Tässä on helppo tapa varustaa maastopyörä seikkailukilpailuun ja pidemmälle lenkille

Tässä on helppo tapa varustaa maastopyörä seikkailukilpailuun ja pidemmälle lenkille

Seikkailukisoissa ja pitkillä maastopyöräilylenkeillä on hyvä kiinnittää pyörään mahdollisimman paljon välttämättömiä tarvikkeita. Kaikki paino kulkee helpommin pyörässä, kuin selässä repussa.

Lue lisää: Nämä jokainen maastopyöräilijä tarvitsee >>>

Seikkailukisoissa kuljetaan useimmiten pisin matka juuri pyörällä. Erityisesti lyhyemmissä multisport-kisoissa reitti noudattelee käytännön syistä varsin selkeää kaavaa. Siinä pyöräillään tavallaan kierros, minkä varrella on muut osuudet. Kun juoksut ovat lyhyitä, voi suuri osa juomista ja energioista olla kiinni pyörässä.

Avaan tässä postauksessa, miten saat maastopyörästä kaikki hyödyn irti erilaisten laukkujen avulla. Eli mitä voit pakata maastopyörään ja miten.

Näin pakkaat maastopyörän helposti – satulalaukku ja runkolaukku maastopyörään

Maastopyörään on helppo kiinnittää mukaan aina samat tietyt välineet. Rutiinit auttavat tässäkin asiassa. Kaikista helpointa on kiinnittää maastopyörään ne tarvikkeita, jotka ovat nimenomaan pyöräilyosuuksilla pakollisia. Näin ne ovat aina mukana juuri silloin kun niitä tarvitsee. Ja on yksi asia vähemmän muistettavana ottaa mukaan huollosta lähtiessä.

Kiinnitä siis pyörään ainakin pumpun, sekä pyörän korjaustarvikkeet. Ja näiden lisäksi mahdollisimman paljon energiaa tai vähintäänkin pyöräilyosuuksilla tarvittavat energiat.

Pieni satulalaukku kulkee mukana kaikilla lenkeilläkin, runkolaukku sitten tarpeen mukaan.

Maastopyörään on saatavana erilaisia pieniä tarvikelaukkuja. Oma suosikkini on satulalaukku maastopyörään. Se on minulla kaikilla lenkeillä mukana ja pakattuna. Sen lisäksi käytän kätevää pyörän runkoon lisättävää tarvikelaukkua pidemmillä lenkeillä ja kisoissa.

Aivan ensimmäiseksi olen kuitenkin kiinnittänyt pyörän runkoon minipumpun. Pumpun mukana tuleva teline on usein se helpoin tapa kiinnittää pumppu, ja näin se kulkee mukana aina. Oma pumppuni teline kiinnitetään juomapullotelineen kanssa samoilla ruuveilla. Kahteen suuntaan pumppaava pumppu on käytössä nopein.

Satulalaukku maastopyörään – tarvittavat korjausvälineet helposti mukaan

Seikkailukilpailuissa on usein muutamia pakollisia pyörään liittyviä varusteita. Nämä ovat niitä tärkeimpiä myös pitkillä lenkeillä. Yleisimmin maastopyöräillessä puhkeaa kumi, tai katekaa ketju.

Vaihtajan korvakkeen katkeaminen on myös mahdollista, ei toki kovin yleistä. Kaikkia pyörän rikkoutumisia estää parhaiten ennakoivalla huoltamisella.

Mukana kannattaa aina kuljettaa seuraavat välineet pumpun lisäksi:

  • varakumi,
  • monitoimityökalu ja
  • rengasraudat.

Myös paikkaus vaahto on kätevä ensiapu. Etenkin, jos käytössä on tubeless-kumit, voi vaahdolla saada pienen reiän paikattua erittäin nopeasti ja helposti.

Kuljetan mukana etenkin pitkissä kisoissa varalta myös jarrupaloja ja vaihtajan korvaketta. Huolellisesti vedeltä suojattuna kaikki tarvikkeet kulkevat satulalaukussa aina kätevästi mukana.

Runkolaukku – näin saat mahdollisimman paljon energiaa mukaan

Satulalaukku maastopyörään

Runkolaukkuja löytyykin iso variaatio, sekä eri kokoja, että eri malleja. Osa laukuista käy runkokolmion sisään, osa puolestaan rungon päälle. Rungon sisään olevissa malleissa on hyvinkin tilavia laukkuja. Niihin mahtuu usein hyvin tavaraa, mutta käsiksi pääseminen ajon aikana voi olla haastavaa.

Itselläni on käytössä rungon päälle kiinnitettävä laukku. Se on helppokäyttöinen myös ajaessa, mutta tilaa on paljon vähemmän.

Runkolaukkuun pakkaan energiageelejä, ja -patukoita tai vakkka pähkinöitä lenkkievääksi.

Juomapullot

Lue lisää: Miten valita hyvät kengät maastopyöräilyyn? >>>

Juomapullot on se järkevin tapa kuljettaa juomaa mukaan pitkälle maastopyöräilylenkille ja seikkailukisaan. Lähes jokaiseen pyörään saa yhden pullon, mutta vielä parempi, jos pyörään saa kiinnitettyä kaksi juomapullotelinettä.

Juomapullot ovat myös helpompia ja nopeampia käsitellä ja täyttää.

Molemmat, sekä runkolaukku, että satulalaukku ovat miulla tarrakiinnityksillä. Kiinnistystapoja on erilaisia, mutta itse suosin mahdollisimman yksinkertaista ja varmaa. Jos laukut tulevat kisakäyttöön, on järkevää tarkistaa niiden paino. Lenkkikäyttöön painoa merkitsevämpää on materiaalien ja kiinnitysten kestävyys. Omat laukkuni ovat kestäneet käytössä jo vuosia.

Muista kokeilla pyörää pakattuna ennen kisaa!
Jaa vinkit myös kaverille! Kiitos.

Vastaa