Miten valmistautua Lost in Kajaaniin? Harjoittelu tärpit viimeiset 2 viikkoa

Miten valmistautua Lost in Kajaaniin? Harjoittelu tärpit viimeiset 2 viikkoa

Lost in Kajaani ja viimeistely harjoittelu? Viimeiset kaksi viikkoa eivät ole kilpailun onnistumisen kannalta ratkaisevia. Ja sitten ne toisaalta ovat. Näin siksi, että karkeasti sanottuna viimeisen kahden viikon aikana ei ole mahdollista enää kasvattaa kuntoa, mutta toisaalta suorituskyvyn voi kyllä pilata.

Se, minkä verran harjoittelua sopii vielä viimeisen kahden viikon aikana kullekin, riippuu ihan henkilöstä. On kuitenkin paljon, mitä voi ja uskaltaa tehdä lähes jokainen. Näitä vinkkejä voit säätää helposti oman kunnon, harjoitustaustan ja tottumusten mukaan.

Mitä viimeisen kahden viikon aikana kannattaa tehdä?

Kunto laskee nopeasti. Kirjoitin asiasta aiemmin postauksen. Sen mukaan pelkkä lepo ei kannata viimeisen kahden viikon ajan. Se, mikä kullekin sitten sopii, riippuu henkilöstä.

Mutta, on muutamia sellaisia asioita, mitä kenekään ei kannata tehdä viimeisen kahden viikon aikana ennen kisaa:

  • paljon tavallista ja totuttua pidempi, ylipitkä lenkki ja
  • nostaa harjoittelu määriä ylipäänsä tai
  • tehdä uusia kokeiluja harjoitusten suhteen, keyttä harjoittelua lukuunottamatta.

Viimeinen kaksi viikkoa voi olla jo keventelyä, mutta silti hyvin hyödyksi käytettyä aikaa. Itse pidän tekemiseni pohajan yleishyviä maratoonareille tarkoitettuja keventelyohjeita. Oma pääajatukseni on, että harjoittelua kevennetään, mutta intensiteettiä ei lasketa. Eli edelleen pidetään samoja reippaitakin harjoituksia mukana kuin yleensäkin, mutta niitä vain lyhennetään.

Poimi seuraavista harjoituksista sinulle sopivat, ja tarpeeksi tutut harjoitukset, ja aloita viimeistely harjoittelu Lost in Kajaani -kilpailuun.

1. Melonta

Suurimmalle osalle seikkailijoista melonta on se vähiten tuttu laji. Sen harjoittelu tuottaa yleensä helpoiten tulosta. Melonnassa myös rasitus on helppoa pitää hallussa, ja siksikin se sopii hyvin kahden viimeisen viikon aikana tehtäväksi harjoitteluksi.

Mikä tahansa melonnan laji vie asiaa eteenpäin. Lost in Kajaanissa on periteisesti melottu kanooteilla. Rohkeasti siis selvittämään, missä ja miten melontaharjoitus onnistuisi juuri sinulla.

Lost in Kajaani harjoittelu
Yöseikkailun tunnelmaa Ärjän saarella. Näimme auringonlaskunkin. Kuva Antti Nousiainen.

2. Harjoittelu yhdessä joukkueen kanssa Lost in Kajaaniin

Lue lisää: 4 vinkkiä miten rakennat seikkailu-urheilujoukkueelle saumattoman yhteistyön. >>>

Viimeiset päivät ovat hyvää aikaa hioa joukkueenne tavoitteet, odotukset ja henki kohdalleen. Yksi hyvä yhteisharjoitus on käydä joukkuevoimin iltarasteilla.

Voitte käydä radan yhdessä koko tiiminä, ja kokeilla, miten teidän vauhti ja dynamiikksa toimii kisaolosuhteissa. Suunnistaminen ja kisanomainen tilanne valmistavat teitä hyvin toimimaan myös seikkailukilpailussa.

3. Testilenkki varusteiden kanssa

Pistä koko kisasetti päälle ja testaa, miten varusteet toimivat. Kokeile lenkin aikana myös niitä energiavalmisteita, mitä aiot kisassa käyttää. Tee mukaan urheilujuomaa, ja kokeile geelejä.

Tämä harjoitus voi olla kisavauhtinen harjoitus. Itse pidän kisavauhtisesta harjoituksesta näin lähellä kisaa enemmän, kuin oikein hitaasta pitkiksestä. Tällöin harjoitus, olipa se juosten, meloen tai pyöräillen tai näitä yhdistellen, tehdään siis kisavauhtia, mutta selvästi lyhyempänä.

Lue lisää Miten löytää hyvä maastopyöräilykengät >>>

Harjoituksen ei siis tarvitse olla valtavan pitkä, eikä missään nimessä ylipitkä. Pituus voisi olla joko pitkän lenkin mitta tai jonkin verran lyhyempi. Tämä riippuu myös siitä, kuinka lähellä kisaa lenkki tehdään. Mitä lähemmäs kisaa tullaan, sitä vähemmän kuormittavana tämän harjoituksen pitäisin. Teen itse tälläisen harjoituksen viimeistään viikko ennen kisaa.

4. Tehokas juoksutreeni ilman suurta rasitusta

Tykkään itse herättää kropan juoksuun nopeilla vedoilla. Niillä saa hermotukseen sopivan vireystilan, lihaksiin rentouden, ja liikeratoihin väljyyttä.

Pidän itse tästä Sporttioravien minulle suunnittelemasta harjoituksesta. Siinä otetaan 20-30 sekunnin vetoja loivaan alamäkeen.

Hyvä setti on esimerkiksi tälläinen 3 x 5 x 30s. Palautukset välissä 1,5 min ja sarjojen välissä 4 minuuttia.

Tässä harjoituksessa on tärkeintä juosta rennosti ja nauttia. Ei siis tarvitse mitenkään puristaa. Tuntuma treenin jälkeen pitäisi olla lihaksissa hyvä, ei missään nimessä nuutunut.

5. Palauttele hyvin – kaikista tärkein harjoittelu Lost in Kajaaniin

Hyviä ja kuormittaviakin harjoituksia voi tehdä, mutta vielä aiempaakin tarkemmin kannattaa huolehtia palautumisesta. Tee ainakin nämä viimeisen kahden viikon harjoittelussa:

  • Huolehdi riittävästä energian saannista, ja syö kunnon ruokaa harjoitusten jälkeen.
  • Pidä lepopäiviä totutusti tai enemmän.
  • Kerää kisanälkää ja motivaatiota! On mahtavaa päästä kisaamaan ja nauttimaan siitä!

Oletko jo valmistautunut varusteiden osalta Lost in Kajaaniin? Hyvää kisaa!

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: