Polkujuoksukengät – merkeissä on eroja

Polkujuoksukengät – merkeissä on eroja

Internet ja monet alan lehden pursuavat hyviä testejä eri polkujuoksukengistä. Näille on tilausta. Polkujuoksukenkien hankita on oma taiteenlajinsa niin ensikertalaiselle, kuin esimerkiksi tottuneelle asfalttikenkien käyttäjälle.

Usein asiaa lähestytään tietyn kenkämallin kautta, kysyen suosituksia, mitkä olisivat hyvät polkujuoksukengät. Tosiasiassa hyviä polkujuoksu kenkiä on valtavasti. Kaikilla tunnetuimmilla merkeillä kengät ovat rehellisyyden nimissä hyviä ja laadukkaita polkujuokskenkiä. Pohjimmiltaa kyse onkin siitä, että on olemassa erilaisia, ja eri tarkoituksiin suunniteltuja polkujuoksukenkiä. Yksittäisen mallin soveltuvuus, ei vielä kerro kaikkea kyseisestä merkistä kokeilijalle. Huonolla tuurilla voit kokeilla aina sitä sinun käyttöösi sopimatonta kenkämallia usealta eri valmistajalta.

Olen käyttänyt polkujuoksukenkiä vuosituhannen alusta, oikeastaan, siitä, kun tämän tyyppiset kengät saapuivat markkinoille. Aluksi kenkien osto oli helppoa, tarjolla oli vain pari Salomonion mallia. Käytin XA Pro -mallia pitkään multisport- ja seikkailukisoissa, ja lenkeilläkin.

Huomasin varsin pian, ettei Salomon sovi minulle. Sain jokaisesta kisasta tuliaisiksi valtavat rakot kantapäihin. Tästä alkoi oma tieni erimerkkisten polkujuoksukenkien testaamisessa. Nyt melkein 20 vuoden aikana olen kahlannut melkoisen ja kenkä- ja valmistaja repertuaarin läpi.

Kuvailen tässä neljän eri valmistajan kenkätyyppejä. Ajatuksenani on helpottaa kengänostajaa valitsemaan ensiksi valmistaja, kengän merkki mahdollisesti itselle sopivaksi, ja vasta senjälkeen valmistajalta kenkä omaan tarpeeseen. Jokaisella valmistajalla on laajasti eri käyttötarkoituksiin kenkiä, mutta valmistajien välillä on selviä eroja niin kengän lesteissä, -tyypeissä, kuin ideologiassakin.

Salomon

Salomon on pitkänlinjan polkujuoksukenkien valmistaja. Merkin osaamista ovat myös laskettelu-, hiihto- ja vaelluskengät. Salomon on suosituin polkujuoksukenkämerkki Suomessa. Markki on ollut täällä aina hyvin edustettu, ja erittäin helposti saatavilla, sekä kohtuuhintainen. Salmonin polkujuoksukenkiä löytyy niin alan liikkeistä kuin marketeistakin.

Kenkämalleja on valtavasti, ja skaala on laaja. Merkillä on erilaisia ”varustelinjoja” harrastuneisuuden mukaan. Kalleimmat ovat ”lippulaivatuotteet”, erityisesti kisakäyttöön tarkoitetut polkujuoksukengät. Hankaluuksia ostamisessa aiheuttaakin mallien suuri määrä ja sieltä sopivan tasoiset ja oikeaan käyttötarkoitukseen suunnitellut kengät. Salomonilta löytyykin kenkiä erilaisiin olosuhteisiin.

Speedcrossit ovat olleet luottokengät talvikeleille jo useita vuosita. Rovanimellä ei niinkään tarvitse pitoa jäällä, vaan erityisesti lumella.

Salomonin lesti on suomalaiselle sopiva, usein levehkö. Kenkien lesteissä on eroja eri tuotelinjojen ja mallien välillä, eli joku kenkämalli voi sopia paremmin kuin toinen. Minulle lesti on ollut yleensä liian leveä, ja kantakuppi väärän mallinen. Tämä on aiheuttanut rakkoja. Viime vuosina olen käyttänyt kuitenkin Salomonin Speedcross-mallia talvijuoksukenkänä Rovaniemellä. Se on tarkoitettu mutakelille, ja toimiikin suuren nappulansa vuoksi hienosti pehmeällä lumella, mitä Rovaniemen talvijuoksu tarjoaa runsaasti. Muita Salomoneja en enää omista.

Inov8

Inov8 ideologia lähtee neutraaleista ”paljasjalka” kengistä. Nyttemmin kenkiä on jo monenlaisia, mutta 10 vuotta sitten tyypillinen Inov8 polkujuoksukenkä oli matallla dropilla ja hyvin ohuella pohjalla varustettu. Minimalistisen ajattelun tuloksena kengät olivat myös hyvin kevyitä. Kenkiä on monille eri alustoille ja matkoille. Merkillä on osaamista myös crossfit ja painonnosto -kengissä.

…tyypillinen Inov8 polkujuoksukenkä oli matallla dropilla ja hyvin ohuella pohjalla varustettu.

