Näin aloitat seikkailu-urheilun! – Ensimmäinen askel

Näin aloitat seikkailu-urheilun! – Ensimmäinen askel

Mitkä ovat ne vinkit seikkailu-urheiluun ja sen aloittamiseen?

Seikkailu-urheilu on laji, joka antaa ennen kaikkea elämyksiä. Ensikertalaisten reaktiot tapahtuman jälkeen ovat yllättyneitä ja positiivisia. Miten nopeasti aika meni, ja kuinka hauskaa oli. Laji on siis ehdottomasti kokeilemisen arvoinen.

Seikkailu-urheilu on kestävyyslaji, missä suoritukset tuntuvat olevan pitkiä. Tapahtumien sarjat vaihtelevat noin neljän tunnin kuntosarjasta jopa 100 tunnin pitkiin kisoihin. Pituutta ei tule kuitenkaan säikähtää.

Miten siis miten lajin voi aloittaa?

Seikkailu-urheilussa on monta osa-aluetta. Kestävyyskunto on varmasti se tekemisen pohja. Sen lisäksi on eri lajitaidot ja varusteet. Lisäksi, monesta muusta kestävyyslajista poiketen, seikkailu-urheilu on joukkuelaji. Jo ensimmäisestä tapahtumasta lähtien tarvitset mukaan kaverin, kaksi tai jopa kolme. Kaikki nämä osa-alueet ovat kuitenkin helposti otettavissa haltuun.

Julkaisen blogissa postaussarjan, mistä saat konkreettiset vinkit seikkailu-urheilun aloittamiseen. Postaussarjan osat ovat:

  • Näin aloitat seikkailu-urheiluharjoittelun,
  • Erilaiset lajitaidot,
  • Seikkailu-urheilun yksinkertaisimmat varusteet,

Tartutaan ensimmäisenä fyysiseen puoleen. Tässä postauksessa kerron kolme helppoa askelta, mistä voit lähteä kehittämään kestävyyttäsi kohti seikkailu-urheilu tapahtumaan osallistumista. Eli ensimmäiset vinkit seikkailu-urheilun aloittamiseen.

3 konkreettista askelta, miten aloitat seikkailu-urheilun harjoittelun

Jokaisella on erilainen kuntotaso aloittaessa seikkailu-urheilun. Toinen on harrastanut kestävyyslajeja, ja toinen on pelannut säännöllisesti työpaikan joukkueessa pallopelejä. Joku taas on vaeltanut ja retkeillyt aktiivisesti. Nämä erilaiset taustat vaikuttavat paljon siihen, mitkä asiat ovat kenellekin tärkeimpiä harjoittelussa. Eli missä kenenkin heikkoudet ja vahvuudet ovat.

Vinkit seikkailu-urheiluun

Yksi asia on kuitenkin kaikille yhteistä. Seikkailu-urheilun harjoittelussa on peruskestävyyden kehittäminen kaikista tärkeintä. Se on kaiken pohja, eikä oikeastaan mitään muuta ominaisuutta pysty hyödyntämään, ellei kestävyys ole kunnossa. Kestävyysharjoittelu on suurimmassa roolissa kaikilla seikkailu-urheilun harrastajilla, olipa aloittelija, kokeilija tai kokenut kisaaja. Moni muu painotus sitten määräytyykin henkilön oman kunto- ja lajitaustan mukaan.

Postauksessa nostan vinkit seikkailu-urheiluun. Nämä kolme askelta on helppo jokaisen suhteuttaa omaan lähtötasoonsa. Jos olet kiinnostunut seikkailu-urheilun harjoittelusta, olet oletettavasti jo liikkunut jotenkin. Jos olet toisen lajin harrastaja tai kilpakuntoilija, on taustallasi sieltä tulevia vahvuuksia. Ota haltuun nämä vinkit seikkailu-urheiluun.

1. Tee harjoittelusta säännöllistä

Seikkailu-urheilun harjoittelu on pääosin peruskestävyysharjoittelua. Tällä tarkoitetaan siis sitä kuuluisaa kevyttä harjoittelua, missä ”pitää pystyä puhumaan”. Eli mennän peruskestävyysalueen sykkeillä.

Aivan ensimmäiseksi harjoittelusta tehdään säännöllistä. Ennen säännöllisyyttä ja riittävää harjoittelutieheyttä ei tarvitse huolehtia eri tehoalueista, vedoista tai vastaavista. Seikkailu-urheilun kannalta on tärkeintä, että lenkillä käydään säännöllisesti ja tarpeeksi usein.

Lisää siis ensimmäiseksi harjoituskertoja.

