TOP 6 asiaa, mitä ostajan pitää tietää polkujuoksukengistä

TOP 6 asiaa, mitä ostajan pitää tietää polkujuoksukengistä

Polkujuoksukenkien valinta on ollut osa kilpakuntoilua vuosikaudet. Jos nimeäisin yhden, kaikista tärkeimmän varusteen kuntoilussani, ne olisivat polkujuoksukengät. Vaikka seikkailu-urheilussa on paljon erilaisia varusteita, kyllä polkujuoksukengät ovat kuitenkin ne yksittäiset tärkeimmät.

Näin nimenomaan siksi, että juoksukengät vaikuttavat moneen asiaan: juoksutekniikkaan, jalkojen kestävyyteen ja jaksavuuteen, askeleen pitävyyteen alustalla, ja sitä myötä onnettomuusalttiuteen sekä jalkojen hyvinvointiin pitkässä suorituksessa. Nämä ovat kaikki aivan valtavan isoja asioita polkujuoksussa ja seikkailu-urheilussa. Epäsopivat kengät aiheuttavat valtavasti ongelmia, sen tietävät kaikki.

Mutta polkujuoksukengissä on valtava tarjonta, eikä ole todellakaan helppoa löytää juuri oikeita kenkiä sinulle. Kaikki tunnettujen merkkien polkujuoksukengät ovat sinänsä hyviä. Tarjontaa vain on todella paljon, ja ne on suunnattu eri tarkoituksiin. On turhauttavaa ostella kallita kenkiä useita pareja vain todetakseen, etteivät ne ole toivotunlaiset.

Lue lisää: Tälläiset ovat polkujuoksukengät puolikkaalle, maratonille ja harjoitteluun >>>

Mutta miten valitaan ne sopivat polkujuoksukengät?

Yleisin kysymys on, että mitkä ovat hyvät polkujuoksukengät. Kysymys on sinänsä hiukan huono. Tunnettujen merkkien polkujuoksukengät ovat pääsääntöisesti kaikki hyviä.

Olennaisin kysymys onkin, mitkä kengät ovat juuri sinulle ne oikeat.

Tässä postauksessa kerron:

  • mitkä ovat ne ominaisuudet, joihin polkujuoksukengissä kannattaa kiinnittää huomiota,
  • miten nämä ominaisuudet vaikuttavat juoksuun, ja
  • minkä tyyppisistä kengistä sinun on helppo valita sopivat.

Autan sinua löytämään ne ominaisuudet, joihin kannatta kiinnittää huomiota, ja miten ne sopivat juuri sinulle. Eli vertailu, millaiset ovat hyvät polkujuoksukengät sinulle.

polkujuokukenkien valinta

Mitä ominaisuuksia polkujuoksu vaatii kengältä?

Polkujuoksu on lajina erilainen maantie- tai ratajuoksuun verrattuna. Siinä tarvitaan kengältä myös erilaisia ominaisuuksia, jotka eivät sileällä juostessa ole niin tärkeitä.

  • Polkujuoksun alusta on moninainen ja vaihtelee kelin mukaan. Ensinnäkin alusta on usein sekoitus kovaa, pehmeää, märkää ja kivistä. Kengillä astutaan juurille, kiville, sammaleelle, mutaan, lätäköihin ja mitä moninaisimmille polkualustoille. Usein sillä pitää pystyä juoksemaan myös sorateilla ja asfaltilla. Skaala on laaja. Eli kengältä vaaditaan kaikissa ominaisuuksissa monipuolisuutta.
  • Polkujuoksu vaatii kengältä todella hyvää pitoa. Liukastelusta seuraa usein onnettomuuksia ja loukkaantumisia.
  • Myös polkujuoksun matkat vaihtelevat aivan lyhyistä vahdikkaista lenkeistä aina monen vuorokauden ultramatkoihin. Vaatimuksetkin siis vaihtelevat valtavasti. Erityisesti polkujuoksukengiltä vaaditaan suojaavuutta pohjalta, mutta myös pinnalta. Kengän täytyy olla pitävä erilaisilla alustoilla.
  • Pitkissä polkujuoksuissa, olivatpa ne sitten tapahtumia tai omatoimisia, usein myös kävellään paljon. Reiteillä on kovia ylämäkiä ja rajuja alamäkiä. Kovassa röykytyksessä ja usein vielä heikolla nesteytyksellä, jalat turpoavat tuntien mittaan. Jalan asento korostuu pitkällä matkalla ja mäissä. Kengän droppi vaikuttaa jalan asentoon.
Suomesta löytyy monenlaista polkua. Mäntymetsän kivikkoinen juurakkopolku on vaativa alusta mille tahansa kengälle. Etenkin jos matka alkaa olla maraton tai pidempi.