Trailrocit eivät käyneet minulle kisakengiksi. Ne ovat liian löysät ja ohutpohjaiset minun makuuni lyhyissäkin kisoissa.

Käytin muunmuassa Trailroc ja Roclite -malleja. Rocliteilla kisasin esimerkiksi yhden pitkän kisa Alpeilla ja vuonna 2015 Espanjassa Raid Gallaeciassa. Olen myös juossut Tunturimaratonin näillä. Inov8:in kengät eivät aiheuttaneet minulle enää koskaan kantapäihin rakkoa. Kengät olivat lestiltään omaan kapeaan ja pitkään jalkaani Salomonia sopivammat. Mutta ogelmaksi muodostui pohjien heppoisuus. Seikkailukilpailuissa ei voi koskaan oikein ennakkoon tietää, mitä juoksuosuudella tulee vastaan: millainen maasto on, onko paljon teitä, tai käytetäänkö asfaltteja. Eikä pituuskaan ole oikein selvillä, kestosta puhumattakaan.

Trailrocit lähdössä katselemaan Pyhätunturin maisemia.

Näinpä muutamassa kisassa, kun pitkä juoksu- ja trekkisosuus kulki pitkät matkat asfaltteja, kävi selväksi, että ohutpohjaiset Inovit eivät ole minun juttu. Jalkapohjani olivat aina niin hellät, usein päkiän kohdalta iho suorastaan liikahti paikaltaan. Pitkissä kisoissa keston lisäksi rasitteena kun saattoi olla painava reppu. Useamman kilon painoinen reppu tuntuu jaloissa, ja vaatii tukea kengältä ja pohjalta.

Tämän vuoksi seuraavaksi siirryin hakemaan kengältä lisää tukea, iskunvaimmennusta ja droppia, mutta silti keveyttä.

La Sportiva

Eri malleja on kaikille erilaisille alustoille, niin pitkiin kuin lyhyisiin kisoihin. Kuvan uuden karheat crosslitet ovat jo eläkkeellä, mutta niillä suunnistin ja s´juosin myös kiinassa noepan 10 km:in etapin. Pitkille matkoille tämän mallin kärki on liian kapea, se aiheuttaa helposti kynsien irtoamista.

La SPortiva on italialainen kenkämerkki, jonka osaamista ovat vuoristokengät, kuten kiipeilyknegät, lähestymiskengät, vaelluskengät ja ylävuoristokengät. Tältä pohjalta merkki lähestyy polkujuoksukenkää vuorijuoksun näkökulmasta.

La Sportivan kenkiä minulla on ollut monia eri malleja. Wildcat oli ensimmäinen, jota käytin toki pari kertaa kisoissakin, mutta joka on päätyi sittemmin kevyeen vaelluskäyttöön. Crosslitet ovat olleet suunnistuskäytössä sekä lyhyissä kisoissa nopeina kenkinä. Jälkimmäiset ovat mallina kapet, ja kuluvat nopeasti mutta erittäin hyvä pito on ollut kova plussa.

… merkki lähestyy polkujuoksukenkää vuorijuoksun näkökulmasta. Eri malleja on kaikille erilaisille alustoille, niin pitkiin kuin lyhyisiin kisoihin.

Bushidoista on uudistettu edititon, tässä vielä alkuperäinen.

Pisimpään kisakäytössä minulla ovat nyt olleet Bushidot, Mutantit, Akashat ja uusimpana Lycat. Bushidot ja Akashat ovat kohtuullisella dropilla varustetut jokapaikan polkujuoksukengät. Toki vanhempien Bushidoiden märkäpito ei ollut kovin hyvä, mutta uudessa mallissa tätä on korjattu. Nämä ovat olleet kuitenkin helppo valinta, koska molemmat ovat toimineet alustalla kuin alustalla. Akashassa on enemmän iskunvaimennusta, ja erittäin hyvä märkäpito. Näillä kengillä on kisattu paritkin kisat Espanjassa ja Tsekeissä, Akashat olivat myös Tatralla todella märissä olosuhteissa loistava valinta.

Akasha toimi hyvin vuoritrekilä, missä kaikki oli märkää, ja vesi valui pitkin kivipolkuja.

Mutant on näistä jykevin malli. Ne sopivat hyvin, jos selässä on paljon painoa, ja alusta kivistä, esimerkiksi pitkille vuoristotrekeille. Niillä voi jo ajatella lähtevänsä hyvinkin päiväretkille kävellen, mutta eivät silti ole liian painavat juoksuunkaan. Lycat taas ovat hyvin tossumaiset, kevyet ja joustavat pohjaltaan. Niissä on myös hyvin maltillinen droppi, eli kannan korkeus.

Yhteistä kaikille La Sportivan kengille on lesti. Lestit eivät vaihtele valtavasti, ja koko pysyy samana. Siksi hankkiminen on helppoa, uutta mallia kokeiltaessa oikea koko on tähän asti ollut sama, kuin toisissakin amlleissa. La Sportivat eivät ole kengät halvimmasta päästä, mutta niitäkin löytää tarjouksesta. Suomesta kenkiä ei saa ihan joka kaupasta, esimerkiksi Rovaniemellä ei päässyt juurikaan kenkiä sovittamaan.

