Lopeta kaivelu! Näin pakkaat kisarepun toimivaksi

Lopeta kaivelu! Näin pakkaat kisarepun toimivaksi

Etkö löydä juostessa oikeita varusteita repustasi? Joudutko pysähtymään joka kerta, kun tarvitset jotain? Tai etkö muista, mihin laitoit suolan? On aika turhaa ja tuskaa kaivaa väsyneenä, mahdollisesti kylmässä ja pimeässä reppua, ja etsiä tarvittavaa asiaa. Pienet huoltamiset voivat jäädä tekemättä, koska rasva ei löytynyt, tai suola on kadonnut jonnekin.

Juoksuliivejä, juoksureppuja ja pyöräilyreppuja on monenlaisia. Näitä löytyy tiukoista juoksuliiveistä aina 30 litran reppuihin, joita – kyllä, niitäkin – käytetään juostessa. Kaikille juostessa käytettäville liiveille ja repuille on yhteistä kaksi asiaa: niillä kuljetetaan mukana juomaa, energiaa ja muita tarvittavia varusteita, ja nämä edellä kuvatut on saatava käyttöön helposti ja nopeasti.

Lue lisää: Miten pakkaat energiat polkujuoksu ja seikkailukisaan >>>

Ongelma on sama, kuin nettisivujen kanssa: kaikki pitäisi olla ylimpänä ja esillä. Tosiasiassa vain pari asiaa voi olla ylimpänä, ja jonkun asian on oltava ihan pohjimmaisenakin.

Miten siis pakata juoksureppu siten, että matkalla aikaa ei tarvitse käyttää repun penkomiseen, purkamiseen ja uudelleen pakkaamiseen?

Tässä artikkelissa on toimivia vinkkejä siihen, miten pakata juoksureppu käytännöllisesti. Vinkit sopivat juoksurepun pakkaamiseen niin polkujuoksukisoihin, kuin seikkailukisoihinkin. Tavoitteena on luoda toimiva pakkaus- ja käyttörutiini. Sellainen, että ultramatkalla niin kutsutusti autopilotillakin löytää, mitä kulloinkin tarvitsee.

Suurin virhe, jonka vuoksi juoksurepusta ei löydy tarvittavia asioita

Yksi isoimmista virheistä juoksureppua pakatessa on, että asioilla ei ole omaa vakiintunutta paikkaansa. Ei ole helppoa muistaa, mihin laittoi pienen nykerön särkylääkettä, jos sen paikka vaihtelee joka kerta. Juoksureppu ei välttämättä ole käytössä kovin usein. Tämä ennestään lisää hämmentymisen riskiä: missä mikäkin tavara tällä kertaa on.

Rakenna siis jokaisella tarvitsemallesi asialle oma paikkansa. Pakkaa tarvittavat tavarat joka kerta hyvin samalla tavalla ja melko lailla samaan paikkaan repussa. Tämän rutiinin voi siirtää repusta toiseen. Eli vaikka reppu vaihtuisi, pysyvät tavaroiden paikat edelleen suurinpiirtein samoina.

Ottaa tietysti aikansa, että tavarat ”löytävät paikkansa”. Eli, jos jokin asia ei tunnu toimivan etutaskuissa, vaihda sen sijaintia. Mutta, jos joka kerralle pakkaat tavarat eri tavoin, ja vielä mahdollisesti ilman logiikkaa, menee matkalla varmasti oma aikansa muistella mistä mikäkin löytyy.

Kaikki varusteet ovat väärissä paikoissa – miten pakata juoksureppu käytännöllisesti

Varusteet kannattaa jäsentää käytön mukaan. Koko ajan käytettävät tuodaan eteen ja pikkutaskuihin, harvoin, tai ei välttämättä koskaan käytettävät sitten pohjalle. Joka tapauksessa mukana on pakollisia varusteita, joita et toivo tarvitsevasi. Tai ne tulevat käyttöön vain kerran, ja silloinkin myöhemmin.

Varusteiden määrä riippu kilpailun luonteesta, ajankohdasta ja pituudesta. Heinäkuinen polkupuolikas ei juuri varusteita kaipaa, mutta lokakuisella Vaarojen maratonilla on jo repussakin tavaraa.

Pitkissä seikkailukisoissa harvoin juoksuliivillä pärjää. Tässä reppumuotia 2019 Adventure Trophy Puola. Kuvaaja Piotr Siliniewicz.

Varusteet, joita et tarvitse välttämättä ollenkaan, tai vain kerran

Näitä ovat kisasta riippuen esimerkiksi kuoritakki, puhelin hätätilanteita varten sekä ensiapupakkaus ja EA-lakana.

