Satsaa näihin asioihin, kun haluat valoa pimeille poluille

Satsaa näihin asioihin, kun haluat valoa pimeille poluille

Seikkailukisa on todellinen testiympäristö mille tahansa otsalampulle. Niissä kisoissa lampulta vaaditaan välillä kovaa valotehoa, mutta kuitenkin erittäin pitkää akunkestoa, lapun pitää olla nopeasti vaihdettavissa kypärästä päähän, kestää ainakin kohtuudella vettä ja kestää ylipäänsä melkoista memoa. Sen on nimittäin sovelluttava juoksun lisäksi pyöräilyyn, rullaluisteluun, melontaan ja kiipeilyyn pimeässä, ja onpa otsalampu kera uitukin.

Puolassa maaliin tullessa joukkueessamme oli käytössä Lupinea, Lumonitea ja Milaa. Kuva, kilpailun järjestäjä.

Markkinoilla on useita lamppuja, joista löytyvät kaikki nämä ominaisuudet. Ehkä suurimmaksi haasteeksi nousee hinta ja toisaalta paino sekä kestävyys. Useita öitä kestävissä seikkailukisoissa on mahdottomuus kantaa painavaa lamppua ja sen lisäksi ämpärillistä painavia akkuja. Eli lyhyesti: jos lamppu pärjää seikkailukisatestissä, on se hyvä myös monessa muussa.

Juuri hinnan, ja kovan käytön vuoksi olen käyttänyt halvempia lamppuja, kuten Magicshinea ja viimeisimpänä nyt Lumonitea. Näissä on ollut etuna se, että kisoja varten akkuja on ollut lainattavissa kavereilta, ja valoteho on riittävä. Viime kesän Tsekin kisassa otin käyttööni minulle uuden tuttavuuden ruotsalaisen Milan Vegan.

Juha ja Mila. Kuva, kilpailun järjestäjä.

Hyvä otsalamppu – ominaisuudet

Vaihtopaikalla riittää pikkuvalo, tässä minulla varavalo Silva. Kuva, kilpailun järjestäjä.

Käytössä kisaolosuhteissa on tärkeää näiden lisäksi myös:
– keveys,
– monikäyttöisyys,
– helppokäyttöisyys ja
– käyttövarmuus.

Keveys on lampun keveyden lisäksi myös akkujen keveyttä ja ennen kaikkea akkujen kestoa. Hyvä akun kesto tarkoittaa, ettei mukana tarvitse kuljettaa monia akkuja, eikä parhaimmillaan ensimmäisenä yönä edes vara-akkua. Mukana kuljetan joka tapauksessa aina varalamppua, kevyempää ja valoteholtaan vaatimattomampaakin, lampun rikkoutumisen varalta.

Monikäyttöisyys tarkoittaa sopivuutta erilaisiin lajeihin, ja helppokäyttöisyys sitä, että lamppu on helpotti vaihdettavissa eri lajien välillä, eli päästä kypärään ja toisinpäin. Lamppua pitää pystyä käyttämään myös pimeässä ja kylmässä, ja siitä pitää selposti nähdä, paljonko akkua on vielä jäljellä. Käyttövarmuus on pitkälti laatua, sitä että lamppu toimii kosteassa, kylmässä, risukon ja pusikon jäljiltä, eikä liittimet ole herkkiä millekään.

Reipasta sakkia Puolassa Adventure trophy kisassa keskellä yötä. Tässä minulla on varalamppu käytössä. Kuva, kilpailun järjestäjä.

Mila Vega – otsalamppu

Mila Vega on parempi laatuinen otsalamppu aiempiin lamppuihini verrattuna. Valoteho on huima, käytännössä huipputeho tuo päivänvalon pimeään. Ehkä suurin ero on lampun valon sävyssä. Milan sävy on lähellä luonnovaloa.  Valokeila on minusta tarkoituksenmukainen. Siinä on 11 lediä, ja ne valaisevat hyvin pitkälle. Lamppu sopii hienosti suunnistukseen, hiihtoon, polkujuoksuun, maastopyöräilyyn. Kyseessä on kovan luokan otsalamppu.

Mila Vegan valotehon voi säätää vaikka ennen kilpailua kaukosäätimellä haluamalleen tasolle. Tasoja saa asetettua kaksi, huipputehon ja matalamman tehon, joka säästää akkua. Mukana tulevat ohjeet esiasetusten tekemiseksi. Itselle asetin tasoiksi 23 ja 4. Tällä matalammalla tasolla akku riittää koko yöksi, kirkkaampaa valotehoa voi käyttää rastin etsimiseen hetkittäin tarpeen mukaan.

Mila Vega, akku ja valotehon säätämiseen tarkoitettu kaukosäädin. Akusta voi nappia painamalla tarkistaa varauksen tilan.

Mila Vegassa akku on reppuun tai selkään laitettavaa mallia. Seikkailukisoissa on lähestulkoon aina reppu selässä. Akku riittää hyvin yöksi kerrallaan. Mila Vegan valoteho riittää loistavasti myös kovavauhtisiin ja teknisiin alamäkiin pyöräiltäessä, ja melonnassa rantojen valaisuun. Erittäin hyvää lampussa on akun neliportainen indikaattori akussa, joka kertoo, mikä akun varaustila on.

Lamppuun sytytetään valo napista valo-osan yläpuolelta.

Mila Vegan voi kiinnittää suoraan omalla pannallaan pyöräilykypärään. Tämä on todella kätevää, näin mitään pieniä osia ei tarvitse yrittää säätää väsyneenä ja pimeässä. Pyöräilykypärään voi kiinnittää tarran, johon lampun panta tarttuu. Itse panta on tukeva ja helposti kiristettävissä tarpeeksi tiukalle. Lamppu pysyi hyvin päässä Tsekkiläisiä pusikoita tetsatessa meloessa.

Panta tarttuu hyvin kiinni esimerkiksi pyöräilykypärään kiinnitettävään vastinkappaleeseen.
Pannan solki takana on helppokäyttöinen ja vahva.

Järeäksi lampuksi Mila Vega on siedettävän kokoinen, eikä paina liikaa. Myös väsymystä vastaan valotehoinen lamppu auttaa, mitä pimeämpi, sitä enemmän väsyttää. Aika kuvaavaa on myös se, että kisoissa usein MIlan omistajaa pyydetään ”näyttämään valoa tuonne rantaan” tai ”vilaisemaan, onko rasti tuon mäen päällä”.

Milalla on myös pienempi malli, Orion, jota saa sellaisena, missä akun saa kiinnitettyä pantaan. Mila Orionista voit lukea arvionin täältä. Se sopii hyvin vaikkapa pelkkään polkujuoksuun, jos ei mukana halua kuljettaa reppua tai akkuliiviä. Seikkailukisoissa Mila tulee olemaan minulla nyt ykköslamppuna.

Tästä pääset Milan Suomen maahantuojan sivuille.

Vastaa