Ravintovalmennus tuloksia – pari kuukautta takana

Ravintovalmennus tuloksia  – pari kuukautta takana

Jaoin innostuneen alun ravintovalmennuksestani maaliskuussa täällä blogissa. Syömiseni tarvitsi hyvää buustia ja reilun käden hienosäätöä. Tavoitteena oli lisää energiaa treeneihin, ja varmistaa, että saan kaikkia ravintoaineita, sekä laadukasta energiaa. Nyt parin kuukauden jälkeen pystyy hyvin itse näkemään, mitä oli toisin aiemmin, ja mitä on nyt muuttunut. Olen myös havainnut joitakin positiivisia fyysisiä muutoksia.

Lounas ja iltaruoka ovat keskenään identtiset, proteiinin lähdettä, perunaa, pastaa tai bataattia, pähkinöitä, hedelmä ja juomaa. Annos on isompi, mitä aiemmin söin.

Koko ajan syömisen pohjana on siis toiminut aiemmassa postauksessa jaettu päivän ruokavalio. Sitä ole ole ollut tarpeen säätää. Äkkiseltään voi tuntua tylsältä syödä joka päivä samalla tavalla, mutta olen löytänyt sopivasti variaatioita. Ihan samaa ruokaa ei ole tarvinnut syödä kahta kuukautta.

Ruokavalion noudattamisessa on ollut kaksi selvästi vaikeinta asiaa. Ensinnäkin ruokailujen tiheys, tai siis se, että päivässä pitäisi ehtiä syödä aamupala, lounas, välipala, iltaruoka ja iltapala. Kuulostaa aivan normaalilta, mutta erityisesti epäsäännöllisinä päivinä, tai pitkän treenin päivinä kaikkien mahduttaminen on vaikeaa. Jaanan ohjeen mukaan, korvaan välillä ruuan välipalasmoothiella ennemmin kuin jätän kokonaan väliin.Useimmiten jää iltaruualta väliin pähkinät ja hedelmä. Syön ne usein iltapalalla.

Toiseksi haastavaa on ollut proteiinilähteen valinta. Lounaalla ja ruualla on 100g kalaa, iltapalalla 150g yhteensä kalaa, raejuustoa ja tofua. Ruuat pitää suunnitella hyvin ennakkoon. Suurimmaksi osaksi olen syönyt lohta ja Mifua, mutta minun pitää aivan erikseen huolehtia, että jääkaapissa on näitä tarpeeksi. Ja vaihtelun vuoksi olisi kiva syödä jotain muutakin, mutta todella huonosti olen keksinyt vaihtoehtoja. Pakastinta hyödynnän liian vähän.

Proteiinit iltapalle. Yleensä teen salaatin, issä on Mifua, tofua ja mahdollisuuksien mukaan joko kalaa tai raejuustoa. Tässä vielä höysteenä iltaruualla syömättä jääneet pähkinät.

Mutta mitä on siis muuttunut?

Ruokailurytmi
Syön aamupalan nyt aina, ennen en koskaan. Lisäksi syön tasaisemmin, pääsääntöisesti kello 9, 11:30, 14, 17:30 ja 20:30.
Aiempi rytmi oli kello 11, 14 (jotain pientä), 16 (ruokaa laittaessa leipää), 17:30 ja paljon leipää ja jugurttia illalla.

Smoothie ja pähkinät välipalan, tehosteeksi ArcticWarriorsin Mahtia tai Sinniä sen mukaan, onko tarvetta flunssan vai stressin estämiselle.

Välipalat
Syön vain edellä mainittuina aikoina, en mitään muuta kuin teetä välissä. Aiemmin söin koko ajan jotain, ja olin oikeastaan koko ajan vähän nälkäinen. Söiuseimmiten leipää ja jugurttia, mutta kun tiesin syövänä vähän, niin helposti myös mitä vaan sattui olemaan tarjolla.