Kiinnitä huomiota näihin seikkoihin hankkiessasi polkujuoksukenkiä

Valitettavan usein polkujuoksukenkiä ei pääse sovittamaan, ainakaan Lapissa. Itsekin tilaan useimmiten kengät netistä ulkomailta. Hinnat ovat halvemmat ja saatavuus paljon parempi. Myös toimitusaika on yleensä ällistyttävän nopea. Omalla kohdalla olen ratkaissut tämän haasteen niin, että käytän nykyään lähes yksinomaan yhtä merkkiä.

Olen testannut useita eri polkujuoksukenkien merkkejä läpi 20 vuoden aikana, muun muassa Salomon, Inov ja Hoka. Nyt olen päätynyt La Sportivan kenkiin. Niiden lesti sopii minulle hyvin. Ja ennen kaikkea, La Sportivan kengissä lestit ovat sen verran yhteneväisiä, että pystyn tilaamaan uudenkin mallin kokeilematta, ja koko pitää paikkaansa. Itselleni siis istuu pääosin kaikki La Sportivan polkujuoksukengät kokoa 40. Sama koko minulla on myös Hoka Hokan kengissä.

Lue lisää: Millaiset ovat parhaat polkujuoksukengät ultramatkoille >>>

1. Valinta – paksu vai ohut polkujuoksukenkien pohja?

Polkujuoksukengät on tehty profiililtaan mataliksi, jotta tuntuma maastoon olisi mahdollisimman hyvä. Pehmeän alustan vuoksi vaimennusta ei aina ole samaan tapaan kuin maantiejuoksuun suunnatuissa kengissä. Aiemmin polkujuoksukengissä näkyikin paljasjalkakenkien ajattelu. Sittemmin muoti vaihtui, ja uutena markkinoille tulivat vahvasti vaimenneteut paksut pohjat.

Eli paksu pohja kertoo iskunvaimennuksesta. Toki iskunvaimennuksen määrä ei korreloi ainoastaan pohjan paksuuden kanssa. Myös tavallisen paksuiselta vaikuttava pohja voi vaimentaa hyvin. Vaimennus kun riippuu myös materiaalista. Paksun pohjan idea on kuitenkin vaimentaa iskuja. Siitä hyötyy eniten erittäin pitkillä matkoilla, raskastekoinen juoksija, tai jos juoksijalla on selässään raskas reppu.

Iskunvaimennuksen merkitys siis korostuu juostavan matkan pidetessä ja kovilla alustoilla. Paksun pohjan varjopuolena on kuitenkin tuntuman menetys alustaan. Paksu pohja voi tuntua juoksijasta kiikkerältä.

Pohjan paksuus ja jäykkyys kertovat usein mysö pohjan suojaavuudesta. Pitkillä matkoilla kivet alkavat helposti tuntua läpi nimenomaan pohjasta. Jalkapohjat voivat mennä tällöin todella helliksi. Voit vain kuvitella, miltä tuntuu, jos kivet iskevät pohjan läpi tuntitolkulla.

