Vaarojen maraton 130 km + Ylläs-levi MTB 75 km + meloen Tallinnasta Helsinkiin jne – tätä pitkä seikkailukilpailu tarkoittaa!

Vaarojen maraton 130 km + Ylläs-levi MTB 75 km + meloen Tallinnasta Helsinkiin jne – tätä pitkä seikkailukilpailu tarkoittaa!

On vaikea hahmottaa, mitä pitkä seikkailukilapilu pitää sisällään. Maraton on maraton, hyvin vakiintunut, ja hahmotettava matka (vaikka kokemukseni mukaan kaikki maratonille lähtevät eivät hahmota matkaa). Kun kerron seikkailu-urheilusta, niin yleisin kysymys onkin, että onko se vähän kuin juoksisi maratonin. Eihän se ole.

Seikkailu-urheilu on yksi laji, joka vaatii monen lajin osaamista. Polkujuoksu, maastopyöräily, melonta ja kiipeily osaamisen lisäksi joukkueen on suunnistettava. Jo tämä erottaa seikkailu-urheilun ja sen vaatimukset vaikkapa maratonista.

Seikkailukisoja on todella monenlaisia. Usein multisport-tapahtumiksikin nimitetyt, kotimaiset lyhyemmät kisat ovat aivan eri juttu. Ne ovat helposti lähestyttäviä ja niihin voi osallistua monenlaisella kuntopohjalla. Mutta pitkä kansainvälisen tason seikkailukilpailu on sillä tavalla vaativa koitos, että siihen tarvitaan alle juurikin tuota lajiosaamista, mutta myös kovaa kestävyyskuntoa.

Mutta mitä täysimittainen seikkailukilpailu sitten oikeastaan tarkoittaa? Mihin sitä voisi verrata?

Purin kisaamani vuoden 2021 seikkailu-urheilun MM-kisat Espanjassa osiin. Kyseinen kisa oli vaativa, yli 100 tunnin seikkailukisa. Olosuhteet olivat kuitenkin varsin vertailukepoiset, ei esimerksi viidakkoa, tai kohtuutonta kuumuutta, mikä olisi vaikuttanut merkittävästi haastavuuteen. Hyvinkin suomalaistyylinen keli ja maasto vastaavalla tavalla teknistä, kuin Suomessakin.

LUE MYÖS: Näin hankit polkujuoksukengät ultramatkoille >>>

Hain jokaiselle kyseisen kisan osuudelle sen lajin piiristä, suomalaisista tapahtumista vastaavuuden.

Ehkä tämä auttaa hahmottamaan, mitä pitkä, yli 100 tunnin kansainvälinen seikkailukisa pitää sisällään, ja mitä se oikeastaan tarkoittaa.

millainen on pitkä seikkailukilpailu
Ensimmäinen trekki oli reilut 122 km, mutta ei pelkästään teitä rymistelyä. Reiluun 120 kilometriin mahtui joenylityksiä, piikkipuskaa ja monenlaista polkua.

Seikkailu-urheilun MM-kisa osuuksittain verrattuna kyseisen lajin vastaavaan kisaan

Osuus 1: Trekki 122 km, 5800 nm
Kilpailu avattiin pitkällä juoksuosuudella, joka sisälsi paljon nousuja ja laskuja. Alusta ei ollut koko ajan teknistä, sillä aivan alussa kuljettiin tietä. Mutta toisaalta matkalla kuljettiin myös piikkipusikoissa, ja vuorenharjanteilla. Reitti sisälsi joen ylityksiä ja siinä käytettiin sauvoja. Keli oli yöllä vaativa: kaatosade ja kylmä. Käytännössä matka oli pidempi kuin 122 km. Kaikki energiat kuljetettin 29 tunniksi itse, ei huoltoja välillä.

Vastaavuus polkujuksutapahtumista: Vaarojen Maraton 130 km, nousua noin 5100 nm

Osuus 2: MTB 80 km, 2500 nm
Suunnistuksellisesti vaativa maastopyöräily, joka tehtiin yöllä. matkalle sattui polkuja, täysin kannettavaa polutonta uraa ja myös välillä sorateitä.

Vähän sinne päin vastaava MTB: NUTS Ylläs – Levi MTB 75 km, 1100 nm

Osuus 3: Melonta 90 km
Aluksi jokimelontaa joka sisälsi myös koskia. Loppumatkasta melonta oli pääosin sileää vettä. melonnan välissä myös kantopätkä, jossa jokien vaihto.

Vastaavuus melonnasta: Tallinnasta Helsinkiin, tai Kittilän kunnan rajalta Ounasjokea Rovaniemelle

Galleciassa oppii ainkin yhden asian: tuulimyllyt ova aina ison mäen päällä.