Nämä on tärkeä suojata hyvin. Tähän sopii kevyt kuivapussi, tai vaikka iso minigrip-pussi kestävämmän puutteessa. Näiden varusteiden on tarkoitus on olla iskussa, jos niitä tarvitaan. Pakkaa nämä repun pohjalle, alimmaiseksi, tai paikkaan, mihin tarvitse päästä koko ajan käsiksi. Sillä ne helposti käsillä olevat paikat kannattaa hyödyntää muille varusteille

Säännöllisesti, mutta harvemmin tarvittavat varusteet

Joitakin varusteita ei välttämättä tarvita kuin kerran. Kuitenkin on varmaa, että ne tarvitaan. Esimerkiksi multisport-kisoissa kiipeilyhanskat. Käyttö on vain kerran, mutta se tulee eteen.

Minulla tähän kuuluvat myös jalkojen huoltoon tarvittavat rasvat ja compeedit, lääkkeet vatsavaivoihin, WC-paperi ja niin edelleen. Kuljetan näitä omassa pienessä kuivapussissa. Käytän aina samaa kuivapussia, ja tunnistan sen jo ulkonäöstä heti. Tiedän, mistä on kyse, kun se osuus käsiini, ja osaa joukkuekaverillekin kuvailla, jos hän puolestani pussia etsii.

Vastaavia varusteita voivat olla myös pakollinen paita ja buffi. Näitä ovat myös lisäruuat, jos mukana on kuljetettava paljon energiaa. Nämä varusteet joutavat reppuun, mutta kuitenkin helposti otettavaksi käyttöön.

Varusteet, jotka pitää olla käsillä, ja käytettävissä liikkuessa

Paljon pieniä varusteita saa ripoteltua eri puolille juoksuliivin tai -repun taskuja. Minulla on aina käsilläni suolaa, pilli, kynä ja särkylääkettä. Nämä kulkevat minulla repusta riippumatta aina samassa paikassa vasemman puolen olkahihnan taskussa. Käytän repun omien taskujen lisäksi myös irtotaskuja. Niitä on hyvä lisäillä repun lantiovyöhön ja olkahihnoihin. Joitakin lisäpakkausmahdollisuuksia löytyy ainakin OMM:ltä.

Lisäksi seikkailukisoissa kiinnitän reppuun kuminauhalla reittikirjan, mikäli se on minun vastuulla. Pilli on nykyään useimmissä repuissa kiinteänä mukana.

Juomat ja energiat

Tärkeimmät kaikista ovat juomat ja energiat. Syöminen ja juominen on tehtävä mahdollisimman helpoiksi. Kisan pituuden mukaan mukaan valikoituu joko lötköpullot etutaskuihin, tai juomarakko, tai molemmat. Juomarakon toimivuus kannattaa testata ennen lähtöä, että nestettä tulee, eikä pussi vuoda.

Energiat on oltava pakattuna siten, että niihin pääsee käsiksi juostessa. Jaan valmisteet syönti- ja laatu järjestyksessä siten että edessä taskuissa ovat geelit. Ne tarvitaan nopeiten ja alussa, ja silloin vauhti on reippaampi. Suosin myös geelien laittamista lötköpulloon.

Mahdollisesti hitaammin syötävää energia, jota tarvitaan kisan alussa tai tietyillä osuuksilla, voi olla taempana repussa. Useissa juoksurepuissa on takaosassa kengurutasku, mihin on hyvä sulloa evästä. Sieltä voi ottaa lisää syötävää sitä mukaa, kun etuosan energiat on syöty.

Etuviilekkeissä kulkevat hyvin hedelmäsoseet.

Roskis

Oikealla puolella oleva tasku on minulle roskis. Se on lähtiessä tyhjä, tai siellä on ensimmäiset syötävät. Sen jälkeen pistän sinne vain roskia. Näin en sotke sokeritahnalla joka paikkaa, tiedän, mistä syötävää ei tarvitse etsiä, ja tiedän myös, mistä voi roskat huollossa tyhjentää.

Kokemus on tässäkin paras opastaja. Kokeilemalla ja vakiinnuttamalla omat paikat eri asiolle, säästät niitä kuuluisia harmaita hiuksia kesken kisan. Erityisesti ultramatkoilla ajatus ei aina leikkaa kovin terävänä. Ilmiselvätkin asiat voivat jäädä huomaamatta. Rutiinit ovat siis tässäkin avainasemassa.

Onko sinulla kaveri joka tykkää penkoa reppuaan? Jaa postaus myös hänelle!

3 vastausta artikkeliin “Lopeta kaivelu! Näin pakkaat kisarepun toimivaksi

Vastaa