Yhteenvetona pääpiirteissään, paksua pohjaa voit kaivat pidemmille matkoille, ja raskaammille kuormille, sekä kivikkoon. Paksummassa pohjassa menetetään niin tuntumaan maahan kuin rullaavuuttakin.

2. Mikä on yksi tärkeimmistä asioista polkujuoksukengässä?

Pohjan pito on ehkä se tärkein ominaisuus polkujuoksukengässä. Siihen vaikuttaa suoraan pohjan materiaali. Valitettavasti materiaalin loistavaa, tai huonoa pitoa ei aina näe suoraan ulospäin. Tunnetusti pitäviä pohjamateriaaleja ovat kuitenkin mm. Vibram ja Frixion XT.

Materiaalin lisäksi pohjan kuvio on merkityksellinen. Yleensä iso nappulainen kuvio pitää pehmeällä alustalla paremmin. Eli, jos kenkä on suunnattu mudalle ja pehmeälle alustalle, on sen kuviointi korkeaa nappulaa läpi pohjan. Pohjakuviot ovat mitä erilaisempia. Nappuloita on muotoiltu eri suuntiin, jolla askeltaessa pito muodostuisi juuri oikeaan osaan kenkää. Toisaalta pohjan kuvio ei saa haitata askellusta tai hidastaa.

polkujuoksukenkien vertailu
La Sportiva Akasha -kenkämallin pohjassa nappulat avautuvat kahteen eri suuntaan. Kuviolla on haettu kannalle jarruttavuutta ja pitoa, sekä päkiän alle rullaavuutta sekä hyvää pitoa. Kuva www.Lasportiva.com

3. Droppi ja sen merkitys

Droppi on pohjan ja kannan välinen ero ja se ilmoitetaan yleensä millimetreissä. Eli tavallaan se kertoo kannan korkeuden, vaikkei kengän pohjassa kantaa näykään. Pohjan paksuus sinänsä ei kuitenkaan kerro dropista, paksuissakin pohjissa droppi voi olla vaikka 0mm.

Tavallisimmat dropit polkujuoksukengissä ovat 3-9 mm. Myös 0 mm dropilla löytyy kenkiä. 0 millimetrin droppi on kuitenkin sellainen, mihin yleensä pitää totutella. Ihmisen jalka on pääosin tottunut jonkinmoiseen droppiin, eli kantaan jo ihan tavallisissa kengissä. Kun kannan paksuus vähenee, laskeutuu kantapohja lähemmäs samaa tasoa päkiän kanssa. Samalla akilles ja pohje pitenevät hiukan. Tämä voi ärsyttää lihaksia ja jännettä.

Toisaalta, jos polkujuoksukengässä on iso droppi, esimerkiksi 9 mm, on kenkä muutoinkin yleensä jykevä. Dropin kasvaessa voi myös tuntua, että menettää tuntumaa alustaan. Dropin korkeus on pääasiassa makuasia, jollekin sopii paremmin korkeampi droppi, ja toiselle taas matalampi.

4. Miten polkujuoksukenkien materiaali vaikuttaa?

Kengän pintamateriaali kiinnitetään usein heti ensimmäisenä huomiota, mutta ei ehkä oikeista syistä. Värit ja ulkonäkö ovat toki tärkeitä, mutta pintamateriaali vaikuttaa myös kengän käyttöön.

Ensinnäkin pintamateriaali tarjoaa, tai on tarjoamatta, suojaa varpaille. Juostessa jalat osuvat yllättävän paljon kiviin. Tämä käy kipeää, jollei kenkä yhtään suojaa osumilta. Yleensä mitä pidemmälle matkalle ja rajumpaan maastoon kengät on suunniteltu, sitä vahvempi on etenkin sivureunassa oleva materiaali.

