Miten selviät läpi NUTS Pyhä Tunturimaratonin tai puolikkaan?

Miten selviät läpi NUTS Pyhä Tunturimaratonin tai puolikkaan?

NUTS Pyhä, eli aiemmin Pyhä Tunturimaratonina tunnettu kisa on klassinen, mutta ehkä vielä se vähän vähemmän tunnettu Lapin polkujuoksu. Sanoisin sen olevan kisoista jopa helpoiten lähestyttävä.

Matkan ovat napakoita, 10, 21 ja maraton, eli tarpeeksi lyhyitä vaikka treeniksi. Saapuminen on helppoa, kun junalla pääsee reilun 100 kilometrin päähän, ja bussi tuo lopun matkan. Pyhä on alueena myös sympaattinen, ja reitillä on kyllä tunturimaisemien tuntua. Eli uskomattomat maisemat, ja aivan toisenlainen alusta, mihin etelä-Suomessa on totuttu. Haastetta riittää!

Napsi tästä vinkit pakkaamiseen ja itse kisaan. NUTS Pyhä Tunturimaraton ohjeet juuri sinulle.

Lue lisää NUTS Pyhälle sopivasta juoksuliivistä >>>

NUTS Pyhä Tunturimaraton – Mitä varusteita tarvitaan?

Polkujuoksukisoissa varusteiden määrä on onneksi maltillinen. Joitakin pakollisia varusteita kuitenkin on. Ne kannattaa selvittää ajoissa järjestäjän ohjeista ja varmistaa, että ne löytyvät itseltä.

Pakolliset varusteet ovat tosiaan pakollisia varusteita, jotka on oltava mukana koko kisan ajan. Ei vain lähdössä tai maalissa. Luonnollisesti varusteita saa käyttää, ja ne voivat kulua.

Pakolliset varusteet

Tyypilliset NUTS Pyhä polkujuoksukilpailun pakolliset varusteet (tarkista aina ajankohtaisin tieto järjestäjän sivuilta)

  • toimiva matkapuhelin
  • elastinen liimaside
  • juomapullo, -rakko tai vastaava
  • avaruuslakana
  • pilli
  • muki
  • varaenergiaa vähintään 250 kcal

Muista aina tarkistaa kisajärjestäjän ajankohtaiset ohjeet!

NUTS Pyhä
Kevyt askel vielä puolikkaan palumatkalla vuonna 2018. Selvisin hyvin pyöräilypaidalla ja juoksuvyöllä, niihin mahtuivat pakolliset varusteet ja geelit. Kuva: All about Lapland, Alexander Kuznetsov

Kisasetti, eli vaatteet ja reppu

Pakollisten varusteiden lisäksi kannattaa ajoissa suunnitella oma kisasetti, eli vaatetus, juoksukengät ja -reppu. Periaatteessa keli Pyhällä voi olla tuolloin mitä vain mukavasta reilusta 20 asteesta vaikka nollaan asti.

Todennäköisempi haarukka on 10 asteen ja 20 väli, mikä tietysti on juuri täydellinen keli juosta. Aamulla lähtiessä keli voi tuntua hiukan viileältä. On kuitenkin mahdollista, että se lämpiää aurinkoisena päivänä monta astetta. Oletko kokeillut niin kutsuttuja irtohihoja t-paidan kanssa? Siitä voi löytyä tähän kisaan sopiva vaatetus.

Vaikka ollaan pohjoisessa, ei Pyhällä keli ole välttämättä niin raju, kuin Tunturi-Lapissa. On toki mahdollista, että keli on +4 ja vettä tulee vakaan, mutta tällöin keli tuntuu jo lähdössä, eikä tule yllätyksenä. Pyhällä reitti kulkee aluksi alhaalla, ja hyvin suojassa, paluumatkalla on enemmän sitten tunturiylänköä ja lopussa tunturin huiputus.

Kengän valintaan vaikuttaa tietysti oma mieltymys, mutta myös alusta. Polkujuoksukenkä on Pyhällä ehdoton. Reitti ei ole mäntymetsän neulaspolkua, ei. Alusta on reitillä paikoin erittäin kivikkoista. Kovin ohutpohjaiset kengät voivat alkaa maratonilla jo tuntua niin kutsutusti läpi. Etenkin jos ei ole kivikkoon tottunut. Toisaalta, jos keli on märkä, on reitti todella liukas. Mutaa ei niinkään matkalla ole.

Hyväpohjaista latu-uraa on matkalla muutama kilometri, mutta sen perusteella en kenkiäni valitsisi. Hyvä valinta on kenkä, mihin voit luottaa. Se on pitävä, eikä mulju kivikossa. Olen juossut reitin muunmuassa La Sportivan Akashoilla. Ne ovat minun luottokengät monenlaiselle alustalle. La Sportivan kengistä toimivat reitillä hyvin myös esimerkiksi Bushido.

Lue lisää: Löydä helposti sopivat kengät polkumaratonille, puolikkaille ja harjoitteluun >>>

Energiat ja vatsan toimivuus

Itselle sopivaksi todetut geelit, soseet hunaja tai muu hiilihydraattipitoinen energia on hyvä perusta tämän kisan energialle. Huoltopisteitä on järjestäjän mukaan tällä kertaa puolikkaalla 2 ja maratonilla 3. Eli omaakin energiaa kannattaa kuljettaa mukana. Kattaus huoltopisteillä sinänsä on hyvä. Järjestäjä on avannut sen sivuillaan. Huoltopisteet on merkitty reittikarttaan.

Omat geelit kannattaa valutella esimerkiksi pieniin lötköpulloihin. Olen juossut itse puolikkaan siten, että paidan takataskussa ja juoksuvyössä oli lötköpullollinen vedellä laimennettuja geelejä. Ja juomaa otin huoltopisteiltä.

Tämä oli lämpimällä kelillä vähän riskaabeli, koska juomaa oli luonnollisesti liian vähän. Hyvä kombo voisi olla tähän vielä juomavyö tai juomapussi selkään. Myös maratonin pärjää niin. Juoksuliivissä kulkevat yös pakolliset varusteet mukana.

Lue lisää: Miten estää vatsavaivat? >>>

NUTS Pyhä – ennen ja jälkeen

Reittikarttaan on hyvä perehtyä ennakkoon. Se auttaa hahmottamaan juostessa suurinpiirtein, missä mennään ja mitä on edessä. Eli onko seuraavaksi odotettavissa kovaa nousua, vai juostavaa polkua. Itse esimerkiksi syön ylämäkeen, ja keskityn juoksuun alamäessä.

Reittikartasta kannattaa myös tarkistaa huoltojen väli. Samalla voi ennakoida, mitä itsellä suurinpiirtein voisi kestää huollosta toiseen, ja viimeisestä huollosta maaliin. Se auttaa hahmottamaan myös tarvittavaa energiamäärää.

Jos olet saapunut Pyhälle jo edellisenä päivänä ajoissa, on ilman muuta hyvä käydä tutustumassa reitin alkuun. Pyhällähän lähtö on ylhäältä tunturista ja aluksi juostaan pääosin alamäkeen. On hyvä tietää, mitä on edessä muutaman ensimmäisen kilometrin aikana.

NUTS Pyhä
Aittokuru ohitetaan rappuja ja puupolkuja käyttäen. Tämä on hyvin pian lähdön jälkeen, ja porukka on vielä kasassa. Tästä lähtee latu-ura paukutus, joka viimein muuttuu nousuksi Karhunjuomalammelle. Kuva One Vision, Juha Saastamoinen.

Reitin luonne – puolikas + maraton

  • Alku on nopea (alamäkeä ja latupohjaa). Varo rappusissa, etenkin jos on märkää ne voivat olla todella liukkaat!
  • Latu-ura aloittaa nousun kohti Karhunjuomalampea ja huoltoa. Tämä on raskas ja soinen nousu. Tässä noin 5 km kohta.
  • Huollon jälkeen teknistä ja kivikkoista polkua joka polveilee hiukan, pääsääntöisesti nousee kuitenkin ensiksi loivasti ylös, ja laskee kohti puolikkaan kääntöpaikkaa. Noin 5-10 km.

    Puolikas:
  • Kääntöpaikan jälkeen tekninen tunturin ylitys, n. 15 km:n paikkeilla.
  • Karhunjuomalammelta on helppoa ja tasaista sorauraa, kunnes noustaan tiukka nousu tunturin yli, ja laskeudutaan alamäki maaliin.

    Maraton
  • Kun puolikas kääntyy pois, on maratoonareille edessään Huttutunturille kipuaminen. Huttutunturilta laskeudutaan alas, ja kivutaan Kapustalle. Pääsääntöisesti kaikki tuntureiden laet ovat kivisiä. N. 15 km.
  • Kapustan jälkeen on juostavaa ja loivaa polkua aina Latvavaaran huoltoon. Huollosta jälleen noustaa ylös kiviselle tunturilaelle. N. 20-25 km.
  • Huttutunturia ei ylitetä toistamiseen, vaan se sivuutetaan loivasti polveilevaa ja hyvin juostavaa pokua. Tällä välillä voi tehdä paljon erojakin, jos jaksaa oikeasti pitää hyvää juoksuvauhtia yllä. N. 25-30 km.
  • Loppumatka onkin samaa, kuin puolikkaalla: eli nousu loivaa, juostavaakin polkua tuntiriin, loivaa alamäkeä Karhunjuomalammelle. Siitä pieni matka helppoa uraa, kunnes tiukka nousu tunturin yli maaliin.

Mihin aikaan missäkin?

Oman etenemisen ennakointi ja vauhdin laskeminen ovat tärkeitä kisan suunnitelussa. Jollet ole juossut reittiä aiemmin, etkä ehkä koskaan Lapissa, ota huomioon, että matka voi kestää kauemmin kuin kuvittelet. Kiviset tuntureiden huiput ovat hitaita. Vanhoja tuloksia ja väliaikoja kannattaa vertailla.

Kun tunturissa on kivikkoista, se on todellakin kivikkoista. Kuva: All about Lapland, Alexander Kuznetsov

Käytännön konstit syömiseen:

  • kello piippaamaan 20 – 30 minuutin välein, silloin syödään ja juodaan
  • huolloissa kannattaa syödä myös suolaista, etenkin jos omat eväät ovat geelejä.
  • omaa suolaa mahdollisesti mukaan, kokeile sitä myös, jos vatsa alkaa turvota

Järjestäjän sivuilla on hyvät ohjeet numerolapun hakemiseen, ja muihin kisakeskuksen palveuihin. Numerolappu luonnollisesti kannattaa noutaa ajoissa. En tosin muista, että kyseissä kisassa olisi ollut ruuhkaa, tai että olisi joutunut edes jonottamaan.

Kolme tärkeintä vinkkiä kisaan!

Aloita rauhassa!
Oikeasti. Ensimmäinen 20 minuuttia on hyvinkin ratkaiseva, kuinka rasva-aineen vaihduntasi käynnistyy. Jos alku on liian kova, jää kroppa entistä enemmän hiilihydraattien varaan.

Löydä oma vauhti ja sopiva porukka.
Seura auttaa aina. Porukka voi vaihtuakin, mutta usein vauhdin ylläpitoa seura auttaa. Ja onhan se mukavampikin. Katsele aina, olisiko edessä sopiva selkä.

Nauti!
Reitillä on useita todella kauniita paikkoja. Polkujuoksu on luontoliikuntaa ja elämysmatkailua. Ihaile maisemaa etenkin tuntureiden laella. Tunnelmasta kannattaa nauttia myös maalissa samanhenkisten ihmisten kanssa.

Postauksen pääkuva: All about Lapland, Alexander Kuznetsov.

Jäikö joku asia vielä mietityttämään? Kysy kommenteissa lisää!

Yksi kommentti “Miten selviät läpi NUTS Pyhä Tunturimaratonin tai puolikkaan?

Vastaa