Kehity näillä vinkeillä – maastopyöräilyn tekniikkaharjoituksia noviiseista kokeneille

Kehity näillä vinkeillä – maastopyöräilyn tekniikkaharjoituksia noviiseista kokeneille

Kokeneellakin kuskilla voi tulla tunne, että maastopyöräilyn tekniikka ja ajotaito jää junnaamaan paikallaan. Aivan kuten kaikessa muussakin harjoittelussa, teknisessä ajossa kehittyäkseen tarvitsee uusia ärsykkeitä.

Usein ajatellaan, että maastopyöräily on pääosin uskalluksesta kiinni. Ja että teknisesten paikkojen ajamisen esteenä on juurikin uskallus. Kuitenkin uskallus, tai oikeammin sen puute lähinnä vain estää ajamasta teknisiä paikkoja. Näin ei edes voi tietää, osaako niitä ajaa, vai ei. Ei voi tietää, jollei kokeile. Uskallus ei olekaan koko totuus.

Teknisten polkujen hankaluus liittyy myös vauhtiin. Etenkin kivikot ja röykyttävät juurakot sujuvat pajon helpommin kovemmalla vauhdilla. Hidas vauhti tekee niistä entistä vaikeampia. Siksi teknisen ajon harjoittelua voi lähestyä monin eri tavoin. Se ei ole pelkästään sitä, että uskaltaako.

Tässä postauksessa kerron viisi erilaista tapaa, miten voit kehittää omaa teknisen maastopyöräilyn ajotaitoasi.

Maastopyöräilyn tekniikka kehittyy vain harjoittelemalla – poimi tästä kuusi harjoitusta käyttöösi

Moni aisoista on vain tekemistä vaille. Niin myös tämä. Et ole ehkä tiennyt tarkalleen, millä keinoilla voisit kehittää teknistä ajoa. Totta kai on selvää, että ajamalla teknisiä paikkoja. Mutta, koska kyse on epämukavuusalueelle menosta, voi mieli tarvit hiukan enemmän tsemppiä.

Nämä seuraavat vinkit on palasteltu konkreettisiksi toimiksi, mistä voit aloittaa. Ota vaikka yksi, sinulle sopivin keino kerrallaan käyttöön.

1. Ota yksi lenkki ja pyhitä se teknisten polkujen ajoon

Ihminen viihtyy liian hyvin mukavuusalueellaan. Maastopyöräilemään lähtiessä on kiva valita niitä itselle mukavia tuntemuksia tuovia reittejä. Sillä tavoin oppii ajamaan juuri niitä, mutta ei sitten muuta. Jos haluat kehittyä peruspolkujesi ulkopuolella, suuntaa säännöllisesti toisenlaisille poluille.

Lue lisää: Miten löytää hyvät maastopyöräilykengät >>>

Helppo tapa kehittää maastopyöräilyn tekniikkaa on ajaa vähintään yksi lenkki viikossa sinulle vaikeilla poluilla. Niillä, joille et oikeastaan muuten mielellään menisi. Jollekin se tarkoittaa kivikkoa, joillekin juurakkopolkua ja joillekin alamäkiä.

Tässä harjoittelussa merkitsee eniten säännöllisyys ja toistuvuus. Yhdellä kertaa ei välttämättä huomaa kehitystä, mutta muutaman kerran päästä tekniset paikat eivät tunnu niin ihmellisiltä.

2. Aja kokeneemman kuskin perässä tai isommassa porukassa

Varmasti yksi tehokkaimmista konsteista on seurata muita. Ihminen oppii matkimalla. Ajaminen kokeneen kuskin perässä auttaa ainakin:

  • että paikasta on mahdollista mennä,
  • missä on hyvä ajolinja, tai toimiiko edellä menevän ajolinja, ja
  • miten kroppaa voi käyttää ajaessa.

Matkimalla keho osaa poimia myös muita liikkeitä. Maastopyöräily on pitkälti koko kropan laji. Pyörää kuljetetaan keholla. Ajo sisältää painonsiirtoja, kevennyksiä, jarrutuksia ja niiden myötäilyä. Nämä ovat usein liahsmuistista tulevia tiedostamattomia juttuja, mutta keho voi oppia niitä myös matkimalla. Kannattaa kokeilla!

maastopyöräilyn tekniikka

3. Ota teknisiin paikkoihin spurtteja

Tekniset paikat menevät paljon helpommin, kun vauhtia on terpeeksi. Helpota siis ajoa vauhdilla. Lataa voimaa ja vauhtia ennakkoon vaikealta näyttävään paikkaan. Huomaat että kohta ei olekaan niin vaikea, ja suorastaan lennät yli.

4. Harjoittele vaikeaa paikkaa niin kauan, että onnistut

Toisto on oppimisen avain. Lähes jokaisella on joku itselle vaikea tekninen polun kohta. Ota sellainen työn alle. Harjoittele ja toista tuota kohtaa. Jollei se ole kerralla selätettävissä, palaa siihen säännöllisesti uudelleen.

Työstä paikkaa niin kauan, että selvität sen. Olen saattanut kokeilla tiettyjä paikoja monen monta kertaa, että olen saanut ajon onnistumaan haluamallani tavalla.

5. Aja sateella ja märällä kelillä

Tuleeko sinulla vaihdettua maastopyöräilylenkki vaikkapa sisäliikuntaan jos sataa? Koska ajattelit oppia ajamaan sateella?

Lue lisää: Top 4 maastopyöräilyvaelluskohteet Lapissa. >>>

Tässäkin suhteessa voi vain tarttua härkää sarvista, ja suunnata pyörän nokka metsään vesisateella tai sen jälkeen. Märässä maastossa ajaminen auttaa ylipäänsä tekniseen ajoon. Liukkaat kivet ja kalliot, sekä niljakkaat juuret opettavat pyörän käyttäytymisestä ja hallinnasta enemmän kuin kuiva ja pitävä maasto.

Ota siis asiaksesi maastopyöräilylenkki märässä metsässä, ja valitse lenkille sopivan tekninen polku. Kehityt varmasti.

6. Kyykkää

Tämä voi äkkiseltään kuulostaa kaukaa haetulta. Enkä tarkoitakaan tätä pelkästään kirjaimellisesti. Vaan ylipäänsä jalkojen voimaharjoittalua.

Vauhti maastopyöräilyssä tuotetaan paljolti myös voimalla. Laji vaatii ihan reipasta voimaa jaloista. Voiman hankkiminen voi viedä teknistä ajoa selvästi eteenpäin, riippuen toki ajajan lähtötasosta, ja siitä, mitkä hänen vahvuutensa ja heikkoutensa ovat.

Teknisessä ajossa ei kuitenkaan ole aina kyse ”päästä” tai uskalluksesta. Voimalla polkaistessa pyörän saa lentoon, ja tekniset paikat pystyy selättämään helpommin, kuin ajaessaa voimiensa äärirajoilla.

Pyöräiljän voimaharjoittelusta löytyy paljon asiaa netistä. Sopivaan harjoitteluun vaikuttaa, lähtö taso ja tavoitteet. Jos voima ei ole paras puolesi, ihan yksinkertaisella voimaharjoittelulla pääsee alkuun.

Oliko näistä maastopyöräilyn tekniikka harjoitteluohjeista sinulle hyötyä? Jaa postausta myös eteenpäin, kiitos!

2 vastausta artikkeliin “Kehity näillä vinkeillä – maastopyöräilyn tekniikkaharjoituksia noviiseista kokeneille

Vastaa