Pintamateriaali muuten, esimerkiksi jalkapöydän kohdalta, voi olla hyvinkin verkkomaista materiaalia. Materiaalin napakkuus toki antaa tukea, mutta verkkomaisuudesta on myös hyötyä. Pintamateriaalin hengittävyys auttaa osaltaan jalkojen kuivana pysymistä, kun iho voi hengittää. Liian harva verkko kuitenkin päästää helposti hiekkaa läpi. Eli kokonaisuudessaan, kyse on tasapainottelusta, ja oikean materiaalin löytämisestä tarkoitettuun käyttöön.

Saatavilla on myös Gore Tex -kalvolla varustettuja kenkiä. Niitä en itse suosi, korkeintaan talvella ne voivat olla käyttökelposia. Ja syy on se, että Gore Tex -kenkä on käytännössä märempi, kuin kalvoton kenkä. Nimittäin etenkin Suomessa kenkä hörppää helposti vettä. Gore Tex suojaa jalkoja kastumiselta vain, jos juostaan läpi matalan veden Märässä varvikossakin vesi hiipii kengän sisään sukkien kastuessa nilkoista. Ja kun vesi on päässyt Gore Tex- kengän sisään, ei se pääse sieltä enää ulos. Jalat pysyvät märkinä ja parhaimmassa tapauksessa kenkä hölskyy vettä. Ja jos kenkä ei kastu, hautoo se ja hikoiluttaaa jalkaa.

Lue lisää: Helppoja tapoja kehittää polkujuoksun tekniikkaa >>>

5. Kiinnitys

Kiinnityksellä ei muuten ole suurta painoarvoa, mutta kiinnityksen pitää pysyä hyvin paikallaan, ja se pitää saada jalalle sopivan napakaksi. Tavalliset nauhat voi vaihtaa pikanauhoitukseksi halutessaan myöhemminkin. Vaihdan osaan kengistä pikanauhat, niitä löytyy esimerkiksi Salomonilta. Osa kenkien nauhoista on oikein hyviä, mutta osa ei pysy kunnolla kiinni.

6. Kengän koko

Kengän lestin tulisi sopia sinulle malliltaan. Sen lisäksi pitää valita oikea koko. Polkujuoksukenkä ei saa olla liian pieni, mutta sen pitää pysyä paikoillaan hölskymättä. Kuitenkin, mitä pidempi on kengillä juostava matka, sitä reilumpi koko saa olla. Näin siksi, että ultramatkoilla jalka turpoaa yllättävän paljon tuntien aikana.

Kengän muotoituminen jalkaan vie aikaa. Aivan heti ei kannata rynnätä pitkälle lenkille, vaan totutella kenkään vähitellen. Yksi mahdollisuus on aloitetlla kengän kanssa kävelylenkkejä, tai pitää niitä jalassa vaikka töissä.

Aikojen saatossa olen todennut sen, että jos jokin asia hiertää, vaivaa tai tuntuu kenkää sovitettaessa – ei se tule katoamaan, yleensä vain pahenemaan. Eli jos sovittaessa jokin hiertää, ei lesti ole sinulle paras mahdollinen, tai koko on väärä.


Aloita tästä – millaiseen juoksuun tarvitset polkujuoksukenkiä?

Kengän aloitetaan miettimällä mikä on käyttötarkoitus. Tässä ei ole niinkään merkitystä, kuinka paljon juokset vuoden aikana. Se vaikutta enemmänkin siihen, monetko kengät tarvitset.

Siksipä se, missä juokset ja kuinka pitkiä matkoja juokset, on tärkeää . Yhtä loistavaa kenkää kaikille alustoille ja matkoille ei ole olemassakaan, ja sen vuoksi polkujuoksukenkien valinta onkin oikeastaan oikean kenkätyypin valintaa kuhunkin tarkoitukseen. Itselläni on useita eri kenkiä eri käyttötarkoituksiin.

Lycan II on ollut mukava kenkä pehmeilä poluilla. Siinä on suojaa varpaille, mutta tuntuma on silti ”tossumainen”.

