Millainen on Ylläs – Levi MTB -reitti?

Millainen on Ylläs – Levi MTB -reitti?

Millainen on Ylläs – Levi MTB -reitti? Monilta löytyy kokemusta maastopyöräilystä Ylläksellä tai Levillä, mutta näiden väli ei ole niin tuttu. Myöskään vuosien takaiset kokemukset reitistä eivät enää pidä paikkaana, sillä reittiä on kunnostettu vähitelle vuosien mittaan. Tässä postauksessa käyn vaihe vaiheelta läpi, millainen on Ylläs – Levi MTB -reitti Ylläksen Äkäslompolosta Levin keskustaan.

Reitillä järjestetään Ylläs – Levi MTB -tapahtuma heinäkuun puolessa välissä. Tänä vuonna tapahtuman järjestävät ensi kertaa yhdessä Ylläs, Levi ja NUTS. Tapahtumassa on kolme matkaa 75, 55 ja 35 km. Näistä 55 kilometriä vie puhtaasti tunturikeskuskesta toiseen, Äkäslompolosta Leville. 75 km kerää kilometrejä lähtemällä Ylläsjärveltä, ja kiertämällä kunniakierroksen Velhonkohdan ympäristössä. 35 kilometrin matka vie Pyhäjärveltä Leville.

Millainen on Ylläs – Levi MTB -reitti?

MTB-reitti Ylläksen Äkäslopolosta Leville on kiinteästi merkitty maastoon. Se on siis pyöräiltävissä tai vaikka jalan kuljettavissa koska tahansa sulan maan aikaan. Kesäreitti noudattelee talvilinjausta pääosin. Ylläs -Levi -hiihtoreitti poikkeaa Kotamajan ja Pyhäjärven välisellä osuudella kesälinjauksesta. Myös Levillä kylään voi saapua kahta eri reittiä.

NUTS Ylläs- Levi -tapahtuman aikana pysyvää reittiä sovelletaan hiukan, jotta isolla massalla on turvallisempi ajaa. Erityisesti lähtöjen ja maalin lähellä on mietittävä, miten osallistujat pääsevät turvallsiesti matkaan. Ja esimerkiksi Levillä ajajat otetaan ilman tienylityksiä turvallisesti maaliin. Omatoimipolkija voi valita vapaammin reittinsä.

Löydät reittikuvauksen Ylläksen sivuilta >>>

Ja NUTS Ylläs – Levi MTB -tapahtuman kaikki reitit täältä >>>

Nopeat faktat Ylläs- Levi MTB -reitti

  • n 55 km
  • 572 nousumetriä
  • Kesto 3-6 tuntia
  • Keskivaikea, alustaltaan vaihteleva

1 Äkäslopolosta Kukastunturille

NUTS Ylläs-Levi -tapahtumassa 55 km:in lähtö on Y1 -rakennuksen parkkipaikalta Ihmisen Ringin läheisyydestä. Tapahtumassa lähdetään isolla joukolla jolloin tilaa pitää olla. Alkumatkasta ajetaankin näin ollen hiihtoladun pohjaa, eli niin kutusuttua Isometsän nousua alas. Mäki on vauhdikas, vaikka pohja on pehmeää.

Varsinainen maastoajo käynnistyy alamäen jälkeen, kun reitti sukeltaa Äkäsjärven reunaan retkeilyreitille. Alkumatka kulkee kovapohjaista, hiukan kivistä uraa mäntykankaalla polveillen.

Äkäslompolosta Kukastunturin laelle kulkee leveä ura, jonka alusta vaihtelee helposta kiviseen.

Nousu Kukastunturille on pitkä. Hivuttava nousu nimittäin alkaa jo viisi kilometriä ennen Kukastunturin huippua Nilijänkän reunalta. Alusta on kuitenkin kova, paikoitellen sopivan tekninen ja kivinen. Itse tunturin huippu on sorastettu. Kansallispuistossa sorastetaan reittejä sen mukaan kuikna ne kuluvat. Sorastamalla ihmiset saadaan kulkemaan samaa uraa, ja eroosio vähenee.

Kukastunturilla sorastus alkaa hiukan ennen huippua. Mäki jyrkkenee juuri ennen huippua selvästi, mutta on kyllä mahdollista polkea ylös asti sekä luomuna, että sähköllä. Joka tapauksessa maisemat palkitsevat! Kukastunturin laelta näkyvät kaikki Ylläksen alueen huiput, ja myös Pallaksen kerot.

Lasku Kukastunturilta alas on todella vauhdikas! Ura on sorastettu, ja metsän reunassa se mutkittelee jonkin verran. Alapuolen retkeilyreitille saavuttaessa matka jatkuu tiukasti vasemmalle ja kohti Kotamajaa.

Katso tästä TOP 4 maastopyöräilykohteet Lapissa >>>

Ylläs - Levi MTB -reitti
Kotamajan jälkeen alkaa mukavan tekninen polku.

2 Kotamajalta Pyhäjärvelle

Kotamajalta alkaa reitin teknisin ja monella tapaa vaativin osuus. Aluksi Kotamajalta noustaa kivikkoista ylämäkeä latupohjaa pitkin. Rykäisevän nousun jälkeen reitti kääntyy kapealle kiviselle polulla, joka mutkittelee upeassa vanhassa ikihonkametsässä. Polku kulkee tovin Lainiotunturin kyljessä, kunnes laskeutuu Lainiojoelle. Tähän on rakennettu harjateräksestä rappuset ja kouru pyörän taluttamista varten.

Terässillat ovat helppoja ajaa.
Ylläs - Levi MTB -reitti
Pyhäjärven rannalla kulkee mutkitteleva ja juurakkoinen polku.

Alhaalla voi täyttää juomapullot raikkaalla vedellä Kolmentunturin ojasta, ja jatkaa kuntoa ja ajotaitoja vaativaa polkua eteenpäin. Onneksi reitti on tästä alamäkivoittoinen Pyhäjärvelle asti. Välillä polku on kapea ja mutkittelee metsässä. Ojanylitykset tehdään latupohjalla siltoja hyödyntäen. Suot puolestaan selätetään harjaterässiltoja pitkin. Koko matka Pyhäjärvelle asti on täysin ajettavaa, mutta kysyy mukavasti kuntoa. Missään vaiheessa ei pääse lepäämään.

Latu-ura tuo polkua Pyhäjärven päässä olevalle autiotuvalle asti. Sen jälkeen reitti jatkuu rantaa seurailevaa polkua järven toiseen päähän. Tämäkin polku on kunnon maastoajoa. Polku nimittäin mutkittelee ylös ja alas paksujen mäntyjen välissä. Alusta on teknistä juurakkoa ja tarjoaa mukavasti haastetta kokennemmallekin kuskille.

Välillä kannattaa rantakoivujen välistä kurkata vieressä olevaa maisemaa Pyhätunturille. Tämä on yksi minun lempipätkistäni koko reitillä!

3 Pyhäjärveltä Homevaaran yli

Polku tuo Pyhäjärven parkkipaikalle. Tapahtuamssa tässä on myös 35 kilometrin matkan lähtö. Jos Kotamajalta tähän on tultu mukavasti reittä kutittelevaa uraa, jatkuu sama vielä tässä Aakenustunturin kylkeen nousevassakin pätkässä. Polku kulkee mutkittelevasti latu-uraa nousten selvästi rinteeseen.

Pitkospuut, joita on hyvä ajaa!

Ura on paikoin mutainen ja märkä. Välillä voi olla tarpeen nousta pois pyörältä ja taluttaa ojan yli. Alamäki on kuitenkin erittäin mukava, kuivalla kankaalla mutkitteleva kapea polku.

Viimein jalat saavat hiukan levätä, kun reitti siirtyy ensin soratietä pitkin pois Aakenuksen rinnalta, ja viimein hetken asfalttia ja hiekkatietä Aakenusjärven rantaan.

