Miten otan seikkailu-urheilu lajit haltuun – vinkit joka lajiin

Miten otan seikkailu-urheilu lajit haltuun – vinkit joka lajiin

Seikkailu-urheilu lajit ja niiden monipuolisuus saattaa haastaa aluksi. Seikkailu-urheilun aloittaminen on voi tuntua monimutkaiselta. Se on kuitenkin otettavissa aivan helposti haltuun askel askeleelta ja laji lajilta.

Tässä postaussarjassa kerron konkreettiset vinkit seikkailu-urheiluun sen kolmen osa-alueen kautta. Ensimmäisessä osassa nostin esille, miten seikkailu-urheilun harjoittelun voi aloittaa.

Tässä toisessa osassa avaan mitä ovat seikkailu-urheilu lajit. Mitä lajeja seikkailu-urheilu sisältää, missä määrin ne on osattava, ja miten pääset niissä alkuun.

Lue lisää: Näin aloitat seikkailu-urheilun >>>

Mitä seikkailu-urheilu lajit ovat?

Seikkailu-urheilun perimmäinen ajatus on ehdottomasti paikasta toiseen eteneminen. Aidoimmillaan kyse on siitä, miten kussakin maastossa kannattaa liikkua, ja mitä välineitä hyödyntää. Eikä siis niinkään siitä, että eri lajeja tehdään irrallisina tehtävinä reitin keskellä.

Seikkailu-urheilun pääsääntöisiksi etenemistavoiksi ovat vakiintuneet

  • juoksu,
  • maastopyöräily,
  • melonta (kanooteilla, kajakeilla tai vaikka sup-laudoilla) ja
  • kiipeily (tai niin kutsuttu köysitehtävä).
seikkailu-urheilu lajit
Maastopyöräilyssä maasto voi olla todella teknistä. Pääosin kuitenkin matkataan sorateitä ja vastaavia pitkin.

Suunnistus ei ole varsinaisesti oma lajinsa, vaan se on täysin erottamaton osa seikkailu-urheilua. Reitti edetään koko ajan suunnistaen. Eli lajista riippumatta joukkue vastaa itse reitistään.

Köysitehtävä on ehkä yleisimmin laskeutuminen korkealta, joko varmistettuna alhaalta tai itse varmistaen. Myös erilaiset via ferratat, jumarointi tai kalliokiipeily ovat varsin tuttuja etenkin isommissa kansainvälisissä kisoissa.

Näiden peruslajien lisäksi voi seikkailu-urheilutapahtumassa olla muitakin lajeja. Nämä voivat olla ennakkoon kilpailijoilla tiedossa, tai sitten yllätyksiä. Tavallisimpia lisälajeja ovat rullaluistelu, ja coastleering tai swimrun. Joskus kisoissa on ollut mukana myös ratsastusta. Tai joskus melontaosuudella saa käyttää purjetta, tai juostessa uimapatjaa vesistönylityksiin.

Yleinen sääntö kuitenkin on, että järjestäjä määrittää, millä tavoin kukin osuus suoritetaan. Eli pääosin lajia ei voi itse valita, vaan reittiin kuuluu niin kutsuttu juoksuosuus, pyöräilyosuus ja niin edelleen. Lajit voivat myös toistua missä tahansa järjesteyksessä ja kuinka usein tahansa.

Seikkailu-urheilu lajit – miten laajan lajirepertuaarin voi ottaa haltuun?

Laji kerrallaan. Jokaisen oma lähtötaso määrittää sen, miten kutakin lajia kannattaa lähestyä.

Juoksu

Juoksua voi olla seikkailukisoissa niin poluilla, maastossa, kuin teilläkin jalan eteneminen. Usein pitkissä kansainvälisissä kisoissa juoksusta puhutaan trekkinä, sillä painavien reppujen kanssa jokainen askel ei ole juoksuaskel.

Vaativissa kisoissa maasto voi olla aivan mitä vain. Se voi olla lähes läpi pääsemätöntä metsää, tai erittäin kovia nousuja esimerkiksi vuorten huipulle. Reitillä voi hyödyntää teitä ja polkuja. Suomessa usein juoksu onkin varsin monipuolista alustaa vaihdelle suosta teihin ja kangasmetsästä neulaspolkuihin.

Lajitaidon näkökulmasta nämä ovat seikkailukisoihin tehtävän juoksuharjoittelun tärkeimmät asiat:

  • Juokse säännöllisesti erilaisilla alustoilla, eli poluilla, sorateillä, kivikoissa, soilla, kallioilla, umpimetsässä ja asfaltilla.
  • Juokse sekä ylä, että alamäkiä, myös pitkiä.
  • Juokse joskus myös reppu selässä.
  • Kävele. Seikkailukisoissakin kävellään. Juoksuun ja kävelyyn vaadittavat lihaksetkin ovat hiukan erit, joten molempia kannattaa kehittää.

Maastopyöräily

Juoksun tavoin myös maastopyöräily on usein todella monipuolista. Kuitenkin paljon enemmän, kuin varsinaisisissa maastopyöräkisoissa, seikkailukisoissa on pyöräilyä teitä hyödyntäen. Toisaalta maastopyöräily osuudella päädytään hyvin usein myös suolle, metsään tai muulle poluttomalle taipaleelle. Eli monipuolisuutta riittää!