Mieti siis vastauksia seuraaviin kysymyksiin:

  • Millä alustalla juokset? Sorateillä, kangaspoluilla, kivikoissa, mudassa?
  • Haetko kenkää lyhyille lenkeille, vai pitkille ultrille?

Lyhyille ja pehmeän alustan lenkeille kenkä voi olla hyvinkin erilainen verrattuna vaikka satamailisen taivaltamiseen reppu selässä. Kengältä vaaditaan enemmän suojaavuutta ja tukea pidemmillä matkoilla, mutta toisaalta rullaavuus ja keveys korostuvat lyhyillä lenkeillä.

Mutta polkujuoksuun suunnitellut kengät ovat lähtökohtaisesti suojaavampia ja pitävämpiä, kuin muuhun juoksuun tarkoitetut kengät. Poluilla juostessa varsinainen polkujuoksulenkkari on ehdoton.

Mitä asioita sinä haet kengältä? Polkujuoksukenkien valinta on tarkkaa

Onko mielessäsi jo ominaisuuksia, mitä tarvitse kengältä? Esimerkiksi tuntuma, että haluat erityisesti iskunvaimennusta? Tälläinen ominaisuus voi olla se lähtökohta kengän ostolle. Näkökulma, mikä edellä kenkä lähdetään hankkimaan.

Minulla yleisin lähtökohta on hankkia uudet kengät seikkailukisojen pitkille juoksuosuuksille. Ne ovat esimerkiksi 30-100 kilometriä pitkiä. Alusta ja keli voivat vaihdella valtavasti, eikä ennen kilpailua kenkiä valitessa tiedä, mitä on edessä. Mukana voi olla myös muutaman kilon reppu.

Välillä edessä on erittäin monipuolista alustaa, vuoroin kiveä, vuoroin mutaa ja välillä vielä sora- tai asfalttiteitä.

Haen siis usein sellaista tukevaa, mutta juostavaa polkujuoksukenkää, jossa on hyvä pito kaikilla alustoilla ja myös märällä. Kengän pitää suojata hyvin, olla oikean kokoinen, ei missään nimessä saa hiertää mistään ja mielellään saa olla iskunvaimennusta. Polkujuoksukenkien valinta ja siihen liittyvät asiat ovat tuleet siis tutuksi. Onneksi olen löytänyt niin kutsuttuja luottopareja, jotka voi laitta kisassa jalkaan ja olla varma, että kenkä kyllä toimii.

Mutta tämän tyyppisten kenkien lisäksi käytän erilaisia kenkiä harjoittelussa ja lyhyemmissä kisoissa.

Varsinainen polkujuoksukenkien valinta tai jopa vertailu, on käsittänyt useita eri valmistajia ja erityyppisiä kenkiä, eri malleja. Esimerkiksi La Sportivalta olen käynyt nyt läpi oikeastaan jokaisen polkujuoksukenkämallin, ja tunnen ne hyvin tuhansien kilometrien käyttökokemuksella.

Jaan kengät tässä kahteen eri polkujuoksukenkien ryhmään. Polkujuoksukenkien valinta tapahtuu kunhunkin käyttötarkoitukseen. Valitsen lenkille erilaiset kengät, kuin pitkään kisaan. Tässä esiteltyjen kahden käyttötarkoituksen lisäksi on myös vieläkin kevyempiä ja ketterämpiä kenkiä lyhyille matkoille.

Lue seuraavista postauksista tarkemmin, miten löydät sopivat polkujuoksukengät.

1. Keskipitkille matkoille ja harjoitteluun sopivat polkujuoksukengät. >>>

2. Ultramatkoille sopivat polkujuoksukengät. >>>

Lähteenä on käytetty www.lasportiva.com

Ensimmäinen askel on selätetty. Löysitkö uutta tietoa polkujuoksukenkien valintaan? Jaa postausta eteenpäin!

Yksi kommentti “TOP 6 asiaa, mitä ostajan pitää tietää polkujuoksukengistä

Vastaa