Tästä matkanteko helpottuu teknisesti selvästi. Aakenusjärvi ohitetaan sorastettua polkua pitkin, ja siitä saavutaan suon laitaan. Suon ylitykseen on rakennettu uudet, hyvät pitkospuut, joita pitkin ajaminen on helppoa. Suolta lähdetään suoraan nousuun, joka vie Homevaaran päälle. Nousu on latupohjaa, mutta tosiasiassa mukava, kankaalla mutkitteleva polku. Mukana on sopivasti pientä juurakkoa, kun polku vie laskuun Homevaaralta alas.

4 Leville!

Homevaaran ylityksen jälkeen tapahtuman reitti helpottuu selvästi. Homevaaralta ajetaan siirtymänä kapeaa soratietä Pyhätunturin juurelle. Täss kohtaa Leville voi valita reiti joko Kätkätunturin itä tai länsipuolta. NUTS Ylläs-Levi -tapahtumassa reitti menee itäpuolta.

Näin ollen tästä noustaan kovapohjaista latu-uraa tunturin laitaan. Nousu kysyy jälleen alkavoimia, ja tässä vaiheessa reittiä saattaa jo tuntua vähän pitkältä. Lasku on kuitenkin taas mukavan vauhdikas.

Kätkätunturi ohitetaan sorastettua latupohjaa. Tämä väli on todella vauhdikas! Immeljärven päästä reitti koukkaa mukavalle polulle alamäkeen ennen tiesiirtymää kohti Levin keskustaa. Ylläs-Levi MTB -tapahtumassa maaliin tulaan Levin upeaa näköalasiltaa pitkin.

Lue lisää, millaista on talvipyöräily Ylläksellä >>>

Ylläs- Levi MTB -reitti

Ylläs – Levi MTB -reitti on monipuolinen ja erittäin vaihteleva. Reitin teknisesti haastavimmat osuudet sijoittuvat puolivälin ympärille. Nousua reitiltä löytyy tasaisesti koko matkan. Pisimmät yksittäiset mäet ovat Ylläksellä Kukastunturille nousu, nousu Homevaaralle ja Pyhätunturin laitaan.

Mitkä maisemat!

Maastopyöräilyä harrastaneet pystyvät ajamaan reitin 90 prosenttisesti. Jalkauduttava on Kolmentunturin ojan rapuissa, ja mahdollisesti Aakenustunturin laidalla, jos keli on märkä ja alusta pehmeä. Vähemmän ajanut kuski pystyy hyvin polkemaan koko välin esimerkiksi sähköpyörällä ja sopivalla seikkailullisella asenteella.

Minulla meni matkaan Leviltä Ylläkselle lenkkeilyvauhtia reilut neljä tuntia. Matkallahan voi kuitenkin pysähdellä reilumminkin. Reitillä on muunmuassa Kotamaja, joka on avoinna myös kesäisin ja ruskan aikaan. Kunnon evästauko muuttaa matkanteon selvästi kevyemmäksi.

Mitä haluaisit tietää Ylläs – Levi MTB -reitistä? Kysy alla!

2 vastausta artikkeliin “Millainen on Ylläs – Levi MTB -reitti?

  1. Hei, kiitos tästä kuvauksesta joka oli mainio ja antoi hyvää käsitystä siitä, millaisia haasteita matkan varrella on ja paljonko on ihan vain maisema-/metsänautiskelua! Koska reitti ajetaan vuorovuosin toiseen suuntaan, niin kiinnostaisi myös reitin laskumetrit, jotka siten kertovat vuoden 2023 nousumetrit? 🙂

    1. Kiitos kommentista! Pyrin ne hankkimaan. Suoraan en näe omista tiedostoista, kun olen yleensä ajanut kahteen suuntaan. Reittikartat tulevat pian myös tapahtuman sivuille. Niistä näkyy sitten nousumetrit myös toisinppäin ajettavalle reitille.

Vastaa