En ole kuitenkaan koskaan vielä saanut rakkoja La Sportivan kengistä, sillä niiden lesti sopii minulle loistavasti. malleja on vielä hallittava määrä. Akashat aion pitää mukana kuvioissa, mutta seuraavaksi kokeilen mahdollisesti uutta Kaptivaa. Myös Helios on suosittu malli, mutta pelkään, että minulle liian löysä ja kevyt.

Hoka hoka one

Hoka toi markkinoille kutakuinkin ensimmäisenä vaihtoehtoisen kenkä-ajattelun. Aiemmin vallalla olleet Inov-tyyppiset matalat ja ohue pohjat saivat vaihtoehdon reilusti vaimennetusta ja erittäin paksusta pohjasta. Hokat ovat kuin pilven päällä kävelisi. Kenkätyyppi on siis todella erinlainen, ja vaikkakapa pitkään paljasjalkakenkämäisillä juosseiden kannattaa varautua yllätykseen. Jykevästä ulkonäöstään huolimatta kenkä on todella kevyt, omani ovat keveimmät tällä hetkellä käytössä olevat kengät.

Kiinassa kisatessa Hokat olivat yksi suosituimmista kengistä, Uusi-Seelantilaisilla oli lähes järjestään Hokan kenkiä. Saman tyyppisiä huomattavalla iskunvaimennuksella varustettuja kenkiä on nyt muillakin merkeillä.

Hokat ovat kuin pilven päällä kävelisi. Kenkätyyppi on siis todella erinlainen, ja vaikkakapa pitkään paljasjalkakenkämäisillä juosseiden kannattaa varautua yllätykseen.

Omat Hokani ovat minulle ”viimeisen päivän pelastus”. Kun jalat ovat jo todella väsyneet, ja jalkapohjat hellät, on ihana laittaa jalkaan viimeiselle juoksuosuudella täysin toisenlaiset, pehmeät kengät. Siirtymä oli minulle helppo, koska olen aina juossut hyvinkin jämäköillä kengillä. Hokissa on seikkailukisan kannalta se haaste, että ne eivät sovin ihan kaikkeen, ja kun koskaan, ei voi tietää, mitä on tulossa, voivat kengät olla huonokin valinta.

Juoksin NUTS Ylläksen vuonna 2017 Hokilla. Pito oli kova, mutta tuntuma vähän kiikkerä Kesängin kivikoissa.

Näin kävi muunmuassa 2018 Puolassa kisassa. Kilpailua muutettiin sen aikana koko ajan, emmekä huoltokasseja pakatessa tienneet millaisia osuuksia on edessä. Pyöräilyosuuden keskelle oli laitettu yllättäen kiipeilyosuus, ja minulla ilmestyi huolokassista Hokat. Hyvät kengät moneen juttuun, mutta ei kiipeilyyn.

Speedgoatit ovat minun makuuni hiukan liian korkeat, mutta pitoa niissä on valtavasti, esimerkiksi märilä pitkospuilla en ole koskaan kokeillut pitävämpää kenkää. Juoksin Speedgoateilla muun muassa NUTS Ylläksen 30 kilometrin polkujuoksukilpailun. Tarkoituksena on vielä hankkia uudetkin Hokat sitä viimeistä päivää pelastamaan. Mallina mahdollisesti Torrent, mikä on puhdas polkujuoksukenkä, mutta matalampi kuin Speedgoat. Hokien lesti vaikuttaisi sopivan minulle hyvin. Hokia löytyy myös useille eri alustoille ja matkoille, ja niiden saatavuus on Suomessakin jo ihan hyvä.

Yhteenveto

Muista kenkämerkeistä en osaa sanoa yleistä ohjetta, joka voisi auttaa uuden kengän valinnassa. On selvää, että harva voi ostella useita kenkiä ihan vaan kokeillakseen ja todetakseen, että ne eivät käy yhtään. Siksi kannattaakin tedä pohjatyötä, miltä kenkämerkiltä ja mistä kengästä kokeilun kulloinkin aloittaa.

Jos etsit kevyttä, pitävää kenkää esimerkiksi lyhyille matkoille ja suunnistukseen, voi sopiva löytyä Inov8 -malleista. Jos haaveilet todella hyvästä iskunvaimennuksesta, ja olet valmnis kokeilemaan uutta, voi Hoka Hoka One olla hyvä aloittaa. Kapealestiselle jalalle La Sportivan mallit voisivat olla hyvä ratkaisu. Salomon taas on helposti lähestyttävä, miltä löytyy useita eri malleja, ja on ostettavissa vaivattomasti. Kaupassa kannattaa aina kysyä myyjältä itselle sopivaa mallia. Siihen vaikuttavat ainakin se, millaiselle alustalle, ja kuinka pitkille matkoille on kenkää ajatellut.

Onnea kenkäkaupoille!

Vastaa