Millaiset ovat hyvät polkujuoksukengät ultramatkoille?

Millaiset ovat hyvät polkujuoksukengät ultramatkoille?


Ultramatkoille valitaan se paras polkujuoksukenkä! Kukaan ei halua riskeerata vaikkapa 160 kilometrin polkuponnistelua huonolla kenkävalinnalla. Tässä postauksessa jaan polkujuoksukenkä kokemuksia erityisesti ultramatkoille sopivista kengistä.

Nämä polkujuoksukengät auttoivat minua pääsemään eroon rakoista.*


Mitä erityistä on ultramatkoille tarkoitetuissa polkujuoksukengissä?

Polkujuoksun pisimmät matkat ovat todellisia koetinkiviä jaloille. Huonoja polkujuoksukenkä kokemuksia riittää. Yksi yleisimmistä keskeyttämisen syistä ovat rakot jaloissa. Jo juoksuvaellus Lapin tuntureilla, tai pari kiloa painava reppu selässä juokseminen, vaativat nimenomaan ultramatkoille sopivan kengän.

Ultramatkalla huono kenkävalinta voi olla jopa vaaratekijä. Ei ole oikeastaan väliä, onko haaveissasi ultramatkan polkujuoksukisa vai omatoiminen juoksuvaellus. Molemmissa tapauksissa väärä kenkävalinta voi johtaa keskeytykseen tai jopa vaaratilanteisiin. Huonosti pitävät ja heikosti tukevat kengät lisäävät onnettomuusriskiä, eikä keskeyttäminen ole aina aivan yksinkertaista.

Olen joskus raahautunut pitkän ja tuskallisen yön jälkeen huoltoon jalkapohjien ihon liikahtaessa kokonaan paikoiltaan. Käveleminen on ollut lähestulkon mahdotonta, juoksemisesta puhumattakaan.

Siksipä nimenomaan ultramatkoille polkujuoksukengät kannattaa valita huolella. Pisimpiin seikkailukisoihin olen kelpuuttanut vain ne kaikista parhaimmat.


Ultramatkojen polkujuoksukengän ominaisuudet

Ultramatkojen luottoparini on La Sportiva Akasha *. Siitä löytyvät ultramatkoille vaadittavat ominaisuudet.

polkujuoksukengät kokemuksia
La Sportiva Akashat jalassa on alkamassa juuri noin 50 kilometrin vuoristo-trekki Puolassa, seikkailu-urheilun EM-kisoissa vuonna 2019.

Nämä polkujuoksukengät sopiva ultramatkoille, koska ne ovat:

  • tukevat,
  • iskuja vaimentavat,
  • eivät päästä kivikkoa tuntumaan läpi pohjasta,
  • erittäin pitävät,
  • pinnaltaan suojaavat ja
  • tarpeeksi tilavat, etenkin varpaista, mutta silti
  • kevyet.

Keveys on tärkeää ultramatkallakin. Kiinnitän aina huomiota myös painoon. Tottakai näin tukevat kengät ovat hiukan painavampia, kuin lyhyille matkoille suunnitellut kengät. Mutta paino on silti kohtuullinen.

Laatumerkkien polkujuoksukengät ovat hinnaltaan lähellä toisiaan. Tavallisimmin hintahaarukka on noin 120-180 euroa parilta.

Jos johonkin laitan rahaa, niin se on polkujuoksukenkä – huonoa kenkää ei pelasta mikään

Viimeiseen 5 vuoteen minulla ei ole ollut sellaista pitkää seikkailukisaa tai yli maratonin polkujuoksukisa missä en olisi käyttänyt Akashoja.

La Sportivan Akashoja löytyy sekä miesten, että naisten mallit.*

Nopeat faktat – Akasha

  • profiililtaan keskikorkea, tai matala
  • droppi 6mm,
  • vertailupaino 310g (yksi kenkä, koko 42)
  • hyvä tuntuma alustaan,
  • keskimääräinen iskunvaimennus,
  • erittäin hyvä varvastila ja
  • hyvä pito hyvin monelaisilla alustoilla.

Hanki tämä kenkä….

  • jos tarvitset suojaavan kengän ultrapitkille polkujuoksumatkoille, esimerkiksi NUTS Karhunkierros ja Ylläs Pallas pisimmät matkat
  • jos etsit luottokenkää, joka toimii pitkillä polkujuoksulenkeillä ja juoksuvaelluksilla, kun selässäkin on tavaraa.

Missä käytän

  • Seikkailukisojen kaikki vähänkin pidemmät osuudet, etenkin jos on yhtään epävarmaa, mitä on vastassa, sekä
  • omatoimiultrat ja polkujuoksukisat maratonista ylöspäin.
NUTS Hetta -Pallas on erittäin kivikkoinen ja vaatii kengältä paljon. Tässä jalssa siis tietysti La Sportivan Akasha. Kuva Rami Valonen.

La Sportiva Akasha *on tasaisen hyvä aivan kaikilla alustoilla, ja polkujuoksukengän osa-alueilla. Ennen kaikkea se on kenkänä sen verran suojaava, etenkin pohjaltaan, että sitä voi käyttää ultramatkoilla.

Akasha ei ole parhaimmillaan nopeassa juoksussa, tai teillä. Tukevuus ja suojaavuus kengässä tarkoittaa jäykempää pohjaa, mikä ei puolestaan rullaa nopeassa juoksussa niin hyvin kuin pehmeämmät ja kevyemmät kengät.

Ylipäänsä ultramatkoijen polkujuoksukengässä pohjan on oltava hiukan paksumpi, kuin lyhyemmille matkoille suunnatuissa. Ultramatkan kenkä on jäykempi jo senkin vuoksi, että juoksijalla voi olla juoksureppu ja painoa siinä muutamakin kilo. Tämä lisää tarvetta tuelle.

Pohjan lisäksi suojaavuutta löytyy myös päkiän sivulta, ja koko kengän etuosan sivuilta. Jämäkkä reuna ottaa iskut hyvin vastaan. Tärkeä on myös varvastila! Liian pienessä varvastilassa vaarana on, että varpaankynnet mustuvat ja mahdolisesti irtoavat.

Akashassa lesti on sitä taattua La Sportivaa: sama koko on oikea olipa malli sitten Akasha tai vaikka Bushido. Bushidoon verrattuna Akashan tuntuma on korkeampi. Akashan nauhat toimivat hyvin, mutta olen myös korvannut ne välillä pikanauhoilla.

LUE MYÖS: Löydä sopivat kengät polkumaratonille ja -puolikkalle sekä harjoitteluun >>>


Kaksi tärkeintä ominaisuutta, kun valitset polkujuoksukenkää ultramatkalle

Pitkät polkujuoksukisat ovat lähes poikkeuksetta teknisissä maastoissa. Esimerkiksi NUTS Ylläs-Pallas -reitillä on lukuisia kivikkoisia ylä ja alamäkiä. Niissä kengän täytyy suojata sekä pohjasta, että myös pinnastaan. Muutoin jokainen askel muuttuu kivuliaaksi, ja vauhti puotoaa matelutasolle.

Pitkän suorituksen aikana keli voi vaihdella kuivasta kaatosateeseen. Saman kengän on toimittava monenlaisessa olosuhteessa.

polkujuoksukenkä kokemuksia
Puolan Tatra-vuorilla vuonna 2018 seikkailukisassa kaatosateessa ja jalassa tietysti La Sportiva Akashat. Vuoristo tulvi vettä viikkojen sateiden jäljiltä. Polut olivat käytännössä puroja, vesi valui solkenaan. Kotona kenkiä valitessa tätä ei tiennyt. Akasha toimi hienosti koko ajan. Kengät pitivät kaikissa kahluupaikoissa, eikä tästä vesivoitelusta edes yhtään rakkoja.

1 Vaimennus

Kaikkien polkujuoksukenkien on tarkoitus olla jäykempiä ja pohjastaan suojaavampia, kuin asfaltille tarkoitettujen kenkien. Ultrajuoksuun suunnatuissa kengissä nämä ominaisuudet vain korostuvat entisestään. Jäykkä pohja suojaa kivien iskemiltä ja tukee jalkapohjaa epätasaisella alustalla. Jos olet joskus juossut pitkään todella kivikkoisessa maastossa, ja saanut jalkapohjasi helläksi, ovat kenkäsi olleet liian ohuet ja suojaamattomat pohjaltaan.

Toki kenkien jäykkyydessä on eroja. La Sportivan Akasha on pohjaltaan vielä sellainen, että sillä voi juosta aivan tavallisia 10-20 kilometrin lenkkejäkin, sillä sen rullaavuus riittää tähän. Jos sen sijaan otan vaikkapa nopeita vetoja sileällä, kevyemmät ja rullaavammat kengät ovat paremmat.

LUE MYÖS: Millainen juoksuliivi tapahtumaan? – Valitse sopivan kokoinen juoksuliivi

Juoksuvaellus manner-Portugalin korkeimmalla vuorella vuonna 2020 ja jalassa Akashat.

2 Kengän pito on se vähintäänkin toiseksi tärkein asia

Juostessa ultramatkaa pitää voida luottaa kengän pitoon. Alituinen varominen hidastaa ja aiheuttaa ylimääräistä väsymystä. Usein kengät pitävät joissakin olosuhteissa, mutta taas toisissa olosuhteissa jää toivomisen varaa. Märät kivet ja kallio ovat usein kaikista vaativimmat.

Hankaluus on, ettei kengän pitoa näe suoraan ulospäin, eikä etenkään kuvista. Pelkästään pohjan kuviostakaan ei voi suoraan sanoa, miten kenkä pitää. Laadukas pohjamateriaali on hyvä merkki. Tälläisia laadukkaita pohjamateriaaleja ovat esimerkiksi Vibram ja Frixion XT.


3 Kengän koko – hanki tarpeeksi suuri koko

Ultramatkoilla kengässä pitää olla etenkin varpailla tilaa. Jalka turpoaa huomattavasti pitkässä juoksussa. Varpaat eivät saa osua kengän kärkeen. Etenkin alamäissä näin käy helposti, jos tilaa ei ole riittävästi. Ultrajuoksunkekien varvastila on usein leveä, vaikka kengän lesti muutoin olisi kapea.

Kantapäästä kenkä ei saa olla kuitenkaan iso. Kantapään liikkuminen paikaltaan aiheuttaa hankausta ja sitä myötä rakkoja. Onko kivuliaampaa, kuin rakko kantapäässä?

Hyvänä ohjenuorana kenkiä hankkiessa olenkin pitänyt lausahdusta: jos jokin asia vaivaa/hankaa/tuntuu kengässä, se ei tule paranemaan käytön myötä. On kyllä mahdollista löytää kenkä, joka ei mitenkään hankaa. Ja siitä ajatuksesta kannattaa pitää kiinni!


*Mainoslinkki, tuote on itse ostettu ja suosittelen sitä, koska käytän sitä itse.

Postauksessa on käytetty lähteenä La Sportivan kansainvälistä sivustoa.

Tässä minun polkujuoksukenkä kokemuksia, mitä mieltä sinä olet? Aiotko kokeilla näitä kenkiä?

6 vastausta artikkeliin “Millaiset ovat hyvät polkujuoksukengät ultramatkoille?

  1. Moikka.

    Kiinnostuin Akasha kengästä koska itsellä myös ollut ongelmia akillesten kanssa pidemmillä matkoilla. Onko Akasha kengässä kanta kova, niinkun lähes kaikissa polkujuoksu kengissä vai hieman pehmeämpi? Olen etsiskellyt pehmeä kantaista kenkää jossa olisi kuitenkin jonkun verran droppia..

    1. Hei! Ei ole aivan niin pehmeä, kuin esim Hokassa. On hiukan tavallista pehmeämpi. La Sportivalta hyvin vastaava kenkä ominaisuuksiltaan ja lestiltään, mutta selvästi pehmeämpi, on Karacal. On uusi malli, en ole juossut sillä vielä paljoa. Kirjoitan siitäkin blogiin mahdollisimman pian. Siinä on myös droppia 7mm, eli voisi hyvinkin sopia herkille akillesjänteille.

Vastaa