Ruoka-aineet
Ruoka on nyt yksinkertaisempaa, mikä on toisaalta juuri tehnyt ”ruokalistan” suunnittelun vaikeaksi. Ateria kun on yksinkertainen kalaa ja perunaa, tai siis proteiinin + hiihlihydraatin lähde höystettynä salaatilla ja pähkinöillä. Jälkiruuaksi hedelmä. Väkisinkin ruuista on karsitunut kastikkeelliset annokset pois, samoin keittoja on tullut tehtyä vähemmän, toki estettä sille ei ole, mutta on vaikeampaa arvioida määrää. Isoimmat ruoka-aine muutokset ovat jugurtin ja juuston pois jäänti, söin niitä ennen paljon. Samoin leipää syön paljon vähemmän. Niiden energiamäärät ovat korvautuneet kalalla ja pähkinöillä. Näin myös maitotuotteet ovat jääneet pois, en niitä aiemminkaan ole juuri käyttänyt kuin juuston ja jugurtin muodossa, nyt vain mifua ja voita. Maitona käytän kaura. ja pähkinämaitoja.

Keittolounas: annos jää helposti liian kevyeksi siihen, mitä ravinto-ohjelmassa on tarkoitettu.

Fyysiset muutokset
Kropassa on sekä selviä, että tavallaan musta tuntuu -luonteisia muutoksia. Paino on hilautunut vähitellen pari kolme kiloa alaspäin alle 60 kiloon. Tämä on selkeästi vääjäämätön seuraus  ruoka-aineiden laadun parantumisesta, mutta ei itsessään tavoite. Vaatteet tuntuvat vähän isontuneen, mikä on sinänsä ihan ok.Puhtaasti laihdutustahtina tälläinen kilo per kuukausi olisi tietysti naurettavan hidas, mutta suorituskyvyn maksimoimisen kannalta nyt on onnistuttu.

Suorituskyky on ollut parempi.  Ensinnäkään en ole päätynyt lähtemään nälässä lenkille tai ollut pohjattoman nälkäinen lenkin jälkeen. Toiseksi kestävyyskunto ja voima ovat parantuneet enemmän kuin aiemmin. Olen samalla treenannut crossfitissä, lihakset ovat säilyneet tai jopa kasvaneet. Eli ehkä tässä on tapahtunut sitä kuuluisaa kiinteytymistä, että hiljalleen rasvaa on vaihtunut lihakseen. Toki elämässä on ollut muitakin muutoksia, jotka ovat voineet tätä tehostaa. Juuri tällä hetkellä huomaan myös, kuinka vatsaa on turvottanut, ja iltaruuan syöminen on väsyttänyt aiemmin valtavasti. Nyt ei enää.

Olen testaillut lenkeillä Jaanan neuvomaan BCAA + suola – juomaa kisajuomaksi. Ainakin se maistuu, eikä tarvitse huolehtia vatsan kramppaamisesta. Juomassa ei ole nimittäin yhtään hiilihydraatteja. Tämän lisäksi on tarkoitus tankata hiilihydraattia Jaanan ohjeen mukaan ennen Venäjän EM-kisoja. Ne ovat niin nurkan takana, että seuraavaksi postaukseksi tulee pientä ennakkoa kisasta.

0 vastausta artikkeliin “Ravintovalmennus tuloksia – pari kuukautta takana

  1. Miten tulokset crossfitissä, onko parantuneet uuden ruokavalion myötä? Joko Linda menee skaalaamattomana? Entä joko tempauksessa nousee oman painon verran?

    1. Crossfitin tuloksia on vaikea tarkastella suhteessa ruokavalioon omanaan. Eniten niihin vaikuttaa se, kuinka usein croosfit treenejä teen. Nyt kisauadella esim tiehys on ollut vain noin 1-2 viikossa, ja pari viikkoa pitkän kisan aikaan oli taukoakin. Lindaa en ole sittemmin tehnyt, ja tempauksessa on kyllä vielä omaan painoon matkaa. Painonnosto on mennyt eteenpäin, mutta liikkeitä on niin paljon, että yhteen keskittymällä näkisi armasti nopeammin, mitä siinä nousee. Erityisesti eteenpäin ovat menneet yläkropan voimat, ja varmasti myös osittain ruokavalion ansiosta, koska erityisesti proteiinia saan nyt paljon enemmän.

Vastaa