Osuus 4: 210 km MTB + suunnistus, 5200 nm
Kaksi yötä sisältävä pitkä maastopyöräily. Osuus sisälsi teknistä polkua, nousuja tuulimyllyille, pari teknistä alamäkeä ja sorateitä. Keli oli toisena yönä erittäin kylmä ja sumuinen.

Vastaava: Tahko MTB 240km, 5200 nm

millainen on pitkä seikkailukilapailu
Piikkipuskat ja Atlantin penkat tarjoavat saman vastuksen, kuin pieni Karhunkierros.

Osuus 5: trekki 66 km, 2600 nm
Tuulimylly-trekki sisälsi polkua, asfalttia ja sorateitä, kivistä uraa ja järkyttävän hitaan joenpenkan polun täynnä kiviä. Tämä oli täysin Hetta -Pallas -väliin verrattava.

Vastaava: NUTS Hetta – Pallas, 66 km, 1470 nm

Osuus 6: Melonta 11 km + trekki 32 km, 900 nm
Melonta kajakeilla meressä vuoroveden vaikuttaessa rajusti. Trekki aluksi rantapolkua ylös ja alas, mutta loppumatkasta myös asfalttia juosten.

Vastaava: NUTS Karhunkierros 34 km, 900 nm, ja ennen tätä juoksua meloen noin 6 kertaa Rukan Talvijärvi ympäri.

Näin voisit suorittaa melko vastaavan rasituksen, kuin seikkailu-urheilun MM-kisa olivat (liian vähillä nousumetreillä, mutta matkana kompensoiden).

LUE raportti MM-kisasta täältä >>>

Huomattava on, että näihin tapahtumiin erotuksena seikkailukisoissa:

  • Ei saa kukaan ulkopuolinen auttaa sinua huolloissa, vaan sinun on tehtävä kaikki itse (pyörän koonnit ja pakkaamiset, repun täyttämiset, juomien tekemiset, jalkahuollot, ruuat jne.
  • Ei ole järjestäjän organisoimia huoltoja, mistä voisi ottaa juomaa tai energiaa, vaan kaikki on kannettava itse. Satunnaisesti voi ostaa kaupoista esim juomaa, jos sellainen sattuu eteen. Järjestäjän puolelta on osoitettu huoltopaikka, mihin on kuljetettu sinun itsepakkaamat huoltolaatikot valmiiksi. Paikka voi olla sisätila, tai täysin taivasalla.
  • Kello käy lähdöstä maaliin, joten huolto- ja nukkumiseen käytettävä aika on kisa-aikaa.

Jaksaistiko sinä vetää nämä tapahtumat putkeen huoltaen varusteita, jalkoja, ja kooten pyörää lajin vaihdoissa?

Millainen on pitkä seikkailukisa

Haluaisitko kokeilla seuraavaa kokonaisuutta?

Osuus 1: juostaan Vaarojen Maraton 130 km, kaikki energiat ja pakolliset varusteet mukana, eli noin 4-5 kg reppu.

  • pyörän kokoaminen, varusteiden vaihto ja uni: noin 3,5h

Osuus 2: pyöräillään Ylläs – Levi MTB 75 km, eli Ylläkseltä Leville (ja tämän päälle vielä pari kertaa Ylläksen päälle nousu pyörällä), kaikki energiat ja pakolliset varusteet, eli 4-5 kg reppu mukana.

  • pyörän purkaminen, varusteiden vaihto, syönti ja uni: 2h 45 min

Osuus 3: Meloen Tallinnasta Helsinkiin tai Kittilän kunnan rajalta Rovaniemen keskustaan, välillä kajakin veto ylös joenpenkkaa ja tietä pitkin kajakkikärryllä 12 km, edelleen se reppu mukana.

  • pyörän kokoaminen, vaatteiden vaihto, syönti, suunnistusreitin suunittelu ja nukkuminen: n 5h

Osuus 4: pyöräillään Tahko MTB 240 km, jonka välillä iltarastit B-rata juosten (samalla mäkkärin ateria syöden), 4-5 kg reppu mukana

  • pyörien kokoaminen laatikkoon, syönti, varusteiden vaihto, uni, kahvit

Osuus 5: juostaan NUTS Hetta-Pallas 66 km, edelleen reppu mukana

  • reppujen täyttäminen, melontaverusteiden vaihto, 45 min

Osuus 6: juostaan NUTS karhunkierros 34km + Talvijärven ympäri kuusi kertaa, melonta siihen alle

YHTEENSÄ: 635 ja 13 770 nm (MM-kisoissa 610 km ja 17 500 nm)

Meillä meni aikaa 122h, joista noin 107 h oltiin liikkeessä.

Kauanko sinulla menisi?

Miltä tämä kokonaisuus kuulostaa? Mikä olisi sinulle se ”pahin rasti”?

Vastaa