TOP 4 postausta – Hamstring syndrooma kokemuksia

TOP 4 postausta – Hamstring syndrooma kokemuksia

Olen tänä päivänä päässyt siihen tilanteeseen, että voin juosta vaikka joka päivä. Voin juosta kivuttomasti pitkiä lenkkejä ja ennen kaikkea vauhdikkaita vetoja. Jopa spurtit onnistuvat. Mutta liikaa ehti kertyä hamstring syndrooma kokemuksia.

Mikään näistä ei ollut mahdollista moneen, oikeastaan yli kahdeksaan vuoteen. Yksikin juoksulenkki vaati hamstring syndrooman lepyttelyä vähintään päivän tai kaksi. Siinä missä nyt olen juossut 1000 kilometriä tänä vuonna, oli monta vuotta ettei rasitusvamma sallinut juosta koko vuonna kuin alle 400 kilometriä. Ero on valtava.

polkujuoksu varusteet

Hamstring syndrooma – salakavala, ja pitkittyvä vaiva

Hamstring-oireyhtymälle tyypillinen oire on istumiskipu (sekä tuolilla, että erityisesti autossa) istuinkyhmyn seudussa.  Toinen tärkeä oire on kipu jalan ojentuessa esimerkiksi juostessa.  Hamstring-potilas ei yleensä voi juosta kuin hiljaa ja koukkupolvella.  Tärkein kliininen löydös on ns. aitajuoksijan asennossa tapahtuvan hamstring-venytyksen yhteydessä provosoituva ja istuinkyhmyn seutuun paikantuva kipu.

Fysiatria.net

Hamstring syndrooma tai vastaava takareiden kipu oire voi tulla yhtäkkisesti vamman seurauksena tai hyvinkin vaivihkaa vähitellen. En itse tajunnut pariin vuoteen, että minulla on oikeasti rasitusvamma. Pidin takareisien kiputiloja kestävyysharjoittelusta aiheutuneena jäykkyyteenä, ja pyrin vain venyttelemään niitä entistä ahkerammin. Virhe!

Siinä vaiheessa, jalkaa särki lähes 24 tuntia vuorokaudessa, kun istuminen sattui, ja aiheutti jalan tunnottumuutta, sekä jalan pettämistä pois alta seisomaan noustessa, oli pakko todeta, että jotain on enemmänkin vialla. Sitä ennen jatkuvaa hermosärkyä oli hoidettu välilevyn oireena.

Ylipäänsä hamstring syndrooma ei ole mitenkään herkästi diagnosoitava vamma. Suosittelen ehdottomasti ottamaan pienetkin kroonistuvaan takareisi vaivaan viittaavat kivut ja ongelmat hoitoon välittömästi.

Lue lisää: Tällaiset ovat hyvät polkujuoksukengät!

Pitkään jatkunut rasituskipu, ja etenkin hermokipu venyi kohdallani yli seitsemän vuotiseksi. Alussa siihen olisi voinut riittää 4 viikon selkeä lepo ja fysioterapialla korjaus. Vuosien jälkeen lepo venyi lopulta 4-6 kuukauden mittaiseksi, eikä vaivaa korjaa enää mikään kokonaan.

Eli suosittelen herkästi kääntymään ortopedin ja fysioterapeutin puoleen.

Koko matka on ollut turhauttava, mutta onni nyt sitäkin isompi. Jalkavaivat ovat enää niin vähäisiä, etten viitsi niitä edes laskea. Olen kuntoutunut. Pikajuoksu ei tule olemaan mahdollista, sen verran arpikudosta ja kiinnikkeitä jänteissä on. Mutta seikkailukisa ja polkujuoksvauhtiin jalka pystyy nyt hienosti.

Olen kirjoittanut useita postauksia matkan varrella. Keräsin niistä informatiivisimmat ja suosituimmat tähän kronologisessa järjestyksessä. Ensimmäinen liittyy oivalluksiin minkä jälkeen vaivaa alettiin hoitamaan. Näitä postauksia on yhteensä luettu yli 50 000 kertaa. Toivottavasti niistä on apua ja vertaistukea myös sinulle.

TOP 5 postausta: Hamstring syndrooma kokemuksia, ongelmista ja kuntoutusta

1 I Hamstring syndrooman hoito ja kuntoutus

2 I Hamstring syndrooma vinkkejä ja kuntoutusta

3 I Viheliäinen vaiva hamstring syndrooma

4 I Kortisonipiikillä

5 I Väliaikakatsaus – Hamstring alkaa olla muisto vain

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: