhtään rakkoja.

Nopeat faktat – Akasha

 • profiililtaan keskikorkea, tai matala
 • droppi 6mm,
 • vertailupaino 310g (yksi kenkä, koko 42)
 • hyvä tuntuma alustaan,
 • keskimääräinen iskunvaimennus,
 • erittäin hyvä varvastila ja
 • hyvä pito hyvin monelaisilla alustoilla.

Hanki tämä kenkä….

 • jos tarvitset suojaavan kengän ultrapitkille polkujuoksumatkoille, esimerkiksi NUTS Karhunkierros ja Ylläs Pallas pisimmät matkat
 • jos etsit luottokenkää, joka toimii pitkillä polkujuoksulenkeillä ja juoksuvaelluksilla, kun selässäkin on tavaraa.

Missä käytän

 • Seikkailukisojen kaikki vähänkin pidemmät osuudet, etenkin jos on yhtään epävarmaa, mitä on vastassa, sekä
 • omatoimiultrat ja polkujuoksukisat maratonista ylöspäin.

Mukavasti iskunvaimennusta – Jackal

La Sportiva Jackal on uudempi malli kuin Akasha. Näen sen tietynlaisena vastauksena paksun iskuvaimennuksen trendille, mikä polkujuoksukengissä on ollut nyt muotia. Toki kyseessä ei ole mitenkään Hokan-tyyppinen pohja. Mutta Jackal on kuitenkin hyvin pehmeä ja vaimennettu kenkä. Jackal jalassa ei siis tarvitse pelätä, että kivikkoisinkaan tunturinlaki alkaisi tuntumaan läpi. Jackal on myös Akashan tapaan hyvin suojattu kenkä kyljistä ja sivuista.

Katso tarkemmin Jackal naisten malli (mahtava väri!) täältä (*) >>>

Miesten mallin löydät täältä (*) >>>

Takaosasta Jackal on korkempi kuin muut käyttämäni mallit. Tämän vuoksi kenkä ei ole täydellinen minun jalkaani kaikista pisimmille matkoille. Oma akillesjänteeni on terävä ja osuu helposti kengän kantakupin yläosaan. Tämä on kiinni henkilökohtaisesta anatomiasta. Ja harmittaa minua, koska ilma tätä, Jackal olisi luultavasti ykkösvalintani pisimmille matkoille.

Nopeat faktat – Jackal

 • profiililtaan korkeahko
 • droppi 6mm,
 • vertailupaino 300g (yksi kenkä, koko 42)
 • hyvä iskunvaimennus,
 • erittäin hyvä varvastila ja
 • hyvä pito hyvin monelaisilla alustoilla.

Hanki tämä kenkä….

 • jos tarvitset suojaavan kengän ultrapitkille polkujuoksumatkoille, esimerkiksi NUTS Karhunkierros ja Ylläs Pallas pisimmät matkat
 • jos etsit luottokenkää, joka toimii pitkillä polkujuoksulenkeillä ja juoksuvaelluksilla.

Missä käytän

 • ylipitkillä lenkeillä.

Kuinka vaimentava ultramatkojen polkujuoksukengän pitää olla?

Kaikkien polkujuoksukenkien on tarkoitus olla jäykempiä ja pohjastaan suojaavampia, kuin asfaltille tarkoitettujen kenkien. Ultrajuoksuun suunnatuissa kengissä nämä ominaisuudet vain korostuvat entisestään. Jäykkä pohja suojaa kivien iskemiltä ja tukee jalkapohjaa epätasaisella alustalla. Jos olet joskus juossut pitkään todella kivikkoisessa maastossa, ja saanut jalkapohjasi helläksi, ovat kenkäsi olleet liian ohuet ja suojaamattomat pohjaltaan.

Toki kenkien jäykkyydessä on eroja. La Sportivan Akasha on pohjaltaan vielä sellainen, että sillä voi juosta aivan tavallisia 10-20 kilometrin lenkkejäkin, sillä sen rullaavuus riittää tähän. Jos sen sijaan otan vaikkapa nopeita vetoja sileällä, tunnen kyllä, että varmasti rullaavampikin kenkä löytyy.