Siksipä maastopyöräilyssä kannattaa ottaa haltuun seuraavasti.

  • Aja erilaisille poluilla: juurikossa, kivikossa, kallioilla ja pikkupoluilla.
  • Hyviä lenkkeily alustoja ovat soratiet ja latupohjat, mutta myös tiet.
  • Harjoittele alamäkiä!
  • Aja myös märällä kelillä, sateella ja syksyn liukkailla kivillä.
  • Kokeile taluttaa ja kantaa pyörää. Se voi olla yllättävän haastavaa.

Lue lisää: Kehity näillä vinkeillä – maastopyöräilyn tekniikkaharjoituksia noviiseista kokeneille >>>

Melonta

Suomen kisoissa melonta voi olla sekä kajakki, että kanoottimelontaa. Jos et ole aiemmin melonut, kaikki melonta ja vesillä liikkuminen auttaa. Aluksi voikin mietityttää, miten melonnassa pääsee alkuun.

Aivan ensimmäseksi kannattaa selvittää, onko lähiseudulla melontaseuraa. Melontaseurat järjestävät usein kursseja, joiden kautta lajiin pääsee sisään. Seuroilla voi myös olla omaa kalustoa jäsenten yhteiskäyttöön. Tämä on varmasti se helpoin tapa aloittaa säännöllinen melonta, jos seura vain ottaa uusia jäseniä. Myös Facebookin melontaryhmissä kannattaa kysellä, miten ja missä aloittaminen onnistuisi alueellasi.

Kajakki tai kanootti, molemmilla melominen voi tulla seikkailutapahtumissa vastaan.

Kajakilla melominen tapahtuu kisoissakin yleensä kaksikolla. Kaksikoita on kuitenkin yleensä paljon vähemmän vuokrattavissa tai lainattavissa. Eli on mahdollista, että aluksi joudut tyytymään melomaan itsekseen, toki kaveri on aina suotava ottaa mukaan.

Kanootteja on usein erilaisilla safarifirmoilla vuokrattavana. Jos vesillä liikkuminen on muuten tuttua, ehkä löydät kaverin kanssasi melomaan?

Monipuolisuuteen pääset seuraavilla vinkeillä. Ota näitä asioita haltuun askel askeleelta. Kaikkea ei tarvitse kokeilla kerralla, vaan sitä mukaa, kun taidot karttuvat.

  • Melo sekä kajakilla, että kanootilla
  • Melo myös hiukan tuulisemmalla kelillä, siten, että se on vielä turvallista.
  • Melo myös kylmällä kelillä. Näin opit, kuinka kylmä laji on ja miten kannattaa pukeutua.
  • Melo järven lisäksi joessa ja merellä.

Köysitehtävät

Pelkästää laskeutumista varten Suomen kisoissa ei tarvitse ottaa lajia sen kummemmin haltuun. Suomessa kuntosarjoissa köysitehtävien kokeiluista selviää, jos pystyy nousemaan korkealle.

Pidempiin ja vaativampiin kisohin on hyvä sitten jo hakea vähän kokemusta. Erilaisia kiipeilykursseja löytyy monilta paikkakunnilta. Köysitehtävissä kannattaa ottaa vähitellen haltuun muun muassa:

  • Itsensä kytkeminen laskeutumisköyteen ja laskeutuminen
  • Varmistaminen varmistusvälineellä ja prusikilla
  • Jumarointi ylös
  • Kiipeäminen ylös (kallio ja seinäkiipeily)
Vaijeriliuku on yksi vauhdikkaimmista, mutta samalla myös helpommista köysitehtävissä. Siinä ei tarvitse kuin olla. Tätä on nähty Suomessakin usein.

Suunnistus

Suunnistusta ei voi korostaa seikkailu-urheilussa liikaa. Ja sitä on kyllä hyvä osata jokaisen joukkueen jäsenen. Aina joskus on tehtävä, missä joukkueen pitää hajaantua ja jokaisen jäsenen hakea itsenäisesti jokunen rasti. Näissä suunnistus ei ole välttämättä vaativaa, mutta osattava sitä kuitenkin on.

Suunnistuksessakin on kursseja, ja tässäkin ne ovat hyvä tapa aloittaa. Suunnistamaan oppii kuitenkin vain suunnistamalla, Tässäkin siis säännöllinen suunnistaminen on se tärkein asia. Jos ei muuta, ota vaikka tavaksi käydä kerran silloin tällöin iltarastella.

Suunnistaa kannattaa myös pyörällä. Ota kartta mukaan, ja suunnittele itsellesi reitti maastopyörälenkille. Ja sitten vaan toteuttamaan!

Mikä Seikkailu-urheilu lajit – mikä näistä on vahvuutesi? Mistä aiot aloittaa?

Laita lajitaitovinkit jakoon!

4 vastausta artikkeliin “Miten otan seikkailu-urheilu lajit haltuun – vinkit joka lajiin

Vastaa