Jos olet käynyt lenkillä aiemmin kerran ja sen lisäksi kerran jumpassa ja kerran pelaamassa sählyä, aloita lisäämällä vielä yksi kerta harjoittelua viikkoosi. Harjoittelukertoja voi lisätä vaikka parin viikon välein siihen asti, että kuntoilet 5-6 kertaa viikossa.

Pyöräily on juoksun ohella seikkailu-urheilun perusta. Pyörällä kannattaa liikkua muutenkin, kuin vain treenatessa.

Kaikki muutokset kannattaa tehdä vähitellen. Ensimmäinen lisäys voi olla vaikka yksi puolen tunnin juoksulenkki tai lyhyt pyöräily. Aluksi ei ole niin pajon väliä sillä, mitä kuntoilua lisäät. Toki, jos vain juokset, on järkevää lisätä jotain muuta liikuntaa. Seikkailu-urheilu nimittäin on todella monipuolinen laji, mikä voi näkyä myös harjoittelussa.

2. Lisää kestoa

Kun harjoittelet jo säännöllisesti, vaikkapa sen 4-6 kertaa viikossa, on harjoittelutieheys hyvällä tolalla. Sen jälkeen on aika siirtyä lisäämään yksittäisten harjoitusten kestoa.

Tee yhdestä harjoituksesta selvästi viikon pisin harjoitus.

Tässä katse kannattaa suunnata etenkin aluksi yhteen harjoitukseen. Sen jälkeen muitakin viikon perusharjoituksia voi pidentää. Tässäkin muutokset kannattaa tehdä vähitellen, vaikka puoli tuntia kerrassaan.

Viikon pitkä harjoitus on ehdottomasti seikkailu-urheilussa sellainen kulmakiviharjoitus. Viikon pitkän harjoituksen ei tarvitse olla vauhdiltaan kova. Se voi olla sauvakävelyä, juoksua, melontaa, pyöräilyä tai vaikka hiihtoa. Myös näiden yhdistelmät käyvät. Harjoituksessa totutellaan olemaan liikkeessä pitkään, sekä opetellaan syömään ja juomaan. Kyllä, nämä kaksi ovat todella tärkeitä ominaisuuksia seikkailu-urheilussa.

Lue myös tämä: Näin toteutat pitkän lenkin >>>

Mihin asti harjoituksen kestoa voi sitten lisätä? Viikoittaisena, toistuvana harjoituksena 2-4 tuntia on oikein hyvä. Todella pitkiä, ylipitkiä treenejä, voi tehdä silloin tällöin. Niissä on usein hyvä jäljitellä kilpailua. Ei niinkään vauhdin puolesta, mutta lajeja vaihdellen ja varusteita testaillen.

3. Laajenna lajivalikoimaa

Seikkailu-urheilu on multisporttia. Se siis sisältää vähintäänkin juoksua, pyöräilyä ja melontaa. Usein mukana on myös köysitehtäviä, kuten laskeutuminen. Pelkästään juoksemalla ei saavuteta vahvuuksia muissa lajeissa. Lajit vaativat yllättävän erilaista työtä lihaksilta, vaikka kaikki kestävyyslajeja ovatkin.

Siinä vaiheessa kun jo harjottelet säännöllisesti ja pystyt tekemään kerran viikossa pidemmän lenkin, on viimeistään hyvä aika ottaa kaikki seikkailu-urheilun lajit treeniohjelmaan.

Eri lajien painotus riippuu valtavasti siitä, millä tasolla kukin laji on. Jokaiseen lajiin tarvitaan lajinomaista kestovoimaa, mikä syntyy vain lajia tekemällä. Juoksujalat tarvitsevat iskutusta, ja pyöräillessä loppuu vääntö, jollei ole pyöräillyt.

Yksi lähtökohta on tehdä lajeja saman verran ajallisesti. Luultavasti suurin osa seikkailu-urheilijoista kuitenkin meloo hiukan vähemmän kuin pyöräilee ja juoksee. Suomessa tätä määrittävät jo keliolosuhteetkin.

Talvella osan harjoittelusta voi myös tehdä vaikkapa hiihtäen tai lumikenkäillen. Kestävyyskunto kuitenkin kasvaa sopivan tehoisessa harjoittelussa, olipa laji mikä tahansa. Ja monipuolisuus on myös hyödyksi.

Lisää käytännöllisiä vinkkejä treenaamiseen löydät Napapiiriseikkailijan Facebook-sivuilta >>>

Miltä vinkit seikkailu-urheiluun kuulostavat? Seuraavassa postauksessa avaan eri lajeja ja niihin tarttumista.

Jaa nämä vinkit seikkailu-urheiluun eteenpäin treenikaverillesikin! Ja mahtavia harjoituksia sinulle!

2 vastausta artikkeliin “Näin aloitat seikkailu-urheilun! – Ensimmäinen askel

Vastaa