Pitkät polkujuoksukisat ovat kuitenkin lähes poikkeuksetta teknisissä maastoissa. Esimerkiksi NUTS Ylläs-Pallas -reitillä on lukuisia kivikkoisia ylä ja alamäkiä. Niissä kengän täytyy suojata sekä pohjasta, että myös pinnastaan. Muutoin jokainen askel muuttuu kivuliaaksi, ja vauhti puotoaa matelutasolle.

Lue lisää: Tälläinen on polkujuoksijan ylipitkäharjoitus – case >>>


Kengän pito on se vähintäänkin toiseksi tärkein asia

Juostessa ultramatkaa pitää voida luottaa kengän pitoon. Alituinen varominen hidastaa ja aiheuttaa ylimääräistä väsymystä. Usein kengät pitävät joissakin olosuhteissa, mutta taas toisissa olosuhteissa jää toivomisen varaa. Märät kivet ja kallio ovat usein kaikista vaativimmat.

Hankaluus on, ettei kengän pitoa näe suoraan ulospäin, eikä etenkään kuvista. Pelkästään pohjan kuviostakaan ei voi suoraan sanoa, miten kenkä pitää. Laadukas pohjamateriaali on hyvä merkki. Tälläisia laadukkaita pohjamateriaaleja ovat esimerkiksi Vibram ja Frixion XT.


Yksi tärkeimpiä polkujuoksukenkä kokemuksia: hanki tarpeeksi suuri koko

Ultramatkoilla kengässä pitää olla etenkin varpailla tilaa. Jalka turpoaa huomattavasti pitkässä juoksussa. Varpaat eivät saa osua kengän kärkeen. Etenkin alamäissä näin käy helposti, jos tilaa ei ole riittävästi. Ultrajuoksunkekien varvastila on usein leveä, vaikka kengän lesti muutoin olisi kapea.

Kantapäästä kenkä ei saa olla kuitenkaan iso. Kantapään liikkuminen paikaltaan aiheuttaa hankausta ja sitä myötä rakkoja. Onko kivuliaampaa, kuin rakko kantapäässä?

Hyvänä ohjenuorana kenkiä hankkiessa olenkin pitänyt lausahdusta: jos jokin asia vaivaa/hankaa/tuntuu kengässä, se ei tule paranemaan käytön myötä. On kyllä mahdollista löytää kenkä, joka ei mitenkään hankaa. Ja siitä ajatuksesta kannattaa pitää kiinni!


Lue lisää: 5 tavoitetta, miten polkujuoksukilpailu toimii harjoituksena >>>

*Affiliatelinkki. Voit klikkailla linkkejä vapaasti. Jos päädyt ostamaan tuotteita, saan siitä pienen komission, jonka avulla ylläpidän tätä blogia. Kiitos! Suosittelen vain niitä tuotteita, joista minulla on omakohtainen kokemus ja johon itse uskon.

Postauksessa on käytetty lähteenä La Sportivan kansainvälistä sivustoa.

Tässä minun polkujuoksukenkä kokemuksia, mitä mieltä sinä olet? Aiotko kokeilla näitä kenkiä?

6 thoughts on “Millaiset ovat hyvät polkujuoksukengät ultramatkoille?

 1. Moikka.

  Kiinnostuin Akasha kengästä koska itsellä myös ollut ongelmia akillesten kanssa pidemmillä matkoilla. Onko Akasha kengässä kanta kova, niinkun lähes kaikissa polkujuoksu kengissä vai hieman pehmeämpi? Olen etsiskellyt pehmeä kantaista kenkää jossa olisi kuitenkin jonkun verran droppia..

  1. Hei! Ei ole aivan niin pehmeä, kuin esim Hokassa. On hiukan tavallista pehmeämpi. La Sportivalta hyvin vastaava kenkä ominaisuuksiltaan ja lestiltään, mutta selvästi pehmeämpi, on Karacal. On uusi malli, en ole juossut sillä vielä paljoa. Kirjoitan siitäkin blogiin mahdollisimman pian. Siinä on myös droppia 7mm, eli voisi hyvinkin sopia herkille akillesjänteille.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: